Afblegning af hår? 10 tips til at undgå et skadet afbleget, blondt hårSe alle artikler

Afblegning af hår? 10 tips til at undgå et skadet afbleget, blondt hår

Hvis du læser denne artikel, er det nok fordi, du er interesseret i at få mere at vide om afblegning af hår, eller måske leder du efter gode tips til pleje af blond hår efter din afblegning? Læs alt om afblegning af hår og om, hvordan du passer bedst på et naturligt blond hår eller et afbleget hår og om hårets generelle sundhed efter behandlingen.

Er du i tvivl om, hvordan og hvorvidt en afblegning af hår påvirker hårets styrke og sundhed? Tja, der vil være en vis risiko for, at kutikellaget på hårstrået efterlades permanent åbent (især ved gentagne afblegninger af hår).

Alt imens vi elsker det afblegede, blonde hår, kan der desværre slet ikke sås tvivl om det: En afblegning er absolut ikke godt for håret. Hvis du alligevel ønsker at springe ud i det, så læs med. Her vil vi forklare dig, hvordan afblegning af hår fungerer, hvilke almindelige fejl, du bør undgå, og hvordan du efterfølgende passer bedst muligt på et blond, afbleget hår.

...Desuden vil vi give dig råd omkring køb af den bedste shampoo til blond hår, så du kan holde håret sundt og skinnende og bevare den kolde nuance i håret.

Indholdsfortegnelse

Hvad er en afblegning af håret?

En afblegning af håret er en kemisk proces, som lysner håret ved at fjerne pigmentet fra hårstråene. Processen fungerer sådan her:

 • Et alkalisk middel åbner hårets kutikellag, som er det beskyttende lag på hårstået.
 • Et oxidationsmiddel trænger ind i hårstrået og opløser melaminen, det pigment som giver håret sin naturlige farve. Uden pigment fremstår håret gråt, sølvfarvet, eller hvidt.

Jo længere du lader et afblegningsmiddel sidde i håret, des mere pigment vil det opløse, og jo lysere bliver håret.

Du vil imidlertid ikke nødvendigvis få et blond, afbleget hår ved hjælp af blot en enkelt afblegning af håret. Alt afhængig af din naturlige hårfarve, kan du i stedet ende med at få et gulligt, orange eller rødt hår. Så vil der være brug for at foretage en ny afblegning af håret for at opnå den ønskede blonde hårfarve.

Sådan påvirker en afblegning af hår rent faktisk dit hår

Så, hvordan kan en afblegning af håret egentlig skade dit hår? Tja, der er jo en vis risiko for (især ved gentagne afblegninger af håret) at hårstråets kutikellag efterlades permanent åbent og beskadiget. Hår med et beskadiget kutikellag mister hurtigt fugtighed, hvilket efterlader det i en skrøbelig tilstand og i fare for at knække. Du har sikkert hørt diverse skrækhistorier om hår, der er blevet fuldkommen ødelagt, efter at en afblegning gik galt. Det er jo det, der kan ske!

Afblegning af håret vil altid i en vis udstrækning skade håret, men derfor behøver det ikke at ende i en ren katastrofe, hvis du blot følger en række passende råd til efterbehandling og pleje af dit blonde hår (mere om det senere).

Hvor ofte kan du afblege dit hår?

Hvis du står over for at påbegynde regelmæssige afblegninger af håret, så bør du planlægge det sådan, at der er seks til otte uger mellem afblegningerne af håret hos frisøren. På denne måde får håret rigelig tid til at komme sig. Du skal også være opmærksom på, at hvis dit hår er mørkere end lysebrunt, vil det kræve mere end en enkelt afblegning af håret for at opnå den rette blonde hårfarve. Lad være med at afblege håret lige med det samme igen. Vent i stedet mindst en uges tid, inden du afbleger det endnu engang. En erfaren frisør kan rådgive dig om, hvornår du skal booke en tid til den næste afblegning af håret.

Vidste du, at mangel på protein kan give dig tørt og kruset hår?

Almindelige fejl, du bør undgå ved afblegning af hår

1. Afblegning af hår hjemme

Du er nødt til at stole på os, når vi siger, at det her er en af de hårfarvningsopgaver, du bestemt IKKE ønsker at kaste dig ud i på egen hånd. Afblegning af hår er en vanskelig proces, og det er svært at opnå et flot og stærkt blond hår, selv for de mest erfarne frisører. Hvis det ikke gøres på den rigtige måde, står du over for en kæmpe hår-katastrofe, i form af et svært beskadiget hår. Som en beskadigelse af dimensionen “klip-alt-håret-af”.

Gå i stedet på jagt efter en frisør med speciale i blond, afbleget hår, inden du springer ud i at få blond hår. Få derefter en aftale med frisøren, og drøft dine ønsker og dit hår, inden du giver dig i kast med en afblegning.

2. Vær ærlig over for din frisør

Du får det bedste resultat af en afblegning på et ubehandlet hår (dvs. hår, der ikke tidligere har været udsat for kemisk behandling) og hår som er lysebrunt eller lysere. Hvis du tidligere har farvet håret, bør du altid fortælle frisøren om det, inden I går i gang med afblegningen. Hvorfor det? Fordi når afblegningsmidlet fjerner din naturlige hårfarve, kan du risikere, at det ikke virker på de områder af håret, som du tidligere har haft farvet. Og det kan efterlade en række striber af uønsket pigment på håret. Helt sikkert ikke lige det, du ønsker dig!

Lad din frisør få en grundig gennemgang af alle de tidligere hårfarvninger, så du kan opnå det bedst mulige resultat af afblegningen.

Selvom dit hår har en mørkere nuance end lysebrunt, vil du stadig kunne få et flot, blond, afbleget hår. Imidlertid vil behandlingen måske skulle gentages et par gange, inden du opnår den helt perfekte kolde, platin blonde hårfarve.

3. Gør håret klar til behandlingen

Afblegning beskadiger håret, så derfor er det en rigtig god ide at sikre sig, at håret er i tiptop form, inden du skal til frisøren og have blond, afbleget hår. Det vil give håret de bedste betingelser for at forblive sundt efter afblegningen. Prøv en behandling, der reparerer håret, som f.eks. Split Fix™ Hair Mask i to uger op til, at du skal have afbleget håret.

Et andet tip: Drop shampooen i de to dage op til frisørbesøget, da en ren og nyvasket hovedbund synes at være mere sårbar over for irritation fra diverse afblegningsmidler.

4. Afblegning af hårspidserne

Hvis dine spidser allerede er lyse, er der ingen grund til at afblege dem endnu engang, punktum! Hvis du udsætter spidserne for endnu mere afblegningsmiddel, er der fare for, at hårets kutikellag efterlades permanent åbent. Og når det først sker, er du i reel fare for at stå i den helt store hårkatastofe, med et fuldkomment beskadiget hår.

Naturlig afblegning af hår: Forskellige (alternative) metoder til at lysne håret

De mest almindelige kemiske stoffer til afblegning er brintoverilte og ammoniak. Nogle brands markedsfører sig som ”brintoverilte-frie”, men lad dig endelig ikke narre. Disse brands benytter bare et andet stof til afblegning af håret, som har en nøjagtig lige så beskadigende effekt som brintoverilte.

Findes der så egentlig nogle naturlige alternativer til afblegning? Nej, faktisk ikke. Hvis du er på jagt efter det blond hår, er du nok nødt til at anvende en eller anden form for afblegning af håret.

Hvis du derimod bare ønsker at lysne din naturlige hårfarve en nuance eller to, kan du afprøve en eller flere af disse metoder til en naturlig afblegning af håret i stedet:

naturlig afblegning af håret

Få blond hår med: Citronsaft og sol

Pres 2-3 friske citroner, og bland dem med 2 spsk. olie og 200 ml. vand, og put det i en sprayflaske. Spray blandingen på håret. Lad det tørre i et par timer ude i solen. Vask så håret, og anvend balsam i håret. Balsammen er særlig vigtig efter en naturlig afblegning af håret og vil forhindre, at håret tørrer ud.

Få blond hår med: Kamilleté og sol

Bloggere og influencers med erfaring inden for naturlige skønhedsprodukter påstår, at du kan bruge kamilleté til naturlig afblegning af håret og dermed få et lysere hår. Denne metode kræver 2 kopper stærk kamilleté (anvend 5 tebreve med kamilleté til 2 kopper kogt vand) og saften fra 2-3 citroner. Bland ingredienserne sammen, og spray blandingen på håret. Lad håret tørre i solen, vask det, og husk at afslutte med balsam.

Få blond hår med: Ren honning

Ren honning er en anden populær metode til naturlig afblegning af håret. Prøv det derhjemme, og bland 4-5 spsk. ren honning sammen med 100 ml. destilleret vand, 1 spsk. kanel og 1 spsk. olivenolie. Lad blandingen stå i en times tid, og påfør den så i fugtigt hår. Lad blandingen sidde i håret i mindst et par timer. Vask derefter håret med shampoo, og brug balsam.

Husk lige på, at selvom disse metoder til naturlig afblegning af håret er baseret på naturlige ingredienser, kan de stadig udtørre og beskadige håret.

10 tips til efterpleje af blond, afbleget hår

Afblegning er skadeligt for håret, ingen tvivl om det. Du kan dog stadig sørge for at reparere og styrke et blond hår (og desuden undgå de irriterende, rødlige nuancer) ved at følge disse råd:

1. Brug en shampoo beregnet til blond hår

Use the Best Shampoo for Blonde Hair

Når det gælder et blond hår, er det ikke alle shampooer og balsammer, som er lige velegnede at bruge. Du skal derfor vælge en shampoo til farvet hår med omhu. De naturligt lyshårede er allerede med på, at de skal bruge en lilla renseshampoo for at forhindre, at håret bliver alt for gulligt. Hvis du for nylig har fået blond, afbleget hår, så betragt dette som et vigtigt opråb!

Når et blond, afbleget hår udsættes for diverse stoffer, mineraler i vandet, produkter og varme redskaber kan det få et rødligt skær. Et hårpleje produkt med lilla farvepigmenter, eller en silver shampoo, som f.eks. Enriched Blonde™ Silver Shampoo neutraliserer de rødlige nuancer i håret, så det beholder sin kolde, platinblonde nuance. En silver shampoo er også kaldt en lilla shampoo, læs mere om dette produkt i vores anden artikel med en komplet guide til silver shampoo.

Et lille tip til blond hår: Når du vasker håret, så brug koldt eller lunkent vand. Det kan godt være, at varmt vand føles dejligt, men det udtørrer et blond, afbleget hår endnu mere.

2. Spring et par hårvaske over

Skip Some Washes

Når det så er sagt, så er det stadig en rigtig god idé at springe et par hårvaske over og det til trods for, at du endda bruger den bedste shampoo til blond hår. Hvorfor det? Fordi det giver hovedbundens naturlige fedtstoffer mulighed for at gøre det, de skal, nemlig tilføre håret den nødvendige fugt. Så behøver du heller ikke at style og føntørre det blonde, afblegede hår så ofte, hvilket jo er godt nyt.

Hvis håret ser fedtet ud mellem hver hårvask, så spray lidt økologisk, naturlig tørshampoo i det, nede ved hårrødderne.

3. Prøv en Co-washing (balsamvask)

Try Co-Washing

Med et blond, afbleget hår kan du komme til at stå med det modsatte problem af en fedtet hovedbund; tørre spidser. Hvis dine spidser føles tørre som halmstrå mellem hver hårvask, så prøv en såkaldt Co-wash. En Co-wash er, når du kun vasker håret i en balsam. Dette tip er godt for dig, hvis du oplever at dit blonde hår har brug for ekstra fugt. En Co-wash hjælper med at genoprette fugtbalancen i de udtørrede hårstrå, uden at vaske alle de naturlige fedtstoffer ud af hovedbunden.

4. Investér i en intensiv hårkur beregnet til blond, afbleget hår

Investér i en intensiv hårkur

Dette step er vigtigt! Blond, afblegede hår har brug for ekstra fugtighedsgivende pleje, så derfor foreslår vi, at du anvender Enriched Blonde™ Hair Mask ved hver anden hårvask. Denne plantebaserede superbalsam fugter, nærer og reparerer beskadiget hår, mens den holder gule toner i skak.

5. Prøv en leave-in Conditioner, der ikke skal skylles ud

Use a Leave-In Conditioner

Alle med blond, afbleget hår har brug for at have en rigtig god leave-in Conditioner ved hånden. Vores foretrukne valg? Split Fix™ Leave-in Conditioner. Den fungerer som et beskyttende skjold, holder på fugtigheden og beskytter samtidig håret fra en række daglige miljømæssige påvirkninger.

6. Giv blond hår næring, i form af protein

Nourish Your Blonde Hair with Protein

Hårets beskyttende kutikellag er lavet af et protein ved navn keratin. Afblegning af håret skader dette protein, som svækker hårets kutikel og efterlader hårstrået i en skrøbelig tilstand.

For at styrke hårstråene, bør du benytte en genopbyggende hårmaske med protein, som f.eks. Protein Repair™ Hair Mask, mindst én gang hver anden uge. Denne nærende hårmaske tilfører håret den nødvendige protein og gør det stærkere og mere elastisk.

7. Husk at behandle håret varsomt, især når det er vådt

Gentle with Your Hair

Det blonde, afblegede hår er mere skrøbeligt end et normalt hår, så derfor bør du være ekstra forsigtig, når du reder det ud. Brug en bredtandet kam eller en speciel wet brush til det våde hår og en hårbørste, når håret er tørt. Begynd altid med spidserne, og arbejd dig så videre op mod hårrødderne.

8. Klip de spaltede spidser

Klip de spaltede spidser

Har en afblegning af håret efterladt dig med spaltede spidser? Så se at få bestilt en tid til en klipning. Spaltede spidser kan medføre, at resten af hårstrået spalter og knækker af, så det er vigtigt at få klippet håret regelmæssigt og at få klippet de slidte spidser af.

9. Brug stylingsteknikker, som ikke kræver brug af høj varme

Brug stylingsteknikker, som ikke kræver brug af høj varme

Et blond, afbleget hår er mere porøst end et normalt hår, hvilket gør det mere udsat for beskadigelse fra de varme redskaber, vi bruger til styling. Så nu er det blevet tid til at lade det naturlige hår komme til sin fulde ret! Men det kan jo også have sine fordele. En afblegning får nemlig hårstrået til at fremstå tykkere, så du vil derfor helt naturligt have lidt mere fylde at arbejde med.

Det er på tide at smide krøllejernet og glattejernet væk og benytte dig af nogle af de naturlige, varmefrie teknikker til styling af håret. YouTube er et fantastisk medie til dem, der er på jagt efter ideer til, hvordan man laver krøller, eller hvordan man styler håret og sætter det op på en sød måde, uden at anvende varme redskaber! Når du styler håret ved hjælp af varme redskaber, så sørg for at anvende et kvalitetsprodukt med varmebeskyttende effekt.

10. Tag vitaminer, der styrker håret indefra

Tag vitaminer, der styrker håret indefra

Et hår som i udgangspunktet er sundt og stærkt tager bedre imod en afblegning. For at sikre, at hårrødderne er stærke nok til at gennemgå en afblegning, anbefaler vi, at du prøver Hair Formula Gummies for Women. Dette veganske kosttilskud er udviklet med udgangspunkt i en kæmpe dosis af vitaminet biotin, som vedligeholder håret indefra.

Hvis du stadig ønsker dig et blond, afbleget hår, også efter at have hørt om diverse risici og vedligeholdelse af et blond, afbleget hår, så er det bare at kaste dig ud i det! Hvis du blot følger disse råd til pleje af håret, og anvender den bedst egnede shampoo til blond hår, er du godt på vej til at finde ud af, om blondiner rent faktisk har det sjovere, uden at beskadige dit hår!

Er du dog stadig bange for at ende med et helt ødelagt hår efter afblegning, så har vi her: endnu flere tips til hvordan du undgår ødelagt hår efter afblegning.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Solbeskyttelse til håret: Sådan beskytter du dit hår mod solens skadelige stråler

  Solbeskyttelse til håret og solcreme til hovedbund: Her er vores bedste råd

 • Den bedste shampoo til farvet hår: Sådan beskytter du håret, så det ikke falmer

  Den bedste shampoo til farvet hår: Sådan beskytter du håret, så det ikke falmer

 • Aloe Vera: 5 fordele ved at bruge Aloe Vera shampoo til hår og hovedbund

  Aloe Vera: 5 fordele ved at bruge Aloe Vera shampoo til hår og hovedbund

 • Undgå kruset hår: 9 nemme metoder til at tæmme tørt og kruset hår

  Undgå kruset hår: 9 nemme metoder til at tæmme tørt og kruset hår

 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

Se alle artikler