Ekstremt tørt hår og tørre spidser? Din shampoo kan være årsagenSe alle artikler

Ekstremt tørt hår og tørre spidser? Din shampoo kan være årsagen

Er du klar over, at valget af din hårshampoo kan være af afgørende betydning for, om du har et sundt, fugtmættet hår eller et tørt, beskadiget hår? Ja, den er god nok!

Valget af en forkert type shampoo - og for hyppig hårvask - kan nemlig efterlade dit hår udtørret og i fare for at blive meget beskadiget. Så hvis du er indehaver af et tørt, beskadiget hår, så læs med her, og hør nærmere om de forskellige årsager til tørt hår, og hvad du kan gøre for at forbedre dit hårs sundhed. Derudover vil jeg også afsløre, hvordan du finder den bedste shampoo til tørt hår.

Indholdsfortegnelse

Hvad kendetegner et tørt, beskadiget hår?

Håret bliver tørt, når det ikke får fugt nok eller er i stand til at opretholde sin naturlige fugtbalance. Så hvordan ved du egentlig, om du har tørt hår? Her er de mest almindelige kendetegn på et tørt hår:

Oplever du, at du ofte klør dig i hovedetbunden? En tør, kløende hovedbund går ofte hånd i hånd med ekstremt tørt, beskadiget hår.

Glansløst hår

Mangel på fugt får håret til at miste sin naturlige fylde, glans og struktur. Et tørt, beskadiget hår derfor også ofte mat og kedeligt, og kan sammenlignes lidt med tørre halmstrå.

Håret føles ru og kruser

Føles dit hårs tekstur ru og groft, når du stryger hånden igennem lokkerne? Ekstremt tørt hår kan give en grov, ru og stiv struktur, som efterlader håret synligt kruset og tørt.

Spaltede spidser

Et tørt hår er meget mere skrøbeligt end et fugtmættet hår, hvilket betyder, at det er langt mere tilbøjeligt til at knække og få spaltede, tørre spidser.

Tab af hårets elasticitet

Tørt hår er lig med et mindre elastisk hår. Når håret taber sin elasticitet, er det mere tilbøjeligt til at knække. Du kan sammenligne et ekstremt tørt hår lidt med en gammel elastik, der er tørret ud. Så snart du stækker den - så går den i stykker.

Tør og kløende hovedbund

Tager du ofte dig selv i at klø dig i håret? En tør, kløende hovedbund går ofte hånd i hånd med et hår, der er ekstremt tørt og beskadiget.

Hvad forårsager et ekstremt tørt og beskadiget hår?

Så hvad skyldes det tørre, ødelagte hår så egentlig? Her kommer nogle af de mest almindelige syndere:

Miljømæssige påvirkninger

Du har sikkert allerede bemærket, at både din hud og dit hår føles mere udtørret om vinteren. De kølige temperaturer om vinteren betyder, at der er mindre fugtighed i luften, hvilket får fugten til at fordampe fra både hud og hår. Det er derfor, at det er af afgørende betydning, at du får tilført noget ekstra fugt til håret.

Varmeskader

Hvis du styler håret ved hjælp af varme redskaber, uden brug af nogen form for varmebeskyttelse, giver det skader på hårets kutikula og får fugten til at sive ud af håret. Det kan virkelig ødelægge håret og samtidig efterlade dig med tørre spidser.

Hårtype

Visse hårtyper har bare en større tendens til at give dig tørt hår og tørre spidser. Overordnet set er det nemlig sådan, at jo mere krøllet dit hår er, des større er sandsynligheden for, at du får tørt hår.

Det er også derfor at krøllet hår kræver en helt særlig form for hårpleje. Den kan du læse meget mere om i denne blogartikel omkring The Curly Girl Method - den populære hårtrend til krøllet hår.

Kemiske skader

Kemiske behandlinger, såsom afblegning, hårfarvning, udglatning og permanent kan ligeledes beskadige hårets proteinstruktur og efterlade dine lokker fuldkommen udtørrede.

Anvendelse af de forkerte hårprodukter

Hvis du bruger nogle hårprodukter, der indeholder nogle barske, usunde ingredienser, kan det også være med til at udtørre dit hår og give dig tørre spidser. Det er grunden til, at det er utroligt vigtigt at anvende en fugtgivende shampoo (mere om det senere).

Vidste du, at visse typer sulfater kan fjerne hårets og hovedbundens naturlige olier, hvilket kan efterlade dig med tørt hår. Lær, længere ned i artiklen, hvilke sulfater du bør undgå, hvis du lider af ekstremt tørt hår eller hovedbund

Utilstrækkelig eller forkert kost

Hvis du ikke får den rette mængde vitaminer og mineraler i hverdagen, sender du hovedbunden på hårdt arbejde med at producere de nødvendige olier for at kunne holde dit hår tilstrækkeligt fugtmættet.

Bomuld

Tro det eller ej, men hvis du bruger bomuldshåndklæder og hovedpudebetræk af bomuld kan det faktisk medvirke til at udtørre dit hår. Bomuld består af nogle meget ru fibre, og når du gnider håret imod disse fibre, kan de rive op i hårets kutikel, hvilket får fugten til at sive ud af håret. Det er faktisk en af de mest almindelige årsager til tørt hår, og mange kender slet ikke til den!

Alder

I takt med at vi bliver ældre, producerer vores hovedbund færre og færre naturlige fedtstoffer. Hvis du først for nylig har fået tørt hår, kan det meget vel være årsagen! For at imødegå dette aldersaspekt er det derfor af afgørende betydning, at du bruger en shampoo til tørt hår, så du får tilført noget fugt til håret.

Din shampoo kan være skyld i, at dit hår er tørt

En af de mest udbredte årsager til et ekstremt tørt hår er brugen af en forkert shampoo, som ikke tilfører den nødvendige fugt til håret. Mange af de shampooer, der er på markedet, er simpelthen alt for barske ved håret. Disse shampooer indeholder nemlig nogle ingredienser, der udtørrer håret, og de suger de naturlige, beskyttende og fugtgivende olier ud af håret og hovedbunden. Netop derfor er det bare utrolig vigtigt at vælge en shampoo til tørt hår i stedet for, da den kan give dig den nødvendige fugt til håret.

For hyppig hårvask kan være en anden årsag til, at du har et ekstremt tørt, beskadiget hår. For langt de fleste vil det være rigeligt at vaske hår to til tre gange om ugen.

Undtagelsen er dog dem, der dyrker meget motion til hverdag. Hvis du motionerer hyppigt, bør du altid sørge for at få skyllet sveden ud af håret (sved kan nemlig også efterlade dig med et til tørt, beskadiget hår og nogle tørre spidser). Du behøver kun at bruge shampoo hver anden dag.

Det betyder dog ikke, at det nødvendigvis er godt at vaske hår færre end to til tre gange pr. uge. For ligesom at du kan vaske håret for ofte, kan du nemlig også vaske det for lidt.

Sådan vælger du den bedste shampoo til tørt hår

Nu da du har hørt lidt om, hvor stor indflydelse valget af din shampoo har på dit hår, er det blevet tid til at finde den bedste shampoo til tørt hår. Jeg anbefaler, at du går på udkig efter en fugtgivende shampoo, som indeholder følgende ingredienser, der giver masser af fugt til håret:

Ingrediens nr. 1 til tørt hår: Aloe vera

Aloe vera er rig på enzymer, mineraler, aminosyrer og andre næringsstoffer, som giver fugt til både hår og hovedbund. Aloe vera hjælper desuden med at opretholde en passende PH-værdi i hovedbunden, hvilket styrker den sunde hårvækst.

Ingrediens nr. 2 til tørt hår: Vegetabilsk glycerin

Glycerin er et naturligt fugtighedsbevarende middel, hvilket betyder, at det trækker fugtighed ind i håret. Glycerin er derfor den helt ideelle ingrediens til et ekstremt tørt, beskadiget hår, da den vil opretholde fugtigheden i håret i lang tid.

Hos Hairlust bruges den naturlige, vegetabilske glycerin, udvundet af grøntsager, hvilket er det sundeste valg for håret.

Ingrediens nr. 3 til tørt hår: Mangoekstrakt

Mangoekstrakt har en lang en række fugtgivende egenskaber, som kan forsyne de udtørrede lokker med fugt. Mangoekstrakt er desuden rig på antioxidanter, som beskytter det beskadigede hår imod miljømæssige påvirkninger, bl.a. UV-stråler og luftforurening.

Ingrediens nr. 4 til tørt hår: Blåbærekstrakt

Nøjagtig lige som mangoekstraktet er blåbærekstrakt også rig på en række beskyttende antioxidanter. Blåbær indeholder desuden en række stoffer ved navn proanthocyanidin, som virker ved at forbedre hårets elasticitet og gøre det mere blankt og skinnende.

Ingrediens nr. 5 til tørt hår: Aquaxyl™

Denne ingrediens, som er udvundet af sukker, forsyner håret og hovedbunden med en dybdevirkende fugtgivende effekt. Aquaxyl™ forebygger tab af vand gennem fordampning og bidrager til, at håret opretholder det rette fugtniveau i +8 timer.

Der er dog også en række ingredienser, som du klart bør undgå, når du er ude for at købe en fugtgivende shampoo:

 • Parabener – Parabener bruges som konserveringsmiddel i skønhedsprodukter. Parabener betragtes som hormonforstyrrende stoffer, hvilket betyder, at de kan påvirke din hormonbalance. Derfor skal der slet ikke være parabener i en shampoo til tørt hår!
 • Sulfater – Der tilsættes sulfater i shampooerne for at få dem til at skumme. Sulfater kan have mange forskellige navne, bl.a. natriumlaurylsulfat (SLS), natriumlaurethsulfat (SLES) og laurylsulfoacetatnatrium. Disse sulfater stjæler hårets og hovedbundens naturlige fugtgivende olier, hvilket desværre kan efterlade dig med tørt hår. Det er grunden til, at du altid bør undgå disse sulfater, når du er ude at købe din fugtgivende shampoo. Imidlertid er ikke alle typer sulfater skabt ens! Ingredienser som Sodium Sulfate og Sodium Coco-Sulfate (SCS) er mildere sæber og et sikrere alternativ til SLS! Disse sulfater skummer dejligt og efterlader hud og hår rent.
 • Silikoner – Silikoner gør håret skinnende og giver det et umiddelbart sundt udseende på kort sigt, når det sætter sig som en hinde om håret. Men ved langvarig brug fører det til problemer, da det ophober sig, hvilket får håret til at se mat og tynget ud. Håret kan simpelthen ikke ånde. Det forhindrer også håret i at absorbere den nødvendige fugt, hvilket resulterer i tørhed, især for personer, der allerede har beskadiget hår.
 • Ftalater – Ftalater er, nøjagtig ligesom parabener, hormonforstyrrende stoffer, og du bør derfor helt undgå dem, når du vælger en fugtgivende shampoo til dit hår og dine tørre spidser.

Mit bud på den bedste shampoo til tørt hår

Uanset om du har et tørt, beskadiget hår eller lider af hårtab, er mit bud på den bedste shampoo til tørt hår Hairlust Split Fix™ Shampoo, da denne bidrager med fugt samtidig med, at den arbejder på at forebygge og reparer de spaltede spidser. Hvis dit hår derimod er ekstremt tørt, kruset eller, hvis du har krøllet hår, så vil jeg anbefale Moisture Hero™ Shampoo, da den virkelig kan fugte håret i dybden. Disse fugtgivende shampooer er udviklet uden brug af traditionelle, barske sulfater og indeholder samtidig en række fugtgivende og beskyttende ingredienser, bl.a. økologisk aloe vera-saft, vegetabilsk glycerin, udvundet af grøntsager, økologisk mangoekstrakt, økologisk blåbærekstrakt og økologisk Aquaxyl™.

Plus, disse shampooer til tørt hår indeholder jojobaolie-estere, der arbejder for at styrke og forbedre hårstrukturen i skadet og knækket hår. Hvis du leder efter den bedste shampoo til tørt hår, skal du ikke lede længere!

Et lille hint: Hairlust's fugtgivende shampooer findes også i specielle formler til blondt hår og tyndt hår!

8 genveje til at forbedre dit tørre hårs tilstand

Foruden at anvende den bedste shampoo til tørt hår findes der også nogle andre metoder, der kan forbedre dit tørre og beskadigede hårs tilstand.

1. Brug balsam

Brug balsam

Gentag efter mig: Husk altid at bruge balsam, når du vasker hår! En balsam opretholder fugtbalancen i håret og forsyner det med alle de nødvendige næringsstoffer.

Jeg anbefaler, at du bruger Split Fix™ Conditioner, som indeholder nogle fugtgivende, botaniske ingredienser - herunder kakaosmør og havreekstrakt - så vel som jojobaestere der hjælper med at reparere og styrke det tørre og beskadigede hår. Eller Moisture Hero™ Conditioner, rig på det fugtgivende complex, Aquaxyl™, som virkelig fugter og plejer et ekstremt tørt hår i dybden. En sikker vinder, hvis du leder efter en conditioner til meget tørt hår!

En til to gange om ugen bør du også bruge en hårmaske, f.eks. Hairlust Moisture Hero™ Hair Mask, i stedet for den sædvanlige balsam. Denne særlige behandling giver ekstra pleje til håret og forsyner lokkerne, og især de tørre spidser, med en ekstra stor dosis fugt, hvilket efterlader dig med et hår, der ser meget sundere ud.

2. Få håret klippet

Få håret klippet

Når håret er ekstremt tørt og beskadiget, har du som regel også mange tørre spidser. Hvis du står med det problem, er det en rigtig god ide at bestille en tid hos frisøren og få klippet de tørre spidser af, så du på denne måde kan starte plejen af håret på et sundt grundlag.

3. Prøv en pre-shampoo hårmaske

Prøv en pre-shampoo hårmaske

Hvis du står med et meget tørt, beskadiget hår, og bare vil have mest mulig fugt og pleje til håret, kan du prøve en særlig behandling, der fastholder fugten i håret, nemlig Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm, inden du vasker håret i en fugtgivende shampoo. Denne fugt-boostende behandling er fremstillet af 100% naturligt udvundne, fugtgivende ingredienser, såsom olivenolie og sheasmør, og den efterlader håret blødt, stærkt og helt fri for krus.

4. Få dig nogle nye hårvaskerutiner

Få dig nogle nye hårvaskerutiner

Som nævnt tidligere har det tørre hår bedst af kun at blive vasket hver anden eller tredje dag, og husk, at brugen af tørshampoo ikke tæller som en hårvask!

Et andet smart trick er at skrue ned for temperaturen på vandet. Det føles selvfølgelig skønt med et dampende varmt bad, men det kan virkelig udtørre huden og håret. Det betyder naturligvis ikke, at du ligefrem behøver at tage kolde bade! Men hvis du nu skruer lidt ned for temperaturen og bruger lunkent vand, vil det hjælpe med at forebygge, at du kommer til at stå med et ekstremt tørt og beskadiget hår.

5. Beskyt dit hår imod varmeskader

Beskyt dit hår imod varmeskader

Alt imens jeg altid anbefaler, at du dropper brugen af de varme redskaber, så meget som overhovedet muligt, ved jeg selvfølgelig godt, at du nogle gange gerne vil have et look, der kræver, at du er nødt til at bruge f.eks. føntørrer, krøllejern eller glattejern! Når du nu skal bruge disse redskaber, så sørg altid for at beskytte dit hår først ved at anvende en god varmebeskyttelse, f.eks. Thermal Shield™ Heat Protectant. Takket være dette produkts store indhold af antioxidanter, og planteafledt DayMoist CLR™ danner det et beskyttelsesskjold på håret, der forbereder det til føntørring, glatning og varmestyling.

I den forbindelse er det desuden en god ide at skrue ned for temperaturen på de varme redskaber. Der er jo ingen grund til ligefrem at svitse håret ved høj varme, hvis du kan opnå akkurat samme resultat ved brug af en lavere temperatur! Generelt kan man sige, at jo finere hår du har, des lavere temperatur skal du bruge på håret. Prøv at eksperimentere lidt for at finde den laveste temperatur, hvor du stadig kan opnå de ønskede resultater.

6. Beskyt dit hår imod solens stråler

Beskyt dit hår imod solens stråler

Ligesom UV-stråler kan være skadelige din hud, kan de også beskadige dit hår. De antioxidanter, fra bl.a. Phytessence™ French Oak Extract som findes i Sun Defense Hair Mist, beskytter dit hår imod skader ved høje temperaturer, kan også hjælpe med at beskytte håret imod UV-stråler. Hvis du står og skal på ferie og ved, at du skal tilbringe de næste mange dage ude i solen, er det en rigtig god ide at medbringe en hat, så du på denne måde både kan beskytte huden og håret.

Tip: læs vores guide med uundværlige produkter i rejsestørrelse og andre gode tips til hårpleje på ferien.

7. Husk vitaminerne

Som jeg nævnte tidligere har din hovedbund behov for flere forskellige næringsstoffer for at kunne producere sebum, de naturlige fedtstoffer, som giver fugt til håret og er med til at beskytte det. Hvis du vil sikre dig, at du får alle de forskellige, nødvendige næringsstoffer til at opnå en sund hårvækst, bør du prøve Hairlust Hair Formula Gummies for Women. Disse utroligt lækre vingummivitaminer er fremstillet af en række vitaminer og mineraler, som beviseligt styrker håret og understøtter en sund hårvækst, bl.a. C-vitamin, biotin, folsyre, silica og zink. Desuden er de veganske og kun lavet af naturlige ingredienser, så derfor ved du bare, at de er rigtig gode!

8. Beskyt dit hår, mens du sover

Beskyt dit hår, mens du sover

Sov dig til et sundere hår! Skift det traditionelle hovedpudebetræk af bomuld ud med det bløde Silky Bamboo Pillowcase, lavet af bambus, så får du den nødvendige fugt til håret og et hår, der ikke kruser. Bambus har meget glattere fibre end bomuld. Det bevirker, at håret og huden kan glide ubesværet hen over hovedpudebetrækket natten igennem, og at du dermed slipper for morgenhåret og i stedet vågner op med et lækkert og medgørligt hår og en langt blødere hud!

Hvis du står med et meget tørt og beskadiget hår, så er første skridt på vejen til et sundere hår at gå på jagt efter en god fugtgivende shampoo. Med den bedste shampoo til tørt hår er du nemlig allerede godt på vej til at få genoprettet dit hårs sunde tilstand!

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • 5 gode grunde til at vælge en vegansk hårbørste med vildsvinehår

  5 gode grunde til at vælge en vegansk hårbørste med vildsvinehår

 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

 • Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

  Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

 • 20 nemme frisurer til mellemlangt hår, som du kan nemt kan kopiere!

  20 nemme frisurer til mellemlangt hår, som du kan nemt kan kopiere!

 • Bedste hårpudder til tyndt hår: 7 fordele ved at bruge hair volume powders

  Bedste hårpudder til tyndt hår: 7 fordele ved at bruge hair volume powders

Se alle artikler