pH-shampoo: 8 neutrale shampooer som får din hud og hår i balanceSe alle artikler

pH-shampoo: 8 neutrale shampooer som får din hud og hår i balance

Har du nogensinde tænkt over, at pH-værdien rent faktisk har en afgørende betydning for hårets og hudens sundhed? Hvis du har spekuleret over, hvilken indflydelse pH-værdien har på dit hår, eller du kæmper med at finde den helt rigtige pH-shampoo, så er det bare om at læse med her.

Måske har du også undret dig over, hvorfor visse shampooer kan få dit hår til at ligne en million, mens andre har den stikmodsatte effekt. Det hænger i høj grad sammen med den pH-værdi, der er i den pågældende shampoo, og det er en af de store hemmeligheder bag nogle smukke og velplejede lokker.

Jeg er helt med på, at hårplejeprodukternes verden sommetider kan virke noget uoverskuelig, især når vi taler om begrebet ”pH-værdi”. Der er dog ingen grund til at gå i panik, for om lidt vil jeg hjælpe med at forklare det hele på en forståelig måde. I denne guide vil jeg nemlig dykke ned emnet omhandlende pH-neutrale shampooer og beskæftige mig med, hvordan de kan opretholde en sund balance i dit hår og hovedbund. Tag med på denne rejse ind i hårprodukternes verden. Jeg vil se nærmere på alle de bedste pH-shampooer til de forskellige hårtyper, lige fra de volumengivende shampooer til de milde shampooer.

Indholdsfortegnelse

Hvilken betydning har pH-værdien egentlig?

Why pH Matters in Hair Care?

Den pH-værdi, der er i dine hårplejeprodukter, er ikke bare en tilfældighed, men rent faktisk en meget væsentlig faktor, der enten kan forbedre dit hårs naturlige balance eller være med til at nedbryde den.

Først og fremmest skal vi lige have afmystificeret begrebet ”pH-værdi”, som du måske husker fra fysiktimerne i skolen. PH-værdien fortæller dig, hvor syrlig eller basisk en substans er. PH-værdien måles på en skala fra 0 til 14, hvor 7 er neutral. Alle værdier under 7 betegnes som syrlige, mens alle værdier over 7 betegnes som basiske.

Men hvorfor har denne værdi egentlig så stor betydning? Hvis du bruger en shampoo med en pH-værdi, der er for høj eller for lav, kan det meget let gå ind og forstyrre hårets og hudens pH-værdi. En pH-værdi, der er for høj, kan få hårets kutikellag til at åbne sig og få håret til at kruse, gøre det elektrisk eller få det til at knække. En shampoo med en for lav pH-værdi, kan på den anden side få hårets kutikellag til at trække sig sammen, så du får et glansløst og fladt hår. Derudover har shampooens pH-værdi også stor indflydelse på shampooens vaskeevne. En korrekt pH-værdi kan nemlig sikre dig en effektiv vask, som ikke fjerner de essentielle fedtstoffer i håret og hovedbunden, da hudens pH-værdi opretholdes.

PH-værdiens afgørende betydning for håret bliver endnu mere udtalt, hvis du bor et sted, hvor der er hårdt, kalkholdigt vand, som har en højere pH-værdi. Derfor er vigtigt at bruge en mild shampoo med en lav pH-værdi, som kan neutralisere det kalkholdige, hårde vand, som potentielt kan være skadelig for hårets yderste beskyttende lag og din hovedbund.

Hvad er den optimale pH-værdi for din hud og hår?

What is the Optimal pH for Your Skin and Hair?

Lad os lige se lidt nærmere på tallene. Hårets pH-værdi ligger på omkring 3,7 og hovedbundens pH-værdi omkring 5,7. Det vil sige, at de begge er til den lidt sure side. Til trods for at ordet “syre” kan virke skræmmende, når vi taler hårpleje, så er det rent faktisk denne syre, som håret hungrer efter.

Når det handler om at finde den optimale pH-neutrale shampoo og hårkur til håret, bør man altid stræbe efter at bruge nogle produkter, der ligger så tæt på håret og hudens pH-værdi som muligt. Ideelt set bør du derfor gå efter de hårplejeprodukter, der har en pH-værdi på mellem 4,0 og 5,5. Dette niveau af syre kan hjælpe med at få de yderste lag på hårstråene til at ligge jævnt og opretholde hovedbundens sunde balance, så håret kan bevare en naturlig, sund vækst.

Hvad er en pH-neutral shampoo?

Lad os lige opsummere det hele. En pH-neutral shampoo vil altså passe som fod i hose til dit hår og din hovedbund. En pH-shampoo med lav pH-værdi har nemlig omtrent den samme pH-værdi som din hud og dit hår (med en værdi på mellem 4,0 og 5,5).

Men har alle shampooerne ikke nogenlunde den samme pH-værdi, tænker du sikkert. Nej, desværre langtfra. I et studie fra 2014 kom det frem, at det kun var 38% af de 123 forskellige shampooer, der blev testet, der havde en pH-værdi på under 5,5. Det kan virke lidt paradoksalt, da det samme studie samtidig konkluderede, at en shampoo med en pH-værdi på 5,5 rent faktisk kan være skadelig for både håret og hovedbunden. Og for at det ikke skal være løgn, er der faktisk mange hårplejebrands, der vælger at hemmeligholde pH-værdien i de forskellige hårprodukter og ikke oplyse den på etiketten.

Med tanke på snyderiet med pH-værdien er det bedste råd derfor at holde sig på lang afstand af de shampooer, hvor man ikke kan se pH-værdien på etiketten. I stedet bør du vælge et af de brands, hvor der er gennemsigtighed, og som oplyser om pH-værdien i deres hårprodukter. På den måde er du sikker på at give håret den rette pleje og kunne opretholde den naturlige balance, håret har brug for. For hvem har lyst til at gamble, når det handler om at pleje sit hår?

Fordele ved at bruge en pH-neutral shampoo med lav pH-værdi

Benefits of Shampoos with a Low pH for Hair

 1. Håret får en skånsom vask: De hårprodukter, der er meget basiske, kan være en barsk omgang for håret, som kan miste alle sine naturlige fedtstoffer og udtørre. En neutral pH-shampoo vil kunne vaske håret på en langt mere skånsom måde, så håret bevarer sin naturlige glans og sundhed.
 2. Du beskytter hårets kutikellag: De fleste basiske formler vil få hårets yderste beskyttende lag til at åbne sig som en bog, hvilket udsætter hårstråene for en potentiel skadelig påvirkning. En pH-shampoo, der tager hensyn til hudens pH-værdi, kan være med til at sikre, at hårets yderste beskyttende lag fortsat er tæt og har en glat, jævn overflade.
 3. Den opretholder hovedbundens naturlige balance: Hvis du bruger en shampoo med en høj pH-værdi, kan det have negativ indflydelse på pH-værdien i din hovedbund. Det kan resultere i irritation, kløe og udtørring. En neutral pH-shampoo, som har det rette syreniveau, vil derimod kunne opretholde den naturlige pH-værdi i hovedbunden, så hovedbunden bevarer sin balance.
 4. Du får en optimal farvebeskyttelse: Vink farvel til en hårfarve, der falmer hurtigt. Med den rette shampoo vil du kunne forhindre, at din hårfarve falmer. En pH-neutral shampoo sørger for at bevare hårets farve, hvilket sikrer, at dine lokker altid fremstår lige så flotte og glansfulde, som du ønsker dig.
 5. Den forebygger kruset og knækket hår: Hvis du bruger en shampoo, med en lidt for høj pH-værdi, kan det være med til at skabe en negativ ladning i håret. Det vil sige, at du kan komme til at stå med et elektrisk hår, og at håret i højere grad vil begynde at kruse, når det bliver udsat for friktion. Hvis du derimod bruger en pH-neutral, mild shampoo vil den i stedet efterlade dig med en manke, der er velplejet, glat og fugtmættet.

Sådan får du styr på shampooens pH-værdi

Nu, da du er med på, hvor vigtigt det er at finde en pH-neutral shampoo, er tiden inde til at få undersøgt, hvor på skalaen dine nuværende hårprodukter befinder sig. Her får du en opskrift på, hvordan du gør det.

 1. Tjek etiketten: Begynd med at tjekke de grundlæggende oplysninger på etiketten. Sommetider vil pH-værdien klart og tydeligt fremgå af etiketten eller på brandets hjemmeside. Kig efter termer, som f.eks. ”pH-shampoo” "mild shampoo", eller find den specifikke pH-værdi på flaskens label.
 2. Kontakt virksomheden: Hvis du gerne vil undersøge tingene ordentligt, kan du også vælge at kontakte den virksomhed, der fremstiller produkterne. En kort e-mail vil hurtigt kunne opklare, hvilken pH-værdi hårproduktet har.
 3. Undersøg produktet derhjemme: Er du klar til at kaste dig ud i et lille kemieksperiment derhjemme? Hvis du vil have testet den milde shampoos pH-værdi, skal du et smut på apoteket og købe nogle pH-strimler, der kan måle pH-værdien. Hæld lidt shampoo på en af strimlerne, og sammenlign derefter strimlens farve med det tilhørende farvekort. Så er det opklaret.
 4. Brug internettet: Internettet er fyldt med gode informationskilder, og der er helt sikkert nogle andre miljøbevidste brugere, der allerede har testet nogle af de populære milde shampooer. En hurtig søgning tager ikke lang tid.

Hvis du nu ikke var tilfreds, med det du fandt, eller du under alle omstændigheder vil have en ordentlig kvalitetsshampoo, så skal du endelig læse videre her. Om lidt vil jeg nemlig komme med nogle bud på en rigtig god pH-shampoo.

Hvad skal du ellers være opmærksom på, udover pH-værdien?

Selvom det er vigtigt at bruge en mild shampoo med en pH-værdi, der svarer til hudens pH-værdi, er det ikke nogen garanti for, at shampooen er egnet til dit hår. Her er fire andre faktorer, du skal være opmærksom på, når du skal finde en god pH-shampoo.

1. Overvej, hvilken hårtype du har

Man kan ikke bruge den samme pH-shampoo til alle hårtyper, heller ikke selvom man vælger et hårplejeprodukt, der tager hensyn til pH-værdien. Du skal altid se på, hvilken hårtype, du har, f.eks. om du har fedtet, tørt, krøllet eller glat hår. De forskellige shampooer opfylder nogle forskellige ønsker, så det er afgørende at finde en mild shampoo, der passer til netop din hårtype. Det har nemlig stor betydning for din hårpleje.

2. Ingredienserne har en betydning

Når du skal vælge en god pH-shampoo, der tager hensyn til hudens pH-værdi, skal du gå på udkig efter nogle gode nærende ingredienser, såsom de naturlige olier, antioxidanter og styrkende proteiner. Disse kvalitetsingredienser spiller nemlig en stor rolle i forhold til at kunne opretholde en sund balance i håret.

På den anden side er det også utroligt vigtigt at undgå de shampooer, der indeholder sulfater, silikonestoffer, parabener og ftalater, udtørrende alkohol, mineralske olier og syntetiske parfumestoffer. De ingredienser kan nemlig udtørre og tynge håret eller sågar udgøre en potentiel sundhedsrisiko.

3. Tag hånd om de udfordringer, du har med dit hår

Har du problemer med skæl, kruset hår eller falmede lokker? Du har rent faktisk mulighed for at vælge en pH-neutral shampoo, der er skræddersyet til de udfordringer, du har. De forskellige typer af hårshampoo er udviklet til at tage hånd om en bred vifte af hårproblemer, hvilket sikrer, at du kan målrette din hårpleje efter de problemer, du står med.

4. Gå efter et dyrevenligt og bæredygtigt produkt

Hvis du går op i økologi og dyrevelfærd, bør du helt klart gå efter en pH-shampoo, der er støtter op om disse værdier. Mange hårplejebrands kan nu tilbyde forbrugerne en række dyrevenlige og bæredygtige hårplejeprodukter, som er skånsomme, både når det gælder håret og miljøet.

De 8 bedste pH-neutrale shampooer

Er du klar til at gå på opdagelse i nogle af de allerbedste pH-neutrale shampooer? Alle de shampooer, der er omtalt nedenfor, tager hensyn til hudens pH-værdi og har en pH-værdi på mellem 4,0 og 5,2. Det sikrer, at dit hår får de optimale betingelser. Disse milde shampooer er udviklet til at pleje de forskellige hårtyper og behov, hvilket sikrer, at du altid vil kunne finde den perfekte pH-shampoo på denne liste.

Den bedste pH-shampoo mod hårtab - Grow Perfect™ Shampoo

Er du også en af dem, der kæmper med hårtab? Grow Perfect™ Shampoo er specifikt udviklet til at booste væksten i et tyndt hår, og den har en optimal pH-værdi til både håret og hovedbunden. Den indeholder bl.a. det naturligt styrkende Anagain™, koffein og økologisk rosemarinolie, som sætter gang i blodomløbet i hovedbunden, styrker hårvæksten og forebygger hårtab.

pH-værdi: 4,5-5,0

Hvis du vil pleje håret optimalt og samtidig give det endnu et skub i den rigtige retning, bør du også bruge den styrkende Grow Perfect™ Conditioner. Sammen er disse produkter det perfekte makkerpar, der kan styrke og genopfriske fint og tyndt hår.

Den bedste pH-neutrale shampoo til krøller - Curl Crush™ Shampoo

Sig goddag til dit krøllede hårs nye yndlingsven, nemlig den plejende Curl Crush™ Shampoo. Denne sulfatfrie low-poo shampoo er en gamechanger inden for hårpleje til krøllede hårtyper. Med sin helt særlige blanding af mikroproteiner, nærende planteekstrakter og specielle olier er den udviklet til at give dine krøller, alt det de har brug for. Det betyder, at du kommer til at stå med nogle krøller, der er bløde, bevægelige og helt fri for krus.

pH-værdi: 4,5-5,0

Hvis du vil have det optimale ud af dit krøllede hår, bør du bruge shampooen sammen med den styrkende Curl Crush™ Conditioner. Disse produkter giver dig tilsammen den perfekte balance i hudens pH-værdi, den styrker det krøllede hår og understreger den smukke struktur i krøllerne.

Den bedste pH-shampoo til et skadet hår - Split Fix™ Shampoo

Til alle jer, der står med et skadet hår, og som er på en redningsmission for at redde jeres hår, vil jeg præsentere den genopbyggende Split Fix™ Shampoo! Denne milde shampoo er specifikt udviklet til at pleje og reparere de ødelagte spidser og modvirke knækket hår og er propfyldt med en række estere fra bl.a. jojobaolie og økologiske planteekstrakter. De plejer håret og genopretter hårets naturlige fugtbalance, hvilket efterlader dig med et hår, der er langt mere modstandsdygtigt, glat og blankt.

pH-værdi: 4,5-5,0

Hvis dine spidser er meget medtagede, og de trænger til en optimal pleje, kan det være en god ide også at bruge en række andre produkter i Split Fix™-serien, såsom Split Fix™ Hair Mask, Split Fix™ Conditioner, og Split Fix™ Leave-in Conditioner. Tilsammen skaber de nemlig en ubrydelig mur af plejende ingredienser, der virker fugtgivende og genopbyggende på dit skadede hår og spaltede spidsr.

Den bedste fugtgivende pH-shampoo - Moisture Hero™ Shampoo

Med Moisture Hero™ Shampoo kan du vinke farvel til dit tørre og krusede hår en gang for alle. Denne pH-neutrale shampoo, som er rig på en række fugtgivende olier, økologisk inulin og mikroproteiner, kan forsyne håret med en langvarig effekt, der opretholder fugten i håret.

pH-værdi: 4,5-5,0

Husk også at bruge den særligt fugtgivende Moisture Hero™ Conditioner, hvis du ønsker at give håret den optimale fugtgivende behandling. Tilsammen udgør produkterne et stærkt fugtgivende par, som efterlader dit hår i en ren fugtighedsrus.

Den bedste pH-neutrale hovedbundsscrub - Scalp Delight™ Detox Scrub

Giv din hovedbund den pleje og omsorg, den har brug for med den plejende Scalp Delight™ Detox Scrub. Denne opfriskende hovedbundsscrub er det oplagte valg, hvis du har en tør, kløende eller fedtet hovedbund. Ved hjælp af økologisk havreekstrakt, aloe vera og rosmarinolie kan denne hovedbundsscrub fjerne alle overskydende produktrester, olier og skæl fra hovedbunden, mens den samtidig plejer og opretholder den naturlige pH-værdi i hovedbunden.

pH-værdi: 4,0-4,5

Styrk den sunde hårvækst med Scalp Delight™ Detox Conditioner og Scalp Massage Brush. Tilsammen udgør disse produkter en spa-lignende behandling, som udover at rense hovedbunden også forsyner den med en optimal pleje.

Den bedste volumengivende pH-shampoo - Volume Wizard™ Shampoo

Nu skal alle dem, der har glat eller fint hår spidse ører, for med Volume Wizard™ Shampoo kan de nu byde en ny allieret velkommen. Takket være denne shampoos specielle formel, som er rig på en række økologiske frugtekstrakter og styrkende proteiner, har shampooen en næsten magisk effekt. Den efterlader håret med en flot volumen, som trodser tyngdekraften, og får det til at blive blødt og velplejet.

pH-værdi: 4,0-4,5

Få den maksimale fylde i håret ved at bruge shampooen sammen med den volumengivende Volume Wizard™ Conditioner og en række andre volumengivende stylingprodukter fra samme serie. Tilsammen kan disse produkter skabe en fylde i håret, der vil gøre dig til festens midtpunkt.

Den bedste pH-shampoo til lyst hår - Enriched Blonde™ Silver Shampoo

Nu har alle med lyst og affarvet hår endelig fået en ny redningsmand – den plejende Enriched Blonde™ Silver Shampoo! Denne sulfatfrie silver shampoo er din nye uundværlige ven, som kan neutralisere de uønskede gullige nuancer i dit hår. Udover at have en blegende effekt forkæler den håret med en lang række økologiske ingredienser, som reparerer og plejer dine affarvede og skadede lokker.

pH-værdi: 4,8-5,2

Hvis du vil give dit lyse hår en ekstra omgang pleje, når du har vasket det, kan du med fordel prøve den plejende Enriched Blonde™ Silver Conditioner. Shampooen og denne conditioner udgør det perfekte plejende par og vil sørge for at holde dine lyse lokker friske og velplejede.

Den bedste pH-neutrale shampoo mod skæl - Instant Relief™ Dandruff Shampoo

Hvis du også kæmper med skæl og irriteret hovedbund, kan Instant Relief™ Dandruff Shampoo bringe hovedbunden tilbage på ret køl. Denne milde shampoo indeholder både det antimikrobielle stof Dermosoft® Decalact MB og den plejende tea tree oil, som begge lindrer de symptomer, der er forbundet med skældannelse og bringer hudens pH-værdi tilbage i balance. Vink farvel til flager af skæl, irritation og kløe i hovedbunden.

pH-værdi: 4.0-4.5

5 andre tips til at opretholde hudens pH-værdi

Extra Hair Care Tips to Maintain pH Balance

Hvis du vil gøre en ekstra indsats for at opretholde pH-værdien i dit hår og din hovedbund, er det ikke nok bare at bruge en speciel shampoo. Du skal derimod gøre det til en livsstil. Derfor får du lige nogle ekstra tip til at holde dit hår i god form og opretholde hudens pH-værdi:

1. Brug en balsam, der tager hensyn til hudens pH-værdi

Vælg en balsam, der passer til hårets og hovedbundens pH-værdi. Det vil sikre, at håret får den helt rigtige omsorg, lige fra du rækker ud efter hårshampooen, til du putter balsam i håret. Alle de balsammer, der er omtalt i denne artikel, har en lav pH-værdi.

2. Brug de stylingprodukter, der har den rigtige pH-værdi

Udvid den plejende behandling til også at omfatte dine stylingprodukter. Gå på jagt efter nogle produkter, der passer til dit hår og til hudens pH-værdi for at opretholde balancen fra start til slut. Her får du et bud på nogle af mine yndlingsprodukter, der har en lav pH-værdi:

 • Ocean Water Sea Salt Spray (pH-værdi 4,5-5,0): En sea salt-spray der virkelig kan forsyne alle hårtyper med fylde, en grovere struktur og gøre håret levende.
 • Thermal Shield™ Heat Protectant (pH-værdi 4,5-5,0): En silikonefri spray, der skal bruges inden styling, som beskytter imod varmeskader ved op til 200 grader.
 • Final Touch™ Hair Spray (pH-værdi 5,0-5,5): En non-aerosol hårspray med antikrus-effekt, som forsyner håret med et medium hold og en let og skinnende effekt.
 • Curl Crush™ Defining Gel, Cream, og Mousse (alle har en pH-værdi på 4,5-5,0): Stylingprodukerne til alle former for krøller, som giver dine krøller en flot struktur, gør dem bløde og bekæmper krus.
 • Volume Wizard™ Pre-Styling Spray (pH-værdi 4,0-4,5): En volumengivende spray, der giver håret en let og luftig struktur og et øjeblikkeligt løft, mens den samtidig plejer håret.

3. Skyl håret grundigt i lunkent eller koldt vand

Afslut behandlingen med at skylle håret i lunkent eller koldt vand. Det hjælper med at lukke hårets yderste beskyttende lag og holde på fugten og med at opretholde en passende pH-værdi.

4. Hold igen med hårvask

Selvom håret skal holdes rent, er det vigtigt, at du ikke vasker det for ofte. Det fjerner nemlig alle de naturlige fedtstoffer fra håret. Find en passende balance, så håret er rent, men lad være med gå helt amok.

5. Prøv at eksperimentere med lidt æblecidereddike

Du kan med fordel prøve at bruge lidt æblecidereddike (med en pH-værdi på cirka 2.0-3.0) i din hårpleje, så du giver håret et ekstra pH-boost. Det er især vigtigt, hvis du bor et sted, hvor vandet indeholder meget kalk. Fortynd eddiken med lidt vand, og brug blandingen efter du har skyllet håret, for at imødegå den negative effekt fra det kalkholdige vand. Så giver du håret en afsluttende behandling og skaber en naturlig balance. Du skal dog være forsigtig med at gøre det alt for ofte, da det drejer sig om at opretholde hårets naturlige balance.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Og her har vi så hemmeligheden til at få det optimale ud af dit hår – den rette pH-balance. De sunde hårplejeprodukter, med en lav pH-værdi, er nemlig ikke bare en ny trend, det er et must, hvis man vil have et sundt og velplejet hår. Det gælder nemlig om at pleje håret og hovedbunden på en sådan måde, at det understøtter hudens pH-værdi. Nøglen til et smukt og velplejet hår er at finde de produkter, der kan give dig den rette pH-værdi i hovedbunden, og det gælder uanset, om du er ude efter en volumengivende pH-shampoo eller en mild shampoo mod skæl.

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Aloe Vera: 5 fordele ved at bruge Aloe Vera shampoo til hår og hovedbund

  Aloe Vera: 5 fordele ved at bruge Aloe Vera shampoo til hår og hovedbund

 • Symptomer på psoriasis i hovedbunden? Sådan behandles det effektivt

  Symptomer på psoriasis i hovedbunden? Sådan behandles det effektivt

 • Bumser i hovedbunden: Sådan forebygges de kløende og røde knopper

  Bumser i hovedbunden: Sådan forebygges de kløende og røde knopper

 • Rosmarinolie til håret – Hvilke fordele har det, og hvordan skal det bruges?

  Rosmarinolie til håret – Hvilke fordele har det, og hvordan skal det bruges?

 • Solbeskyttelse til håret: Sådan beskytter du dit hår mod solens skadelige stråler

  Solbeskyttelse til håret og solcreme til hovedbund: Her er vores bedste råd

Se alle artikler