Wet Brush eller Paddle Brush? Find en god hårbørste til din hårtypeSe alle artikler

Wet Brush eller Paddle Brush? Find en god hårbørste til din hårtype

Du har sikkert bemærket, at der findes et hav af forskellige hårbørster. Men vidste du, at dit valg af hårbørste, afhænger af din hårtype og formålet med din hårbørstning? En wet brush er velegnet til rede håret ud, når det er vådt. Hvorimod en paddle brush er god til at udrede det lange og kraftige hår. I denne artikel gennemgår jeg de de mest almindelige hårbørster på markedet, fortæller om forskellene, og hvordan dit valg af hårbørste, kan bidrage til at du får et sundere og længere hår.

Har du hørt om en wet brush før? Eller måske har du tidligere fået fortalt, at vådt hår er et sensitiv hår, og derfor skal man undgå at børste håret, mens det er vådt. Jeg tør godt sige, at dette råd i dag er en smule forældet, for der findes nogle fantastiske skånsomme og gode hårbørster, der virker i både tørt og vådt hår, den såkaldte; wet brush, som også ofte kaldes wet hårbørste på dansk. Der er sket meget på markedet inden for hårbørster, og i denne artikel får du overblikket.

Læs med her, hvor jeg gennemgår de mest almindelige hårbørster på markedet, hvordan du skal bruge dem, og hvad forskellen er på dem.

Indholdsfortegnelse

Hvorfor er det vigtigt at bruge en korrekt, god hårbørste?

Kan den forkerte børste være ansvarlig for de dårlige hårdage? Kan den forårsage direkte skade på dit hår? Det korte svar er desværre ja. At bruge en forkert hårbørste kan både forårsage dårlige hårdage, men endnu værre er, at en forkert børste (og udredning), kan gøre skade på både hårlokker og hovedbund. Vi anbefaler, at du vælger din hårbørste med omhu, hvad end formålet er at bruge den til styling eller til udredning af håret. Vær opmærksom på, at du skal bruge en wet brush i vådt hår, og en helt anden type børste, når håret er tørt. Læs med videre.

For rigtigt at forstå, hvorfor det er så vigtigt at bruge en god hårbørste, som ikke slider på hårstråene eller skader håret unødvendigt, skal man først have en forståelse for hvordan hår og hårstrå er opbygget, så det får du et indblik i lige her:

Få en forståelse for hårets opbygning

Hvert enkelt hårstrå består af to forskellige lag. Det yderste lag kaldes skællaget og giver håret glans og blødhed. Det er sammensat af celler, der overlapper hinanden og beskytter den indre del af håret fra eksterne faktorer som vejr, varmeapparater, stylingprodukter og fugtmangel. Når man vasker håret, får varmen fra vandet skællaget til at åbne sig, så de gode næringsstoffer fra bl.a. shampoo, hårkur og balsam kan trænge dybt ind i hårstråene og pleje håret indefra. En god hårbørste, f.eks. en wet brush til vådt hår, sikrer derefter at det yderste lag på hårstråene ikke beskadiges, når du børster dit hår igennem, imens det er vådt.

Når du bruger en skånsom og god hårbørste, undgår du altså i højere grad at ødelægge det ydre lag. Dette er vigtigt, fordi hårets yderste lag ikke bare lige kan genopbygges, og det er utroligt vanskeligt, at få et allerede skadet hår til at blive sundt igen. Hvis du ødelægger hårets yderste skællag, bliver håret tørt, kedeligt, og livløst, samt meget mere modtageligt for at blive ødelagt og kruset og i værste tilfælde knække.

Hårbørstning kan slide utroligt meget på håret, hvis man bruger den forkerte hårbørste eller bruger børsten forkert. For at bibeholde et sundt og flot hår er det derfor ekstremt vigtigt, at du bruger en god hårbørste, der ikke slider unødigt på håret. Læs med, når jeg fortæller meget mere om hvordan, du finder den bedste hårbørste til dit hår, og hvordan du bruger den korrekt.

Hvordan skal jeg børste mit hår?

Hvis du går og tror, at tilfældighed er nøglen til sundt hår, skal du tænke om igen. Faktisk kan måden, at du børster håret på, have en afgørende rolle for sundheden af dit hår. Læs derfor omhyggeligt med og følg gerne disse trin:

1. Vælg din hårbørste med omhu

Hvis dit hår er tilbøjeligt til kruse og blive filtret, så er en hårbørste baseret på tætte vildsvinehår måske ikke den bedste hårbørste til dit hår. Du bør derimod overveje en paddle brush, hvor børstepiggene er mindre tætte, og som kan få selv det mest filtrede hår udredt på en blid og skånsom måde.

2. Sørg for at rede dit hår igennem før badet

De fleste antager, at de først skal børste håret efter badet, men hvis du ønsker at håret skal filtre mindst muligt er det faktisk bedst, at sørge for at børste håret godt igennem inden du går i bad. På den måde udreder du nemlig de mest filtrede totter imens håret er tørt og knap så skrøbeligt.

3. Brug en wet brush til vådt hår

Som nævnt tidligere kan det være en dårlig idé at børste håret, når det er vådt, og det er der en helt særlig årsag til. Vådt hår er nemlig meget mere elastisk end tørt hår, hvilket gør, at det kan strække sig mere, når man reder det og derfor er det også langt mere skrøbeligt end tørt hår. Tørt hår er dobbelt så stærkt og modstandsdygtigt. Hvis du derfor er for hård ved dit hår, når det er vådt, hvis glemmer at bruge en wet brush, børster håret forkert eller tørrer det for hårdt med håndklædet, så er risikoen for at du hiver unødigt meget i håret eller endda knækker hårstråene ret stor.

4. Arbejd dig opad

At børste håret fra toppen og ned, virker måske mest naturligt? Men ved at starte fra hårspidserne og arbejde børsten opad, får du nogle gode fordele for håret. Uanset om du bruger en wet brush eller en paddle brush, vil du med denne teknik, rede håret ud på en mere skånsom måde, og helt uden at hive i håret. Så forsøg dig langsomt af, og prøv at rede håret fra spidserne og opad, i små, vandrette sektioner, en tot af gangen.

5. Giv din hovedbund lidt kærlighed

Sundt hår starter med en sund hovedbund. Så husk at tænke lidt på din hovedbund, når du børster dit hår. Målet er nemlig, udover at børste filtrede totter ud, at trække dine naturlige olier fra din hovedbund, igennem resten af dit hår. Det lyder måske som en opskrift på fedtet hår? Men det er det ikke. Olierne i din hovedbund er 'sunde olier', der faktisk styrker dit hår, og fungerer som en naturlig fugtighedcreme til lokkerne. En nem måde at integrere lidt kærlighed til din hovedbund i din hårrutine, er også at afslutte med en stimulerende hovedbundsmassage, når du børster dit hår. Du kan evt. overveje at købe en god hårbørste, som kan gøre arbejdet for dig. Denne Wet Brush fra Hairlust har tredimensionelle børstepigge, som faktisk giver en god omgang hovedbundsmassage, når du anvender hårbørsten.

Hvilken hårbørste skal jeg vælge i vådt hår?

Jeg siger det lige endnu en gang. Husk, husk, husk at bruge wet brush til dine våde hårlokker. En wet brush er en specielt udviklet og ekstra god hårbørste til vådt hår. Jeg går lidt i dybden med fordelene ved en wet brush nedenfor:

Hvad er en wet brush?

En wet hårbørste er udviklet til at kunne bruges i både vådt og tørt hår, og er derfor en skønsom og ekstra god hårbørste, som ikke slider unødvendigt på håret. En wet brush, som Hairlust Detangle Wet Brush, består af bløde, elastiske børstepigge, som forsigtigt reder lokkerne uden at rive eller knække håret. Piggene er placeret tæt på hinanden, hvilket gør at børsten kan fjerne knuder i håret og sortere hårstråene uden at trække eller rive i det skrøbelige hår, uanset om det er vådt eller tørt. En anden fordel ved denne wet brush, er at den har en perfekt rejsestørrelse, hvilket gør, at den er let at have med på farten eller med i håndkufferten.

En wet brush er dog ikke kun designet til at skåne de skrøbelige våde lokker. Hårbørsten er også lavet specielt til at øge blodcirkulationen i hovedbunden og til hårsækkene, da den blidt masserer hovedbunden under børstning. Når blodcirkulationen øges, bliver det lettere for næringsstoffer at strømme til hårsækkene, hvilket kan fremme hårvæksten og styrke håret indefra.

9 årsager til at jeg bruger en wet brush:

Der er rigtig mange fordele ved at bruge en god hårbørste, som er udviklet specifikt til vådt hår, og jeg må indrømme, jeg er lidt overrasket over, hvilken forskel det har gjort for mit hår at skifte til en wet børste. Nedenfor nævner jeg derfor 9 gode grunde til, hvorfor jeg bruger en wet brush:

 1. Den reder håret skånsomt og fjerner filtrede knuder uden at skade eller slide på håret.

 2. Den er super let at rengøre og samler ikke bakterier og skidt mellem piggene.

 3. Passer til alle typer hår.

 4. En wet brush har bløde pigge, der effektivt masserer hovedbunden og øger blodcirkulationen.

 5. Børsten er ofte formet, så den ligger rigtig godt i hånden, det er Hairlust Wet Hair Detangler Brushi hvert fald.

 6. Kan bidrage til at gøre håret sundere, længere og mere blankt end en almindelig hårbørste.

 7. Børsten er perfekt at bruge i forbindelse med en hårkur eller hårmaske, da man effektivt kan fordele kuren i hele håret med en wet brush, og dermed kan man få et bedre resultat og øge effekten af sin hårkur.

 8. Prisen er ofte lavere sammenlignet med andre gode hårbørster på markedet.

 9. En wet brush er en fantastisk god hårbørste, der kan anvendes i både vådt og tørt hår.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Sådan bruger du en wet brush?

Jeg håber, at du har fået en bedre forståelse af, hvorfor det kan være en god ide at bruge en god hårbørste, såsom en wet brush til vådt hår. Men for at få de bedste resultater med din wet brush, så læs med nedenfor. For her vil jeg nemlig gå lidt i dyden med, hvordan jeg anbefaler dig, at du bruger din wet brush.

Fjern overskydende vand fra håret

Brug først et håndklæde til at tørre det overskydende vand fra håret. I stedet for at børste igennem det drivvåde hår, så brug et skånsomt håndklæde til at tage så meget overskyndende vand som muligt. Jeg anbefaler, at du bruger et håndklæde baseret på bambusfibre, da det tørrer håret hurtigere og mere skånsomt end de mange bomuldshåndklæder på markedet.

Du kan læse mere om hvorfor det er en god idé med et håndklæde af bambus i vores artikel her.

Prøv at bruge balsam, hårolie eller leave-in mist

Hvis dit hår er tykt, krøllet eller skadet, så vil jeg anbefale dig, at altid afslutter din hårvask med balsam. Balsam, hårolie eller en leave-in conditioning hair mist, er en god måde at tackle filtrede hårlokker på, og vil gøre det meget nemmere for dig, at rede selv de værste knuder ud. Jeg bruger altid balsam som den afsluttende del af min hårvask, og så elsker jeg at tilføje en god, økologisk hårolie i mit hår, lige inden at jeg bruger min wet brush til at rede håret ud.

Bruger du hårbørsten på denne måde, vil det virkelig kunne gøre en forskel for dit hår. Du vil få stimuleret hovedbunden og hårsækkene til at styrke hårvæksten, og du vil mindske skade på håret og tabe langt færre hår under børstningen. Hermed vil du kunne undgå at få et tørt, slidt og tyndt hår, blot ved at investere i en god hårbørste af ordentlig kvalitet.

Hvilken hårbørste skal jeg vælge i tørt hår?

Langt og/eller kraftigt hår?

En god hårbørste til et langt og/eller kraftigt hår, er den store paddle brush. Grundet den store overflade på børsten, er børsten velegnet til at fordele de naturlige olier, fra hovedbunden, i hele det kraftige hår.

Krøllet hår?

Et krøllet, tørt hår skal man helst ikke rede for meget i, men når håret en gang i mellem skal børstes, så vælg en mindre hårbørste eller en hårkam, og vælg gerne en hårbørste med lidt hårdere børstepigge. På den måde undgår du, at rede krøllerne ud af håret, men derimod giver du krøllerne det løft, som de har brug for.

Kort til mellemlangt hår eller fint hår?

Jeg vil anbefale en medium størrelse paddle brush til mellemlagt hår. Denne type første fungerer til stort set alle hårtyper, og giver god assistance til selv kortere hår. Vælg en børste med lange, vidt forskelligt placerede børstepigge - og undgå naturlige børstepigge fra træ. Pigge lavet i plastik er glattere og mere velegnet til fint hår, mens naturlige hår eller træpigge kan være skarpe eller indeholde spåner, revner eller splinter som kan skade håret. Men frem for alt, så bør du undgå børster med metalskinner, da disse kan hive og knække håret.

Sådan rengør du din hårbørste

Hårbørster samler let snavs, så sørg for at rengøre dem regelmæssigt. Den bedste måde at rengøre en hårbørste, wet brush eller kam på, er tilsætte lidt shampoo og vand, og massere godt ind i hårbørsten. Skyl herefter grundigt med lunt vand. Sørg for at ligge hårbørsten med børstehovedet nedad, så overskyndende vand ikke samler sig inde i børstehovedet (specielt hvis børsten har et skaft af træ eller bambus.

Flere skønne råd til god, skånsom hårpleje

Jeg håber, du fik svar på alle spørgsmål, du måtte have om omkring valg af hårbørste, og hvorfor det kan være en god ide at investere i en god hårbørste af ordentlig kvalitet. Der findes mange måder, hvorpå man kan skåne sit hår og optimere hårets betingelser for at vokse sig sundt og langt. Mine anbefalinger til sundt hår er:

Sundt hår kommer indefra

Det kan være en god idé at tænke indre hårpleje ind i dagligdagen. Man bliver nemlig, hvad man spiser, og håret er ingen undtagelse. Et kosttilskud til håret, er en gode måde at sikre sig, at man indtager de vitaminer og mineraler, som håret har brug for, for at vokse sundt. Jeg kan anbefale Hairlust Hair Growth Formula, som kommer i vingummi- og kapselform til både mænd og kvinder.

Før og efter Hairlust

Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat

* Resultater varierer fra person til person.

Se alle anmeldelser

Brug en hovedbundsscrub

Har du prøvet at eksfoliere hovedbunden? Jeg havde aldrig hørt om det før, lige indtil at jeg fik øjnene op for dette produkt, Scalp Delight™ Detox Scrub, som er en økologisk scrub til hovedbunden. Ligesom du bruger en ansigtscrub, har hovedbunden også godt af, at blive scrubbet en gang i mellem. En behandling, som virkelig kan sætte blodcirkulationen igang, samtidig med at fjerne snavs, døde hudceller og overskydende sebum fra hovedbunden.

Vores kunder siger

Fremragende

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Hvad er en teasing brush? Her er din lynguide til toupering af håret

  Hvad er en teasing brush? Her er din lynguide til toupering af håret

 • Solbeskyttelse til håret: Sådan beskytter du dit hår mod solens skadelige stråler

  Solbeskyttelse til håret og solcreme til hovedbund: Her er vores bedste råd

 • Biotin til håret: Hvilke resultater kan du forvente & hvornår?

  Biotin til håret: Hvilke resultater kan du forvente & hvornår?

 • Kan en pille til håret give længere og fyldigere hår? Sådan virker det

  Kan en pille til håret give længere og fyldigere hår? Sådan virker det

 • Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

  Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

Se alle artikler