Sådan undgår du et ødelagt hår efter afblegning: 10 nemme tips!Se alle artikler

Sådan undgår du et ødelagt hår efter afblegning: 10 nemme tips!

Der er ingen tvivl om det. Afblegning er bare den mest effektive metode til at lysne håret. Uanset om du drømmer om en tilværelse som blondine med et platinblondt hår, eller du bare vil lysne det, inden du farver det i en anden flot farve, så er en afblegning desværre en uundgåelig nødvendighed. Uheldigvis er det bare sådan, at denne behandling unægteligt medfører en risiko for et kemisk skadet hår.

Hvis du gerne vil høre mere om, hvad der forårsager et ødelagt hår efter afblegning, om det er muligt at reparere håret, eller hvis du bare gerne vil have et bud på den mest effektive behandling til et kemisk skadet hår, så læs endelig videre her.

Indholdsfortegnelse

Hvad er et kemisk skadet hår?

Lad os lige høre lidt om, hvad en afblegning af håret egentlig gør. Håret får sin farve fra et pigment ved navn melanin, som findes indeni hårstrået. De enkelte hårstrå er omkranset af et beskyttende cellelag af proteinskæl, som kaldes for kutikula eller hårets skællag, og som beskytter hårets elastiske kerne (også kaldet cortex). Når du afbleger håret, åbner affarvningsproduktet hårets kutikula for at forandre melaninet inde i hårets cortex. Under den proces suger affarvningsmidlet så de naturlige, beskyttende fibre og olier ud af håret.

Sådan virker afblejning

Skønt skællaget, kutikula, i teorien derefter bare skulle lukke sig igen, og gå tilbage til sin normale tilstand, har et afblegningsprodukt imidlertid en helt særlig evne til at forstyrre denne proces, hvilket bevirker, at skællaget ikke længere kan lægge sig fladt ned igen (hvilket er grunden til, at et kemisk skadet hår ofte har mere fylde end et sundt, ubehandlet hår – de enkelte hårstrå fylder bogstavelig talt mere). Desuden forsvinder fugten fra de indre dele af hårstrået. Derfor bliver håret tørt, skrøbeligt og har lettere ved at knække. Det er bare et kemisk skadet hår i en nøddeskal!

Sådan genkender du et kemisk skadet hår

Så hvordan ved du så egentlig, om denne afblegning af håret rent faktisk har givet dig et kemisk skadet hår? Her er et par advarselssignaler, du skal være på vagt over for, når du skal spotte et ødelagt hår efter afblegning:

Sådan genkender du et kemisk skadet hår

1. Håret mister sin naturlige glans

Hårets kutikula ligger typisk flat ned i et sundt hår, hvilket gør, at lyset reflekteres i håret og dermed giver det en sund, skinnende fremtoning. Som tidligere nævnt har et hår, der er ødelagt efter afblegning, en ødelagt kutikula, som får det til at se kedeligt og glansløst ud.

2. Håret filtrer

Hvis der er tale om et ødelagt hår efter afblegning, har håret et ujævnt skællag, som klistrer sammen, hvilket bevirker, at håret nemmere filtrer.

3. kruset og tørt hår

Da den beskyttende kutikula er ødelagt, kan den indre fugt sive ud af det afblegede hår. Dette gør at håret fremstår kruset og tørt.

4. Håret stritter til alle sider

Et ødelagt hår efter afblegning, der er kruset og tørt, er langt mere tilbøjeligt til at knække, hvilket ofte viser sig som ”flyvehår” som stritter til højre og venstre.

5. Spaltede spidser

Knækket hår kan ligeledes vise sig som tørre, spaltede spidser.

Det lyder alt sammen som noget rigtig møg, ikke? Så hvis du gerne vil vide mere om, hvordan man reparerer et kemisk skadet hår, så er det en god idé at læse videre.

Hvad er forskellen på et kemisk skadet hår og et varmeskadet hår?

Selvom du aldrig har afbleget dit hår, er det ikke sikkert, at du har dit på det rene. Et varmeskadet hår har nemlig rigtig meget til fælles med et kemisk skadet hår. Nøjagtig som en afblegning kan de varmeredskaber, du bruger til styling af håret, også udtørre håret og dermed forårsage varige skader på dets beskyttende skællag. Så hvis du står med et varmeskadet eller solskadet hår vil mange af vores tip til at reparere et afbleget og ødelagt hår også være relevante for dig!

6 typiske hårrutiner der bidrager til et ødelagt hår

Der er desværre stor sandsynlighed for, at du har taget mindst én af de dårlige hårrutiner til dig, som vi omtaler nedenfor. Den allerbedste behandling til et kemisk skadet hår er rent faktisk at forebygge skaderne, så hvis du laver en af de omtalte fejl, er det bare med at få rettet op på det for at undgå at få et kemisk skadet hår (eller et varmeskadet hår, for den sags skyld!) så du ikke skal til at reparere et ødelagt hår i fremtiden.

Fejl nr. 1: Brug af forkert shampoo

Først og fremmest skal du sikre dig, at du anvender en shampoo, der er udviklet til et afbleget, lyst hår. Et blondt hår, og navnlig et afbleget, blondt hår, stiller særlige krav til hårvask og pleje.

Det er så her, at Enriched Blonde™ Silver Shampoo kommer ind i billedet. Denne nærende og skånsomme silver shampoo er fremstillet med et særligt højt indhold af kreatin, B5-vitamin og økologiske planteekstrakter fra aloe vera, mango og blåbær, som kan tilføre et kemisk skadet hår den nødvendige fugt, og samtidig beskytte håret imod yderligere skade.

Desuden har den et særligt indhold af nogle aktive lilla pigmenter, som neutraliserer de uønskede gule og varme toner i håret, der kan komme når de afblegede lokker kommer i kontakt med f.eks. solens stråler. Derudover har Enriched Blonde™ Silver Shampoo en PH-værdi, som er næsten identisk med hudens, hvilket bevirker, at den ikke irriterer huden i hovedbunden.

Fejl nr. 2: Glemmer at bruge balsam

Det burde egentlig ikke være nødvendigt at sige det, men at springe balsammen over er bare et absolut no-go for alle hårtyper og navnlig for dem, der kæmper med et ødelagt hår efter afblegning eller et solskadet hår.

Selvom enhver brug af balsam er bedre end slet ingen brug af balsam, er det imidlertid bedst at anvende en balsam, der er specielt udviklet til et tørt, lyst hår, som f.eks. Enriched Blonde™ Silver Conditioner. Denne særlige silver balsam er fremstillet af en række økologiske ingredienser, som f.eks. aloe vera, lakridsrodsekstrakt, abrikoskerneolie og sød mandelolie, som fugter og beskytter dine hårstrå. Sørg for at være lidt på forkant, og anvend derfor balsam hver eneste gang, du vasker håret, for at undgå at skulle reparere et kemiskskadet, varmeskadet eller solskadet hår senere.

Fejl nr. 3: Du bruger ikke en dybdevirkende behandling

Kan du huske det beskyttende skællag, vi omtalte før? Det er lavet af protein. Så hvis du står med et ødelagt hår efter afblegning eller et solskadet hår, er det simpelthen nødvendigt, at du anvender en dybdegående behandling, med aktive proteiner som en primær ingrediens, for at styrke den beskyttende overflade på hårstrået.

Enriched Blonde™ Silver Hair Mask er en målrettet dybdeplejende og reparerende behandling udviklet til blegeskadet hår, da den også indeholder lilla farvepigmenter, der holder dine toner kølige. Denne lilla hårmaske er formuleret med to typer mikroproteiner, der trænger dybt ind i håret for at genopbygge protein, give fugt og forbedre dit hårs evne til at holde på vandet.

For en endnu mere intensiv proteinbehandling, prøv Protein Repair™ Hair Mask som bruger hydrolyserede plante- og gærproteiner til at genopbygge en række nøgleproteiner i håret, hvilket efterlader et ødelagt hår efter afblegning synligt stærkere, mere skinnende og knap så tilbøjeligt til at knække. For at opnå det bedste resultat skal du anvende hårmasken én til tre gange om måneden, alt afhængigt af hvor beskadiget dit hår er.

Fejl nr. 4: Forkert håndtering af det våde hår

Er du egentlig klar over, at håret er langt mere skrøbeligt, når det er vådt og derfor er mere tilbøjeligt til at knække? Dette er i sandhed tilfældet, hvis du står med et ødelagt hår efter afblegning. Derfor er det bare utroligt vigtigt at anvende den rigtige type redskaber, når du skal rede et vådt hår ud. Her er en almindelig hårbørste bestemt ikke altid den rigtige løsning!

I stedet vil vi anbefale dig at anvende en skånsom bredtandet hårkam eller en Detangle Wet Brush med bløde, fleksible silikonebørster, som skånsomt filtrer hårknuderne ud, uden at knække håret. Derudover gør børstens ergonomiske design det til en ren drøm at rede håret ud, og så er den let at have med i tasken.

Fejl nr. 5: Du springer klipningen over

Hvis du har et ønske om, at håret skal være så langt som overhovedet muligt, har du formodentlig sprunget nogle klipninger over. Sikke en fejl! Et kemisk skadet hår eller et varmeskadet hår er i forvejen meget udsat for at få spaltede spidser. Når du så ikke får klippet spidserne, kan de spaltede spidser bevæge sig længere op i hårstrået og være skyld i, at håret knækker længere oppe, tættere på hovedbunden. Og hvad betyder det så? Kruset hår og hår, der stritter ud til alle sider.

Du skal derfor sørge for at bestille tid til at få klippet håret mindst en gang hver tredje måned eller måske oftere, hvis du bemærker, at spidserne begynder at spalte. Hvis du står over for en særlig opgave med at få repareret dit kemisk skadede hår, er denne tommelfingerregel fuldstændig ufravigelig.

Fejl nr. 6: Du glemmer at varmebeskytte håret

Som vi har nævnt tidligere kan varmeredskaber til styling af håret forårsage omfattende skader, selv på et ubehandlet, sundt hår. Så hvis du er indehaver af et ødelagt hår efter afblegning, kan du måske forestille dig, hvor stor en skade, disse redskaber kan forvolde på dit hår! Det er simpelthen bare ikke sagen at udsætte et kemisk skadet hår for varmeskade.

Det betyder imidlertid ikke, at du fra nu af bare skal vinke farvel til dit glattejern for altid, men derimod at du altid skal anvende en eller anden form for heat protection til håret, som f.eks. Thermal Shield™ Heat Protectant, inden du begynder at style håret.

Vidste du, at mangel på protein kan give dig tørt og kruset hår?

Kan man reparere et kemisk skadet hår?

Desværre ikke. Der er faktisk ikke noget, du rigtigt kan gøre for at reparere et kemisk skadet hår. Når først skaden er sket, er der faktisk ikke meget at gøre. Heldigvis er det jo sådan, at håret altid vokser ud igen! Hvis du kæmper med et kemisk ødelagt hår efter afblegning eller et solskadet hår, er du simpelthen bare nødt til at give håret noget ekstra kærlighed og pleje, imens du venter på, at det nye, sunde hår vokser ud.

En anden ting, du kan gøre, er, at få skaden under kontrol, inden det går hen og bliver endnu værre. Dette vil hjælpe med at begrænse de ubehagelige følgevirkninger, der opstår med et kemisk skadet hår eller et varmeskadet hår, som f.eks. knækket hår og spaltede spidser.

10 nemme tips: Bedste behandling til skadet hår

Nu kommer så det, du har ventet på! Hvad er den bedste behandling, når du står med et ødelagt hår efter afblegning eller et varmeskadet hår?

Når det drejer sig om et ødelagt hår efter afblegning eller et varmeskadet hår, er der desværre ingen perfekt, magisk opskrift, som bare lige kan fikse det. Det er dog sådan, at en række sunde hårrutiner kan sikre, at du kan begrænse de allerede eksisterende skader og samtidig forhindre, at dit hår bliver udsat for flere skadelige påvirkninger i fremtiden. Husk, at hovedbunden jo hele tiden producerer nyt hår! Hvis du er god ved håret, vil det på sigt belønne dig med at blive sundt og skinnende igen. Derfor består den bedste behandling til håret i virkeligheden af en række sunde hårplejerutiner. Nedenfor kan du læse, hvad vi anbefaler:

1. Forsøg at undgå at afblege håret alt for ofte (eller lad helt være)

Det burde slet ikke være nødvendigt at nævne det, men jo færre gange du afbleger håret, desto færre skader får du på håret! Prøv derfor at udskyde afblegninger og farvninger så længe som muligt, og giv håret længere tid imellem de jævnlige opfriskninger af hårbunden eller udgroningerne. Forsøg derudover helt at undgå at afblege det hår, som allerede er blevet afbleget en gang før, eller endnu bedre, undgå helt at afblege håret til at begynde med! Så er du helt sikker på ikke at komme til at stå med et kemisk skadet hår.

2. Gør håret klar til afblegning

Hår, der er sundt og stærkt fra begyndelsen af, er mindre udsat for at få skader, når det bliver afbleget. Inden du skal til frisøren, bør du derfor give håret en nærende, proteinrig behandling, som f.eks. vores Protein Repair™ Hair Mask, så du sikrer dig, at håret er i tiptop form.

3. Pas på ikke at udsætte håret for overbehandling

En overbehandling af håret vil sige, at dit hår udsættes for alt for mange kemiske processer, uden at du giver det den nødvendige tid til at komme sig mellem hver behandling. En afblegning af håret to gange i træk eller en afblegning og derefter en permanent er to eksempler på overbehandling. Det er simpelthen bare et totalt no-go (og måske i virkeligheden det allerstørste no-go inden for hårpleje!) og kan bevirke, at håret ender med at blive helt gummiagtigt og falder af i totter.

Generelt må du spørge din frisør til råds, men vi anbefaler, at der går mindst en uge imellem sådanne behandlinger, og at du sørger for at anvende adskillige styrkende hårmasker imellem behandlingerne for at forhindre, at du får et kemisk skadet hår.

4. Vær påpasselig med at udsætte håret for klorin

Kvinder med naturligt blondt hår er allerede opmærksomme på, at man skal være ekstra forsigtig med at udsætte et blondt hår for klorin, som er det kemikalie, der findes i swimmingpools. Hvorfor det? Jo, først og fremmest kan klorin give håret et grønt skær (ikke lige det, du ønsker dig!). Derudover kan det også udtørre et kemisk skadet hår eller et solskadet hår yderligere, hvilket bevirker, at det får lettere ved at knække.

Skønt dit bedste bud sikkert er at undgå at dyppe håret i vandet, når du svømmer, kan du imidlertid også forhindre, at håret suger klorin til sig, hvis du lige skyller det i rent vand, inden du går i poolen.

5. Beskyt håret mod solens skadelige stråler

Som du sikkert ved, kan UV-stråler skade din hud. Men de kan rent faktisk også skade dit hår, navnlig hvis du allerede er indehaver af et ødelagt hår efter afblegning eller et varmeskadet hår.

Derfor skal du gøre det til en vane at påføre lidt Sun Defense Hair Mist på hårstråene, inden du tilbringer alt for meget tid ude i solen. Denne nærende hårolie er fremstillet af økologisk aloe vera, açai og Phytessence™ French Oak Extract (fra fransk eg), som er naturligt beskyttende imod UV-skader. Det er lige sagen til et kemisk skadet hår.

6. Drop de varme redskaber til styling af håret

Selvom brugen af et varmebeskyttende produkt, som f.eks. Thermal Shield™ Heat Protectanti en vis udstrækning er med til at begrænse skaden på håret, er den bedste løsning for et kemisk skadet hår, eller et solskadet hår, helt at droppe brugen af de varme redskaber til styling.

Tip: Prøv at skabe smukke krøller med et Bamboo Heatless Curls Kit i stedet for et krøllejern. Samme resultater men ingen skader!

7. Indtag mere af alt det sunde

Kan du huske, at vi nævnte, at du er nødt til at vente på, at dine hårfollikler producerer noget nyt, sundt hår for at slippe af med et ødelagt hår efter afblegning eller et varmeskadet hår? Tja, den bedste måde, du kan styrke hårfolliklernes produktion af ny hårvækst på, er, ved at spise en sund kost, der er rig på animalske eller vegetabilske proteiner, sunde fedtstoffer og en masse frugt og grøntsager.

For at sikre, at du får dækket dit ernæringsmæssige behov kan det være en god idé at supplere kosten med et kosttilskud til håret, som f.eks. Hair Formula Gummies for Women eller Hair Formula Tablets for Women. Disse kosttilskud er udviklet af alle de næringsstoffer, som dine hårfollikler skal bruge til at optimere hårvæksten, hvilket sikrer, at de producerer et sundt, stærkt hår.

Hvis du er på udkig efter den bedste behandling, og står med et ødelagt hår efter afblegning, så skal du bestemt ikke springe dette punkt over.

8. Investér i nogle gode hårelastikker

Hvis du kæmper med et kemisk skadet hår eller et solskadet hår, synes du sikkert, at det er mest enkelt at sætte håret op i en knold og lade det være ved det. Til gengæld bliver du jo så heller ikke fristet til at style håret og bruge varme redskaber! Men hvis du bruger nogle traditionelle hårelastikker, kan det faktisk skade håret mere end godt er. Hvorfor det? Fordi de traditionelle, elastiske elastikker (specielt dem med en lille metalsamling i) hiver i håret, hvilket kan få de skrøbelige, afblegede hårstrå til at knække. I stedet skal du altid bruge Hair Rings, som skånsomt holder sammen på håret, uden at knække det.

9. Udskift bomuldshåndklædet

En anden simpel ting, du kan gøre, er at udskifte det traditionelle bomuldshåndklæde med et i bambus, som f.eks. et Bamboo Hair Towel Wrap Wrap. Bambus er langt blødere og mere glat end bomuldsstof, hvilket bevirker, at det ikke hiver i håret og ikke får håret til at knække og kruse. Derudover vil et turban håndklæde tørre håret af sig selv, uden at du behøver slide i håret, mens du gnider det tørt.

10. Fugt, fugt og atter fugt!

Et kemisk skadet hår og et varmeskadet hår hungrer efter fugt, og brug af hårvenlige olier er en af de allerbedste måder, du kan give dine hårstrå den nødvendige fugt på!

Vi kan dog ikke ligefrem anbefale, at du bruger olien fra stegepanden til håret (selvom du faktisk godt kan, hvis du vil!). Brug i stedet vores dybe fugtgivende, 100% naturlige Moisture Hero™ Hair Oil eller Moisture Hero™ Pre-shampoo Hair Balm Den indeholder bl.a. økologisk ekstrakt fra olivenolie, sheasmør, jojobafrøolie og solsikkeolie, og giver håret den helt optimale næring udefra og ind.

Hvis du leder efter den bedste hårbehandling til beskadiget hår, skal du bestemt ikke springe denne over!

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Solbeskyttelse til håret: Sådan beskytter du dit hår mod solens skadelige stråler

  Solbeskyttelse til håret og solcreme til hovedbund: Her er vores bedste råd

 • Den bedste shampoo til farvet hår: Sådan beskytter du håret, så det ikke falmer

  Den bedste shampoo til farvet hår: Sådan beskytter du håret, så det ikke falmer

 • 5 gode grunde til at vælge en vegansk hårbørste med vildsvinehår

  Vegansk hårbørste med vildsvinehår: 5 gode grunde til at bruge en

 • Aloe Vera: 5 fordele ved at bruge Aloe Vera shampoo til hår og hovedbund

  Aloe Vera: 5 fordele ved at bruge Aloe Vera shampoo til hår og hovedbund

 • Undgå kruset hår: 9 nemme metoder til at tæmme tørt og kruset hår

  Undgå kruset hår: 9 nemme metoder til at tæmme tørt og kruset hår

Se alle artikler