Hårtab hos mænd: Sådan kommer du tyndt hår i forkøbet!Se alle artikler

Hårtab hos mænd: Sådan kommer du tyndt hår i forkøbet!

Selvom det kan være frustrerende, så kan hårtab hos mænd desværre blive en af livets sørgelige realiteter hos flere. Ifølge flere statistikker, vil mere end halvdelen af alle mænd opleve én eller anden form for hårtab, inden 50-års alderen, og omkring en tredjedel af alle mænd oplever tyndt hår allerede omkring de 30 år. Men selvom tyndt hår hos mænd er en helt naturlig realitet for millioner af mænd verden over, så kan det være hårdt for psyken hos dem, der oplever det.

Men før du når helt dertil, hvor skaldetheden trænger sig på, skal du vide, at der faktisk er en hel del, man kan gøre for at forebygge hårtab - selv uden at det koster en formue! For at hjælpe dig med at undgå tyndt hår, har vi sammensat denne overskuelige guide, med ikke blot ét enkelt middel mod hårtab hos mænd, men en lang række af effektive, naturlige behandlinger, som kan hjælpe dig langt hen ad vejen mod et tykkere og fyldigere hår.

Men før vi går helt i dybden med alt det, så lad os først tage et nærmere kig på, hvad der egentligt forårsager hårtab hos mænd. Læs med lige herunder:

Indholdsfortegnelse

Hvornår ved jeg, om jeg taber for meget hår?

Okay, det kan godt være, det lyder som et simpelt spørgsmål, men der er stor forskel på, om man helt naturligt fælder lidt hår her og der, eller om man er ved at blive decideret tyndhåret og lider af hårtab. For det at fælde lidt hår er faktisk fuldstændig naturligt, og noget alle gør hver eneste dag. Det er f.eks. meget normalt at fælde omkring 50-100 hår på hovedet om dagen, efterhånden som hårene gennemgår deres naturlige livscyklus. Men hvad kendetegner så egentlig decideret tyndt hår hos mænd?

Hvis du oplever, at du fælder noget mere end førhen, eller mere end den gennemsnitlige mængde (50-100 hår), så kan det være et tegn på hårtab. Oftest er det nemmest at tyde, når man begynder at kunne se hovedbunden tydeligt igennem sit hår eller, når man begynder at få høje tindinger. Men hårtab kommer i mange afskygninger, så her får du lige et hurtigt indblik i, hvordan hårtab hos mænd oftest kan forekomme, så du kan finde ud af, hvorfor du er ved at få tyndt hår:

 • Androgen alopeci: Er hårtabet rimelig gradvist og fokuseret i tindingerne og på toppen af hovedet, så kan det være androgen alopeci, også kaldt genetisk hårtab hos mænd, du lider af. Det er den hyppigste form for hårtab hos mænd, der findes, og det er en tilstand, ikke en sygdom.
 • Telogen effluvium: Taber du pludselig en stor mængde hår på samme tid, efter f.eks. en meget stresset periode, eller en periode med svær sygdom, kaldes det højest sandsynligt telogent hårtab.
 • Alopecia areata: Taber du store totter af hår ret tilfældige steder på hovedet og helt pludseligt? Så kan du døje med alopecia areata, som er en autoimmun sygdom. Det ses noget sjældnere og kun hos ca. 1,7% af befolkningen.

De gode nyheder er, at tyndt hår hos mænd er utroligt normalt, og det er altså ikke noget, du skal skamme dig over eller bekymre dig for meget om.

Er du én af dem, der hellere ville være foruden, så giver vi dig konkrete råd til, hvordan du kan undgå hårtab og få et tykkere hår igen længere nede i artiklen. Fordi der er heldigvis hjælp at hente ved effektive produkter, som mange mænd tager i brug.

Hårtab hos mænd er i langt de fleste tilfælde genetisk, men det kan dog også komme af en lang række andre årsager. At kende forskellen på almindeligt hårtab hos mænd, hårtab grundet stress eller lignende, og mere sjældne sygdomme som f.eks. alopeci, vil kunne hjælpe dig med at fintune din behandling og finde det middel mod hårtab hos mænd, der vil kunne virke bedst for dig. For dét, der virker mod almindeligt mandligt hårtab, er ikke nødvendigvis det samme, som virker mod f.eks. alopeci.

Før og efter Hairlust

Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat

* Resultater varierer fra person til person.

Se alle anmeldelser

5 hurtige fakta om hårtab hos mænd

1. Hårtab hos mænd sker ofte omkring 30-års alderen

Vi har det med at tro, at hårtab er noget, der kun bør ske for aldrende mænd, og at det er et tegn på, at livet så småt er ved at ebbe ud for os. Men sådan er det faktisk overhovedet ikke. Tyndt hår hos mænd er nemlig meget udbredt allerede i 30-års alderen. Det kan altså både variere utroligt meget, hvornår man får det, men også hvor længe det vil tage, før håret forsvinder helt og giver efter for skaldetheden. Alt efter hvem, man er, kan det tage alt mellem 5-10 år, før man bliver skaldet, mens nogen aldrig når at blive helt skaldede.

2. Hårtab hos mænd kan starte i teenageårene

Ja! Du læste helt rigtigt… Det er ikke så ofte det sker, men det er faktisk muligt for mænd at tabe håret allerede i de sene teenageår. Kronisk sygdom, genetik, høje stressniveauer eller specifikke former for medicin kan betyde, at hårtab hos mænd i sjældne tilfælde allerede starter før man rammer 20-års alderen.

3. Hårtab kan arves fra begge forældre

Selvom mange myter peger på at hårtab hos mænd kun nedarves genetisk fra moderens familie, så er det altså ikke rigtigt. Ligesom med det meste, der er arveligt, vil du kunne arve dit mandlige hårtab fra begge sider i din familie. Så tro ikke på alle myter, du hører, det er nemlig sjældent, at en myte er andet end blot en myte.

4. Man bliver ikke skaldet af at gå med hat

Det er ikke ligefrem fordi jeg direkte anbefaler dig at afstøve den gamle fedora eller hive huen ned om ørerne, men bare rolig! Dine yndlingshatte og caps vil ikke få dig til at tabe håret. Det er bare endnu en myte om hårtab hos mænd, vi endelig kan mane i jorden.

5. Hårtab hos mænd kan give lav selvtillid

Som samfund har vi det desværre med ofte at sætte overfladiske ting som udseende højt op på en piedestal, hvilket kan gøre det utroligt svært at nå de ofte skyhøje forventninger og skønhedsidealer, der findes. Oveni dette kan det være meget hårdt som mand at se håret tynde ud og tindingerne trække sig tilbage. Hårtab hos mænd er derfor ofte forbundet med højere niveauer af psykologisk stress, lavere selvtillid, mindre sexlyst og nogle gange endda depression. Er man derfor blandt dem, der oplever mandligt hårtab, så læs med videre, for der er masser af ting, du kan gøre! Og fortvivl ikke, for der er intet galt med at få tyndt hår som mand - det er helt normalt!

Årsagerne til tyndt hår hos mænd

Vi har allerede været lidt inde på, hvorfor man som mand kan døje med hårtab, men hvad er de hyppigste årsager til hårtab hos mænd egentligt? Der er faktisk en del forskellige årsager til hårtab hos mænd - jeg gennemgår hovedårsagerne lige her:

1. Genetik

Hårtab hos mænd er for det meste forårsaget af visse genetiske faktorer. Præcist hvordan, man arver hårtab fra sine forældre, er ikke til at vide endnu, men vi ved dog så meget, at hårtab hos mænd plejer at være en tendens i familien. Hvis der derfor er mange mænd i din familie, der har oplevet hårtab eller tyndt hår, så er der også store chancer for, at du vil opleve det samme på et tidspunkt i dit liv. Afhængigt af tendenserne til hårtab hos mænd i din familie, så kan det variere, hvornår du starter med at få tyndere hår. Nogle begynder allerede at kunne se håret tynde ud i starten af 20’erne, andre oplever ikke hårtab, før de er godt oppe i 50’erne eller 60’erne.

Hårprodukter med rosmarin kan hjælpe med at stimulere blodcirkulationen til hårrødderne og fremme hårets vækstcyklus

2. Stress

Stress kan både forårsage og forværre en masse dårligdomme, men vidste du, at stress også kan forårsage hårtab hos mænd? Tyndt hår hos mænd kan, på samme måde som f.eks. ekstreme vægtudsving, dårlig hud og dårligt immunforsvar, blive udløst af det chok, kroppen udsættes for under stress. Når man er stresset, så påvirkes kroppens hormonbalance og produktionen af det mandlige kønshormon. Når man er stresset, enten psykisk eller fysisk, så producerer kroppen altså større mængder af testosteron, og noget af det omdannes eller reduceres til et hormon, der hedder dihydrotestosteron eller DHT, hvilket sker i bl.a. i mænds prostata, testikler, binyrer og hårsække. DHT kan i sidste ende resultere i, at håret falder af.

DHT forårsager hårtab hos mænd, da det forhindrer proteiner, vitaminer og mineraler i at levere den næring til hårrødderne, det er krævet for at vedligeholde håret, og dermed begrænses hårrøddernes evne til at producere hår. Hårrødderne vil producere hårene langsommere, hårene vil blive tyndere, livscyklussen forkortes, og hårene vil hurtigere gå i afvisningsfasen og falde af.

3. Sygdom

Jeg har tidligere nævnt, at sygdomme som alopecia kan forårsage hårtab hos mænd, men også andre fysiske sygdomme som anæmi (blodmangel) eller problemer med skjoldbruskkirtlen kan forårsage hårtab og tyndt hår hos mænd.

4. Medicin

Du kender nok til at kræft eller andre sygdomme, der kræver intensiv medicinsk behandling med stærke former for medicin, kan forårsage midlertidigt hårtab hos mænd. Heldigvis er denne form for hårtab blot en bivirkning af den medicinske behandling og håret vil altså vokse ud igen, når behandlingen er ovre.

5. Bestemte hårstylingsrutiner

Det er dog ikke kun ting som livsstil, genetik og sygdom, der kan resultere i tyndt hår hos mænd. Også noget så dagligdags som dine styling-rutiner og den måde, du sætter håret på, kan være årsag til hårtab hos mænd. Hvis håret f.eks. sættes meget stramt i stramme hestehaler eller slikkede man buns, eller f.eks. cornrows eller lignende stramme fletninger, som hiver meget i hårsækkene, så kan man faktisk skade hårsækkene og i sidste ende håret. Så glem ikke at give lokkerne lidt luft og ro fra stramme frisurer en gang imellem. Vi har samlet en række anbefalede frisurer til mænd med høje tindinger i en anden artikel, hvor du kan hente inspiration til, når du skal til frisøren næste gang.

På samme vis er det en rigtig god idé ikke at bruge alt for meget voks i håret, og hvis man gør, så gerne en uden alt for stærk kemi, og så husk at få renset hår og hovedbund i dybden en gang i ugen - evt. med en hovedbundsscrub.

Hvordan forebygger man tyndt hår hos mænd?

Okay, nu er det vidst på tide at komme til sagen! Nu da jeg har været igennem mange af de faktorer, der er gode at kende til, når det handler om hårtab hos mænd, er tiden endelig kommet til, hvordan du kan forebygge tyndt hår. Så læs med, få nogle gode tips og find et godt middel mod hårtab hos mænd, der måske kan hjælpe dig til et tykkere og fyldigere hår:

1. Spis en sund kost

Spis en sund kost

Tro det eller ej, det bedste middel mod hårtab hos mænd er faktisk at spise en sund og varieret kost med masser af vitaminrige råvarer - og grøntsager! Du hørte rigtigt, grøntsager, ikke bare kød og proteiner! Selvfølgelig sammen med en sund og aktiv livsstil, hvor regelmæssig motion kan ilte blodet og få mere næring sendt helt ud til håret.

Når du derfor næste gang finder dig selv i supermarkedet, så sørg for at få fyldt kurven godt op med frugt, grøntsager, fuldkorn, nødder, kerner og proteiner. Det er også en rigtig god idé at holde lidt igen med de søde sager og for mange mælkeprodukter, hvis du gerne vil undgå eller udskyde mandligt hårtab.

Derudover er der visse vitaminer og mineraler, som er gode til behandling af hårtab hos mænd, bl.a. biotin, zink og selen.

2. Drik masser af vand

Drik masser af vand

En sund og hydreret hovedbund er nøglen til at undgå tyndt hår hos mænd. En god tommelfingerregel er derfor, at sørge for at få drukket mindst en tredjedel af din kropsvægt i deciliter vand hver dag. Hvis du f.eks, vejer 60 kg, så skal du gerne mindst drikke 20 deciliter vand om dagen, hvilket svarer til mindst 2 liter dagligt - vejer du 90 kg så er det altså 3 liter vand, der skal ned dagligt.

3. Husk dine vitaminer

Husk dine vitaminer

For at bekæmpe tyndt hår hos mænd, kan det være værd at overveje at supplere den sunde og aktive livsstil med et kosttilskud til håret. Vores Hair Growth Formula kosttilskud kommer i både en tyggevitamin og en tabletform og er specifikt udviklet til at modvirke hårtab hos mænd. De unikke formler indeholder kraftfulde doser af bl.a. biotin, folsyre, zink og selen, som kan bidrage til både at vedligeholde et sundt hår og modvirke hårtab hos mænd.

Er du skeptisk over om et kosttilskud til håret mon er løsningen for dig? Vi har skrevet en artikel om hvordan kosttilskud til håret virker.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

4. Tag et smut forbi lægen

Tag et smut forbi lægen

Nogle gange kan det bedste middel mod hårtab hos mænd være en dejligt, lang snak med en pålidelig læge. Hvis du selv føler, du allerede har prøvet alt, hvad du kunne for at behandle dit hårtab, så vil en læge muligvis kunne hjælpe dig videre, med enten at finde frem til hvorfor, du taber håret, men også pege dig i retning af en behandling eller et middel mod hårtab hos mænd, du ikke havde overvejet før.

5. Undgå stramme frisurer

Undgå stramme frisurer

Drop helt de stramme cornrows, dreadlocks og hestehaler og lad endelig være med at sætte din man-bun alt for stramt. Det gør intet godt for dit hår, at du slider for meget i hårsækkene. Og så husk at få renset al stylingvoks eller lignende stylingprodukter godt ud af håret, når du vasker det. Giv evt. håret to omgang med shampoo eller brug en ugentligt hovedbundsscrub, til at få renset helt i dybden og stimuleret hovedbunden godt.

6. Få taget hånd om din stress

Få taget hånd om din stress

Som jeg allerede har været inde på, kan en stresset livsstil forårsage eller øge hårtab hos mænd, og det kan endda få nogle til febrilsk at hive store mængder hår ud med hænderne. Hvis du derfor føler dig stresset, så sørg for at gøre noget ved problemet, inden det tager overhånd! Prøv evt. meditation, yoga eller andre selvplejende behandlingsformer, som kan hjælpe dig med af sænket dit stressniveau, eller tag en snak med lægen, så du kan få råd og vejledning i, hvordan du kommer sikkert ud af stressen igen.

7. Begræns alkoholindtaget og drop rygningen

Begræns alkoholindtaget og drop rygningen

Vi ved alle, at rygning og overdrevent alkoholindtag ikke er specielt godt for vores helbred, men vidste du, at det også kan forårsage eller øge hårtab hos mænd?

Når du ryger eller indtager alkohol stresses kroppen og immunforsvaret tvinges på overarbejde. Kroppen begynder nemlig at bruge en masse energi på at reparere de skader, cigaretterne og alkoholen forårsager, og når kroppens sundhed kompromitteres, så er bl.a. håret og huden de første steder, skaden viser sig, evt. i form af tyndt hår hos mænd såvel. Men der er faktisk endnu en grund til at specielt alkohol kan forårsage hårtab hos mænd. Alkohol er nemlig kendt for at kunne reducere kroppens zink niveauer, og zink er et af de mineraler, der er absolut vigtigst, for at kroppen kan vedligeholde et sundt og stærkt hår.

8. Dyrk motion regelmæssigt

Dyrk motion regelmæssigt

Selvom fysisk aktivitet måske ikke alene kan stoppe hårtab hos mænd, så er motion faktisk en hel del vigtigere for håret, end man lige skulle tro. Når man får pulsen op og dyrker motion, iltes blodet, så ilt, vitaminer og næringsstoffer kan transporteres lettere rundt i kroppen. Så for at man kan få alle de gode næringsstoffer fra den (selvfølgelig sunde) kost, man spiser, transporteret helt ud til hårcellerne, er motion altså alfa og omega. For at undgå tyndt hår hos mænd er det altså en rigtig god idé at overveje, om du kan spise sundere eller få mere fysisk aktivitet ind i hverdagen.

Kan hårtab hos mænd forekomme andre steder på kroppen?

Det kommer helt an på hvilken type hårtab, du oplever. Hvis du lider af sygdommen alopecia, så kan du i helt slemme tilfælde miste håret over hele kroppen, og det samme kan du, hvis du midlertidigt taber håret pga. en medicinsk behandling som f.eks. kemoterapi. Men hvis du har helt almindeligt mandligt hårtab grundet genetik, en usund livsstil eller stress, så vil du blot tabe håret på hovedet.

Almindeligt hårtab hos mænd ses for det meste i starten som høje tindinger og udtynding på toppen af hovedet i “måneområdet”. Derefter kan hårlinjen trække sig længere tilbage, og man bliver mere og mere skaldet over tid.

5 gode råd til at undgå hårtab hos mænd:

1. Prøv hovedbundsmassage

Et ekstra godt tip, du kan supplere din behandling af hårtab hos mænd med, er noget så simpelt som en regelmæssig hovedbundsmassage. Når hovedbunden stimuleres med massage, så sætter man godt gang i blodcirkulationen og får pumpet godt med ilt og næring ud til hårrødderne.

Jeg kan anbefale at benytte lejligheden til at massere hovedbunden blidt med denne Scalp Delight™ Scalp Massage Brush, når shampooen alligevel skal masseres ind i badet. Og bruger du en hovedbundsscub som Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub en gang om ugen til både at rense hovedbunden i dybden, eksfoliere huden og sætte gang i blodcirkulationen. Det er ikke bare et framragende middel mod hårtab hos mænd, men også godt til at modvirke skæl og tør hovedbund.

2. Undgå at bruge høj varme på håret

For høj varme fra f.eks. hårtørrere eller andre styling apparater kan både skade og udtørre dit hår og din hovedbund, så hvis du gerne vil undgå tyndt hår hos mænd, er det altså en rigtig god idé helt at droppe varmeapparaterne.

3. Undgå skadelige kemikalier i dine hårprodukter

Mangler du et godt middel mod hårtab hos mænd? Så kan jeg anbefale dig at undgå hårplejeprodukter med skadelige kemikalier i, som var det pesten! Det giver jo ingen mening, at man gerne vil undgå tyndt hår hos mænd og så samtidig bruger en masse produkter, der faktisk bare gør problemet værre, udtørrer hovedbunden og skader hårets vækstcyklus! Så gå i stedet efter en shampoo uden sulfater.

På samme måde som produkterne, du bruger, kan forværre problemerne med tyndt hår hos mænd, kan kemiske behandlinger som hårfarvning og blegning være meget skadende for håret og hovedbunden. Mange, der får lavet sådanne behandlinger, oplever, at håret bliver tørt eller tyndt efterfølgende.

4. Vær skånsom

Nogle gange kan det bedste middel mod hårtab hos mænd være, at tænke lidt mere over, hvordan man behandler hår og hovedbund i hverdagen. Sørg for at være skånsom ved hovedbunden og passe godt på håret, så det ikke skades unødigt. Mine bedste tips til dig er:

 • Gå efter økologiske certificerede hårprodukter, så du er sikker på, at du ikke udsætter hår og hud for skadelig kemi. F.eks. Ecocert er et godt økologi-certifikat at gå efter, når det handler om hårplejeprodukter mod hårtab hos mænd.
 • Drop de stramme håropsætninger og sørg for at løsne lidt på din man-bun, hvis du har én. Det skal ikke rive i håret eller hovedbunden, når håret er sat, så sidder det nemlig for stramt.
 • Drop varmeapparaterne og lad håret lufttørre.

Sørger du for at passe godt på hovedbunden i dagligdagen, så kan du i større omfang undgå eller i hvert fald forsinke hårtab hos mænd.

5. Giv hovedbunden godt med fugt

Sørg for at hovedbunden får godt med fugt og pleje. Vi har lidt en tendens til altid at fokusere på hårets pleje, om håret er tyndt, tørt eller skadet, men vi glemmer lidt, at et sundt hår er afhængigt af en sund og velbalanceret hovedbund. Derfor kan et godt middel mod hårtab hos mænd være en fugtgivende hovedbundsspray, der kan holde hovedbunden hydreret og velnæret. Hairlust Grow Perfect™ Thickening Spray giver endda ikke bare næring og fugt til hovedbunden, så hårvæksten stimuleres, den giver også en smule volumen og hold til håret.

Et endnu mere potent hårserum til hovedbunden er Grow Perfect™ Hair Growth Serum formuleret med naturlige ekstrakter, der er klinisk bevist for at øge hårvæksten, reducere hårtab og forbedre hovedbundens generelle sundhed.

Et ekstra plus: mynteolie, som er en hovedingrediens, har vist sig at være et effektivt middel til at øge hårvækst en og modvirke hårtab og tyndt hår hos mænd.

Ofte stillede spørgsmål om hårtab hos mænd

 • 1. Hvad er årsagen til hårtab hos mænd?

  Hårtab hos mænd kan være forårsaget af forskellige faktorer, herunder genetik, stress, livsstil, medicin og valg af hårprodukter.

 • 2. Hvor tidligt kan hårtab begynde hos mænd?

  Hårtab hos mænd kan begynde så tidligt som i de sene teenageår, selvom det er mindre almindeligt i denne alder. Det er mest almindelig at mænd oplever de første tegn på hårtab i 30erne.

 • 3. Findes der et middel mod hårtab hos mænd?

  Der er forskellige måder at fremme hårvækst på fra hårvitaminer til kirurgiske indgreb. Gode hårprodukter er afgørende for at fremme hårvækst, men kræver kontinuerlig brug. Det kan fx være en shampoo mod hårtab og en hårvækstserum fra Hairlust.

Nu da du er blevet meget klogere på hårtab hos mænd, både årsagerne og alle de gode midler, der findes til behandling af det tynde hår, så må du endelig dele din historie med os! Vis os dine før- og efterbilleder med Hairlust på Instagram og tag os med @hairlust!

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Hvad skyldes hårtab hos kvinder? 8 årsager til at kvinder taber håret

  Hvad skyldes hårtab hos kvinder? 8 årsager til at kvinder taber håret

 • Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

  Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

 • Fælder du meget hår? Her er 8 tips til at få hårtabet under kontrol

  Fælder du meget hår? Her er 8 tips til at få hårtabet under kontrol

 • Hårtab efter graviditet: 5 nemme tips til at takle ammehåret

  Hårtab efter graviditet: 5 nemme tips til at takle ammehåret

 • Symptomer på psoriasis i hovedbunden? Sådan behandles det effektivt

  Symptomer på psoriasis i hovedbunden? Sådan behandles det effektivt

Se alle artikler