Jeg er sikker på at du ligesom jeg har oplevet perioder med kruset, tørt hår. Især i de helt kolde vintermåneder eller om sommeren, hvor håret er udsat for sol og saltvand. Her kan der være behov for at pleje håret med en næringsrig og fugtgivende hårkur, der specifikt er sammensat til at gavne, styrke og genopbygge de tørre lokker. For at klæde dig godt på til at finde den bedste hårkur til dig og dit hår, så får du også en omhyggelig gennemgang af skønne, vegetabilske ingredienser, du med fordel kan gå efter i en hårmaske til din hårtype, og så får du selvfølgelig også et tip om ingredienser, du bør undgå i en hårkur til tørt hår.
Indholdsfortegnelse
Hvad er en hårkur?
Tænk på en hårmaske som en form for ekstra dybdegående og effektfuld balsam. En hårkur har lidt de samme egenskaber som en balsam i og med, at den trænger ind i hårstråene, tilfører fugt og næring, og efterlader håret stærkere og bedre beskyttet - hårkuren gør bare dette endnu mere effektivt end en balsam. Derfor er en hårkur bedre egnet som en dybdegående behandling en gang imellem, hvor en balsam giver det obligatoriske finish til baderutinen, fugter og forsegler hårstråene, så håret klargøres til dagens strabadser.
Ligesom en shampoo og en balsam, kan en hårkur sammensættes og udvikles specifikt til forskellige hårtyper og til at modvirke diverse hårproblemer, derfor er det en god idé at gå efter en hårmaske, der er lavet til éns hårtype eller til at komme ens hårproblemer effektivt til livs.
I hverdagen udsætter vi hele tiden håret for slid og forskellige stressfaktorer, som kan have en direkte skadende virkning på vores højt elskede lokker. Hvad end vi tørrer og styler håret med hårtørrer og andre varmeapparater, eller blot bevæger os rundt i byernes forurening og bilos, under solens skarpe stråler eller i blæst og frostvejr, så slider det på håret hver eneste dag. Derfor er det vigtigt, at forkæle håret med ekstra fugt og pleje en gang imellem.
En hårkur tager længere tid om at trænge dybt ind i håret, og for at håret derfor kan få ordentligt gavn af de gode ingredienser, så skal man give den god tid til at trænge ind - og længere tid end en shampoo og en balsam. Hvor længe, det kan du lære mere om længere nede i denne artikel... Men selvom en behandling med en god hårkur tager tid, så vil du øjeblikkeligt kunne mærke forskellen på dit hår efter bare en enkelt behandling.
Hårkur eller hårmaske? Hvad er forskellen?
Ærligt talt, så er der ingen forskel på en hårmaske og en hårkur, i hvert fald ikke ud over navnet. Hårmaske er den direkte oversættelse fra engelsk, hvor det kaldes en “hair mask”, mens hårkur er det mest brugte ord på dansk, men begge dele giver god mening her i Danmark, så det er helt op til ens egne præferencer, om man bruger det ene eller det andet udtryk.
Der er dog stor forskel på de utallige hårkure (eller hårmasker), man kan finde på markedet, så lidt længere nede giver jeg dig lidt tips til, hvad du skal gå efter (eller løbe skrigende væk fra!!!), når du skal finde din næste hårkur og undgå tørt hår én gang for alle.
Hvad er fordelene ved en hårkur?
Jeg har været lidt inde på det allerede, men det kan ikke nævnes nok, for der er så mange skønne fordele ved at tilføje en god, dybdegående hårkur til den ugentlige hårrutine! Så her kommer lige de 6 fordele, jeg synes er vigtigst at fremhæve ved en god hårmaske:
En hårkur giver intens fugt og pleje
Først og fremmest kan en god hårmaske give håret tiltrængt fugt og næring, som trænger dybere ind i hårstråene end den fugt og næring, håret kan få fra en balsam i hverdagen. Alt efter hvilken hårtype, du har, og hvilke behov, dit hår har, så vil en hårmaske kunne give håret den intense pleje, der skal til, for at du kan se resultater på både kort og lang sigt.
En hårkur styrker og beskytter håret
For at kunne modstå al den daglige slid, vi udsætter håret for, så er en hårmaske nærmest uundværlig. Gode hårkure indeholder ingredienser, der er rige på antioxidanter, som beskytter håret mod slid og miljøskader fra bl.a. sol og forurening, mens håret styrkes i dybden. Når håret regelmæssigt styrkes og beskyttes mod dagligt slid med en god hårkur, så er der også større sandsynlighed for, at dit hår vil kunne vokse sig længere uden at knække eller spalte.
En hårkur genopbygger håret og modvirker skade
Mange hårkure indeholder genopbyggende ingredienser, der kan reparere håret i dybden og modvirke fremtidig skade på håret. Dette kan være kreatin, keratin eller kollagen, som genopbygger skadet hud og hår.
En hårkur blødgør håret og modvirker krus:
En god hårkur til tørt hår indeholder en masse skønne, blødgørende ingredienser, som f.eks. planteolier og ekstrakter, der modvirker hårets tendens til at tørre ud eller kruse og gør det blødt og medgørligt, så håret synes sundere og mere glansfuldt efter behandlingen.
En hårkur gør håret lettere at rede ud
I takt med at håret blødgøres, bliver det også ofte lettere at rede ud efter en behandling med en dybdegående hårmaske, så man undgår at slide for meget i håret, når man børster det.
Der er helt sikkert langt flere gode fordele ved at bruge en hårkur regelmæssigt, som en fast del af hårrutinen, men jeg tænker disse 5 understreger pointen ret godt. En hårkur er noget at et vidundermiddel, og i dén grad en uundværlig del af min rutine, så måske, den også kunne være noget for dig? Hvis du stadig er i tvivl, så læs med.
Er en hårkur noget for dig?
Oplever du til tider at håret virker tørt, at spidserne spalter, eller hår knækker af? Savner du de bløde lokker, eller føler du at håret er mat og mangler glans? Bruger du styling- og varmeapparater til hverdag (eller fest), farver du håret, eller har du udsat det for andre kemiske behandlinger som blegning, keratinbehandlinger eller lignende? Bevæger du dig en gang imellem uden for husets 4 vægge under påvirkning af luftforurening, vind og vejr? Vil du gerne gro håret længere, uden at det knækker af, eller drømmer du om at minimere mængden af spaltede spidser?
Hvis du kan sige ja til bare én af disse ting, så er en hårkur helt klart værd at overveje, for at du kan pleje og styrke dit hår bedst muligt.
Langt de fleste kan altså få rigtig god gavn af en hårkur, så der er stor sandsynlighed for, at netop du også er én af dem. Dog er en hårkur mest til længderne, og til at pleje og styrke de skrøbelige lange og mellemlange lokker, så håret kan vokse endnu længere og forblive sundt. Så hvis du har kort hår og derfor ofte får håret klippet, så er der ikke altid helt så stort behov for, at du bruger en hårkur, for håret kan ofte ikke nå at tage al for stor skade, inden det skal klippes igen. Men selv korte frisurer kan være udsatte for slid, og hvis du oplever, at det korte hår er ekstra skrøbeligt, tørt og skadet, så kan en hårkur til tørt hår måske alligevel være god engang imellem.
Hvilke ingredienser er gode i en hårkur?
En hårkur er oftest sammensat af gode planteolier, planteekstrakter, forskellige former for plantesmør og andre nærende, genopbyggende og fugtgivende ingredienser. Alt efter hvilken hårtype, man har, og hvilke problemer, man gerne vil komme til livs, så kan man altså gå efter forskellige ingredienser, der hver især har forskellige egenskaber for håret.
Ingredienserne i en hårkur kan ofte en masse forskellige ting, og de har hver især et utal af gode egenskaber for håret. Men der findes så mange forskellige, og så uendeligt mange sammensætninger af ingredienser… Så hvad skal man egentligt gå efter, hvis man vil finde den bedste hårkur til tørt hår?
Det skal jeg sige dig! Her får du nogle af de bedste ingredienser, du kan finde i en god hårkur, og så fortæller jeg lidt om deres forskellige egenskaber for håret, så du kan finde nogen, der passer netop til din hårtype. Nemt ikke? Læs med når jeg gennemgår alle disse skønne planteolier, ekstrakter og fedtstoffer fra en ende af:
- Aloe vera: God til alle hårtyper
- Sheasmør: God til tørt hår
- Avocadoolie: God til tørt og skadet hår
- Kokosolie: Passer til alle hårtyper, fantastisk til tørt hår
- Arganolie: God til tørt og skadet hår, men velegnet til alle hårtyper
- Blåbærekstrakt: God til fint, skrøbeligt og tørt hår, og en hovedbund i ubalance
- Acaiekstrakt: God til bl.a. farvet hår, skrøbeligt hår og UV-beskyttelse
- Olivenolie: God til krøller og tørt hår
- Kakaosmør: God til tørt, skadet og krøllet hår
Gå efter produkter med økologi-certifikater som Ecocert. Din sikkerhed for, at du undgår skadelig kemi.
Aloe vera: God til alle hårtyper
Aloe vera (Aloe Barbadensis Leaf Juice) er lidt et vidundermiddel, specielt til pleje af huden, når den er tør eller har taget skade på anden vis. Aloe vera indeholder noget, der hedder proteolytiske enzymer, som effektivt reparerer cellerne i huden og derfor ofte bruges i hårprodukter til at pleje hovedbunden. Aloe vera er propfyldt med enzymer, mineraler, aminosyrer, næringsstoffer og vitaminer, der bidrager til at pleje og beskytte håret, opretholde hovedbundens naturlige pH-niveau og understøtte en sund hårvækst. Et højt indhold af antioxidanter i aloe vera hjælper til at bekæmpe frie radikaler og beskytte cellerne i både hud og hår mod f.eks. miljøskader fra UV-stråler og lignende, imens den tillader fugt og næring at trænge dybt ind i hår og hud. En hårkur til tørt hår, der er baseret på aloe vera, kan efterlade håret gennemfugtet og skinnende.
Man siger endda, at aloe vera kan fremme hårvækst, forhindre kløe i hovedbunden, reducere skæl og typiske hovedbundsproblemer og effektivt hjælpe mod tørt hår. Derfor bliver aloe vera ofte også brugt i shampooer eller andre hovedbundsbehandlinger, som netop skal masseres godt ind i hovedbunden for at rense og nære hårsækkene. Det kan du læse meget mere om i denne artikel om shampoo til tørt hår, hvor du kan få endnu flere gode råd og tips, så du kan pleje dig til et sundt og velnæret hår.
Alt i alt, aloe vera er en fantastisk ingrediens at gå efter i en hårkur, ligegyldigt hvilken hårtype, du har.
Sheasmør: God til tørt hår
Sheasmør (Butyrospermum Parkii Butter) er rig på A, E og F vitaminer, essentielle fedtsyrer som oleinsyre, stearinsyre, palmitinsyre og linolensyre, der beskytter og nærer huden og håret og effektivt forhindrer udtørring. Derudover er mange af disse næringsstoffer også nødvendige for produktionen af kollagen, hvilket er en vigtig byggesten i både hud og hår.
Nogle af de vigtigste egenskaber, sheasmør har for håret er gode fugtgivende og blødgørende egenskaber. Derfor bruges sheasmør flittigt i hårplejeprodukter som en hårkur til tørt hår, for at genoprette fugtbalancen, så håret igen efterlades blødt og sundt. Så har du tørre, kedelige lokker, kan du med fordel se efter sheasmør i din hårkur til tørt hår.
Avocadoolie: God til tørt og skadet hår
Avocadoolie (Persea Americana Fruit Oil) er en tyk og lækker olie, der er fremstillet af avocadoens fede, næringsrige kød. Denne skønne frugt er rig på essentielle fedtsyrer, antioxidanter, proteiner, aminosyrer og A-, D-, E- og B6-vitaminer, som virker styrkende på håret og gør det mere modstandsdygtigt over for brud. Dette gør avocadoolie meget nyttig til at overvinde og modvirke skadet og tørt hår. Udover at være en fantastisk ingrediens i en hårkur til tørt hår, kan avocado også hjælpe med at give næring til hårsækkene og således bidrage til at fremme hårvækst.
Hvis du døjer med tørt eller skadet hår, er avocadoolie derfor et godt bud på en ingrediens, der kunne være i den bedste hårkur til din hårtype.
Kokosolie: Passer til alle hårtyper, fantastisk til tørt hår
Nærmest intet slår kokosolie (Cocos Nucifera Oil), når det kommer til at bekæmpe beskadiget og tørt hår. Kokosolie er den bedste naturlige kilde til mellemkædede fedtsyrer, som caprinsyre, der har antibakterielle og antimikrobielle egenskaber og derfor effektivt plejer og modvirker skæl og andre hovedbundsproblemer. Derudover indeholder kokosolie laurinsyre, som understøtter produktionen af protein i håret og bidrager til at genopbygge tørt og skadet hår. Kokosolie har en unik evne til at trænge dybere ind i håret sammenlignet med andre olier og fedtstoffer, og derfor vil den i en god hårolie eller en hårkur til tørt hår kunne bidrage til, at genoprette hårets fugtbalance, så håret efterlades sundt, blødt og glansfuldt. Du kan læse mere om gode hårolier og hvilke, der kan passe til din hårtype i vores guide til alt, du bør vide om hårolie her.
Kokosolie er altså god at kigge efter i en hårkur, ligegyldigt hvilken hårtype, du har, og specielt, hvis du har tørt hår.
Arganolie: God til tørt og skadet hår, men velegnet til alle hårtyper
Arganolie (Argania Spinosa Kernel Oil) er noget af en all-round ingrediens, der er god til langt de fleste hårtyper, fra fint til kraftigt, til krøllet og glat hår, og jeg kunne blive ved. Arganolie er kendt og elsket for sine gode egenskaber for specielt tørt og skadet hår, og især for dens antioxidante virkning og evne til at beskytte håret mod varme og skadelige UV-stråler. Den er rig på mættede fedtsyrer og E-vitamin, som virker fugtbevarende, beskyttende og glansgivende på håret.
Så ligegyldigt om du søger en god hårkur til tørt hår, til normalt hår eller en hvilken som helst anden hårtype, så er arganolie en ingrediens, der ikke vil skuffe.
Blåbærekstrakt: God til fint, skrøbeligt og tørt hår, og en hovedbund i ubalance
Blåbær (Vaccinium Myrtillus) er kendt i både madlavning og produkter til hud- og hårpleje for sine utroligt antioxidante egenskaber, og ja, man siger vel næsten at blåbær kan hjælpe mod alverdens skavanker. Det skal jeg nu ikke gøre mig klog på, så jeg vælger her at fokusere på håret, og de egenskaber blåbær har får vores skønne lokker. Indholdet af antioxidanter i blåbær hjælper med at beskytte håret mod frie radikaler, UV-stråler og anden miljøpåvirkning, mens gode frugtsyrer har eksfolierende og afskallende egenskaber, som kan hjælpe mod psoriasis og en irriteret hovedbund. Derudover har blåbærekstrakt gode antibakterielle egenskaber, virker fugtgivende og beroligende på hår og hovedbund, giver håret ekstra shine og kan hjælpe til at modvirke psoriasis samt kedeligt og fedtet hår.
Alt sammen ret gode egenskaber i bare ét lille mørkt bær… Så alt i alt, en skøn ingrediens at gå efter i en hårkur til tørt hår, eller hvis du bøvler med skrøbeligt, fint hår, der har ekstra brug for beskyttelse.
Acaiekstrakt: God til bl.a. farvet hår, skrøbeligt hår og UV-beskyttelse
Acai (Euterpe Oleracea) er et meget antioxidant bær, og bruger man ekstrakten i produkter til pleje af hår og hud, så får man god gavn af de mange antioxidanter. Acaiekstrakt virker nemlig utroligt beskyttende på hår og hud, selv i meget små koncentrationer, og håret efterlades derfor godt beskyttet mod bl.a. UVA og UVB stråler og andre frie radikaler eller mod miljøpåvirkning fra f.eks. vind, vejr og forurening. Acaiekstrakt har også både helende og restorative egenskaber og modvirker for tidlig ældning af hår og hud. Sidst men ikke mindst virker det farvebeskyttende på håret, og dermed er acaiekstrakt ideel i en hårkur til farvet hår, mens skrøbeligt eller fint hår, også kan få god gavn af de gode egenskaber. Den UV-beskyttende virkning gør endda ekstrakten ideel til brug i en hårmaske om sommeren eller på ferien, når håret skades af solens stærke stråler.
Olivenolie: God til krøller og tørt hår
Hvis du har problemer med spaltede spidser, tørt hår eller krusede krøller, så kan olivenolie (Olea Europaea Fruit Oil) hjælpe dig med at blødgøre håret og forbedre hårets elasticitet. Olivenolie er rig på vitaminerne A og E samt antioxidanter, der giver håret glans og bidrager til at forbedre fugtbalancen i et tørt og kruset hår. Derfor er olivenolie god at kigge efter, hvis du ønsker en hårkur til tørt hår, men også hvis du har krøller og gerne vil undgå krus. Vær opmærksom på at olivenolie i dens rene form eller som hårolie kan virke tyngende og fedtet, og derfor er den ikke så velegnet til fint hår. Dette skal du dog ikke bekymre dig om, hvis du går efter en hårkur, der er sammensat af mange gode ingredienser, for her vil olivenolien ikke tage over og virke tyngende, men blot bidrage med alle de gode egenskaber, den har.
Kakaosmør: God til tørt, skadet og krøllet hår
Kakaosmør (Theobroma Cacao Seed Butter) har gode fugtgivende og fugtbevarende egenskaber, grundet det store indhold af sunde fedtsyrer, mens de naturlige antioxidanter i kakaosmør virker beskyttende mod f.eks. solens stærke stråler. Det virker blødgørende og udglattende på håret og kan virke genopbyggende på skadet hår og spaltede spidser, hvis det får lov til at trænge dybt ind. Derudover virker kakaosmør definerende og fremhævende på krøller og modvirker effektivt krus.
Den bedste hårkur til dit hår kan derfor sagtens være én med indhold af kakaosmør, specielt hvis du har tendens til tørt hår, hvis du har krøller eller skadet og spaltet hår.
Hvilke ingredienser skal man undgå i en hårmaske?
Det er dog ikke alle ingredienserne i de hårkure, du kan finde på markedet, der er lige gode, så her er en hurtig guide til hvad, du bør undgå i en hårmaske:
En hårkur er ment som en dybdegående behandling, der skal trænge dybt ind i håret, hvor ingredienserne kan gøre bedst gavn. Men men men… Utroligt mange hårkure på markedet indeholder silikone, som godt nok blødgør håret og får det til at se skinnende og sundt ud, men silikonen lægger sig også som en hinde på håret, der gør det svært for anden næring at trænge ind i håret. Derfor vil silikone i en hårmaske kunne mindske den langsigtede effekt af behandlingen og gøre, at du ikke får helt så god gavn af de skønne ingredienser, som du burde. En god regel er derfor altid at vælge en hårkur uden silikone. Hvis du gerne vil vide, hvordan du identificerer de mange silikonetyper på ingredienslisten af din hårkur til tørt hår, så læs med i denne guide til silikone i hårprodukter.
Hvordan bruger man en hårkur?
En hårkur er ret let at tilføje til din hårrutine, den skal nemlig ikke bruge andet fra dig end tid til at trænge ind i lokkerne. En god hårmaske kan derfor bruges i forskellige situationer, alt efter hvor meget tid du har til selvforkælelse. Her får du mine tre yndlingsrutiner, når jeg skal give håret en dybdegående behandling med en hårkur til tørt hår:
Den hurtige behandling i badet
På dage hvor håret bare virkelig trænger til en kur, men der ikke lige er tid til en længere hyggestund med hårmaske i håret og ansigtsmaske i fjæset - i kaminens varme skær og med kaffe på kanden… Ja så må hårkuren klares i badet. Men så kan man jo heldigvis lige nå at få ordnet de andre ting, der skal ordnes i badet; at få barberet stængerne og givet kroppen en dejlig scrub, mens hårkuren trænger ind i lokkerne. Sådan gør du:
Punkt 1.
Skyl håret godt igennem og vask med shampoo, så hår og hovedbund rengøres og skællaget i hårstråene åbner sig, så de gode ingredienser i hårkuren kan trænge dybt ind.
Punkt 2.
Vrid skånsomt overskydende vand ud af håret, påfør hårkuren og kram den godt ind i lokkerne. Lad den virke, imens du får ordnet, hvad der ellers lige skal ordnes i badet - gerne i ca. 5-10 min.
Punkt 3.
Skyl håret grundigt og afslut med balsam, så skællaget lukkes, de gode ingredienser fra hårkuren indkapsles, og hårstråene forsegles og beskyttes igen.
Husk på: Shampoo og varmt vand åbner håret, så hårkuren kan trænge dybt ind, mens balsammen lukker håret igen, så håret efterlades bedre beskyttet og mere modstandsdygtigt efter vask. Derfor er det vigtigt altid at afslutte hårvasken med brug af balsam.
Ægte weekend-selvforkælelse
Når der er mere tid til hygge og selvforkælelse i weekenden, er mit absolutte yndlings ritual, at give både krop, hår, ansigt og sjæl en ordentlig omgang opmærksomhed. Sådan gør du kunsten efter:
Punkt 1.
Når du har sovet tilpas længe og efterhånden er kravlet ud af sengen, sæt så morgenkaffen over og sørg for at morgenmaden er nogenlunde forberedt.
Punkt 2.
Hop i bad, mens kaffen brygger. Skyl håret godt igennem og vask med shampoo.
Punkt 3.
Vrid skånsomt overskydende vand ud af håret, påfør hårkuren og kram den godt ind i lokkerne. Brug gerne en rigelig mængde.
Punkt 4.
Sæt håret blidt op i et turbanhåndklæde, så hårkuren kan få lov at trænge godt ind i håret, uden at du bliver forstyrret af et tungt håndklæde, der glider af hovedet i tide og utide, og uden at du skal bekymre dig for, om du får hårmaske på sofabetrækket senere.
Punkt 5.
Tør kroppen og pak dig ind i en blød morgenkåbe og evt. nogle uldne sokker. Hæld kaffen op og hyg dig i sofaen med lækker morgenmad, en god bog eller en film. Du kan altid benytte lejligheden til endnu mere selvforkælelse ved at tilføje en ansigtsmaske og måske endda et varmt fodbad og lidt neglelak til rutinen.
Punkt 6.
Når du skal videre i teksten, så hop hurtigt ind i badet igen og skyl hårkuren godt ud af lokkerne. Husk at afslutte med balsam.
Dette, må jeg nok ærligt indrømme, er min absolutte yndlings weekend-rutine. Der er bare intet bedre end selvforkælelse og sofa-kaffe-hygge i min bog.
Lad hårmasken virke, imens du sover
På de travle dage, eller de meget tidlige morgener, kan det være svært lige at presse en hårkur ind i rutinen. Men tro det eller ej: Hvis man er lidt smart omkring det, så kan man faktisk give håret en endnu dybere behandling disse dage - man lader nemlig bare hårmasken virke, mens man sover. Hårkur + søvn = en ægte skønhedssøvn!
De fleste hårmasker kan bruges natten over, men der er dog en undtagelse: Tunge protein hårkure, med et højt indhold af protein, er ikke så gode at have i alt for længe - eller for ofte. Hvis du giver håret for meget protein på én gang, kan håret ende med at blive stift og knække, så man får det komplet modsatte resultat. Hold dig derfor til fugtgivende behandlinger, når du skal have hårkuren i natten over. Sådan gør du:
Punkt 1.
Skyl håret godt igennem og vask med shampoo.
Punkt 2.
Vrid skånsomt overskydende vand ud af håret, og tør det i et håndklæde, så det ikke er drivvådt. Påfør hårkuren og kram den godt ind i lokkerne. Brug også her gerne en rigelig mængde, og sørg for at kuren er jævnt fordelt i hele håret.
Punkt 3.
Pak enten håret ind i en badehætte eller et turban håndklæde, hvis du kan holde ud at sove med det, eller sæt håret op i en fin (ikke for stram) knold på toppen af hovedet og beskyt hovedpuden med et håndklæde. Jeg synes det kan være ret irriterende, at sove med badehætte eller lignende, og jeg er virkelig træt af grove håndklæder, der krøller og kradser, når man sover på dem om natten. Derfor bruger jeg altid et ret smart pudebetræk i blødt håndklædestof af bambusfibre ligesom Hairlust Bamboo Towel Pillowcase. Så er man nemlig garanteret en god søvn uden en masse forstyrrende elementer, mens puden beskyttes mod hårmasken og det fugtige hår.
4. Når natten er omme og vækkeuret ringer, så hopper du bare i bad, skyller hårmasken grundigt ud og afslutter med balsam, og voila! Du er klar til hvad dagen bringer, med en gennemfugtet og skinnende blødt hår.
Et lille tip: Du kan også påføre hårkuren i tørt hår, så du ikke skal bøvle med vådt hår på puden. Så trænger hårkuren heller ikke så dybt ind, og der er ingen risiko for at du overbehandler håret, og at det får alt for meget fugt - det går jeg lidt mere i dybden med længere nede, når jeg forklarer; om du kan have en hårmaske i for længe...
Et andet tip er, at du kan bruge en pre-shampoo behandling i stedet for en hårmaske natten over. En pre-shampoo behandling er fuld af gode olier og fedtstoffer, der fugter håret i dybden, så håret ikke mister for meget fugt, når man vasker med shampoo. Derudover beskytter en pre-shampoo håret mod de mineraler, der er i hårdt vand, så de ikke bygger sig op i håret under badet. Denne skal bare påføres i tørt hår og fordeles godt, inden man lægger sig til at sove. En pre-shampoo behandling kan også bruges lige inden badet, så skal den bare have 5-20 min til at trænge ind i håret, inden man skyller den ud igen og fortsætter med shampoo og balsam. Pre-shampooer findes i utallige afskygninger, som flydende olier, bløde hårmasker eller i en mere voks-agtig konsistens - lidt til enhver smag.
Hvor ofte skal jeg bruge min hårkur?
Hvor ofte du skal bruge en hårkur kommer meget an på hvilken hårkur, du har, og hvilken tilstand, dit hår er i. Det er altid en god idé at gå efter anvisningerne på den hårmaske, du har, men et par gode retningslinjer, du kan gå efter, får du her:
Så ofte skal du bruge en fugtgivende hårmaske
Du skal gerne bruge en fugtgivende hårmaske mindst 1 gang i ugen, men hvis dit hår er meget tørt eller skadet, eller hvis du i perioder oplever, at det er mere tørt end normalt, så brug gerne hårkuren 2-3 gange ugentligt, indtil håret kommer tilbage til normalen. I perioder hvor håret er mere tørt, kruset eller skadet end normalt kan du også prøve dig ad med at bruge din fugtgivende hårkur til tørt hår natten over, så den kan trænge ordentligt ind i lokkerne.
Så ofte skal du bruge en protein hårkur:
En proteinkur skal ikke bruges helt så ofte som en fugtgivende hårkur, da håret kan tage skade af at få alt for mange proteiner. Håret har det bedst, når der er en balance mellem fugten og proteinerne i håret. Proteiner skal nemlig til for at håret kan tage imod fugt, og omvendt hvis du overbehandler håret med proteiner, vil håret blive stift og i værste tilfælde kan det knække af. Så et godt tip er, at holde sig til at bruge en protein hårkur 1-3 gange om måneden efter behov. Sørg gerne for, at der går mindst 1 uge mellem hver behandling med din protein hårkur, og undlad gerne at bruge den natten over. Derudover er det vigtigt at huske de fugtgivende produkter i hverdagen, så supplér gerne med en ugentlig fugtgivende hårkur og evt. en hårolie eller en leave-in mist i hverdagene, så du holder både fugtbalancen og proteinbalancen i håret oppe.
Hvor længe skal hårmasken sidde i?
Der står ofte skrevet på produktet, hvor længe det skal sidde i, og ved hårkure er dette gerne minimum 5-10 minutter. Hvis du føler, at dit hår er groft eller virker dehydreret, så kan du med fordel have hårmasken i fugtigt hår i 15-20 minutter, eller mens du gennemgår weekend-ritualet, jeg beskrev tidligere. Hvis dit er meget tørt eller skadet, så kan det være en fordel at lade din hårkur til tørt hår virke natten over.
Kan jeg have min hårkur i for længe?
Det kommer meget an på hvilken hårkur, du bruger, om du påfører den i fugtigt eller tørt hår, hvor ofte, du bruger den og hvor længe, du lader den sidde i. Men det korte svar er desværre: JA! Du kan sagtens skade håret ved at bruge hårkur for ofte og for længe:
Når håret er fugtigt, er det også mere porøst, hvilket betyder, at skællaget er åbent, og fugt, eller hvad end du putter i håret, kan trænge dybere ind i de enkelte hårstrå. Når håret så tørrer, trækker det sig sammen igen og skællaget lukker sig. Hårets skællag er ikke designet til konstant at skifte form på denne måde, hvor det åbner sig og trækker sig sammen, og sker det alt for ofte, grundet f.eks. overbehandling med hårkure og andre blødgørende og fugtgivende produkter, ved at håret konstant gøres fugtigt og ikke får lov til at tørre helt, eller ved at man glemmer de proteinrige produkter, og håret lider af proteinmangel, så kan håret blive mere skrøbeligt over tid, og i værste fald knække. Dette kaldes Hygral Fatique.
Hygral fatique betyder altså, at håret svækkes, fordi for meget fugt hele tiden trænger ind og ud af hårstrået, så skællaget konstant skal åbne sig og trække sig sammen i en sådan grad, at håret mister sin elasticitet og bliver skrøbeligt og porøst. Nogle kan have mere tendens til porøst hår og hygral fatique end andre. Hvis du ikke har tendens til porøst og skrøbeligt hår, men har et sundt hår med god elasticitet, så er det ofte fordi, fugt- og proteinbalancen i dit hår er god. Hvis du har meget uelastisk, porøst hår og oplever hygral fatique, hvor håret tager skade af, at det får for meget fugt, så kan det være fordi, du mangler proteiner og burde tilføje en protein hårkur til din rutine.
Så kort sagt, du kan godt overbehandle håret med din hårkur, hvad end det er en fugtgivende hårmaske eller en protein hårkur. Så sørg gerne for at holde dig til anvisningerne på den hårkur, du bruger, og husk: Alt med måde! Der skal være en balance mellem hvor meget fugt og hvor mange proteiner, du giver håret. Så burde du være nogenlunde dækket ind.
Mine produktanbefalinger
Jeg går altid efter produkter, der er så naturlige som overhovedet muligt, og gerne produkter, der er certificeret økologiske og veganske. Så er jeg nemlig sikker på, at de ikke indeholder uønsket kemi, og at de ikke har været testet på dyr eller på anden vis er produceret under bekostning af dyrevelfærd. Derfor vil jeg også anbefale to produkter; en fugtgivende hårmaske og en protein hårkur, der begge er helt silikonefri og certificeret økologiske og veganske. Du får mine favoritter lige her:
Min favorit, når det handler om fugt: Hairlust Split Fix™ Hair Mask
Hairlust Split Fix™ Hair Mask er en skøn, fugtgivende behandling til normalt, tørt, slidt eller tyndt hår. Den indeholder nogle super lækre, fugtgivende ingredienser som; økologisk aloe vera, sheasmør, acaiolie og havrekerneekstrakt, som alle sammen fugter og nærer håret, mens de effektivt beskytter mod fremtidig slid, UV-stråling og lignende. Dermed er dette en super all-round hårkur til tørt hår, der genopretter hårets fugt og proteinbalance på én og samme tid - Og så dufter den skønt og sødt af friske æbler. Den kan bruges ugentligt, og er der behov for det, kan den også bruges et par gange om ugen.
Proteiner skal der til: Hairlust Protein Repair™ Hair Mask
Hvis dit hår er meget skadet, kruset, tørt eller porøst, så kan det være, du har brug for proteiner. Hairlust Protein Repair™ Hair Mask er en dybdegående og genopbyggende protein hårkur til glansløst, kemisk skadet og meget tørt hår. Jeg bruger den ca. 1-2 gange om måneden, når mit hår har brug for et ekstra protein-boost. Den indeholder nemlig nogle ret lækre og gærekstrakt, der kan minimere spaltede spidser og knækkede hår med op til 20%, forbedre hårets sundhed og udseende med op til 60% og reducere hårtab, der er relateret til proteinmangel. Den indeholder også nogle lækre, fugtgivende ingredienser, såsom aloe vera, sheasmør og multebærekstrakt, der virker meget beskyttende på håret og kan modvirke skader fra for meget sol og stærk UV-stråling.
Jeg kan anbefale at kombinere de to hårmasker, så du sørger for at kunne opretholde balancen mellem fugt og proteiner bedst muligt. Brug gerne Split Fix™ Hair Mask hver uge og så suppler med protein hårkuren hver anden eller hver 4. uge. Det virker i hvert fald super godt for mig.
Jeg håber, du har fået en større indsigt i hvad en hårkur til tørt hår er, hvordan den skal bruges, og hvordan du bedst muligt holder håret sundt ved at tænke både fugt og proteiner ind i din hårrutine. Hvis du gerne vil lære endnu mere om protein til håret, så har vi skrevet en artikel om hvad en protein hårkur kan gøre for dit hår - tjek den endelig ud. Og så må du endelig dele dine erfaringer og tips ved at kommentere herunder, og har du spørgsmål, så hold dig ikke tilbage!