Hvorfor knækker mit hår? 12 hyppige årsager, og gode råd til at undgå slidt og knækket hår!Se alle artikler

Hvorfor knækker mit hår? 12 hyppige årsager, og gode råd til at undgå slidt og knækket hår!

Hvis du har spaltede spidser, tørt hår eller synes, at du taber meget hår, skyldes det formentlig knækket hår. Men bare rolig, der er heldigvis flere ting, du kan gøre for at modvirke og forebygge knækket hår.

Hjælp, mit hår knækker, hvad skal jeg gøre, tænker du måske? Sommetider kan løsningen på knækket hår faktisk være noget så enkel som at bruge en speciel hårkur til knækket hår eller at bruge en speciel børste, der skånsomt reder håret ud.

I denne artikel vil jeg forsøge at hjælpe dig med at få besvaret spørgsmålet: Hvorfor knækker mit hår? Jeg vil både gennemgå de mest udbredte årsager til knækket hår, beskrive hvordan det ser ud og til sidst give dig mit bud på nogle forskellige behandlinger, der kan reducere antallet af hår, der knækker.

Indholdsfortegnelse

Hvordan ved man, at der er tale om knækket hår?

Hvis de yderste lag på et hårstrå, hårets kutikel, går hen og bliver skrøbelige og porøse kan det meget nemt resultere i, at håret knækker. Når håret knækker kan det vise sig ved, at man får spaltede spidser eller tørt og ødelagt hår. Hvis man har rigtig mange knækkede hår, kan det se ud, som om at håret er kruset, med mange spaltede spidser, eller vise sig som mange korte, strittende hår.

Men hvorfor knækker mit hår egentlig, tænker du måske? Der kan være flere forskellige årsager til knækket hår, og det vil jeg dykke ned i om lidt.

Det er vigtigt at skrive sig bag øret, at til trods for at du forsøger at pleje dit hår i hverdagen, vil du desværre stadig kunne komme til at stå med et ødelagt hår.

Er der tale om knækket hår eller fælder du?

Hair breakage shedding loss

Inden jeg dykker ned i de forskellige årsager til, at du står med et hår, der knækker, er det vigtigt at forstå, at der er stor forskel på at have knækket hår og på at fælde. Knækket hår skyldes, at hårstråene er udtørrede og flossede og derfor knækker af, og det er noget ganske andet, end at hårstråene falder af, hvilket er en del af hårets normale livscyklus.

Dit hår har nemlig sin helt egen livscyklus, og når du fælder, er det en naturlig del af denne proces. Det er faktisk fuldkommen normalt at tabe mellem 30 og 150 hår dagligt.

Et tegn på at du fælder er, at det er hele hårstrå, der falder af. Hårstråene har typisk en lille hvid knude i den ene ende, der hvor de løsnede sig fra hårfolliklen. Jeg lægger tit mærke til, at jeg fælder, når jeg er i bad. Når jeg masserer min hovedbund med shampoo, falder de hårstrå af, der i forvejen var afstødt. Hvis du fælder mere end normalt, er der dog en række symptomer og årsager, du skal være opmærksom på, særligt når det gælder hårtab hos kvinder.

Her kommer nogle tegn på, at dit hår knækker, og at du ikke bare fælder:

Tegn på knækket hår

 • Dine spidser er flossede og spaltede
 • Du har ofte meget filtret hår
 • Der er mange korte hårstrå, der falder af, når du børster håret
 • Håret er meget tørt og føles skrøbeligt og porøst
 • Dit hår kruser meget, og dine krøller er ikke særlig definerede

Tegn på, at der er tale om rigtig mange knækkede hår:

 • Udtynding af håret
 • Et synligt hårtab i hovedbunden
 • Mange korte, knækkede hår på hovedet

Her er de hårtyper, hvor håret har en større tendens til at knække

Gråt hår

Mit hår knækker, hvad kan jeg egentlig gøre ved det, tænker du måske? I takt med at vi bliver ældre, mister håret langsomt evnen til at opretholde sin naturlige fugtbalance. Håret kan også få en finere struktur, fordi det yderste kutikellag med tiden bliver tyndere. Det kan desværre medføre, at håret bliver skrøbeligt og tørt, og at du kommer til at stå med et ødelagt hår.

Hvis du vil høre mere om gråt hår, så læs mere om hvordan du lærer at omfavne den grå hårfarve.

Hår med en grovere struktur

Hår, der har en lidt grovere struktur, er tykkere end almindeligt hår, og de mest almindelige hårtyper med denne struktur er henholdsvis det krøllede hår og det krusede hår med små krøller. Disse krøllede hårtyper har en større tendens til at knække, da håret er mere tilbøjeligt til at udtørre. Hvis du har problemer med spaltede spidser, har et hår, der føles udtørret eller har krøller, som ikke holder strukturen, kan det skyldes knækket hår.

Læs disse tip omkring, hvordan du plejer dit krøllede hår bedst muligt.

Et fint hår

Det fine hår er tyndere end et normalt eller krøllet hår, hvilket gør, at de enkelte hårstrå er skrøbelige og tilbøjelige til at knække. Et fint hår er utrolig sårbart og kan nemt resultere i spaltede spidser. Derudover knækker hårstråene meget nemt, hvis håret f.eks. børstes for voldsomt, gnubbes med et håndklæde, eller hvis du anvender varme stylingredskaber på det. Denne hårtype har samtidig en tendens til at danne små knuder og filtre, hvilket nemt kan føre til yderligere skader på håret.

Et udtørret og ødelagt hår

Hvis du jævnligt udsætter dit hår for afblegningsmidler eller andre skadelige kemikalier, kraftig varmepåvirkning, eller hvis du opholder dig meget i solen, kan du meget let få et ødelagt hår. Når du først står med et ødelagt hår, har håret desværre en tendens til at blive meget skrøbeligt og ude af stand til at opretholde sin fugtbalance.

Hvis du står i en situation med meget knækket hår og samtidig har et ødelagt hår, vil håret typisk komme til at se spaltet ud og have en næsten gummiagtig struktur med nogle hårstrå, der knækker helt oppe ved hovedbunden.

Porosity

Et meget porøst hår ( I.)

Hårets porøsitet fortæller dig, i hvor høj grad dit hår kan opretholde og absorbere fugt.

Når håret er meget porøst er det et resultat af, at hårets kutikellag har små revner, hvilket bevirker, at der kan trænge fugt ind i håret, og at håret ikke længere kan opretholde sin fugtbalance. Det bevirker, at håret mister fugt, hvilket baner vej for, at du kan komme til at stå med et knækket hår.

Hår med lav porøsitet ( II.)

Et hår med lav porøsitet har, i modsætning til et hår med høj porøsitet, et lukket kutikellag. Håret har derfor svært ved at suge fugt til sig, hvilket resulterer i, at de fugtgivende hårprodukter bliver siddende uden på hårstråene i stedet for at trænge ind i dem. Det bevirker, at håret bliver skrøbeligt, og at du står med et hår, der knækker.

Et hår, der har lav porøsitet, indeholder derudover mere protein, hvilket bevirker, at du desværre kan forårsage yderligere skade på håret, hvis du bruger et produkt, der indeholder protein. I stedet bør du kun anvende nogle fugtighedsbevarende produkter.

12 almindelige årsager til at dit hår knækker + forslag til behandling

Hvorfor knækker mit hår hele tiden, tænker du måske, når du står foran spejlet? Her får du 12 meget almindelige årsager til, at dit hår knækker. Og bare rolig, du får både en forklaring og en række gode råd under de enkelte punkter.

1. Håret har fået varmeskade

Alle ønsker sig et hår, der sidder godt, men hvis du jævnligt bruger varme stylingredskaber på dit hår, gør du bestemt ikke noget godt for dit hår. Brugen af føntørrere og krølle- og glattejern kan nemlig udtørre dit hår kraftigt og beskadige hårets kutikellag. Hvis du derudover også bruger et stylingredskab med varme, og glemmer at bruge et varmebeskyttende produkt inden, er det endnu mere skadeligt for håret. Det samme gør sig i øvrigt gældende, når det handler om solens stråler. UV-stråler kan være nøjagtig lige så skadelige som varmen fra et krøllejern, så derfor bør du altid tage nogle forholdsregler.

Forslag til behandling af knækket hår, der har fået varmeskade:

Mit hår knækker hele tiden, hvad gør jeg forkert, tænker du. I stedet for at bruge stylingsredskaber med varme, bør du altid gå efter en løsning, der ikke udsætter håret for varmepåvirkning, f.eks. et heatless curls kit til håret. Hvis du absolut skal bruge et stylingredskab med varme, bør du derudover altid huske at anvende et varmebeskyttende produkt, som f.eks. Thermal Shield™ Heat Protectant før stylingen for at beskytte hårets kutikellag. Hvis du derudover gerne vil beskytte håret imod solens skadelige stråler, bør du vælge en fugtighedsgivende spray med et naturligt UV-filter. Det kan f.eks. være en Sun Defense Hair Mist. Og glem endelig ikke at bruge en god hårkur til knækket hår efter hver hårvask.

2. Håret er blevet kemisk skadet

Hvis du jævnligt udsætter håret for kemiske behandlinger, herunder permanent, udglatning eller afblegning kan det let føre til, at dit hår bliver beskadiget og ødelagt. Disse former for behandling og processer beskadiger nemlig hårets kutikellag, og det er meget svært at reparere det igen. Håret kan derfor gå hen og blive nærmest gummiagtigt og spaltet, og i nogle tilfælde kan det sågar knække af i totter, hvilket bevirker, at du kommer til at stå med et meget knækket hår.

Forslag til behandling af knækket hår, der er kemisk skadet:

Du bør altid forsøge at undgå at udsætte håret for kemiske behandlinger. Hvis skaden allerede er sket, bør du bruge en effektiv hårkur til knækket hår, som f.eks. en Protein Repair™ Hair Mask, som reparerer og udglatter hårets kutikellag ved hjælp af plantebaserede mikroproteiner.

3. Håret er meget udtørret

Et udtørret hår er et tydeligt tegn på, at håret ikke får fugt nok, eller at det er ude af stand til at opretholde sin naturlige fugtbalance. Jeg har selv et utroligt tørt hår, og det kan være noget af en udfordring af pleje det ordentligt. Brugen af stylingredskaber med varme, overdreven børstning af håret eller et meget filtret hår kan let resultere i, at du får spaltede spidser og ødelagt hår.

Forslag til behandling af knækket hår, der er udtørret:

For at undgå at mit hår udtørrer bruger jeg altid en nærende Split Fix™ Hair Mask. Derudover har jeg investeret i et Silky Bamboo Pillowcase, som er et lækkert hovedpudebetræk af silke. Det hjælper med at bevare fugten i håret natten igennem, og gør dermed mit hår mindre tilbøjeligt til at knække.

4. Du spiser ikke varieret nok

Det vi spiser har stor indflydelse på hårets sundhed, og en mangelfuld kost, uden de nødvendige vitaminer, kan få håret til at se kedeligt og livløst ud og gøre det tørt og skrøbeligt.

Hvis du vil have et flot, sundt hår, er det utroligt vigtigt, at du får alle de nødvendige proteiner, omega-3-fedtsyrer og vitaminer, herunder biotin og zink i din daglige kost. Det er også vigtigt, at du drikker rigeligt med vand. Det er jo trods alt sådan, at vi bliver, hvad vi spiser, og at kroppen jo fra naturens hånd består af omkring 50-60 procent vand.

Forslag til behandling af knækket hår, spis varieret, og drik godt med vand:

Sæt et realistisk mål for, hvor mange glas vand, du vil drikke hver dag, og sørg for at opretholde væskebalancen. Derudover er det alfa og omega, at du får alle de nødvendige vitaminer og mineraler. Udover at bruge en god hårkur til knækket hår er det ligeledes en rigtig god ide at tage et dagligt kosttilskud til håret. Det kan f.eks. være i form af Hair Formula Gummies for Women eller Hair Formula Tablets , som begge sikrer, at du får alle de vitaminer og næringsstoffer, dit hår har behov for.

5. Du er stresset

Hvorfor knækker mit hår, hver gang jeg børster det, tænker du måske? Det kan der være flere gode grunde til. Det er imidlertid ingen hemmelighed, at stress kan forårsage flere uhensigtsmæssige reaktioner i kroppen. Telogen effluvium er en af de lidelser, som kædes sammen med stress. Ved denne lidelse kan man både opleve et egentligt hårtab, men denne lidelse kan også efterlade dig med knækket hår.

Forslag til behandling af knækket hår ved stress:

Hvis man lider af stress og har et problem med hår, der knækker, er det ikke nok bare at gribe ud efter en effektiv hårkur til knækket hår. Det er også af afgørende betydning, at du vælger en sund livsstil og er i psykisk balance. Du kan reducere dit stressniveau ved at sørge for, at du får søvn nok og samtidig får nogle velfortjente pauser, f.eks. ved meditation og motion. Det vil alt sammen hjælpe dig.

6. Du sætter håret stramt op

Mit hår knækker, tænker du og hiver den stramme elastik ud af håret om aftenen. Du kan desværre komme til at stå med et meget knækket hår som følge af den måde, du styler dit hår. En stram hestehale eller knold, hvor du snor håret og fæstner det med en stram elastik eller et hårspænde af metal, kan være med til at efterlade dig med et ødelagt hår, som selv den bedste hårkur til knækket hår ikke kan redde.

Forslag til behandling af knækket hår, udskift dine hårelastikker:

Det bedste er naturligvis at lade håret hænge løst, men på de dage, hvor du er nødt til at sætte det op, bør du altid anvende nogle gummibaserede Hair Rings, som er mere skånsomme for håret end de traditionelle hårelastikker.

7. Brug af bomuldshåndklæder til håret

Hvis du er en af dem, der gnubber voldsomt på håret med et bomuldshåndklæde, hver gang du tørrer det, kan det være skyld i, at du står med et ødelagt hår, der er statisk elektrisk. Hvis du gerne vil undgå den situation, bør du altid behandle håret skånsomt.

Forslag til behandling af knækket hår, undgå bomuldshåndklæder:

Hvis du vil skåne dit hår mest muligt, skal du se at få skiftet det traditionelle bomuldshåndklæde ud med et Bamboo Hair Towel Wrap. Det er både smartere og meget sundere for dit hår.

8. Du børster håret for meget

Der er ingen tvivl om, at et hår, der filtrer meget, har en større tendens til at knække. Det er dog langtfra en god ide bare at børste løs flere gange om dagen, da det kan medvirke til, at du får spaltede og ødelagte spidser.

Forslag til behandling af knækket hår i forbindelse med børstning:

Når du har været i bad, og har givet dit hår en behandling med nærende hårkur til knækket hår, er det blevet tid til at rede håret ud. Hvis du vil undgå at stå med et ødelagt hår, er det en rigtig god ide at bruge en speciel Wet Hair Detangler Brush eller en skånsom bambushårkam og huske at begynde med spidserne. Det vil modvirke, at håret begynder at filtre, når det er tørt og hjælpe med at reducere antallet af knuder i håret.

9. Du vasker håret for ofte

Det er de færreste, der kan holde ud at gå rundt med et fedtet hår, men hvis du vasker håret for ofte, frarøver du faktisk håret dets naturlige fedtstoffer. Det er nemlig disse naturlige fedtstoffer, der er med til at opretholde hårets naturlige fugtbalance, så det bevarer sin glans og ser sundt ud.

Forslag til behandling af knækket hår ved hyppig hårvask:

Hvorfor knækker mit hår, tænker du måske, når du ser hårene i badekarret? Her kan det være en god ide, at trække tiden lidt mellem hver hårvask for at skåne både håret og hovedbunden lidt. Derudover kan jeg anbefale dig at prøve en Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm – som er en effektiv hårkur til knækket hår - inden du vasker håret. Den vil forsyne håret med et ekstra fugtgivende boost. Mellem hårvask kan du holde dit hår næret, beskyttet og hydreret med Split Fix™ Leave-in Conditioner.

10. Du bruger nogle forkerte produkter til dit hår

Det kan ske for selv den bedste. Du køber et hårprodukt, som du mener vil løse alle dine problemer, men som i stedet viser sig at være det helt forkerte valg til dit hår.

Forslag til behandling af knækket hår, undgå produkter med sulfat og silikone:

Forsøg altid at gå udenom produkter, der indeholder skadelige kemikalier og silikone – også når du skal ud og finde en god hårkur til knækket hår. Selvom nogle hårtyper er bedre til at modstå sulfater og silikone, er disse stoffer bestemt ikke sunde for håret og helbredet.

Jeg forsøger altid selv at gå efter de bedste sulfatfrie produkter, som f.eks. en god Split Fix™ Shampoo med tilhørende balsam. På den måde er jeg nemlig sikker på, at jeg giver mit hår den mest skånsomme behandling, når jeg vasker det.

11. Manglende klipning

Hvis man sørger for at få klippet håret jævnligt, vil det være med til at give dig et stærkt og sundt hår med flotte spidser. Hvis jeg ikke får klippet håret jævnligt, får jeg spaltede spidser. Den manglende klipning bevirker også, at det hår, der vokser ud, har en større tendens til at knække.

Behandling af knækket hår – få en tid hos frisøren:

Udover at bruge en god hårkur til knækket hår er det vigtigt med regelmæssige besøg hos frisøren. Det holder spidserne i god form og sørger for, at dit hår er stærkt og sundt. Desværre er det bare sådan, at hvis du ikke er blevet klippet i et stykke tid, og har spaltede spidser, bliver du ofte nødt til at klippe et pænt stykke af håret, når du så kommer til frisøren. På længere sigt vil en klipning dog være en hjælp til at få et længere og sundere hår. Som udgangspunkt bør du få klippet håret hver tredje måned, hvis du vil bevare det sundt og stærkt.

12. Sygdom

Der findes flere sundhedsmæssige faktorer, der kan medvirke til, at håret begynder at knække. Hvis man f.eks. lider af en stofskiftesygdom, kan man let komme til at døje med et tørt og skrøbeligt hår eller opleve, at man fælder meget. Skjoldbruskkirtlen har nemlig stor indflydelse på de mange forskellige funktioner i vores krop, og hårets sundhed og vækst er en af dem.

Derudover findes der også en række spiseforstyrrelser, som også kan resultere i, at man fælder meget og får et ødelagt hår. Hvis man f.eks. er fejlernæret, og ikke får vitaminer nok til dagligt, vil håret ikke få alle de nødvendige næringsstoffer, det har brug for, så det er sundt og stærkt.

Forslag til behandling af knækket hår – gå til lægen

Hvis du har mistanke om, at det er en sygdom, der er skyld i dit hårtab, bør du altid konsultere en læge.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Holder håret op med at knække på et tidspunkt?

Heldigvis vil selv en periode med meget knækket hår ofte bare være noget forbigående. Hvis du vælger at følge anbefalingerne ovenfor, er jeg sikker på, at dit hår hurtigt vil komme tilbage til sin gode, gamle form igen.

Jeg håber, at jeg har fået besvaret dine spørgsmål omkring knækket hår.

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Hårtab hos mænd: Sådan kommer du tyndt hår i forkøbet!

  Hårtab hos mænd: Sådan kommer du tyndt hår i forkøbet!

 • Hvad skyldes hårtab hos kvinder? 8 årsager til at kvinder taber håret

  Hvad skyldes hårtab hos kvinder? 8 årsager til at kvinder taber håret

 • Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

  Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

 • Fælder du meget hår? Her er 8 tips til at få hårtabet under kontrol

  Fælder du meget hår? Her er 8 tips til at få hårtabet under kontrol

 • Hårtab efter graviditet: 5 nemme tips til at takle ammehåret

  Hårtab efter graviditet: 5 nemme tips til at takle ammehåret

Se alle artikler