Hårets porøsitet: Sådan tester du, om du har høj, lav eller medium porøsitetSe alle artikler

Hårets porøsitet: Sådan tester du, om du har høj, lav eller medium porøsitet

De fleste er sikkert helt med på, hvilken hårtype de er udstyret med, f.eks.: krøllet hår, glat hår, eller hår med fald. Men hvad med hårets porøsitet? Er du klar over, om du har porøst hår? Hvis du får et mere indgående kendskab til din hårtype, og til hårets porøsitet, kan denne viden være med til at optimere dine muligheder for at passe og pleje dit hår på den helt rigtige måde.

Enhver frisure er en form for kunst, som udtrykker den personlige stil. Måske er du indehaver af nogle smukke bohemeagtige krøller, et elegant glat hår eller et hoved fyldt med nogle flotte og glansfulde krøller. Når det kommer til styling af vores lokker, bruger vi gerne en masse tid på hårets struktur og på at finde de bedste produkter til krøllet hår, eller en hårmaske til pleje og reparer et ødelagt, tørt og kruset hår. Men der er bare et afgørende punkt, som vi ofte overser, nemlig hårets porøsitet.

I denne artikel vil jeg forsøge at inddele de forskellige typer af porøst hår i kategorier og hjælpe dig med at fastslå dit hårs porøsitet. Med udgangspunkt i dit hårs porøsitet, vil jeg så præsentere dig for en liste med forskellige produkter og give dig nogle gode tip til at pleje dit hår, så det bliver velplejet til fingerspidserne.

Er du klar til at se på dit hår med helt nye øjne? Så lad os komme i gang.

Indholdsfortegnelse

Jeg har altid været klar over, at jeg er udstyret med et tykt og groft hår med fald, men da jeg fik øjnene op for, hvor porøst hår jeg egentlig havde, kom det i høj grad til at ændre min daglige hårplejerutine.

Hvad vil det sige, at have porøst hår?

Hårets porøsitet er hårets evne til at kunne absorbere og opretholde fugt ved hjælp af produkter, næringsstoffer og fugtgivende ingredienser. Hårets porøsitet er overvejende genetisk bestemt og har indflydelse på den generelle hårstruktur og tykkelse på hårets kutikellag. Alle de hår, du har på hovedet, har et beskyttende kutikellag, der består af en række overlappende skala-celler, der åbner sig, og lader fugten trænge ind, og lukker sig for at fastholde fugten. Hos nogle står dette skællag naturligt åbent hele tiden, hvilket gør håret mere udsat for skadelige påvirkninger. Andre, derimod, har et kutikellag, der kun åbner sig kortvarigt for at lade fugten trænge ind, og som så lukker sig hurtigt igen og fastholder fugten.

Hvad vil det sige, at have porøst hår

Hårets kutikellag har direkte indvirkning på hårets porøsitet, og her spiller de eksterne faktorer en stor rolle. For eksempel vil brugen af varme på håret få hårets skællag til at åbne sig, mens koldt vand får det til at lukke sig. Inden du kan vælge de produkter, der passer bedst til dit hår, skal du først og fremmest have styr på, hvor porøst hår du har. Du skal have fastslået, om der er tale om et hår med lav porøsitet, medium porøsitet eller høj porøsitet.

Hvad vil det sige, at have lav porøsitet i håret?

Hvis du er indehaver af et hår med lav porøsitet, sidder hårets skællag tæt. Det bevirker, at håret har svært ved at absorbere den tilførte fugt og lade den trænge dybt ind i hårstråene. Her er nogle tegn på, at du har et hår med lav porøsitet:

 • Dine hårprodukter har svært ved at trænge ind i håret og bliver i stedet siddende på hårets overflade.
 • Du har bemærket, at der ofte sidder små vanddråber på håret, når du har været i bad.
 • Du har svært ved at mætte håret ved hjælp af de sædvanlige plejende produkter, du bruger, når du vasker hår.
 • Det tager lang tid for håret at lufttørre (sommetider over otte timer).

Til trods for at et hår med lav porøsitet er længere tid om at tørre, end et hår med medium eller høj porøsitet, er der nogle særlige fordele ved have et hår med lav porøsitet. Et hår med lav porøsitet er et hår, der er stærkere, mere glansfuldt og ser sundere ud end et hår med høj porøsitet, fordi hårets skællag ligger ned og er tæt. Et hår med lav porøsitet er også mindre tilbøjeligt til at få spaltede spidser, især hvis man ikke dagligt kaster sig over føntørreren eller glattejernet.

Hvis du har et hår med lav porøsitet, vil et af de mange produkter med en let konsistens være lige noget for dig, når du skal vaske og style dit hår. Når du skal vælge nogle hårprodukter til et hår med lav porøsitet, skal du gå efter de ingredienser, der indeholder nogle fugtighedsgivende egenskaber, bl.a. glycerin, som kan hjælpe med at fastholde fugten i håret. Derimod skal du undgå de ultrafede eller drøje ingredienser fra smørstoffer og olier, da de vil sætte sig uden på hårstråene og gøre håret fedtet og få det til at klaske sammen.

Hvad vil det sige at have et hår med høj porøsitet?

Hvis du har et hår med høj porøsitet, som jeg har, vil både vand og produkter have let ved at trænge ind i hårstråene, men til gengæld vil håret have svært ved at fastholde fugten i længere tid ad gangen. Det hænger sammen med, at hårets skællag er flosset, og at der er utætheder og huller i de enkelte lag. Her er en række tegn på, at du har et hår med høj porøsitet:

Hvis du har et hår med høj porøsitet kan det være genetisk betinget, eller fordi du har udsat det for kemiske stoffer, f.eks. affarvning, eller det har fået varmeskader fra krølle- eller glattejernet. Mit tip er, at du jævnligt skal bruge en fugtgivende leave-in-conditioner og en speciel proteinbehandling, der reparerer håret i dybden. Det vil hjælpe med at give hårstråene den uundværlige fugt og kan reparere og styrke håret samt beskytte det imod skadelige påvirkninger i fremtiden.

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har et hår, der er medium porøst?

Hvis du er indehaver af et hår, der hverken har en høj eller lav porøsitet, er du virkelig født under en heldig stjerne. Hvis hårets porøsitet er medium, vil hårets skællag ligge pænt og ikke være sammenpressede eller åbne, og der vil være passende mellemrum mellem dem. Det bevirker, at de fugtgivende produkter har let ved at trænge ind i hårstråene, og at håret bevarer denne fugt. Det betyder, at de enkelte hårstrå vil kunne opretholde fugtbalancen og få glæde af de plejede næringsstoffer i længere tid ad gangen.

Her får du et bud på, hvordan et hår, der har medium porøsitet, opfører sig:

 • Du har let ved at style håret, og dine krøller eller opsatte frisure holder i mange timer ad gangen.
 • Håret har let ved at absorbere farvestoffer, og farven holder i lang tid.
 • Dine spidser er sunde, velplejede og glansfulde.
 • Håret er ikke ret længe om at lufttørre.

Et hår med medium porøsitet har ikke det samme behov for pleje som andre hårtyper, men det er værd at bemærke, at hårets porøsitet sagtens kan ændre sig over tid. Derfor skal du altid undgå at udsætte håret for skrappe behandlinger med kemikalier eller varmepåvirkning. Det er vigtigt, at beskytte håret ordentligt, hvis du ikke vil ende med at have et porøst hår.

Sådan finder du de produkter, der passer til hårets porøsitet

Jeg er helt med på, at de genetiske faktorer spiller en afgørende rolle, i forhold til om du har et hår med høj eller lav porøsitet, og at det jo ikke er til at ændre. Derfor kan en ny hårplejerutine, der er tilpasset til netop dit hår, være det du mangler for at kunne give håret den optimale pleje, så det bliver sundt og glansfuldt.

Inden du giver din hårplejerutine er grundigt eftersyn, skal du lige have fastslået, om der er tale om et hår med medium porøsitet, et hår med lav porøsitet eller et hår med høj porøsitet. Derfor vil jeg nu komme med et bud på en meget enkel test, som du kan prøve derhjemme, og som kan afgøre hårets porøsitet. Den kan fastslå, hvor porøst dit hår er og komme med et bud på de produkter, der er mest velegnede til dit hår.

Sådan tester du, hvor porøst dit hår er

Sådan tester du, hvor porøst dit hår er

Faktisk er det utroligt let at undersøge hårets porøsitet. Du skal bare lave en såkaldt ”flydetest”. Denne test af hårets porøsitet er både hurtig og utrolig enkel:

Put shampoo i håret, og skyl det grundigt for at få fjernet eventuelle produktrester. Når dine lokker er blevet rene og tørre, hiver du et enkelt hårstrå ud og putter det i et glas med vand. Hvis håret flyder ovenpå, har du et hår med lav porøsitet. Hvis det hurtigt synker til bunds i glasset, har du sandsynligvis et hår med høj porøsitet. Hvis hårstrået flyder rundt i midten af glasset, og langsomt synker til bunds, har du sandsynligvis et hår med en porøsitet, der er medium.

Er du usikker på, om denne test er noget for dig? Så har jeg også nogle andre forslag til, hvordan du kan undersøge hårets porøsitet. Lad fingrene løbe langs et af dine hårstrå og forsøg at mærke efter, hvordan hårstrået føles. Hvis der er tale om et hår med lav porøsitet, er hårets skællag lukket, og håret vil føles glat og fint. Hvis du vil være sikker, og gerne vil lave en tredje test af hårets porøsitet, kan du prøve at lade håret lufttørre. Jo hurtigere håret tørrer, desto større er porøsiteten i håret. Høj porøsitet i håret bevirker, at det vil kunne lufttørre på omkring to timer, mens lav porøsitet betyder, at det kan tage helt op til otte timer for håret at tørre.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

4 tips til at pleje et hår med lav porøsitet

Hvis du har udført et forsøg med dit hår, og nu har fået styr på, at du f.eks. har et hår med lav porøsitet, er tiden inde til at genoverveje, hvilke hårprodukter, der skal stå på badeværelseshylden. Når dine lokker skal være i god form, og du har et hår med lav porøsitet, er der flere forskellige tip og plejeprodukter, der er velegnede, lige fra en proteinfri balsam til en dybderensende shampoo.

1. Prøv en proteinfri balsam

Et hår med lav porøsitet er langt bedre til at opretholde fugtbalancen end andre hårtyper, så derfor har denne hårtype ikke så stort et behov for protein som et hår med høj porøsitet. En overflod af protein kan nemlig efterlade dig med et hår, der ser livløst og tørt ud, og som har en tendens til at knække. Derfor er det mest optimalt at bruge en proteinfri balsam, som f.eks. Grow Perfect™ Conditioner. Den vil håret have let ved at absorbere, og det vil ikke føre til unødig ophobning af produktrester i hovedbunden. Et professionelt tip: For at forstærke hårets evne til at absorbere produktet, kan du fortynde balsammen med vand og derefter gøre håret vådt, inden du påfører blandingen.

2. Gå efter ingredienser, der giver fugt, men lette i konsistensen.

Nøgleordet er en let konsistens. Produkter med drøje olier og smørstoffer vil have svært ved at trænge dybt ind i hårets kutikellag. Derudover har de en tendens til at få håret til at klaske sammen, hvilket efterlader dig med nogle ubehagelige fedtede rester. Derfor er det bedre at vælge et produkt, der er velegnet til et hår med lav porøsitet. Gå efter de ultrafugtgivende ingredienser, glycerin eller Aquaxyl™, som er udvundet af sukker, og som kan forsyne håret, huden og hovedbunden med en intens (og let) fugtgivende effekt.

3. Brug lidt varme til at få hårets kutikellag til at åbne sig

Samtidig med at du putter balsam i håret, kan du også bruge lidt varme på håret for at åbne hårets kutikellag. Det kan du gøre ved at bruge en diffuser med damp, en varmehætte eller en føntørrer på lav varme. Hvis du ikke har nogen af de redskaber, kan du i stedet tage en badehætte på eller bruge Bamboo Hair Towel Wrap, når du har påført balsammen, så håret kan få noget varme i mens den trænger ind i håret.

4. Brug en dybderensende shampoo

Ophobning af produktrester kan være et stort problem i et hår med lav porøsitet. De tætsiddende skællag forhindrer, at de fugtgivende ingredienser fra produkterne trænger ordentligt ind i hårstråene. Det bevirker, at de i stedet hober sig op uden på hårstråene. En sulfatfri, dybderensende shampoo, som f.eks. Scalp Delight™ Detox Scrub, kan hjælpe med at åbne hårets skællag og lade fugten trænge ind, mens den effektivt fjerner fedt, olie og produktrester.

5 musthaves til et hår med lav porøsitet

Hvis du vil have nogle velplejede, friske og fugtmættede lokker, er det alfa og omega at finde de rigtige produkter. Jeg vil foreslå, at du starter med en let shampoo og balsam, der ikke får håret til at klaske sammen. Grow Perfect™ Duo er en af mine egne personlige favoritter. Den er udviklet ved hjælp af nogle effektive og lette ingredienser, som styrker de enkelte hårstrå og beskytter dem imod skadelige påvirkninger. En hverdagsolie som Moisture Hero™ Hair Oil vil kunne forsyne et hår med lav porøsitet med den optimale pleje. Denne olie er bl.a. fremstillet af ingredienser, der er 100% naturligt udvundne, og derudover indeholder den hele seks næringsrige olier, der trænger dybt ind i håret, uden at efterlade nogen ophobede produktrester. Så det er alt i alt en win-win-situation.

En pre-shampoo-behandling, som f.eks. Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm kaber en naturlig barriere mellem shampooen og dit hår. Dermed vil et hår med lav porøsitet være godt beskyttet imod eftervirkningerne af en barsk shampoo. Når det handler om et hår med lav porøsitet, er det nemlig også et ret udbredt problem, at der sidder ophobede produktrester tilbage i håret og hovedbunden. Derfor er det alfa og omega at finde en god detox-behandling til hovedbunden. Scalp Delight™ Bundle sørger for at rense, eksfoliere og pleje din irriterede hovedbund og for at fjerne overskydende fedt- og produktrester, hvilket efterlader håret friskt og velplejet.

Sidst, men ikke mindst, vil jeg anbefale, at du bruger en effektiv plejende behandling, f.eks. Split Fix™ Leave-In Conditioner, som du kan lade sidde i håret. Denne utroligt lette, silikonefrie spray forsyner de fugthungrende hårstrå med fugt, næringsstoffer og antioxidanter, hvilket efterlader dig med et blødt og velplejet hår. Husk, at de forskellige produkter, til et hår med lav porøsitet, altid skal være nærende, fugtgivende og have en let konsistens.

Sådan passer du godt på et hår med høj porøsitet

Mit hår er både tykt, tørt og ekstremt porøst, og det har meget svært ved at fastholde de fugtgivende ingredienser i længere tid. Når du vælger de korrekte produkter til et hår, som mit, der har høj porøsitet, skal du gå efter de ingredienser, som er propfyldt med nærende stoffer fra smør og olier, da de trænger dybt ind i hårstråene og kan fugtmætte dine lokker.

Andre nøgleprodukter, som du ikke må glemme, når der er tale om et hår med høj porøsitet, er en god leave-in-balsam eller efterbehandling, der kan opretholde fugten i håret. Proteiner, der kan reparere håret, er ligeledes meget vigtige, da et hår med høj porøsitet har behov for lidt ekstra protein for at fastholde de fugtgivende stoffer i længere tid.

Til hverdag er det vigtigt at huske at bruge en varmebeskyttende spray, for at beskytte hårstråene imod skadelige påvirkninger, inden du styler håret med føntørreren eller andre redskaber med varme. Når du vasker hår, bør du undgå at bruge meget varmt vand, da det vil åbne hårstråenes kurtikellag endnu mere. I stedet vil det være en god ide at bruge lunkent eller koldt vand, når du har puttet balsam i håret, så håret bedre kan opretholde de fugtgivende ingredienser og dermed blive blødt og glansfuldt.

Hvilke produkter er mest velegnede til et hår med høj porøsitet?

Mit hår har en grov struktur og er utroligt tørt, så derfor er jeg altid på jagt efter de bedste produkter til et hår med høj porøsitet. Efter min mening er en sulfatfri shampoo og balsam derfor et uundværligt must. Moisture Hero™ Duo er udviklet uden sulfater og giver håret en skånsom rensning, uden at suge alt fugten ud af håret. I stedet får det tørre og krusede hår et sandt boost af fugtgivende og plejende ingredienser. Som nævnt ovenfor er det alfa og omega at bruge en intensiv proteinbehandling, som f.eks. Protein Repair™ Hair Mask, til et hår med høj porøsitet, da det hjælper med at styrke hårets kutikellag og mindske skadelige påvirkninger.

Du kan også give håret lidt ekstra fugt med en fugtgivende shampoo og balsam. Moisture Hero™ Shampoo og Moisture Hero™ Conditioner er specifikt udviklet ved hjælp af en blanding af nogle dybdevirkende plantebaserede og hydrolyserede proteiner, som genopretter og reparerer det ultraporøse, tørre hår. Hvis du har et krøllet hår med høj porøsitet, vil henholdsvis Curl Crush™ Bundle, Curl Crush™ Duo, og Curl Crush™ Co-Wash give dig alt det, dit hår hungrer efter og samtidig forvandle dine krusede, livløse krøller til smukke, glansfulde krøller.

Til slut skal du også lige huske den varmebeskyttende spray. Som jeg nævnte tidligere i artiklen, er den med på listen over nødvendige musthaves, når det gælder et hår med høj porøsitet. Thermal Shield™ Heat Protectant har en let konsistens, er silikonefri og kan beskytte dine lokker mod skader, knækket hår og krus. Med bare et par få pust af denne naturligt fugtgivende spray er du godt sikret.

Tip til pleje af et hår med medium porøsitet

Et normalt hår med medium porøsitet er typisk det letteste at have med at gøre. Hvis håret har denne grad af porøsitet, har det et løsere skællag, som lader noget af fugten trænge ind i håret, uden at åbne alt for meget op, så næringsstofferne eller fugten ikke siver ud af håret igen.

Hvis du er født under en heldig stjerne, og har et hår, der har medium porøsitet, kan du faktisk bruge de fleste typer af hårprodukter og opnå nogle rigtig gode resultater. Du kan også inkludere eventuelle ingredienser, såsom de fede olier og smørstoffer, som du finder i de forskellige produkter til hår med høj porøsitet. Endelig kan du også prøve nogle lette sprayer og dybderensende shampooer, som anbefales til hår med lav porøsitet.

Spaltede spidser kan være et stort problem for de fleste hårtyper, også i et hår med medium porøsitet. Her vil en sulfatfri shampoo og balsam, som f.eks. Split Fix™ Duo kunne hjælpe med at bekæmpe eventuelle skader på håret og spaltede spidser ved at genoprette hårets naturlige fugtniveau. Du kan også vælge at give håret en ekstra fugtgivende behandling en gang om ugen med en Split Fix™ Hair Mask. Det vil styrke dit hår, mindske antallet af knækkede hår og stimulere den sunde hårvækst.

Hvordan kan man ellers beskytte sit porøse hår?

I denne artikel har jeg givet dig mit bud på nogle af de allerbedste produkter til et hår med lav porøsitet, de uundværlige musthaves til hår med en høj porøsitet og alt derimellem. Hvis du vil give håret et ekstra fugtgivende boost, kan du også prøve disse gode råd for at beskytte hårets porøsitet.

 • Vask håret med en sulfatfri, pH shampoo, som har en pH-værdi under 6.0.
 • Brug pre-shampoo (speciel fugtgivende behandling) inden hårvask, f.eks. en pre-shampoo balm, så håret lettere kan absorbere de fugtgivende ingredienser.
 • Undgå brugen af redskaber med varme og prøv i stedet dette Heatless Curls Kit.
 • Hvis du absolut skal bruge redskaber med varme, bør du altid bruge en varmebeskyttende spray inden.
 • Reducer antallet af skader og antallet af knækkede hår ved at tørre håret i et Bamboo Hair Towel i stedet for at bruge føntørreren.
 • Brug en intensiv hårmaske, der kan reparere håret, mindst en gang om ugen.

Da jeg først fandt ud af, hvordan jeg skulle tage mig ordentligt af mit hår, som har en høj porøsitet, var det i den grad med til at ændre min stil og mine lokker. Jeg håber, at det vil have samme positive effekt på dig.

Vores kunder siger

Fremragende

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Solbeskyttelse til håret: Sådan beskytter du dit hår mod solens skadelige stråler

  Solbeskyttelse til håret og solcreme til hovedbund: Her er vores bedste råd

 • 5 gode grunde til at vælge en vegansk hårbørste med vildsvinehår

  Vegansk hårbørste med vildsvinehår: 5 gode grunde til at bruge en

 • Frisure til naturkrøllet hår? Få de naturlige krøller frem uden krus!

  Frisure til naturkrøllet hår? Få de naturlige krøller frem uden krus!

 • Sådan skaber du den populære frisure "Wet Hair Look" trin for trin

  Sådan skaber du den populære frisure "Wet Hair Look" trin for trin

 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

Se alle artikler