Gråt hår? Sådan lærer du at omfavne den grå hårfarveSe alle artikler

Gråt hår? Sådan lærer du at omfavne den grå hårfarve

Hvis du er i gang med at læse denne artikel, er der gode chancer for at du lige nu oplever en stor overgangsrite i enhver kvindes liv: du har lige fundet dit første grå hår. Du vil sikkert hade os for at sige det, men at blive gråhåret er en naturlig del af det at blive ældre. Vi synes den sølvgrå hårfarve er fantastisk! Tror du ikke på os? Fortsæt med at læse for at lære mere om gråt hår og hvordan du selv kan få det meste ud af en grå hårfarve.

Ligesom rynker, er gråt hår et tegn på aldring - og lad os lige slå det helt fast med syvtommersøm, det er der ikke noget som helst galt med. Den grå hårfarve er en helt naturlig del af livet - og en smuk del af slagens, hvis du spørger os. Men hvis du nogensinde har undret dig over, hvad der forårsager hårets farveændring over tid. Så bør du læse med her. Jeg vil i denne artikel gennemgå nogle af de mest almindelige spørgsmål, facts og stylingstips til dig som oplever de første grå har.

Indholdsfortegnelse

Hvad er gråt hår?

Gråt hår er det samme som pigmenteret hår med en enkelt undtagelse: gråt hår mangler pigment. Pigment er det, som giver håret dets naturlige farve, uanset om det er blondt, sort, rødt, eller et sted midtimellem. Uden pigment fremstår hår enten gråt, sølvfarvet, eller hvidt.

Grå hår er mest synlige hos personer med naturligt mørkt hår, eftersom der er større kontrast mellem de grå og mørke hår. Alt hår bliver gråt med tiden, men hos rødhårede og lyshårede blender det bedre ind med det pigmenterede hår, og skaber en illusion af, at den naturlige farve blot bliver lysere med tiden.

Hvorfor får man gråt hår?

Hår bliver gråt takket været melanocytter, nemlig de celler som producerer pigmentet melanin. Eftersom vi bliver ældre, bliver melanocytterne slidte og stopper med at producere melanin. Uden tilstrækkelig forsyning af melanin, mister håret sin farve og bliver gråt, sølvfarvet eller hvidt.

Processen med begyndende grå hårfarve starter med et par hvide hår hist og her, hvilket skaber en slags ‘salt og peber’-effekt. Når flere hårstrå mister deres farve, bliver håret sølvgråt. Til sidst mister alle hårene deres farve og håret fremstår hvidt.

Føles gråt hår anderledes?

I modsætning til hvad folk tror, er gråt hår hverken stivere eller grovere end pigmenterede hårstrå. Faktisk er gråt hår typisk finere. Men som vi bliver ældre, producerer vores hovedbund mindre sebum (olie). Dette betyder, at gråt hår hurtigere bliver tørt, hvilket kan få håret til at føles mere stift og ru end pigmenteret hår. Men med de rette fugtgivende produkter, kan gråt hår føles lige så blødt som pigmenteret hår (men det vil vi tale mere om senere).

Kan gråt hår blive pigmenteret igen?

Desværre nej, så snart melanocytterne bliver slidt op og stopper med at producere melanin, så er det ved at være slut med din naturlige hårfarve, og starten på den grå hårfarve. Til trods for hvad nogle sælgere hævder, så er der ingen måde at gøre hår pigmenteret igen når det først er blevet gråt (udover at farve det).

Den eneste undtagelse vil være, hvis dit hår er blevet gråt eller hvidt på grund af sygdom, men dette sker kun i sjældne tilfælde.

Hvornår vil de fleste kvinder opleve at få gråt hår?

Ifølge Instituttet for Dermatologi på Mount Sinai Hospital i New York, begynder hår først at blive gråt imellem 34-44 års alderen. Men nogle kvinder vil opleve allerede at få grå hårfarve før de fylder 34 år, og det er helt okay! At din hårfarve begynder at blive grå inden du fylder 34 år, betyder ikke at du ikke er sund, eller at der er noget galt med dig.

En sund kost og livsstil er vigtig og kan gøre en forskel for pigmenterne i håret.

Findes der mennesker som ikke får gråt hår?

Alles hår bliver gråt efter noget tid. Den grå hårfarve er en helt naturlig del af det at blive ældre. Men det lader alligevel til, at nogle beholder deres naturlige hårfarve helt til de er i 60’erne, mens andre kvinder opdager deres første grå hår når de går i gymnasiet. Så hvad betyder det?

Det tidspunkt dit hår begynder at blive gråt på, er primært bestemt af din genetik. Så hvis andre i din familie har fået grå hår i en tidlig alder, så vil sandsynligheden for at du også får det i en tidlig alder, større.

Etnicitet kan også spille en rolle i processen. Personer med lys hudfarve har en tendens til at få gråt hår tidligere end personer med mørk hudfarve.

Er det muligt at sænke processen for gråt hår?

Hvis du gerne vil forebygge gråt hår, må jeg desværre informere dig om, at det ikke er muligt. Der er dog nogle faktorer som menes at fremskynde den grå hårfarve. Hvis du følger disse tips, vil du eliminere de faktorer og muligvis sænke processen for den grå hårfarve:

1. Spis en afbalanceret kost

Spis en afbalanceret kost

Undersøgelser viser at for lave niveauer af visse mineraler, såsom B12, D3-vitamin, kobber og jern kan føre til mangel på pigment i håret. For at forebygge tidlige grå hår, bør du spise en afbalanceret kost med masser af proteinrig mad, såsom æg, fisk og milk.

2. Husk dine vitaminer

Husk dine vitaminer

Ak, det er lettere sagt end gjort at spise sundt! Og det er her at kosttilskud til håret kommer ind i billedet. Hairlust kosttilskud er formuleret med gode næringsstoffer til håret, såsom Biotin, Zink, B12-vitamin og D-vitamin. De findes i både tyggevitamin og tabletform, og de giver begge essentielle næringsstoffer til hårsækkene. Bemærkelsesværdigt er indholdet af mineralet kobber, som bidrager til vedligeholdelse af hårets normale pigmentering.

Når du holder dit hår og hovedbund sundt med den rette ernæring, kan du måske udskyde den grå hårfarve for en stund.

3. Stop med at ryge

Stop med at ryge

Rygning vil ikke kun ældes din hud - også dit hår. Forskere formoder at rygning muligvis kan føre til tidligere grå hårfarve på grund af oxidativt stress på hårsækkene.

4. Undgå stress

Undgå stress

Det menes at følelsesmæssigt samt fysisk stress kan gøre hårsækkene mere modtagelige overfor frie radikaler, hvilket resulterer i for tidlige grå hår. Forebyg gråt hår ved at reducere stressniveauer i dit liv gennem livsstilsændringer såsom træning, mere og bedre søvn, samt meditation.

Bør du farve gråt hår?

Mange kvinder vælger at farve de grå hår, men vi anbefaler faktisk at du holder det natural. Den grå hårfarve klæder alle, og ingen kan benægte at sølvræv-looket er meget trendy lige nu. Vælger du fortsat at farve dit hår, anbefaler vi, at du benytter en shampoo og balsam til farvet hår.

Men udover at sølvgråt hår er trendy, demonstrerer det, at du accepterer din grå hårfarve stor selvtillid, og det er vi vilde med. Plus, det skader dit hår at farve det, og det kan efterlade håret både kedeligt, livløst og skørt. At lade de grå hår gro ud og fremvise din naturlige hårfarve er den bedste måde at holde håret sundt og skinnende på.

Hvis du allerede farver dit hår og gerne vil begynde at omfavne den grå hårfarve, er nøglen at få din frisør til at hjælpe dig med en gradvis overgang til gråt hår i stedet for brat at stoppe med at farve det. Din frisør kan give dig striber i håret som hjælper med at blende det naturlige og farvede hår sammen ved at minimere kontrasten ved udgroningen. En anden mulighed er at få din frisør til at give dig blondt hår med grå striber, så det grå hår kan vokse ud på en mere elegant måde.

Nu skal du bare være tålmodig og vente på at det grå hår vokser ud. Det vil bestemt være det hele værd. Bare tænk på, hvor mange penge du sparer ved ikke at tage til frisøren hver eneste måned!

Sådan får du flot gråt hår

Den grå hårfarve kræver en anden hårplejerutine end pigmenteret hår. Men hvis du først lige er begyndt at bemærke små grå hår, behøver du ikke at bekymre dig om det i noget tid. Indtil du er nået til omkring 30% grå hår, kan du følge den samme hårplejerutine som du altid har gjort. Når du når over de 30%, så følg disse tips for at holde dit sølvgrå hår sundt og skinnende:

Brug lilla-tonet shampoo og balsam

Det første du bør gøre, er at anvende en lilla-tonet shampoo og balsam såsom Enriched Blonde™ Duo for at beholde din sølvgrå hårfarve. Sølvgråt hår og blondt hår med grå striber har en tendens til at blive gulligt. Lilla-tonede hårprodukter, også kendt som silver shampoo, neutraliserer den gule tone i håret, så du kan vedligeholde dine sølvlokker kolde og lækre.

Husk at give håret massere af fugt

Som vi har nævnt tidligere, har gråt hår en tendens til at blive tørt. Hold dit grå hår skinnende og blødt med hjemmebehandlinger såsom Enriched Blonde™ Silver Hair Mask, som er formuleret med naturlige ingredienser som økologisk aloe vera,lavendelolie og hydrolyseret risprotein for at tilføre fugt og styrkende proteiner til håret. Ligesom i vores silver shampoo og balsam indeholder denne også lilla farvepigment for at holde dine gråtoner kølige.

Du kan også anvende Split Fix™ Leave-in Conditioner som en leave-in behandling for at give dit hår fugt til resten af dagen.

Undgå varme og direkte sol

Både varme og direkte sollys kan give gråt hår en gullig tone, og det er ikke en godt look! Men eftersom gråt hår mangler pigment, er det også mere modtageligt overfor solskade. Sørg for altid at bruge en form for varmebeskyttelse til håret før du styler dit hår med varmeredskaber. Min anbefaling er den silikonefri Thermal Shield™ Heat Protectant. Det samme gør sig gældende, hvis du planlægger at være ude i solen. Tag en hat på eller invester i beskyttende solcreme til håret. Sun Defense Hair Mist tilbyder også UV-beskyttelse til håret, og er velegnet til at beskytte grå hår mod direkte sol!

5 måder at bære den grå hårfarve på

Kunne du tænke dig at afprøve det sølvfarvet hår? Sådan her får du det meste ud af dit nye look:

1. Find den bedste frisure

Gråt hår er finere og har større tendens til at blive tørt end pigmenteret hår, så hvis du gerne vil bære din grå hårfarve med stolthed, kan det være du opdager at de samme frisurer ikke længere fungerer for dig.

Bed din frisør om at klippe dit hår på en måde der fungerer sammen med dit hårs nye tekstur frem for at modarbejde den. Den rigtige klipning vil ikke kun passe godt til den nye hårfarve, men vil også gøre styling meget nemmere. Og mindre styling med varme betyder samtidig mindre skadet hår!

Du kan også bruge Pinterest eller Instagram til inspiration til din næste frisure. Se f.eks. et udvalg nedenfor:

2. Overvej highlights

Afhængigt af hvordan dit hår bliver gråt, kan du også eventuelt tilføje nogle striber i håret. Lyse striber som indrammer ansigtet kan virkelig få dit grå hår til at skille sig ud, og er super flot uanset om du har sølvgråt hår eller blondt hår med grålige striber.

3. Sørg for at bruge de rigtige produkter

Eftersom grå hår er finere end pigmenteret hår, kræver det lidt ekstra indsats at få volumen og fylde. Volume Wizard™ Hair Powder kan gøre underværker for gråt hår, og giver det masser af liv og fylde.

Gråt hårs tendens til at være på den tørre side kan også give dig uhåndterbare, uglede områder, særligt ved spidserne. Brug en fugtgivende hårolie såsom Split Fix™ Hair Oil for at slippe af med krus og gøre håret blødt og lækkert.

4. Beskyt håret mod tørhed

Som vi har nævnt tidligere har gråt hår en tendens til at blive tørt. For at holde dit hår blødt og skinnende, kan du anvende vores Split Fix™ Hair Mask en gang om ugen. Brug derefter Split Fix™ Hair Oil for at tilføje ekstra fugt alt efter behov.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

5. Gå med tøj og make-up i komplementærfarver til den grå hårfarve

Farven på dit hår har stor indflydelse på, hvilke farver (både for tøj og make-up) som ser bedst ud på dig. Hvis du vælger at omfavne den grå hårfarve, vil du måske bemærke, at dine favorit tøjfarver ikke matcher lige så godt som før.

For det første, kan gråt hår have en nedtonende effekt på din hudfarve, og derfor kan det være en god idé at gå med blush i en varm fersken, pink, eller gylden nuance så du kan få gløden tilbage. At bruge en pigmenteret lipgloss eller læbestift i en varm farve kan også få dit ansigt til at lyse op igen.

Hvad så med tøj? Mørkere farver er universelt flotte til sølvgråt hår. Farver som lilla, mørk pink, smaragdgrøn og mørkeblå. Pastelfarver farver er også fine til sølvgråt hår.

I sidste ende er det selvfølgelig helt op til dig, og du kan gå med lige præcis det tøj, som du føler dig allerbedst tilpas i. Eksperimenter lidt, og find ud af hvad du selv synes klæder dig.

Med den rigtige pleje og styling, er sølvgråt hår meget smukt. Vi åber, at denne artikel opmuntrede dig til at omfavne dine grå! For at holde din grå tone smuk, er mit bedste tip stadig: Brug en lilla-tonet shampoo og balsam som Enriched Blonde™ Duo.

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • 5 gode grunde til at vælge en vegansk hårbørste med vildsvinehår

  Vegansk hårbørste med vildsvinehår: 5 gode grunde til at bruge en

 • Frisure til naturkrøllet hår? Få de naturlige krøller frem uden krus!

  Frisure til naturkrøllet hår? Få de naturlige krøller frem uden krus!

 • Sådan skaber du den populære frisure "Wet Hair Look" trin for trin

  Sådan skaber du den populære frisure "Wet Hair Look" trin for trin

 • 20 nemme frisurer til mellemlangt hår, som du kan nemt kan kopiere!

  20 nemme frisurer til mellemlangt hår, som du nemt kan kopiere!

 • 15 korte frisurer til kvinder, der klæder alle–uanset alder + nemme stylingstips

  15 korte frisurer til kvinder, der klæder alle–uanset alder + nemme stylingstips

Se alle artikler