Rengøring af hårbørste punkt for punktSe alle artikler

Rengøring af hårbørste punkt for punkt

Kan du heller ikke huske, hvornår du sidst rensede din hårbørste? Sådan er det nok for de fleste, men hvis du bruger en beskidt hårbørste kan det faktisk have en negativ effekt på dit hår og din hovedbund. Så hvis du ikke allerede sørger for at rengøre din hårbørste med jævne mellemrum, vil jeg stærkt anbefale, at du kommer i gang med det hurtigst muligt. Men, hvordan renser man sin hårbørste ordentligt? Det vil jeg give dig en opskrift på i denne artikel.

Som en erfaren bruger af diverse hårplejeprodukter er jeg helt med på, hvor vigtigt det er at rengøre sin hårbørste med jævne mellemrum. Regelmæssig rengøring af hårbørsten vil ikke kun gøre det lettere at sætte håret til hverdag, men vil også forlænge hårbørstens levetid. Jeg har slet ikke tal på de gange, jeg har set venner og kunder stå og bruge beskidte hårbørster, uden at være klar over de skader de kan forvolde på både håret og hårbørsten. Derfor har jeg nu besluttet, at jeg vil dele ud af mine tip omkring rengøring af hårbørster. Hvordan renser man en hårbørste korrekt, og hvilke remedier skal man bruge? Det spørgsmål vil vi dykke ned i om lidt, og uanset om du har en masse erfaring med brug af hårprodukter, eller du er nybegynder, så vil jeg løfte sløret for, hvordan du kan rengøre hårbørsten på en effektiv måde, så den altid er tiptop i orden.

Indholdsfortegnelse

Hvorfor er det vigtigt at rengøre sin hårbørste?

Hvorfor er denne rengøring af hårbørsten egentlig så vigtig? Først og fremmest er det jo vigtigt at passe godt på sit hår og sin hovedbund. En beskidt hårbørste kan danne grobund for bakterier, hudsvamp og andre skadelige mikroorganismer, som kan resultere i hudlidelser eller gøre problemerne i hovedbunden endnu værre. Hvis du f.eks. døjer med øm hovedbund eller fedtet hår, er det simpelthen alfa og omega, at du bruger en ren hårbørste.

Hvorfor er det vigtigt at rengøre sin hårbørste?

Rengøring af hårbørsten er også utrolig vigtig i forhold til at kunne style håret, da en beskidt hårbørste kan gøre det svært at style håret ordentligt. Med tiden vil der nemlig samle sig både snavs, fedt og produktrester i hårbørsten, og uden en grundig rensning af hårbørsten vil det medføre, at den vil få en ringere kvalitet. Hvis du ikke rengør hårbørsten jævnligt, vil du også kunne opleve, at dit hår begynder at filtre mere, og der kommer små knuder i det. De mange rester af snavs og fedt kan gøre hårstråene stive og uelastiske, hvilket gør det besværligt at rede håret ud og få fordelt dine hårprodukter jævnt i håret.

Af disse grunde er det altså utroligt vigtigt med en regelmæssig rengøring af hårbørsten. Det vil nemlig bevirke, at hårbørsten bevarer sin kvalitet, og det kan forhindre, at der sidder rester af snavs og fedt på børstepuden. Det betyder, at du kan beholde dit glansfulde hår og en sund hovedbund. Hvordan renser man en hårbørste, og hvor ofte skal det gøres? Det skal vi høre mere om nu.

Hvor ofte skal man rense sin hårbørste?

Hvor ofte, du skal rengøre hårbørsten, afhænger af flere faktorer, herunder hvilken type hårbørste du har, hvor ofte du bruger den, og hvor mange stylingprodukter du bruger til daglig? Generelt vil jeg anbefale en rensning af hårbørsten hver 14. dag eller mindst én gang om måneden. Hvis du bruger mange forskellige hårprodukter, f.eks. påføring af tørshampoo, kan det dog være nødvendigt at rengøre hårbørsten lidt oftere, i forhold til hvis du ikke bruger hårprodukter.

Hvor ofte skal man rense sin hårbørste?

Mellem hver hårvask er det også vigtigt at få fjernet alle de hår, der sidder tilbage i hårbørsten. Det bør du gøre mindst én gang om ugen. Brug en kam til at rede børstepiggene godt igennem, eller brug fingrene til at fjerne hårene. Hvis din hårbørste stadig ser beskidt ud, efter du har fjernet hårene, er det på tide at rengøre hårbørsten mere grundigt.

Til syvende og sidst er det dog vigtigst, at du får rengjort hårbørsten, når den ser snavset ud. En regelmæssig rensning af hårbørsten vil betyde, at du kan vedligeholde hårbørstens gode kvalitet og forhindre, at der kommer til at sidde snavs og fedtstoffer i hårbørsten, hvilket kan have en negativ effekt på dit hår og din hovedbund. Hvis du vil høre mere om rengøring af hårbørster, kan du læse vejledningen nedenfor vedr. rensning af hårbørster.

Hvordan renser man sin hårbørste?

Det første, man skal gøre, når man skal rengøre hårbørsten, er at få fat i alle de nødvendige remedier:

Hvordan renser man sin hårbørste

 • Flydende sæbe eller hårshampoo (Du har ikke brug for en speciel sæbe. Din hårshampoo er helt fin)
 • En tandbørste eller lille rensebørste
 • En kam eller en pincet til at fjerne hår og andet snavs fra hårbørsten
 • En saks til at fjerne de sammenfiltrede hår, der sidder fast i børsten
 • En balje eller en ren håndvask
 • Et rent, tørt håndklæde

Når du har fundet disse remedier frem, kan du gå i gang med at læse instruktionerne nedenfor, som giver dig mit bud på, hvordan du rengør hårbørsten, alt afhængigt af hvilken type hårbørste, du nu har.

Rengøring af forskellige typer hårbørster

Så, hvordan renser man en hårbørste effektivt? Det næste punkt handler om at få styr på, hvilken type hårbørste der er tale om. Uanset om den er rund, flad eller noget helt tredje, er de fleste hårbørster fremstillet af enten plastik eller træ/bambus og har plastik- eller metalpigge eller vildsvinehår. Det er vigtigt at finde ud af, hvilken type hårbørste du har, så du kan læse vores tip og rengøre hårbørsten på den rigtige måde.

Hvordan renser man sin hårbørste, hvis den er lavet af plastik?

Følg vejledningen nedenfor, hvis du skal rengøre en hårbørste af plastik, f.eks. en Wet Hair Detangler Brush eller en Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Du kan også læse vores vejledning til rensning af hårbørster af plastik med metalpigge eller andre syntetiske materialer, der tåler vand.

 1. Brug fingrene til at fjerne alle hår fra børsten. Hvis der stadig sidder nogle hår tilbage i børsten, kan du bruge pincetten eller en tæt kam til at få dem ud.
 2. Nogle typer af hårbørster (f.eks. en Scalp Delight™ Scalp Massage Brush) har et design, så du kan åbne den og vaske den indeni. Hvis du kan åbne børsten, uden at ødelægge den, kan du vaske delene hver for sig.
 3. Læg børsten i blød i varmt sæbevand i mindst 10 minutter.
 4. Brug en gammel tandbørste eller fingrene til at skrubbe børsten helt ren og få fjernet skidt og gamle fedtrester.
 5. Skyl hårbørsten i rent vand, og læg den på et tørt håndklæde med børstepiggene nedad. Du må ikke bruge hårtørreren, eller lægge børsten på radiatoren, da varmen kan ødelægge børstepiggene.

Et lille tip: Kig nærmere på vores wet brush og hårbørsteguide, og hør, hvordan du vælger den optimale hårbørste til netop din hårtype.

Hvordan renser man en hårbørste af træ eller bambus?

Men, hvad så med rensning af hårbørster af træ eller bambus, som f.eks. en Bamboo Vented Brush eller en Bamboo Defining Brush, der har et håndtag af bambus?

Den bedste metode, til at rense en hårbørste af træ, er at bruge en metode, der ikke involverer brugen af en masse vand, da det kan ødelægge hårbørsten. I stedet skal du følge den vejledning, der gælder for hårbørster af plastik. Forskellen er bare, at du, i stedet for at lægge børsten i blød i håndvasken, kun skal dyppe den kortvarigt i vand. Det betyder til gengæld, at du skal bruge mere tid på at skrubbe børsten ren, enten ved hjælp af fingrene eller en tandbørste.

Husk, at denne hårbørste også skal ligge med børstepiggene nedad og tørre. Det vil sikre, at alt vandet løber ud af børstehovedet. På den måde kan børsten blive helt tør, uden at træet bliver ødelagt. De fleste hårbørster af træ og bambus har i øvrigt et lille hul i børstehovedet, så vandet kan løbe ud.

Hvordan renser man sin hårbørste med vildsvinehår?

Hvad så, når det gælder rensningen af en hårbørste, der har vildsvinehår eller en, der er lavet af andre naturlige materialer? Hvis du skal rengøre en hårbørste, der har vildsvinehår, skal du følge vores vejledning til rengøring af hårbørster af plastik. Du skal bare være ekstra opmærksom, så du ikke får ødelagt de sarte børstehår. Du må dog ikke lægge børsten i blød i håndvasken, og du skal helst kun vaske den i en sulfatfri shampoo for at forhindre, at børstehårene udtørrer og bliver ødelagte.

Hvordan renser man en meget beskidt hårbørste?

Nogle gange er vores lille vejledning til rensning af hårbørster simpelthen bare ikke tilstrækkelig til at kunne rengøre en meget beskidt hårbørste. Hvis du står i den situation, kan du i stedet bruge nogle af nedenstående tip, når du skal rense din beskidte hårbørste:

 

 • Tag en pincet, saks eller en tæt kam, og brug disse remedier til at fjerne alle de løse hår fra børstehovedet, inden du evt. rengør børsten i vand og sæbe. Det gør det lettere at få renset hårbørsten helt for snavs.
 • Børst både i vandrette og lodrette bevægelser. Efter at du har fjernet alle de løse hår, skal du bruge en børste med bløde børstehår eller fingrene og børste skånsomt på børstepiggene, først i vandrette bevægelser og dernæst i lodrette bevægelser. Det vil hjælpe med at fjerne den snavs, og de ophobede produktrester, der sidder fast mellem børstpiggene.
 • Fokusér på børstens børstepigge. Hvis du skal have rengjort din hårbørste effektivt, skal du fokusere på de enkelte børstepigge. Brug en lille børste med bløde børstehår eller fingrene til at skrubbe på børstehovedet, og sørg for at få fjernet snavset.
 • Læg hårbørsten i et vandfad med eddike. Hvis du har en hårbørste, der har plastik- eller metalpigge, er det en god ide at lægge den i blød i varmt vand med lidt eddike. Det vil hjælpe med at løsne både snavs og produktrester. Eddike er i øvrigt også et fantastisk middel til at slå lus ihjel med.

4 typiske fejl du begår ved rengøring af hårbørster

Hvordan renser man sin hårbørste uden at ødelægge den? Hvis man vil undgå at ødelægge hårbørsten, er det vigtigt at undgå at lave de fejl, der kan forkorte hårbørstens levetid. Her kommer nogle af de fejl, man skal undgå at lave, hvis man gerne vil beholde sin hårbørste i mange år endnu:

1. Du rengør ikke hårbørsten så ofte, som du burde

En af de mest udbredte fejl består i ikke rengøre hårbørsten med jævne mellemrum. Det resulterer i, at der kommer til at sidde en masse rester fra produkter, snavs og fedt tilbage, som sætter sig rundt om og på selve børstepiggene. Det bevirker, at det med tiden bliver mere besværligt at style håret, og det skaber en usund balance i hovedbunden. Så hvis du kan se, at der sidder snavs i din hårbørste, er det bare med at komme i gang med at gøre den ren.

2. Hårbørster af træ og bambus lægges i blød i sæbevand

Du må aldrig lægge en hårbørste af træ eller bambus i blød i sæbevand, når du rengør hårbørsten, da disse naturmaterialer suger vand til sig. Det betyder, at børsten kan begynde at give efter og kan knække. I stedet skal du bruge en børste med bløde børstehår eller et klæde til skånsomt at fjerne snavs og hår. Du må gerne dyppe hårbørsterne kortvarigt i vand, bare du tørrer dem grundigt af bagefter.

3. Der bliver brugt stærke sæbemidler

Hvordan renser man en hårbørste på en hurtig og smart måde, uden brug af skadelige sæbemidler? Hvis du vælger at bruge et traditionelt sæbeprodukt, der indeholder tilsætningsstoffer med alkohol, kan du let komme til at ødelægge din hårbørste, så børstepiggene knækker af. Derfor bør du i stedet bruge en sæbeblanding, der er skånsom og baseret på naturlige ingredienser, f.eks. en mild flydende sæbe eller en sulfatfri shampoo, lidt vand og en smule eddike.

4. Du tørrer børsten på en forkert måde

Hvordan renser man en hårbørste og får den tør igen, uden at den tager skade? Når du har renset hårbørsten, er det vigtigt, at du tørrer den på den korrekte måde. Hvis du bare vælger en tilfældig metode, kan det nemlig resultere i, at der sidder vand tilbage inden i børstehovedet, hvilket fører til råd og svamp i børsten. Hårbørster med en blød pude skal altid tørre med børstepiggene nedad, så det overskydende vand kan løbe ud af børstehovedet. Sørg også for at holde børsten langt væk fra varme, og lad den lufttørre i stedet for at bruge føntørreren.

Hvornår er det tid til at købe en ny hårbørste?

De fleste hårbørster kan holde i mange år, hvis man altså passer godt på dem og sørger for at rengøre dem med jævne mellemrum. Men på trods af din omhyggelige rensning af hårbørsten har selv den bedste hårbørste en begrænset levetid, så hvornår bør man egentlig udskifte sin hårbørste?

Det er på tide at købe en ny hårbørste, når børstepiggene begynder at flosse, bliver stive, falder af, eller hvis håndtaget bliver løst, og børsten begynder at se slidt og misfarvet ud. Hvis du bemærker, at hårbørsten ikke længere kan rede dit hår ordentligt ud eller er god til styling, bør du gå ud og finde en ny. Hvis du er i tvivl, om tiden er inde til en ny hårbørste, kan du også prøve at lave en simpel test og hive lidt i børstepiggene. Hvis de bliver løse og falder ud i et stort antal, er det helt klart på tide at købe en ny børste.

Hvis du gerne vil beholde dit glansfulde hår og en hovedbund, der er i naturlig balance, er det alfa og omega, at du får renset hårbørsten med jævne mellemrum. Ved at følge vores vejledning ang. rensning af hårbørster kan du sikre dig, at du får fjernet både snavs og ophobede produkt- og fedtrester fra hårbørsten. En rengøring af hårbørsten med jævne mellemrum kan tillige hjælpe med at forebygge infektioner i hovedbunden, hudlidelser og andre problemer og forlænge hårbørstens levetid. Ved at følge den lille vejledning ovenfor vil du til gengæld kunne glæde dig over et velplejet hår og en sund hovedbund.

Vores kunder siger

Fremragende

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Hvad er en teasing brush? Her er din lynguide til toupering af håret

  Hvad er en teasing brush? Her er din lynguide til toupering af håret

 • Solbeskyttelse til håret: Sådan beskytter du dit hår mod solens skadelige stråler

  Solbeskyttelse til håret og solcreme til hovedbund: Her er vores bedste råd

 • Biotin til håret: Hvilke resultater kan du forvente & hvornår?

  Biotin til håret: Hvilke resultater kan du forvente & hvornår?

 • Kan en pille til håret give længere og fyldigere hår? Sådan virker det

  Kan en pille til håret give længere og fyldigere hår? Sådan virker det

 • Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

  Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

Se alle artikler