Skægvask – Sådan vasker og plejer du dit skæg til hverdagSe alle artikler

Den bedste skægshampoo: Sådan vasker du dit skæg grundigt trin-for-trin

Har du skæg, og er du i tvivl om, hvordan man vasker og plejer det på den mest optimale måde? Så må du hellere sætte dig godt til rette og læse med her. I denne artikel vil jeg nemlig stille skarpt på pleje af skæg, og ikke midst afsløre, hvordan du finder den bedste skægshampoo og nogle andre uundværlige produkter, der kan give dig et lækkert, velplejet skæg.

Hvis du har travlt til hverdag, er du måske en af dem, der kan nikke genkendende til følgende scenarie: Du har arbejdet virkelig hårdt på at få et lækkert tæt skæg, hvorefter du finder ud af, at det kræver sin mand at vedligeholde det. Da du ikke har haft tid til at sætte dig ind i, hvordan du skal pleje skægget ordentligt, kæmper du nu med både skældannelse og kløe i skægget, og du overvejer at barbere det hele af igen. Men, inden du gør det, bør du lige læse denne artikel. Jeg har nemlig selv stået i den situation, og derfor har jeg lavet denne guide til, hvordan du kan pleje og vedligeholde dit skæg, så det altid fremstår knivskarpt, og så du undgår problemer med kløe og irritation.

I denne guide dykker jeg et spadestik dybere og hjælper dig med at få styr på de misforståelser, der er omkring skægvask og skægshampoo. Skægvask er nemlig langtfra raketvidenskab, men handler derimod om at finde de rette rutiner og plejeprodukter. Derfor vil jeg kigge nærmere på de forskellige fordele og ulemper ved skæg shampoo og afsløre, hvordan du vasker skægget på den helt rigtige måde.

Indholdsfortegnelse

Er det nødvendigt at vaske sit skæg?

Why Should You Wash Your Beard?

Er det overhovedet nødvendigt bruge tid på at vaske sit skæg i en speciel shampoo til skæg? Ja, det er det! For der kan lynhurtigt samle sig alt muligt snavs i skægget, lige fra madrester til produktrester til døde hudceller.

Kort fortalt er det sådan, at hvis du vælger at investere i den bedste skæg shampoo, så vil den kunne rense de kraftige hårstrå i skægget og fjerne alle former for snavs og bakterier. En skægshampoo kan dog mere end bare at rense dit skæg, den har også andre fordele. Den kan nemlig også:

 • Forebygge kløe i skægget: Regelmæssig vask fjerner de døde hudceller og overskydende fedtstoffer, som kan resultere i skægpest, kløe og irritation. Det betyder, at du kan vinke farvel til den trang, du har, til at klø dig i skægget.
 • Forebygge skæl i skægget: At have skæl i skægget kan være nøjagtig lige så irriterende og ubehageligt som at have skæl i sit hår. En god shampoo til skæg vil dog kunne få styr på skællene og hjælpe dig med at bevare et velplejet og lækkert look.
 • Forebygge skægpest og betændelse: Skægpest er en betændelsestilstand, der opstår i huden når en hårsæk inficeres. Skægpest opstår som regel efter barbering, og kan forebygges ved at vaske skægget med en skægshampoo inden man barberer skægget.
 • Blødgøre de stride skæghår: Hvis du vil have den bedste skægshampoo, skal du vælge en, der er fremstillet af nogle særligt blødgørende stoffer, som gør hårene bløde og lækre, så skægget bliver medgørligt, blødt og luftigt.
 • Stimulere den naturlige skægvækst: Et rent skæg og nogle gode plejerutiner er alfa og omega, hvis du ønsker at stimulere skægvæksten. Mange af de bedste skæg shampooer indeholder nogle specielle vækststimulerende ingredienser, som også kan sætte skub i skægvæksten nede i hårsækkene.
 • Få skægget til at dufte lækkert: Et langt fuldskæg kan meget hurtigt komme til at tiltrække alle mulige forskellige lugte, også dem der ikke er særlig lækre. Ved at vaske skægget dagligt kan du undgå en sur og dårlig lugt.
 • Få styr på det uregerlige skæg: Når du giver skægget en tiltrængt skægvask, får du samtidig tæmmet de ustyrlige skæghår og filtret dem ud, så skægget bliver meget lettere at style. Uanset om du er på jagt efter et look med et stort vikingeskæg eller vil have et mindre, mere beskedent skæg, er det bydende nødvendigt, at du får fat i en speciel shampoo til skæg og kun bruger den, når du skal vaske skægget.

Første skridt er altså at få fat i en skægshampoo og se at få indarbejdet nogle gode rutiner i hverdagen. Begge disse tiltag vil nemlig gøre underværker for dit skæg og gøre en enorm forskel for dit udseende.

Skægshampoo eller hårshampoo er der nogen forskel?

Måske er du en af dem, der tænker: Hvorfor skal jeg overhovedet investere i en speciel skæg shampoo, når jeg bare kan bruge min hårshampoo til skægget? Hår er jo hår, så det kan vel være det samme? Nej, ikke helt.

Der er faktisk en væsentlig forskel. En almindelig hårshampoo er fremstillet ved hjælp af en speciel formel, der er beregnet til håret på hovedet. Denne type shampoo indeholder ofte nogle særlige ingredienser, der målrettet kan forebygge fedtet hår og hovedbund, eller som virker volumengivende. Men den type behandling har hverken skæghårene eller din ansigtshud behov for. Huden i ansigtet er nemlig meget følsom, og den bliver hurtigt irriteret. Derudover er skæghårene er langt mere stride i det, hvilket gør, at de udtørrer meget hurtigere end håret på dit hoved.

Det er grunden til, at skægshampooen blev opfundet. Den bedste skæg shampoo på markedet er et produkt, der er fugtgivende, og som indeholder nogle skånsomme vaskestoffer, der er udviklet specifikt til at opretholde den naturlige fugtbalance i skæghårene og huden. Når du bruger en shampoo til skæg, får du altså et produkt, der er udviklet til at blødgøre og tæmme dine skæghår, så skægget bliver mere medgørligt og lettere at style.

Hvis du i stedet bare bruger en hårshampoo med en høj pH-værdi, kan det i mange tilfælde forstyrre den naturlige fugtbalance i huden under skægget og føre til irritation og udtørring. Derfor er det vigtigt, at du får fat i den bedste skæg shampoo på markedet, så du får en, der har den perfekte pH-værdi, hvilket sikrer, at din ansigtshud er i balance og er sund og velplejet.

Når det gælder plejen af dit skæg, er det altså alfa og omega at lade en af de anerkendte shampooer til skæg være din trofaste kompagnon. Du skal finde den skægshampoo, der passer til netop dit skæg og din hud i stedet for bare at låne en tilfældig shampoo af din kammerat. Du skal nemlig have en skægshampoo, der tager højde for de udfordringer, du har, og som er udviklet til netop din type skæg.

Sådan vasker du skægget trin for trin

Nu er det blevet tid til at se nærmere på det, det hele drejer sig om, nemlig selve skægvasken. Om lidt vil jeg dykke ned i, hvordan du bruger din skæg shampoo på den korrekte måde. Her er en lille opskrift.

Punkt 1: Gør skægget klar til vask

Når du skal bruge en speciel shampoo til skæg, skal du begynde med at gøre skægget vådt. Det vil nemlig få shampooen til at skumme.

Punkt 2: Put lidt shampoo i hårene

Nu er det tid til at række ud efter din nye skæg shampoo. Hæld en lille smule skægshampoo (på størrelse med en to-krone) ud i hånden og masser den lidt mellem håndfladerne. Derefter putter du den i skægget og masserer den godt rundt, så du er sikker på, at den når ud i alle ender og kanter af skægget.

Punkt 3: Skyl grundigt

Brug lunkent vand til at skylle shampooen ud af skægget, og pas på, at der ikke sidder nogen sæberester tilbage.

Punkt 4: Dup skægget med et håndklæde, så det bliver tørt

Efter den grundige skylning kan du duppe skægget med et blødt håndklæde. Prøv at undgå at gnubbe alt for meget på det, det gælder om at være skånsom. Så du skal ikke give skægget den helt store tur.

Punkt 5: Red skægget forsigtigt ud

Nu gælder det om at få redt skægget ud. Find din skægbørste eller grovtakkede kam frem og begynd at rede skægget ud, mens du forsigtigt filtrer knuderne ud. En omhyggelig børstning gør nemlig underværker og efterlader dig med et lækkert og velplejet skæg.

Punkt 6: Læg sidste hånd på værket

Alle former for skæg har brug for lidt ekstra finish, så efter en omhyggelig skægvask, er der brug for lidt skægolie, såsom Wonder Beard™ Grooming Oil til at lægge sidste hånd på skægget og for at kunne bevare det flotte, velplejede skæg hele dagen. Hvis du godt vil have sat lidt ekstra skub i skægvæksten, kan du supplere med Wonder Beard™ Growth Serum.

Hvor ofte er det nødvendigt at vaske sit skæg?

Nu, da du har hørt, hvordan du giver skægget en god skægvask, skal du lige have styr på, hvor ofte det egentlig er nødvendigt at bruge sådan en skægshampoo. Der flere faktorer, der spiller ind, når det handler om skægvask. Her er nogle af de faktorer, du skal tage med i betragtning:

Din hudtype: Du skal begynde med at studere din hudtype. Hvis du har fedtet hud, kan det være nødvendigt at vaske skægget flere gange om ugen. Er huden derimod meget tør, vil det være en god ide at skære ned på skægvasken, så du bedre kan opretholde den naturlige fugtbalance i huden.

Dine daglige aktiviteter: Hvis du er søfarer, soldat eller jæger, eller arbejder et sted hvor der er støvet og beskidt, kan det have indflydelse på, hvor ofte du bør vaske skægget i skæg shampoo. Der kan være et større behov for skægvask, hvis man bliver udsat for støvpartikler eller sveder meget til hverdag.

Ophobning af produktrester og styling: Hvis du godt kan lide at bruge flere forskellige skægolier, skægbalsammer og voksprodukter til daglig (og hvem gør ikke det) kan der med tiden ophobe sig mange forskellige produktrester i skægget. Så hvis du bruger flere produkter til daglig, er det en god ide at vaske skægget lidt oftere, så det er friskt og velplejet og ikke er fyldt med gamle produktrester.

Skæglængde og personlig stil: Et kortere skæg har typisk ikke brug for lige så meget pleje som et langt fuldskæg. Et langt fuldskæg har nemlig tendens til at opsamle mere snavs og til at filtre, hvilket bevirker, at det er vigtigt at få vasket det lidt oftere.

Hvor mange gange om ugen, bør man vaske sit skæg?

For de fleste personer vil det være bedst med en skægvask to til tre gange om ugen. Denne rutine er med til at skabe en god, naturlig balance, så skægget er rent og velplejet, samtidig med at din ansigtshud bevarer de naturlige fedtstoffer.

Husk, at nøglen til et velplejet skæg først og fremmest er at se på skæggets behov. Hvis det pludselig begynder at se uglet og fedtet ud, eller begynder at lugte mærkeligt, er det tid til en skægvask.

Hvad skal du gå på udkig efter, hvis du vil have den bedste skægshampoo?

What to Look for in the Best Beard Wash

Nu, da du har fået styr på, hvor mange gange om ugen, du skal vaske skægget, vil jeg se nærmere på nogle af de særlige ingredienser, der er med til at adskille den bedste shampoo til skæg fra andre skæg shampooer på markedet.

1. De skånsomme, naturlige ingredienser

Først og fremmest skal den shampoo til skæg, du står med i hånden, føles som en mild brise mod huden, især hvis du er medlem af ”den sarte huds klub”. Derfor skal du gå målrettet efter de ingredienser, der ikke irriterer huden og undgå alle former for parabener, sulfater og giftige tilsætningsstoffer. Dit fokus skal være på at finde et produkt, der indeholder aloe vera, havreekstrakt og andre plantebaserede, blødgørende ingredienser. De kan nemlig hjælpe med at holde skægget rent og velplejet, uden at forårsage irritation i din ansigtshud.

2. De styrkende ingredienser

Hvem ønsker sig ikke et kraftigt, langt og velplejet skæg? Hvis dit skæg også ser lidt vissent ud, og godt kunne trænge til en hjælpende hånd, er det på tide at rette blikket mod en naturlig shampoo til skæg. Du skal finde en naturlig skæg shampoo, der indeholder nogle effektive, styrkende ingredienser, f.eks. koffein, økologisk rosmarinolie og CAPIXYL™, der kan stimulere hårsækkenes produktion af nye skæghår, så du lynhurtigt kan få et lækkert, kraftigt skæg, der siger sparto.

3. De fugtgivende ingredienser

Et misundelsesværdigt skæg er ikke lig med et langt fuldskæg, det spiller også en rolle, hvilken struktur og facon det har, og hvordan andre opfatter det. Når du skal ud og finde en shampoo til skæg, skal du huske at kigge efter de shampooer, der indeholder nogle specielle fugtgivende ingredienser, såsom aloe vera og plantebaseret glycerin. De medvirker nemlig til at gøre skægget blødt og medgørligt, så du får et skæg, der er dejligt at røre ved og let at style og vedligeholde.

Mit bud på den bedste skægshampoo

Nu, da du har fået en liste over alle de vigtigste ingredienser, der er i den bedste skæg shampoo, vil jeg afsløre hvilket produkt, der lige netop indeholder alle disse ingredienser, og som dermed er min favorit, når det gælder skæg shampoo.

Uanset hvilket mål du har sat dig omkring plejen af dit skæg, f.eks. at få et kraftigere skæg, at få stimuleret hårets vækst eller at få indarbejdet nogle nye rutiner omkring skægpleje, vil Wonder Beard™ Shampoo kunne hjælpe dig rigtig godt på vej. Denne skånsomme skægshampoo kan nemlig fjerne alle former for snavs, overskydende fedtstoffer, og hvad der ellers sidder i skægget. Det betyder, at du vil komme til at stå med et skæg, der er blødt, fugtmættet, let at rede ud, og som står knivskarpt.

Ved hjælp af en imponerende formel, der består af 98,9% naturlige ingredienser, er denne skægshampoo i stand til at give dit skæg den plejende behandling, det hungrer efter. Formlen indeholder bl.a. det vækststimulerende CAPIXYL™ og et styrkende koffein, der kan give blodomløbet i ansigtshuden et boost. Disse ingredienser udgør også det perfekte våben imod bare pletter i skægget og får dit skæg til at se perfekt ud. Den skånsomme blanding af aloe vera og havreekstrakt er med til at berolige ansigtshuden og sikrer, at skægvasken bliver så behagelig og effektiv som mulig. Derudover er denne naturlige shampoo til skæg propfyldt med nogle lækre, velduftende aromaer fra rosmarinolie, pebermynteolie og økologiske urter, som er med til at friske skægget op.

Wonder Beard™ Shampoo er velegnet til alle typer af skæg. Det gælder uanset, om du har et langt, kort, glat eller krøllet skæg. Denne naturlige shampoo til skæg er nemlig i stand til at pifte alle skægtyper op.

Et lille tip: Spar hele 20%, næste gang du køber sættet Wonder Beard™ Bundle, som indeholder en skægshampoo, en plejende skægolie og et styrkende serum. Denne pakke med plejende ingredienser sætter skægpleje i et helt nyt perspektiv.

Undgå at lave de gængse fejl i forbindelse med skægvask

Inden du går i gang med at indarbejde de nye rutiner i forbindelse med skægvask, vil jeg lige nævne nogle af de mest gængse fejl i forbindelse med skægvask. Her kommer en liste med de ting, du bør undgå:

1. Brug af meget varmt vand

De fleste har sikkert prøvet af stå op en kold morgen og mærke, hvordan dampen fra det varme vand virkelig kan gøre underværker for humøret, men det varme vand er bestemt ikke sagen for dit skæg. Hvis du bruger varmt vand til skægvasken, vil de naturlige fedtstoffer, som er med til at bevare skæggets naturlige fugtbalance, sive ud af huden. Derfor skal du skrue ned for temperaturen på vandet og kun bruge lunkent vand. Det er det bedste for dit skæg og din ansigtshud.

2. Overdreven skægvask

Selvom det er vigtigt at vaske og pleje skægget, og bruge de gode produkter til skægvask, kan du dog hurtigt komme til at vaske skægget lidt for mange gange om ugen. Det kan være fristende med en daglig skægvask, men det fjerner alle de naturlige fedtstoffer fra skægget, som så hurtigt udtørrer. Derfor skal du holde dig til planen om, at finde en god rutine, hvor du vasker skægget to til tre gange om ugen. Det vil både gavne dit skæg og miljøet.

3. Brug af forkerte produkter

Hvis du tyr til den almindelige hårshampoo eller en badesæbe, når du skal vaske skægget, kan du samtidig vinke farvel til et blødt, velplejet skæg. Så det er med at skynde dig at gå på udkig efter et af de specielle plejeprodukter, som er udviklet til at håndtere de udfordringer, som et skæg nu kan give. Tro mig, dit skæg vil takke dig for det.

4. Ingen brug af fugtgivende produkter

Det er dejligt, at du har fundet en god skæg shampoo, men nu må du ikke glemme de produkter, du skal bruge til at lægge sidste hånd på skægget, nemlig en fugtgivende skægolie eller et skægserum. Skægolien har ikke kun en fugtgivende effekt, men efterlader også skægget med en dejlig duft og gør det lettere at style.

5. At sjuske med rutinerne

En skægvask er meget mere end bare at finde den rigtige skægshampoo, det er også en stor del af den personlige pleje. Hvis du ikke bruger den fornødne tid på at vaske og pleje dit skæg ordentligt, vil det hurtigt afspejle sig i skægget og kunne ses på ansigtshuden. Derfor er det vigtigt, at du tager dig god tid til at forkæle dit skæg lidt. Du kan f.eks. give skægget en omgang massage, mens du slapper af, inden du skyller skægshampooen ud. Det vil både give dig et rigtig flot skæg og samtidig stimulere skægvæksten.

Hvis du husker at gøre dig umage med skægplejen, og undgår at lave ovennævnte fejl, er jeg sikker på, at du vil få et lækkert, velplejet skæg inden ret længe.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Fem ekstra plejetip til dit skæg

Expert Beard Care Tips

Nu, da du har hørt alt om skægvask, er det blevet tid til at se nærmere på nogle af de andre vigtige tip og produkter. Selv den bedste skægshampoo kan jo ikke gøre hele arbejdet selv.

1. Trim skægget med jævne mellemrum

Selvom et langt fuldskæg altid er et hit på ønskesedlen, bør man ikke glemme, at hemmeligheden bag dette skæg er, at det bliver trimmet regelmæssigt. En trimning er nemlig med til at forebygge, at skæghårene spalter og sikrer samtidig, at skægget bevarer sin facon. Hvis du sørger for at trimme skægget med jævne mellemrum, i stedet for bare at lade det vokse helt ud af facon, vil du opleve, at det bliver kraftigere, mere medgørligt og kan give dig det helt rigtige look.

2. Plej skægget med en lækker skægolie

Det er en rigtig god ide at indarbejde en daglig rutine, hvor du bruger lidt skægolie. Et par dråber skægolie hver morgen vil virkelig gøre underværker for dit skæg. En skægolie virker fugtgivende og plejende og forhindrer samtidig, at skægget bliver tørt og filtret i løbet af dagen. Du skal bare tage en smule skægolie i håndfladerne og så massere den godt ind i skægget, så også huden får glæde af den.

3. Lær en den rigtige teknik til at børste skægget

Det er vigtigt, at du jævnligt børster dit skæg, ikke kun fordi det kommer til at stå knivskarpt, men også fordi det er med til at fordele skægolien ordentligt i skægget. Vælg en kam eller børste af bambus, og red forsigtigt skægget ud. Når du skal børste det, skal du børste oppefra og ned, fra rod til spids. Denne teknik er nemlig med til både at stimulere hårsækkene og gøre skægget blødt og let at håndtere.

4. Sørg for at drikke rigeligt med vand og spise sundt

Den naturlige, sunde fugtbalance i skægget er ikke kun et resultat af den pleje, det får udefra, men også af din sundhedstilstand. Hvis du drikker godt med vand, vil det automatisk være med til at fastholde fugtniveauet i dit skæg. En sund kost skal hovedsagelig bestå af fødevarer, der er fyldt med vitaminer, mineraler og proteiner, såsom frugt, grøntsager, magert kød og fuldkornsprodukter. Hvis du ikke lige får lavet sund mad til hverdag, kan du med fordel vælge at tage et kosttilskud til håret, der kan bidrage til en sund hårvækst, f.eks. Hair Formula Gummies. Det indeholder nemlig alle de nødvendige vitaminer og mineraler, herunder biotin og zink, du skal bruge for at opretholde en normal, sund skægvækst.

5. Giv skægget en behandling med et stimulerende serum

For de mange, der lige er begyndt på rejsen med at anlægge skæg, kan det være en rigtig god ide også at bruge et styrkende skægserum. Dette serum er nemlig udviklet ved hjælp af en speciel formel, der indeholder en række kraftigt virkende ingredienser, som stimulerer hårsækkene og styrker en sund, kraftig skægvækst.

Nu har vi været igennem de forskellige gode råd omkring skægvask, og du har hørt, hvordan du skal pleje dit skæg. Jeg har også gennemgået, hvilke fordele der er ved at bruge en naturlig shampoo til skægget. Til slut vil jeg bare sige, at de gode plejeprodukter – såsom f.eks. en god skægshampoo og en fugtgivende skægolie - og de nye daglige rutiner, vil kunne give dig det look, du drømmer om.

Vores kunder siger

Fremragende

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Hvad er en teasing brush? Her er din lynguide til toupering af håret

  Hvad er en teasing brush? Her er din lynguide til toupering af håret

 • Solbeskyttelse til håret: Sådan beskytter du dit hår mod solens skadelige stråler

  Solbeskyttelse til håret og solcreme til hovedbund: Her er vores bedste råd

 • Biotin til håret: Hvilke resultater kan du forvente & hvornår?

  Biotin til håret: Hvilke resultater kan du forvente & hvornår?

 • Kan en pille til håret give længere og fyldigere hår? Sådan virker det

  Kan en pille til håret give længere og fyldigere hår? Sådan virker det

 • Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

  Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

Se alle artikler