Telogen effluvium: Årsag, symptomer og 7 råd mod pludselig hårtabSe alle artikler

Telogen effluvium: Årsag, symptomer og 7 råd mod pludselig hårtab

Har du nogensinde været ude for det her? Du er netop kommet dig oven på en særdeles stresset periode eller begivenhed (det kan være sygdom, du har mistet dit arbejde eller været igennem en svær fødsel) og nu er dit hår så pludselig begyndt at falde af. Som i rigtig meget. Denne form for pludseligt hårtab kaldes telogen effluvium og er faktisk et ret almindeligt fænomen.

Læs videre her, og hør mere om telogen effluvium og om, hvad der kan forårsage et pludseligt hårtab, og få den mest effektive telogen effluvium behandling og en plan for, hvordan du genopretter en sund hårvækst, efter du har haft telogen effluvium.

Indholdsfortegnelse

Hvad er telogen effluvium?

Det normale er, at man taber op til 150 hårstrå om dagen. Men hvis du befinder dig i en stresset periode eller har været ude for en stressende begivenhed (mere om det senere) kan du på længere sigt risikere at komme til at stå med et tilfælde af telogen effluvium.

Så hvad er telogen effluvium egentlig? Det er den mest almindelige årsag til diffust hårtab og pludseligt hårtab, og det er den anden mest almindelige form for hårtab efter androgen alopeci. Telogen effluvium kan opstå, når en eller anden stressende begivenhed bevirker, at flere hår end sædvanligt går fra vækstfasen til hvilefasen i hårets livscyklus. Diffust hårtab optræder tre til fire måneder efter en stressende begivenhed (når disse hår når til afstødelsesfasen i hårets livscyklus).

Telogen effluvium varer som regel omkring seks måneder. Det går typisk over af sig selv, men der er imidlertid en række ting, du kan gøre for at hjælpe med at få hårvæksten tilbage i forbindelse telogen effluvium (mere om det senere). I langt de fleste tilfælde påvirker telogen effluvium mindre end 50% af hårvæksten på dit hoved. Så hvis du står med en følelse af, at alt dit hår falder af, så tag det roligt! Det er slet ikke tilfældet!

Hvad er de typiske symptomer på telogen effluvium?

Diffust hårtab

Diffust hårtab er et af de mest karakteristiske symptomer ved telogen effluvium. I modsætning til androgen alopeci (hvor du ofte oplever, at du får en vigende hårgrænse, høje tindinger eller udtynding af håret på hovedet) så bevirker telogen effluvium, at du får et diffust hårtab på hele hovedet. I begyndelsen er det diffuse hårtab lidt sværere at opdage, men måske bemærker du, at din hestehale bliver tyndere, eller at din skilning er blevet bredere end før.

Før og efter Hairlust

Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat

* Resultater varierer fra person til person.

Se alle anmeldelser

Pludseligt hårtab

Hårtab som følge af telogen effluvium opstår som regel inden for kort tid. Det er grunden til, at det føles så traumatisk for folk få denne lidelse. Denne form for pludseligt hårtab kan f.eks. medføre, at du pludselig opdager nogle store totter hår i afløbet eller i din hårbørste.

Husk lige, at det reelt kun er en læge, der kan stille diagnosen telogen effluvium. Hvis du oplever tegn på, at du pludselig fælder mere hår end normalt, og du har mistanke om, at du lider af telogen effluvium, så få en tid hos din læge.

4 mulige årsager til telogen effluvium

Der kan være mange årsager til telogen effluvium, herunder:

Årsager til telogen effluvium

1. Din kost

Hvis du mangler en række vigtige næringsstoffer – navnlig jern – så kan det faktisk føre til diffust hårtab.

2. Stress

Stress er en anden væsentlig årsag til telogen effluvium og pludseligt hårtab. Her taler vi imidlertid ikke kun om de følelsesmæssige stresspåvirkninger! Fysisk stress, som skyldes en større operation, sygdom eller sågar en streng diæt, kan også være skyld i, at du udvikler telogen effluvium.

3. Graviditet og fødsel

Mange kvinder oplever et pludseligt hårtab efter graviditeten, også kaldet et postpartum hårtab.

4. Indtagelse af bestemte lægemidler

En række bestemte lægemidler kan forårsage diffust hårtab. Hvis du er bekymret for, om din medicin kan være årsagen til et pludseligt hårtab, så bør du konsultere din læge.

Er der forskel på anagen effluvium og telogen effluvium?

Anagen Telogen Effluvium

Ja, der er forskel på anagen effluvium og telogen effluvium. Ved telogen effluvium falder håret af i afstødelsesfasen i hårets livscyklus, også kendt som den telogene fase (deraf navnet).

Lidelsen anagen effluvium, derimod, opstår under selve vækstfasen, eller i den anagene fase, i hårets livscyklus.

Hårets vækstfaser:

Hårets vækstfaser

1. - 2. Den anagene fase:

3. Den telogene fase:

Anagen effluvium viser sig som diffust hårtab, blot få dage efter den udløsende begivenhed, hvorimod telogen effluvium viser sig som et pludseligt hårtab tre måneder efter en udløsende begivenhed.

Den mest almindelige årsag til anagen effluvium er igangværende kræft behandling; kemoterapi eller strålebehandling. Anagen effluvium kan også forårsages af tungmetalsforgiftning, visse autoimmune sygdomme (Pemfigus og hudlidelser (Diskoid lupus erytematosus) osv..

Er telogen effluvium arveligt betinget?

Nej, telogen effluvium er ikke arveligt betinget. Hvis et famliemedlem i din nærmeste familie har telogen effluvium, betyder det ikke, at du automatisk også vil få det. En anden ting, der er værd at overveje, er, at et pludseligt hårtab kan opstå hos alle, uanset alder og køn.

Hvad er kronisk telogen effluvium?

Definitionen på den kroniske lidelse telogen effluvium er et diffust hårtab, der varer mere end seks måneder. Skønt denne lidelse ikke er almindelig udbredt, har kronisk telogen effluvium nøjagtig de samme kendetegn som den tradionelle telogen effluvium. Den eneste måde, du kan afklare, om din telogen effluvium er kronisk, er ved at tale med din læge om en eventuel telogen effluvium behandling.

Hvordan kan man forebygge telogen effluvium?

Da stress er en faktor, der kan udløse et pludseligt hårtab, er det et klogt træk at lære en række teknikker til at afværge og forhindre diffust hårtab i forbindelse med stress. Øvelser, meditation, brug af dagbøger og godt med søvn kan reducere dit stressniveau betydeligt og være en hjælp til at komme sig oven på et diffust hårtab eller til at forebygge lidelsen i det hele taget.

Vidste du, at din kost har indflydelse på sundheden af dit hår?

Hvad er den bedste behandling imod telogen effluvium?

Først og fremmest kan man sige, at den allerbedste ”telogen effluvium behandling” er at se at få fjernet den stressfaktor, der udløste det pludselige hårtab til at begynde med. Der er ofte en sammenhæng mellem hårtab og stress, så hvis et stressende arbejde f.eks. er skyld i dit hårtab, kan den bedste telogen effluvium behandling i virkeligheden være at overveje at få nogle andre arbejdsbetingelser. I nogle tilfælde, f.eks. ved en fødsel, vil du, når først den udløsende faktor er overstået, ikke behøve at bekymre dig yderligere om hårtab og stress. Få en snak med din læge for at få afklaret, hvad der helt nøjagtigt udløste dit tilfælde af pludseligt hårtab. Så kan du arbejde henimod at få fjernet den udløsende stressfaktor og eventuelt få et forslag til en telogen effluvium behandling.

Der findes desværre ikke nogen egentlig medicinsk telogen effluvium behandling. På nuværende tidspunkt findes der ikke nogle medikamenter, der kan fremskynde hårets vækstfase i livscyklussen. Men fortvivl endelig ikke! Hårtab og stress er jo heldigvis ofte kun noget forbigående, og som regel vokser håret ud igen inden for seks måneder til et år.

Du kan også hjælpe den nye hårvækst på vej ved at følge en række gode hårplejerutiner og ved at spise sundt. Derfor kan det også betragtes som en effektiv form for telogen effluvium behandling, hvis du lider af hårtab og stress!

7 veje til sund hårvækst i forbindelse med telogen effluvium

1. Overvej at få en klipning

Overvej at få en klipning

De fleste af os vil helst ikke af med længden på vores hår, men hør alligevel lige, hvad vi her fortæller dig; En klipning kan rent faktisk være en hjælp, hvis du lider af hårtab og stress. Et kortere hår vejer ikke nær så meget som et langt, hvilket betyder, at det har mere volumen. Det får håret til at se tykkere og mere fyldigt ud, selv uden nogen former for styling! Derudover kan en klipning, hvor de døde, spaltede spidser ryger af, forebygge at håret knækker yderligere.

Tag det i øvrigt roligt, du behøver jo ikke at give den fuld gas og klippe dig helt korthåret (med mindre, det er det, du vil!) Selv hvis du bare nøjes med f.eks. at få en lang pagefrisure vil det faktisk kunne kamuflere et pludseligt hårtab eller et diffust hårtab.

Hvis du er frisk på noget nyt, så tag en snak med din frisør om hårtab og stress og få nogle forslag til en god klipning, som passer til din hårtype, mens du venter på at få genskabt hårvæksten, efter du har haft telogen effluvium.

2. Fokusér på kost og ernæring

Fokusér på kost og ernæring

Den bedste metode til at hjælpe hårvæksten på vej igen, efter at man har haft telogen effluvium og pludseligt hårtab, er at spise en kost, der er sund og næringsrig for håret, navnlig hvis årsagen til lidelsen i forvejen er dårlig ernæring. Derfor bør du sørge for at få rigeligt med fuldkornsprodukter, animalske og vegetabilske proteiner, sunde fedtstoffer samt frugt og grøntsager.

Et kosttilskud til håret er også en rigtig god metode til at få alle de nødvendige næringsstoffer til håret på, så man kan få genskabt hårvæksten i forbindelse med hårtab og stress. Vores eget kosttilskud, Hair Formula Gummies for Women, indeholder en række klinisk dokumenterede ingredienser, som hjælper med at fremme hårvæksten, inklusive hele 5.000 mg. biotin. De er fremstillet af naturlige ingredienser, og de er både allergivenlige og velegnede til veganere. Desuden har de en fantastisk smag, så det er let at huske at tage dem!

3. Undgå at bruge varme til at style håret

Undgå at bruge varme til at style håret

En anden helt sikker telogen effluvium behandling, der kan hjælpe hårvæksten på vej efter et pludseligt hårtab, er at sørge for at tage dig rigtig godt af det hår, du har tilbage. På den måde vil du nemlig kunne forhindre, at håret knækker (hvilket kun forværrer et pludseligt hårtab yderligere).

I forbindelse med hårtab og stress er det bare utroligt vigtigt at passe rigtig godt på håret i hverdagen. En af hovedårsagerne til at håret knækker er, at du bruger varme til at style håret, så derfor bør du begrænse brugen af krøllejernet, fladjernet og føntørreren så meget som overhovedet muligt i hverdagen. Når du endelig vælger at bruge varme til styling af håret, skal du altid sørge for at anvende en varmebeskyttelse til håret, som f.eks. Thermal Shield™ Heat Protectant.

4. Undgå at farve eller afblege håret

Undgå at farve eller afblege håret

Du bør ligeledes overveje at begrænse, hvor ofte du farver håret eller holde helt op med det. Afblegning ødelægger ofte håret, hvilket bevirker at det knækker.

Hvis du ikke kan droppe hårfarven helt, så sørg for at anvende en genopbyggende proteinkur i dine hårplejerutiner, f.eks. denne proteinkur ved navn Protein Repair™ Hair Mask. Denne nærende behandling gør brug af en række hydrolyserede grøntsagsproteiner til at genopbygge det yderste lag af hårstrået, hvilket hjælper med at styrke håret og forebygge, at det knækker. Hårkuren er ligeledes en god investering, hvis du lider af hårtab og stress og skal have mere gang i hårvæksten.

5. Plej håret med nænsom hånd

Plej håret med nænsom hånd

En række fysiske faktorer kan også bevirke, at håret knækker. Og nej, her tænker vi ikke på fysiske stressfaktorer, som hård træning. Derimod mener vi, at den måde, du reder håret ud på, kan have stor indflydelse på håret, hvis du lider af pludseligt hårtab eller diffust hårtab. Derfor skal du sørge for at anvende et redskab, der er designet til at rede det våde hår ud på en skånsom måde, f.eks. en Wet Hair Detangler Brush. Begynd i spidserne, og arbejd dig så ganske langsomt op mod hovedbunden, og red forsigtigt håret ud. På denne måde minimerer du en eventuel beskadigelse af håret og forhindrer, at håret knækker.

Tro det eller ej, men dit valg af håndklæde og hovedpudebetræk kan også gøre en kæmpe forskel. De fleste hovedpudebetræk og håndklæder er fremstillet af bomuld. Bomuldsfibre er imidlertid ret barske ved håret. Det betyder, at de skaber en friktion mellem håret og puden, og den ekstra friktion kan medvirke til, at håret filtrer, det bliver tørt eller det sågar knækker. Det bedste, du kan gøre for håret, er derfor at bytte disse produkter ud til fordel for en række produkter, der er fremstillet af det superbløde og hårvenlige bambus, prøv f.eks. vores Bamboo Hair Towel Wrap og Silky Bamboo Pillowcase. Det er en lille ændring, men den gør en enorm forskel, når det kommer til dit hårs sundhed og fremtoning!

6. Reducér dit stressniveau

Reducér dit stressniveau

Som vi har nævnt før, så kan brugen af en række specielle teknikker til at kontrollere dit stressniveau være en stor hjælp til at genopbygge hårvæksten i forbindelse med hårtab og stress, eller hvis du lider af telogen effluvium.

7. Giv håret et ordentligt boost

Giv håret et ordentligt boost

Dit valg af produkter kan ligeledes være en hjælp til at få håret til at se tykkere ud, mens du venter på at få gang i hårvæksten igen efter en periode med telogen effluvium eller pludseligt hårtab. For det første skal du overveje at udskifte din sædvanlige shampoo og balsam med vores Grow Perfect™ Duo. Dette shampoo- og balsamsæt indeholder ingredienser som f.eks. Anagain™ og økologisk rosmarinolie, som har vist sig at forlænge hårets vækstfase og samtidig reducere hårtabsfasen, hvilket effektivt fører til forbedret hårvækst og tættere hår på så lidt som tre måneder.

Når dit hår er rent, kan vi anbefale dig at sprøjte en smule Grow Perfect™ Thickening Spray ned ved hårrødderne. Denne behandling, som ikke skal skylles ud, inkluderer beroligende, botaniske ingredienser fra bl.a. økologisk rosmarin, mynte og havre, samt patenteret RootBioTec™, som er et potent rodekstrakt, der har vist sig, at kunne reducere hårtab ved at virke hæmmende på dannelsen af DHT i hårsækkene. I kliniske undersøgelser har RootBioTec™ været i stand til, at reducere hårtab med 31% efter to måneders påføring.

Desuden giver behandlingen dig lynhurtigt meget mere volumen ved hårrødderne, så håret løftes op og kommer til at se fyldigere og tykkere ud.

Jeg kan også anbefale at bruge vores Grow Perfect™ Grow Perfect™ Hair Growth Serum, som sammen med RootBioTec, indeholder 3 andre teknologier; Redensyl™, CAPIXYL™ og AnaGain™, fremmer væksten af nyt hår, samtidigt med, at de stimulerer hårets vækst, reducerer hårtab og samlet set forbedrer hovedbundens sundhed. Denne serum indeholder også kaffefrøolie, som naturligt medvirker til at styrke væksten, så du får et langt, tykt hår.

Selvom telogen effluvium eller pludseligt hårtab kan være en skræmmende oplevelse, så husk lige, at det rent faktisk ikke er ualmindeligt, og at håret i langt de fleste tilfælde vokser ud af sig selv igen uden nogen form for telogen effluvium behandling. Det er dog altid en god idé at tale med lægen, bare for at være på den sikre side.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Vores kunder siger

Fremragende

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Kan en pille til håret give længere og fyldigere hår? Sådan virker det

  Kan en pille til håret give længere og fyldigere hår? Sådan virker det

 • Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

  Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

 • Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

  Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

 • Kosttilskud til håret – virker det overhovedet?

  Kosttilskud til håret – virker det overhovedet?

 • Symptomer på psoriasis i hovedbunden? Sådan behandles det effektivt

  Symptomer på psoriasis i hovedbunden? Sådan behandles det effektivt

Se alle artikler