Spaltede spidser? Her er 8 tips til at forebygge tørt og spaltet hårSe alle artikler

Spaltede spidser? Her er 8 tips til at forebygge tørt og spaltet hår

Foruden problemer med et tørt og kruset hår er spaltede spidser en af de ting, der står øverst på listen over almindelige (men irriterende!) hårproblemer, som vi alle sammen i en eller anden udstrækning har kæmpet med. Til trods for at spaltede spidser er et ganske almindeligt problem, kan der overordnet set være flere årsager til, at man får tørre spidser og spaltet hår. Ligesom der også kan være flere forskellige velegnede behandlinger imod dem.

Heldigvis er det rimeligt enkelt at behandle de spaltede spidser, når du først ved, hvad du kan gøre. Her på bloggen vil vi i dag se nærmere på, hvad der er op og ned i forhold til årsagerne til spaltet hår og tørre spidser og derudover også se nærmere på en passende behandling og produktanbefalinger, så du kan undgå spaltede spidser. Læs med nedenfor.

Indholdsfortegnelse

Hvad er spaltede spidser?

Spaltede spidser er nøjagtig, som det fremgår af ordet, hårstrå, som naturligt er blevet spaltet i enderne (som er den ældste del af hårstrået) på grund af beskadigelse. Her er det dog vigtigt at skrive sig bag øret, at spaltet hår faktisk kan opstå alle steder i håret, ikke kun i spidserne.

Hvad er spaltede spidser?

Nogle af de mest almindelige former for spaltede spidser inkluderer blandt andet:

1. Den fundamentale spaltning af hårstået

Spaltede spidser, som har form som en gaffel, er en af de mest almindelige former for spaltede, tørre spidser og udgør den tidlige fase af en spaltning af håret. Hvis du har denne form for spaltede spidser, er dit hår med stor sandsynlighed i de tidlige faser af beskadigelse, hvilket betyder, at det endnu ikke er for sent at gøre noget ved det!

2. Hårstrået spalter i et forgrenet mønster

Spaltede spidser, som forgrener sig ligesom kronen på et træ, er typisk en indikation på, at den ene side af hårstrået er mere beskadiget end den anden. Når håret spalter på denne måde, betyder det, at dit hår allerede er ret beskadiget og virkelig har brug for en kærlig hånd.

3. Små knuder på de enkelte hårstrå

Somme tider kan folk med krøllet hår opleve, at der dannes små knuder på de enkelte hårstrå. Dette skyldes, at håret filtrer, hvilket kan medføre, at håret knækker, hvis det børstes.

Hvorfor får man spaltet hår og tørre spidser?

Så hvad er egentlig årsagen til, at du i første omgang får tørre spidser og spaltet hår? Tja, de spaltede spidser kommer af en eller anden form for beskadigelse. Nedenfor finder du nogle af de mest almindelige årsager til spaltede spidser, som du desværre kan være med til at fremme, uden overhovedet at være klar over det.

1. Håret udsættes for varme og direkte sol

En af de mest almindelige årsager til spaltede spidser er, at håret bliver udsat for alt for meget varme og sol. Solens barske UV-stråler kan udtørre håret og gøre det mere tilbøjeligt til at knække og spalte, hvis du ikke passer godt på det. For at undgå spaltede spidser bør du bruge solbeskyttelse til håret, og når det er muligt søge at forhindre, at håret bliver udsat for sol og varme.

2. Du vasker lokkerne lidt for ofte

Hvis du vasker håret for ofte, kan det bidrage til, at du får spaltede spidser. Når vi vasker håret, mister det sine naturlige olier, hvilket giver os den der fornemmelse af et pinligt rent hår. Det er imidlertid sådan, at hvis man gør det lidt for ofte, og man ikke får genskabt fugtigheden i håret, kan det resultere i, at håret knækker og bliver beskadiget.

3. Overdreven brug af varme stylingredskaber

Brug af kunstig, høj varme kan ligeledes have en negativ effekt på hårets generelle sundhed og medføre, at det knækker. Brug af varme redskaber i håret, som f.eks. krøllejern og fladjern, uden brug af varmebeskyttelse til håret, kan resultere i, at der sker en unødig spaltning af de enkelte hårstrå, hvilket gør håret skrøbeligt og giver tørre spidser. Min favorit er den silikonefri Thermal Shield Heat Protectant.

4. Kemiske behandlinger af håret

En opfriskning af dit hverdagslook, f.eks. ved hjælp af en permanent eller afblegning af håret, kan være en spændende ny måde at eksperimentere med håret på. Men en afblegning, der udføres forkert (eller for ofte), kan forårsage omfattende skade på håret og føre til, at du står tilbage med tørre spidser og et spaltet hår.

5. Du bruger de forkerte hårprodukter til din hårtype

Sommetider er spaltede spidser simpelthen bare et resultat af, at du ikke anvender de rigtige hårplejeprodukter, som passer til netop din hårtype. Hvis du f.eks. har tørt hår, men ikke anvender en shampoo, der er specielt udviklet til din hårtype, kan du rent faktisk forvolde skade på håret, hver eneste gang, du vasker det. Derfor bliver det svært at undgå spaltede spidser.

6. Du bliver ikke klippet regelmæssigt

En anden meget almindelig årsag til spaltede spidser er, at du simpelthen ikke får håret klippet ofte nok. Håret bliver med tiden udsat for en hel del slid. Hvis der går for lang tid imellem hver klipning, og håret bliver meget slidt, kan det være svært at undgå de spaltede spidser.

7. Håret udsættes for klorinholdigt vand eller saltvand

Nøjagtigt som solens skadelige stråler kan også klorvandet swimmingpoolen og saltvand have en negativ effekt på håret og føre til, at du får spaltede spidser og andre problemer med håret.

Det er trist med spaltede spidser, men frygt ej! Du kan sagtens få liv i dem igen.

Derfor bør du undgå et spaltet hår

Selvom spaltede spidser er et fuldkommen normalt fænomen, er det bestemt ikke ensbetydende med, at du bare skal ignorere de spaltede spidser, hvis du opdager, at håret spalter. Tørre spidser er hårets måde at vise dig, at det er beskadiget og trænger til hjælp for at kunne komme tilbage til sin normale tilstand igen. De gode nyheder er, at der rent faktisk findes en række behandlinger til tørre spidser og spaltet hår, og dem vil vi se nærmere på om et øjeblik!

Er visse hårtyper i større risiko for at få spaltede spidser?

Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål og et af dem, vi ikke taler om så ofte. Det er rent faktisk sådan, at folk, der har et krøllet og bølget hår, har en større tendens til at få skader på håret end dem med et glat hår. Det skyldes formodentlig, at et rigtig krøllet hår ofte mangler den naturlige fugtighed i forhold til andre hårtyper, hvilket gør det svært at undgå spaltede spidser.

Psst.. vil du lære mere omkring hårpleje til krøllet hår? Så læs med i denne artikel, og lær meget mere om den populære curly girl metode, som er en helt særlig hårrutine til krøller.

Kan man reparere spaltede spidser?

Det helt korte svar? Nej, det kan man desværre ikke. Når du først står med et spaltet hår og nogle spaltede spidser, er der faktisk ikke rigtig noget, du kan gøre for at slippe af med spidserne (andet end at klippe dem af). Skønt der findes nogle muligheder for at kamuflere de spaltede spidser, er det imidlertid bedst at fokusere på forebyggelse.

En god behandling til et spaltet hår, eller et hår med tørre spidser, er at fokusere på at forsyne håret den nødvendige fugt og pleje, inden det begynder at flosse.

8 tips: Sådan forebygger du tørre spidser og spaltet hår

Foruden at anvende en række gode behandlinger til tørre spidser og spaltet hår kan en række andre små ændringer i dine hårplejerutiner overordnet set hjælpe dig godt på vej til at forebygge spaltet hår og undgå spaltede spidser.

1. Genovervej dit valg af håndklæde

Genovervej dit valg af håndklæde

Tørrer du håret på den rigtige måde og med det rigtige håndklæde? For at holde håret sundt, undgå spaltede spidser og forhindre en beskadigelse af håret, bør du undgå at være alt for ihærdig med håndklædet, når du tørrer håret. Derudover skal du være opmærksom på, at et traditionelt håndklæde kan få håret til at kruse, så du bør derfor overveje at skifte håndklædet ud med et af bambus, som f.eks. et bamboo hair towel for at få det bedste ud af det tørre og sarte hår.

2. Bestil tid til at få en plejende proteinkur til håret (eller spar pengene, og gør det selv)

Bestil tid til at få en plejende proteinkur

Proteinkure til håret er en fantastik måde at reparere et tørt, skrøbeligt hår på, men de kan være lidt af en udskrivning hos frisøren. Heldigvis findes der dog en masse produkter på markedet, som gør det utrolig nemt at give håret en proteinkur derhjemme. Vi holder rigtig meget af vores egen Protein Repair™ Hair Mask, da den er fremstillet af nogle specielle mikroproteiner. De har i en række kliniske tests vist sig at reducere UV-skader, begrænse alderens skadelige virkninger og derudover give en effektiv beskyttelse imod tørre spidser.

3. Udskift din sædvanlige shampoo og balsam

Udskift din sædvanlige shampoo og balsam

Som vi nævnte tidligere er en af de mest almindelige årsager til tørre spidser og spaltet hår, at du ikke anvender de rette produkter til håret. Ved at udskifte din shampoo og balsam til nogle produkter, der er mere plejende og fugtighedsgivende, har du taget de første skidt på vejen henimod en bedre pleje af tørre spidser og spaltet hår.

4. Få dig et hovedpudebetræk af bambus

bamboo hovedpudebetræk

Her kommer der en utrolig nem behandling til spaltede spidser, som du kan afprøve imens du sover! Et traditionelt, billigt hovedpudebetræk af bomuld kan faktisk beskadige dit hår under søvnen, så derfor anbefaler vi, at du udskifter det med et pure bamboo pillowcase, som får dig til at vågne med et silkeblødt hår, som er let at håndtere. Prøv at se nærmere på billederne nedenfor, som viser resultatet henholdsvis før og efter en nats anvendelse af betrækket!

Hairlust Bamboo Pillowcase

5. Tørt, rent hår før brug af høj varme

Tørt, rent hår før brug af høj varme

Hvis du har planer om at bruge varme redskaber til at style håret, så sørg endelig for kun at anvende dem på et rent, tørt hår. Hvis der sidder overskydende balsam eller fugt tilbage i håret, når du styler det, kan det nemlig ende med, at du brænder håret af. Du må først anvende produkter, som f.eks. hårspray og hårserum, når du er færdig med at style håret. Undtagelsen er naturligvis et varmebeskyttende produkt, som du til gengæld altid skal påføre, inden du gør brug af nogen former for varme redskaber!

6. Lad spidserne sejle i fugt

Lad spidserne sejle i fugt

Spaltede spidser er et resultat af tørt hår, hvilket betyder, at en god måde, at forhindre spaltede spidser på, er, at sørge for, at håret altid får den nødvendige fugtighedsgivende pleje, det har behov for. En nem måde, at gøre det på, er at bruge en fugtgivende hårkur, der tilfører den nødvendige næring i dybden, én gang ugentligt, sammen med den almindelige balsam, og derudover anvende en hårolie på det stylede, tørre hår for at indkapsle fugten.

Hvis du foretrækker et lettere sprayprodukt, prøv Split Fix™ Leave-in Conditioner som fugter og genopbygger håret for at forhindre spaltede spidser, krus og knuder.

7. Få håret klippet regelmæssigt

Få håret klippet regelmæssigt

En anden behandling til at undgå spaltede spidser og spaltet hår er simpelthen at huske at få håret klippet ca. hver fjerde til sjette uge. Hvis du er bekymret for, om du kan bevare længden på håret, skal du bare tage det roligt! Bed din frisør om at bruge en klippeteknik, der kaldes ”dusting” for at slippe af med de flossede, tørre spidser, uden at det går ud over længden.

8. Tag kosttilskud, som styrker håret indefra og ud

kosttilskud

Vi ved, at spaltede spidser får håret til at blive skrøbeligt indefra og ud, så derfor er det bare utrolig vigtigt at række håret en hjælpende hånd med genopbygningen. Ved hjælp af et kosttilskud, som er propfyldt med en masse hårvenlige vitaminer og mineraler, som f.eks. biotin og folinsyre, kan du på en naturlig måde hjælpe dit hår godt på vej til at blive sundere og dermed undgå spaltede spidser.

Vores bedste produktanbefalinger til spaltede spidser

Den rette behandling til tørre spidser og spaltet hår stopper ikke bare med nogle få ændringer i din daglige hårrutine. Det handler også om at anvende de rigtige produkter til dit hår. Her er et par anbefalelsesværdige favoritprodukter, som kan hjælpe dig med at vinke farvel til tørre spidser og spaltet hår.

 • Split Fix™ Hair Oil - En af de allerbedste måder, til at styrke og beskytte et sart hår på, er, at benytte en hårolie på det tørre, stylede hår. Vores egen Hairlust Split Fix™ Hair Oil er udviklet til at holde krus og knækkede hårstrå i skak, takket en nærende blanding af arganolie, kokosolie og abrikoskerneolie, som alle sammen indeholder nogle fedtsyrer, som er helt uundværlige for at opretholde hårets naturlige sundhed.
 • Detangle Wet Brush - Hvis du børster håret alt for ihærdigt kan det føre til beskadigelse og få håret til at knække, hvis du ikke er forsigtig. Derfor anbefaler vi, at du kun børster håret, når det er vådt, og at du altid anvender en specialdesignet wet brush til at fordele eventuelle produkter i håret, imens du forsigtigt reder det ud.
 • Split Fix™ Hair Mask - Vores favoritbehandling til at undgå spaltede spidser er helt klart vores egen hårmaske, Split Fix™ Hair Mask. Hvis du kæmper med tørre spidser og et spaltet hår, som tilsyneladende ikke rigtig vokser, så tag og prøv denne hårmaske hver uge for at styrke det slappe, trætte hår indefra og ud.
 • Hair Formula Supplements . To af vores førende og anbefalelsesværdige produkter, Hair Formula Gummies for Women og Hair Formula Tablets for Women, er begge propfyldt med nogle af de mest virksomme og nødvendige vitaminer og mineraler til at fremme en sund hårvækst. Ved at indtage tre om dagen, er du sikker på, at kroppen får en nærende og kraftigt virkende blanding af biotin, zink, C-vitamin og meget andet, som hjælper med at beskytte og genopbygge tørre spidser og spaltet hår.

Nu da du har lært alt om årsagerne til spaltede spidser, og har fået vores bud på diverse behandlinger, er du klar til at kaste dig ud i en helt ny æra med sundt hår!

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Spaltede spidser er desværre noget vi alle sammen oplever i en eller anden grad, men ved hjælp af de rette hårplejerutiner og produkter kan du rent faktisk få styr på dem, inden de overtager magten.

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Aloe Vera: 5 fordele ved at bruge Aloe Vera shampoo til hår og hovedbund

  Aloe Vera: 5 fordele ved at bruge Aloe Vera shampoo til hår og hovedbund

 • Undgå kruset hår: 9 nemme metoder til at tæmme tørt og kruset hår

  Undgå kruset hår: 9 nemme metoder til at tæmme tørt og kruset hår

 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

 • Shampoo uden sulfat og silikone: Sådan finder du den bedste sulfatfrie shampoo

  Shampoo uden sulfat og silikone: Sådan finder du den bedste sulfatfrie shampoo

 • Ekstremt tørt hår og tørre spidser? Din shampoo kan være årsagen

  Ekstremt tørt hår og tørre spidser? Din shampoo kan være årsagen

Se alle artikler