Skæl i håret? Kom af med de kløende skæl i hovedbunden én gang for alle!Se alle artikler

Skæl i håret? Kom af med de kløende skæl i hovedbunden én gang for alle!

Det er nok én af de ting, vi helst ikke vil snakke for højt om, men det sker stadig for langt de fleste på et eller andet tidspunkt… Jep! Det er skæl jeg taler om. Hvad end du har bøvlet med skæl i hovedbunden en enkelt gang i dit liv, eller kæmper med en tør og dryssende hovedbund i længere perioder ad gangen, så ved du, at det langt fra er en fornøjelse! Heldigvis er der masser, du kan gøre for at komme af med skæl i håret! Læs med her:

Når man døjer med skæl i hovedbunden, bliver ens yndlingsfrisurer ikke bare sværere at sætte, hårrutinerne bliver også endnu mere tidskrævende og selvtilliden kan tage et ordentligt nøk nedad. Men der er masser, du kan gøre for at komme de irriterende problemer med skæl i håret til livs. Derfor har vi lavet denne dybdegående guide til, hvordan du håndterer din tørre hovedbund og kommer af med skæl én gang for alle!

Vil du gerne vide hvad, der forårsager skæl i håret og hvordan, du forhindrer de kløende skæl i at springe frem i hovedbunden i tide og utide? Så fortsæt læsningen og lær, hvordan du siger endeligt farvel til skæl i hovedbunden.

Indholdsfortegnelse

Årsager til skæl i hovedbunden

I bund og grund har skæl med hudcellerne i hovedbunden at gøre. Ligesom cellerne i resten af kroppen, har hudcellerne i hovedbunden også lidt deres eget liv. De vokser, de deler sig og til sidst erstattes de af andre, nye celler. De døde hudceller falder af, når deres livscyklus er færdig, og det er normalt, hvor historien ender.

Men, hvis de mange hudceller i hovedbunden deler sig for hurtigt og ikke kan følge med deres egen udvikling, så er det, at du kan begynde at se problemer med kløende skæl i håret. Jeg kan dog forsikre dig for, at skæl i håret hverken er smitsomt eller farligt, så selvom det godt kan irritere og klø i hovedbunden, er der intet at være nervøs for.

Som med de fleste hovedbundslidelser eller andre hårproblemer, så er der mange forskellige faktorer, som kan bidrage til, at du pludselig skal bøvle med skæl i hovedbunden. Så for at du kan tage ordentlig hånd om din hovedbund og komme af med skæl i håret én gang for alle, gennemgår jeg de hyppigste årsager til skæl lige her:

1. Overvækst af gærsvamp i hovedbunden

Den absolut hyppigste årsag til skæl i hovedbunden er en overvækst af en bestemt gærsvamp, som findes helt naturligt i hovedbunden. Gærsvampen kaldes pityrosporum ovale eller malassezia furfur. Når der udvikles for meget af denne gærsvamp, så stiger hovedbundens produktion af hudceller også, hvilket resulterer i en større mængde døde hudceller, altså skæl i håret. Og det er altså lige meget, om din hovedbund er tør eller fedtet, for når der produceres flere hudceller, vil flere også dø og blive til skæl i hovedbunden. Derfor er de fleste skælshampooer på markedet baseret på svampedræbende og antimikrobielle ingredienser.

2. Din hovedbund kan ikke tåle de hårprodukter, du bruger

Du kender helt sikkert til forskellige former for mad, som din mave ikke er helt så glad for? Men vidste du, at der på samme måde er en lang række hårprodukter, der kan irritere din hovedbund? Det er der, og det handler ofte om nogle enkelte ingredienser, som kan forstyrre hovedbundens balance og i nogle tilfælde udtørre huden og give dig skæl i håret. Vi er alle forskellige, og ikke alle hårprodukter fungerer lige godt for alle.

Så hvis du med skæl i hovedbunden, er der en stor sandsynlighed for, at det kan skyldes nogle af de produkter, du bruger i håret. Vidste du, at dit valg af shampoo kan forårsage tør og kløende hovedbund?

3. Du vasker håret for sjældent (eller for ofte)

Alt afhængigt af din hårtype, er en god tommerfingerregel at vaske håret ca. 2-3 gange om ugen. Jo oftere du vasker håret, jo mere vil hovedbunden udtørres. Men hvis der samtidig går alt for længe mellem hårvaskene, så vil den ophobede sebum, skidt og eventuelle produktrester kunne bygge sig op i hovedbunden, irritere huden og give dig skæl i håret. Så find gerne en god balance i hyppigheden af hårvaske: 2-3 gange om ugen plejer at virke for de fleste, specielt hvis du bruger stylingprodukter og gerne skal have vasket dem godt ud regelmæssigt.

En gang imellem vil det være en god ide, at trykke på "reset" knappen, og vaske håret med en dyberesende shampooscrub som Scalp Delight™ Detox Scrub. Denne opfriskende, økologisk hovedbundsscrub bruger peelende korn fra økologisk rispulver, som renser skånsomt i dybden, så både produktrester, skæl, snavs og sebum fjernes. Den er helt fri for sulfater eller andre skrappe vaskestoffer!

Modstå trangen til at kradse igen, når hovedbunden klør for at undgå infektioner og skade på hårrødderne.

 

4. Det er tid til forandring i din kost og livsstil

Vi ved allerede, at en usund kost og en inaktiv livsstil kan forårsage en nærmest uendelig liste af helbredsproblemer, men vidste du også, at det kan være en meget hyppig årsag til skæl i hovedbunden?

En kost, der indeholder store mængder af sukker og fedt, kan få din hovedbund til at producere for meget af den gærsvamp, jeg nævnte før, hvilket kan føre til en overproduktion af hudceller og en øget mængde skæl i hovedbunden.

5. Din hovedbund er fedtet eller irriteret

Når din hud eller hovedbund bliver fedtet, så er det ofte fordi den forsøger at kompensere, for ikke at tørre ud. Ligesom når du oplever, at din hud bliver fedtet og du skal bøvle med det ene udbrud af uren hud efter det andet, så reagerer din hovedbund på lidt samme måde, når dine olie-kirtler ved hårrødderne går amok og producerer alt for store mængder af sebum. Det kan sagtens resultere i, at flere hudceller dør end normalt, og du får problemer med fedtede skæl i hovedbunden.

Der kan være mange grunde til at hovedbunden fedter til, alt fra dine gener, din kost og dine hormoner, til graviditet og overgangsalderen kan give dig fedtet hovedbund og endda skæl i håret. Men en fedtet hovedbund er faktisk ikke altid dårligt, for den sebum, der produceres, både beskytter og plejer huden og håret, og virker nærmest som en naturlig hårkur.

6. Du har en hovedbundslidelse som psoriasis eller eksem

Visse hud- eller hovedbundslidelser kan også forårsage skæl i hovedbunden, så hvis du har på fornemmelsen, at du har psoriasis, eksem, eller måske endda skæleksem, så er en snak med lægen eller en hudlæge den eneste vej frem. Der findes også naturlige behandlinger og plejende shampoo mod psoriasis, kan gøre underværker og virke lindrende på symptomer.

7 effektive tips til behandling af skæl i håret

Hvis du er klar til at blive fuldstændigt kvit med de kløende skæl i hovedbunden, så er der en lang række af ting, du kan gøre, for at få hovedbunden tilbage i balance. Hæng i, så hopper jeg direkte til de 7 “behandlinger”, jeg har fundet mest effektive til at fjerne skæl i håret og øge hovedbundens sundhed én gang for alle:

1. Prøv en skælshampoo

Den bedste skælbehandling? En skælshampoo af høj kvalitet. Jeg anbefaler at vælge en skånsom, sulfatfri shampoo, der ikke udtørrer og irriterer din hovedbund yderligere.Hold øje med de aktive ingredienser og se efter produkter, der indeholder antimikrobielle ingredienser, som Dermosoft® decalact MB. Det er en naturlig, yderst effektiv aktiv ingrediens udviklet til at bekæmpe mikroorganismer, der forårsager svampehudsygdomme som skæl og hudsvamp. Efter min mening er den bedste skælshampoo Instant Relief Dandruff Shampoo der har en blid, antimikrobiel formel.

For at opnå de bedste resultater, så kan du med fordel bruge denne skælshampoo sammen med Instant Relief™ Scalp Spray, som er en leave-in behandling mod skæl.

2. Lav ændringer i din kost og livsstil

Lav ændringer i din kost og livsstil

Hvordan fjerner man skæl én gang for alle? Som jeg har nævnt tidligere, er din kost og livsstil langt vigtigere for din hovedbunds sundhed, end man skulle tro. Hvis du døjer med skæl i håret, og endnu ikke har fundet noget, der kunne hjælpe, så overvej at give din kost en ordentlig makeover og at dyrke mere motion i hverdagen.

At tilføje flere næringsstoffer som biotin, zink, gode fedtsyrer og proteiner til kosten i form af masser af frugt, grøntsager, nødder, kerner og lignende vil kunne gøre en enorm forskel for ikke bare din overordnede sundhed og livskvalitet, men også for sundheden af din hud, dine negle og dit hår - specielt hvis du døjer med skæl i hovedbunden. På samme måde vil mere motion i hverdagen kunne hjælpe dig med at få mere ilt ud i blodet og øge blodomløbet, så næringen fra maden kan komme helt ud og gavne hårrødderne og huden i hovedbunden.

Hvis du gerne vil komme af med skæl i håret, men har svært ved at få nok vitaminer, mineraler og lignende gennem kosten hver dag, så kan det være en rigtig god idé at tage et kosttilskud til håret, så hovedbunden og håret kan få et næringsrigt boost indefra.

3. Tilpas hyppigheden af hårvaske

Tilpas hyppigheden af hårvaske

Ofte får vi at vide, at vi vasker vores hår for ofte. Og selvom det kan være tilfældet for visse hårtyper og mennesker med tørt hår. Så kan skæl i håret, også skyldes, at du simpelthen vasker håret for lidt.

Hvis du i øjeblikket kun vasker dit hår to gange om ugen, skal du prøve at vaske dit hår hver anden dag. Og hvis du allerede vasker dit hår dagligt, skal du overveje dette næste tip, vi er ved at give dig.

4. Prøv en hovedbundsscrub

Prøv en hovedbundsscrub

En af de letteste måder at komme til bunds i ophobede produktrester, døde hudceller og skæl i hovedbunden, er ved at bruge en stimulerende hovedbund og hår scrub ca. en gang i ugen. Så får man ikke bare eksfolieret huden i hovedbunden og fjernet skidt, snavs og skæl i håret, man får også stimuleret blodcirkulationen i hovedbunden, så næring og ilt lettere kan nå frem til hårrødderne og booste håret indefra. Et ægte win-win! Min favorit scrub mod skæl i hovedbunden er Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub, som efterlader hovedbunden velstimuleret og opfrisket på ny.

Brug den blot i badet en gang om ugen og følg op med Scalp Delight™ Detox Conditioner for de bedste resultater.

Man har det jo desværre lidt med at glemme at pleje hovedbunden i hverdagen. Men hvis du døjer med en irriteret hovedbund og skæl i håret, så er det altså ekstra vigtigt at tage sig godt af hovedbunden.

En let måde at implementere ekstra hovedbundspleje i den daglige rutine er ved at bruge en leave-in hovedbundsspray som Instant Relief™ Scalp Spray. Denne naturlige hovedbundsbehandling bekæmper effektivt skæl ved hjælp af Dermosoft® decalact MB, et naturligt, antimikrobielt aktiv, der bekæmper gærsvampen Malassezia, som er en af de primære årsager til skældannelse. Den påføres direkte i hovedbunden efter badet, og masseres nænsomt ind.

En god behandling mod skæl, der kan hjælpe dig til at komme helt af med de kløende skæl og bringe hovedbunden tilbage i den rette balance med de bedste betingelser for hårvækst.

5. Stop med at klø

Stop med at klø

Kan du huske, hvordan din mor altid bad dig holde nallerne fra dine bumser, da du var teenager? Det samme gælder, hvis du har skæl i hovedbunden. Det kan være åh så fristende at klø i hovedbunden, specielt fordi skæl i håret kan klø som bare… Men det er noget af det værste, du kan gøre. Når man klør og kradser i hovedbunden, kan det ikke bare irritere huden yderligere, men også give dig sår i hovedbunden og måske endda betændelse.

Så prøv at modstå fristelsen til at klø, og tryk i stedet håndfladen beroligende på det irriterede område, når de kløende skæl i hovedbunden er ved at drive dig til vanvid. Det lette tryk vil kunne berolige huden uden at irritere hovedbunden endnu mere, end den allerede er.

6. Skift til mildere hårplejeprodukter

Skift til mildere hårplejeprodukter

Jeg har tidligere nævnt det, men det er også et ret effektivt tip, hvis du oplever skæl i hovedbunden. Hvis din nuværende hårplejerutine er skyld i at din hovedbund er så ulykkelig og irriteret, at den giver dig skæl i håret, så er det vidst på tide at introducere den for nogle drastiske ændringer. En god shampoo og balsam skal kunne pleje, fugte og beskytte din hovedbund - uden at ødelægge dens naturlige balance og give dig skæl! Derfor er det en meget god idé at undgå skadelig kemi, der bare kan gøre problemerne med skæl i hovedbunden værre, end de allerede er.

Hvis du leder efter en hårpleje-duo, der kan leve op til alle de rette krav, og mere til, så tag et kig på vores Split Fix™ Duo som hjælper håret med at blive synligt sundere og mere modstandsdygtigt. Og vi har også en formula for thinning hair!.

På grund af sin blide, sulfatfri formel kan Instant Relief Dandruff Shampoo også bruges kontinuerligt!

7. Skift dit pudebetræk med et i bambus

Skift dit pudebetræk med et i bambus

Stop dog ikke ved hårplejeprodukterne til badet. Du kan nemlig gøre din hovedbund en stor tjeneste, ved at tænke over, hvad du gnider hår og hovedbund op af natten lang, specielt hvis du bøvler med skæl i håret. Mens de fleste hovedpudebetræk er lavet af materialer, som ikke er særligt antibakterielle eller åndbare, så vil et ultrablødt hovedpudebetræk af bambus, som Hairlust Silky Bamboo Pillowcase, kunne gøre underværker. Det beskytter håret mod skade og slid grundet de fine, bløde bambusfibre, og så er bambus et meget åndbart, absorberende og antibakterielt materiale, der er særdeles velegnet, hvis man bøvler med skæl i hovedbunden eller har sensitiv hud.

Et ekstra tip: Hvis du har skæl i håret, fedtet hovedbund eller på anden vis er udfordret på hovedbunds-fronten, så sørg for at vaske dit hovedpudebetræk hver uge. Man bruger jo omkring 8 timer hver eneste nat på sit hovedpudebetræk, så det er vigtigt, at man husker at rense det regelmæssigt.

7 nemme gør-det-selv behandlinger mod skæl i hovedbunden

Hvordan fjerner man skæl i hovedbunden med remedier, man bare har stående derhjemme - og kan man overhovedet det? Hvis du ikke lige kan få fingrene i nye hårprodukter med det samme, eller simpelthen ikke kan vente med at begynde på de gode hovedbundsplejende vaner, så er der faktisk et par nemme gør-det-selv tricks, der kan hjælpe dig med at komme af med skæl i hovedbunden. Jeg giver dig derfor 7 gode tips til hjemmebehandlinger herunder, som du kan begynde på lige med det samme:

Rosmarinolie

1. Rosmarinolie:

Du har nok hørt om at rosmarinolie kan hjælpe mod problemer med bl.a. akne og fedtet hud, og du ser det sikkert som hovedingrediens i rigtig mange hudplejeprodukter på hylderne i Matas? Men det er faktisk også et vidundermiddel mod kløende, irriteret hud og skæl i hovedbunden.

Rosmarin har nemlig antimikrobielle egenskaber, herunder svampedræbende virkninger. Personer som har problemer med skæl, har ofte en hudsvamp kaldet Malassezia. Rosmarinolie hjælper med at modvirke skæl i hovedbunden ved at reducere den overvækst af gærsvamp, der ofte forårsager skæl i håret, men olien kan også virke lindrende mod den kløen og irritation, der gerne følger med, når hovedbunden er udfordret af skæl.

Tilføj 4-5 dråber til din shampoo i håndfladen og masser det godt ind i hovedbunden og håret i badet, eller massér nogle dråber rosmarinolie direkte i hovedbunden om aftenen inden, du går i seng, så hovedbunden kan plejes natten over. Eller en nemmere, brug Grow Perfect™ Thickening Spray, der kombinerer både forfriskende rosmarinolie og spearmintolie!

2. Æblecidereddike mod skæl i håret:

Et andet godt tip til at fjerne skæl i håret er den gode, gamle æblecidereddike. Du kan enten tilføje en skefuld til din shampoo, når du påfører den i håret, eller spraye den direkte i hovedbunden med en spray-flaske. Sørg for at blande det op med vand, ca. 1 dl. vand til 3 spsk. æblecidereddike. Spray det i hovedbunden og lad det sidde i ca. 2 timer. Skyl håret godt efterfølgende. Efter et par behandlinger burde du have fået styr på problemerne med skæl i hovedbunden.

Syren i æblecidereddiken modvirker effektivt væksten af visse mikrober, der forårsager skæl i håret, og så kan den skønne eddike hjælpe med at genoprette hovedbundens og hudens pH-værdi, hvis den skulle være ude af balance.

3. Kokosolie mod skæl i hovedbunden:

Åh, du skønne kokosolie, findes der mon noget, du ikke kan? Ikke så vidt jeg ved… Denne mirakelolie er nemlig også ret effektiv til at lindre og pleje hovedbunden, og det er en effektiv behandling af skæl i håret.

Påfør den direkte i hovedbunden som en pre-shampoo behandling og lad den sidde i 15-20 minutter, før du vasker håret som normalt med shampoo og balsam. Brug den gerne en gang om ugen for at hjælpe hovedbunden tilbage i balance og for effektivt at komme af med skæl i hovedbunden.

4. Aloe vera mod skæl i håret:

Vi ved alle, at aloe vera er noget af et vidundermiddel for huden, og det gælder altså også, når det handler om behandling af skæl i hovedbunden. Aloe vera er derfor ikke kun noget, du skal tænke på, når du er blevet solbrændt, men også når hovedbunden begynder at drive dig til vanvid. En Aloe vera shampoo kan nemlig hjælpe en tør eller udfordret hovedbund tilbage i balance og modvirke skæl i håret pga. dens fantastiske beskyttende, anti-inflammatoriske og fugt-boostende egenskaber.

Påfør aloe vera saften direkte i hovedbunden og lad det trænge godt ind, før du skyller og vasker håret som normalt. Du kan også lade det virke natten over, så det rigtigt kan trænge dybt ind.

5. Citron mod skæl i hovedbunden:

Okay, følg godt med her, for citron skal bruges ret forsigtigt som hjemmebehandling af skæl i håret, specielt hvis du har en sensitiv hovedbund.

Påfør derfor ikke citronsaften direkte i hovedbunden, men bland den med lidt kokosolie og sukker, så du får en mild scrub, du kan bruge i badet før hårvask. Så kan du pleje og eksfoliere hovedbunden, genoprette pH-balancen, og samtidig fjerne skæl, ophobede produktrester, skidt og snavs. Hvis du oplever nogen form for svien, rødmen eller irritation, så stop med det samme og skyl hovedbunden grundigt.

6. Salt mod skæl i håret:

I stedet for sukker kan du også blande lidt havsalt eller anden god, naturlig salt med din yndlings olie, og bruge den som scrub til hovedbunden. Et godt, og let tilgængeligt middel til at komme af med skæl. Sørg for at det er fint-kornet salt, så du får en nænsom eksfoliering af hovedbunden. Vask efter med shampoo og balsam som normalt - du kender rutinen.

7. Olivenolie mod skæl i hovedbunden:

Sidst men ikke mindst, så kan du pleje hovedbunden med en god olivenolie, noget alle har i køkkenet. Hvis du derfor bøvler med skæl i hovedbunden, så er olivenolie altid klar til at hjælpe dig ud af pinen.

Massér 1-2 spiseskefulde olivenolie ind i hovedbunden i et par minutter, og lad det virke i ca. 15-20 min. Skyl grundigt med lunkent vand og vask godt med shampoo. Hvis du fordeler olien i længderne også, er dette tilmed en god måde at få mere liv i kedelige eller skadede hårlokker, da olivenolie er noget af et vidundermiddel til tørt og skadet hår.

Nu, da du ved nærmest alt, der er værd at vide om skæl og god hovedbundspleje, håber jeg, du kan bruge alle mine tips og tricks til at behandle hovedbunden og komme af med skæl i håret én gang for alle!

En sidste ting, vidste du, at du også kan udvikle skæl i dit skæg? For at behandle skæl i skægget, så prøv en speciel skægshampoo.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Vores kunder siger

Fremragende

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

 • Bumser i hovedbunden: Sådan forebygges de kløende og røde knopper

  Bumser i hovedbunden: Sådan forebygges de kløende og røde knopper

 • Bedste tørshampoo uden parfume: Dette skal du kigge efter

  Den bedste, naturlig tørshampoo pulver uden parfume og aerosol

 • Den bedste dybderensende shampoo: Sådan holder du din hovedbund ren

  Den bedste dybderensende shampoo: Sådan holder du din hovedbund ren

 • Den bedste skælshampoo: Få bugt med skæl i hovedbunden på et øjeblik

  Den bedste skælshampoo: Få bugt med skæl i hovedbunden på et øjeblik

Se alle artikler