Androgen alopeci: Den komplette guide til arveligt hårtabSe alle artikler

Androgen alopeci: Den komplette guide til arveligt hårtab

Det er aldrig rart at opleve hårtab, og det kan have en direkte skadelig indvirkning på ens selvopfattelse og selvtillid. Desværre må mange mennesker imidlertid bare affinde sig med, at hårtab er en helt naturlig del af livet. Dog er der hjælp at hente for de fleste. Læs med i denne artikel, hvor jeg dækker arveligt hårtab hos mænd og kvinder, årsagerne hertil samt, hvilke behandlinger du bør kigge nærmere på.

Det er især mænd, der er tilbøjelige til at udvikle ”mandligt hårtab” (deraf navnet) eller androgen alopeci, som denne lidelse også kaldes. Men hvad er egentlig årsagen til, at folk får androgen alopeci? Er der nogen måder, man kan forebygge eller minimere de negative effekter af denne lidelse på?

I denne artikel vil vi gennemgå alt, du bør vide om androgen alopeci, også kaldet arveligt hårtab. Vi tager også et kig på nogle af de metoder, du kan tage i brug for at ændre dine hårplejerutiner, ikke kun for at forbedre kvaliteten af dit hår, men også for at mindske følgerne af androgen alopeci. Læs med og bliv klogere:

Indholdsfortegnelse

Hvad er androgen alopeci?

Androgen alopeci har mange navne: arveligt hårtab, mandligt hårtab, androgent hårtab hos kvinder m.v.. Men hvad er det i grunden for en lidelse? Tja, først og fremmest er den genetisk betinget. Det betyder dog ikke, at du ikke kan gøre noget ved det.

Hvad er Androgenetic Alopecia?

Arveligt hårtab er en meget almindelig form for hårtab hos mænd (og kvinder, dog i mindre udbredt grad). Adskillige undersøgelser peger på, at androgen alopeci påvirker over 6,5 millioner mænd alene i Storbritannien. Hvis denne statistisk sammenholdes med Danmark, svarer det til ca. 600.000 mænd i Danmark, eller 1 ud af 10. De fleste mænd vil opleve en eller anden form for arveligt hårtab, når de når 50-60-års alderen, mens andre allerede begynder at opleve androgen alopeci i slutningen af 20’erne. Så hvis du har bemærket, at dit hår er blevet tyndere, så kan du trygt stole på, at du er i godt selskab her - vi har nemlig masser af gode tips til dig i denne artikel.

Hvordan viser androgen alopeci sig?

Til trods for at de tilstande, som forårsager arveligt hårtab, som f.eks. androgen alopeci, kan påvirke dem, der lider af det på mange forskellige måder, er der alligevel en række forskellige symptomer, som de pågældende mænd ser ud til at have til fælles. Først og fremmest er androgen alopeci skyld i, at mændene får en vigende hårgrænse. Dette bliver ofte efterfulgt af en udtynding af håret oven på hovedet og høje tindinger, hvilket kan fortsætte indtil de skaldede områder på hver side af hovedet mødes. Under denne proces bliver håret gradvist tyndere, hvilket i sidste ende i nogle tilfælde kan resultere i fuldkommen skaldethed.

Her er det er vigtigt at huske på, at når man lider af androgen alopeci, så kan man opleve det på forskellig vis, så lad være med at sammenligne dine egne hårproblemer med andres, hvis du er en af dem, der dagligt kæmper med androgen alopeci.

Foruden de ydre karakteristika kan androgen alopeci nogle gange være et tegn på andre problematiske tilstande i kroppen. Ifølge forskningsinstitution National Institute of Health, sættes androgen alopeci i forbindelse med andre medicinske lidelser, som f.eks. sukkersyge, koronar hjertesygdom og hypertension. Så hvis du lider af hårtab, kan det være en god idé lige at konsultere din læge.

Hvad er årsagen til, at man får androgen alopeci?

Nu da vi ved, hvad androgen alopeci rent faktisk er for noget, og hvordan det almindeligvis viser sig, så lad os se lidt nærmere på, hvilken rolle det biologiske aspekt egentlig spiller. Mens det er en blanding af både de miljømæssige og genetiske faktorer, der har indflydelse på forekomsten og sværhedsgraden af androgen alopeci, kan det hele imidlertid grundlæggende tilskrives dine gener og din familiehistorie.

Forskere har fundet frem til, at en bestemt type hormon, ved navn androgener, bærer den største del af skylden for arveligt hårtab. Det er navnlig én speciel type af androgener, ved navn dihydrotestosteron (eller DHT), der er den helt store synder, og personer, der lider af androgen alopeci, har en særlig genetisk betinget følsomhed over for påvirkningen af DHT.

Her er lidt om, hvordan DHT rent faktisk virker. Det er et hormon, der er afledt fra testosteron (et mandligt kønshormon) som, i normale mængder, bidrager til mandens generelle sundhed og udvikling, især i puberteten. Imidlertid kan et unormalt højt niveau af DHT medføre, at man får hårtab. Når der er en større mængde DHT i blodet, har det let ved at slutte sig til hårfolliklernes receptorer i hovedbunden, hvilket får dem til at skrumpe ind. Over tid vil denne indskrumpen af hårfolliklerne hæmme hovedbundens evne til at understøtte og opretholde en sund og normal hårvækst.

Er DHT skyld i hårtab?

Isoleret set kan DHT ikke betragtes som noget dårligt. Det er rent faktisk bare et ganske almindeligt hormon, som hjælper med at bidrage til en sund vækst i puberteten. Men i store doser kan det imidlertid fremme arveligt hårtab og lidelser som f.eks. androgen alopeci. For at forstå, hvordan DHT kan forårsage hårtab, er det godt at vide noget mere om hårets normale vækstcyklus.

Alle hårstrå på kroppen er indkapslet af en follikel. Tænk på hårfolliklerne som en række bittesmå kapsler, som formidler den helt nødvendige næring til det enkelte hår og som samtidig sørger for, at håret er godt forankret i huden. Håret i hver enkelt follikel gennemgår en vækstcyklus, som typisk varer to til seks år (også selvom du klipper eller barberer håret af).

I slutningen af cyklussen, kommer det enkelte hårstrå ind i en hvileperiode og falder så af nogle måneder senere. Bagefter producerer den tomme follikel så et nyt hår. Men hvilken roller spiller DHT så i den sammenhæng?

Hvilken rolle spiller DHT i forbindelse med androgen alopeci?

Som vi nævnte tidligere, er det sådan, at håret i en normal, sund vækstcyklus vokser, modnes og til sidst falder af, inden det bliver erstattet af et nyt hår. Men når kroppen begynder at omdanne for store mængder af testosteron til DHT, kan hårets vækstcyklus blive udsat for en række forhindringer.

Det har længe været kendt, at høje niveauer af DHT får hårfolliklerne til at skrumpe ind, hvilket ikke blot kan afkorte hårets generelle vækstcyklus, men også medføre, at håret kommer til at fremstå tyndere og bliver langt mere tilbøjeligt til at knække. Hvad der dog er langt værre er, at DHT faktisk også kan gøre det vanskeligt at få nyt hår til at vokse ud igen, efter det gamle er faldet af.

Før og efter Hairlust

Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat

* Resultater varierer fra person til person.

Se alle anmeldelser

Er androgen alopeci en varig lidelse?

Det korte svar er desværre ja. Selvom der findes en række måder, man kan behandle eller dæmpe følgerne af androgen alopeci på, er det desværre en varig lidelse. Og da androgen alopeci er en genetisk betinget lidelse, som er arvelig, kan man desværre heller ikke kurere den.

Imidlertid er det dog sådan, at selvom du måske er født med en genetisk disposition for at udvikle arveligt hårtab og lidelser som f.eks. androgen alopeci, er der heldigvis flere forskellige ting, du kan gøre for at forhindre DHT i at forårsage skade på dit hår.

Du kan bl.a. prøve at afhjælpe problemet ved hjælp af en DHT blocker:

5 naturlige DHT blockers

Arveligt hårtab, som forårsager androgen alopeci, kan i sandhed ødelægge din selvtillid og følelsen af at have det godt med dig selv. Imidlertid kan du prøve at lade en DHT blocker indgå i hårplejerutinen og lade den være en del af din livsstil for at modvirke de negative effekter af et arveligt hårtab.

En sund kost og livsstil er vigtig og kan gøre en stor forskel for at normalisere hårets vækstcyklus.

Nedenfor finder du fem naturlige ingredienser, der hver for sig virker som en god DHT blocker, når de i øvrigt anvendes korrekt.

fem naturlige ingredienser, der hver for sig virker som en god DHT blocker

Biotin:

Biotin bruges i en lang række kosttilskud til håret og forskellige behandlinger, og det er med god grund. Dette vandopløselige B-vitamin er en effektiv DHT blocker, som har vist sig at være en hjælp til at fremme hårvæksten og reducere hårtab.

Græskarkerneolie

Græskarkerneolie er en særlig effektiv DHT blocker, hvilket blev fastslået i en dobbelt blindtest, som henover tid i gennemsnit viste en stigning på 40% ved en optælling af hårstrå på de mænd, som blev behandlet med olien.

Koffein:

Hvem var egentlig klar over, at man kan få sundere hår af at nyde den daglige kop kaffe? Tja, indtagelse af kaffe alene vil ikke nødvendigvis kunne hjælpe dig med at få en bedre hårvækst, men koffeinen i kaffen kan rent faktisk fungere som en DHT blocker. Ved diverse test på en række testdeltagere af begge køn, har koffein vist sig at kunne fremme hårvæksten og at være en rigtig god DHT blocker.

B12- og B6-vitamin:

Foruden Biotin kan en række af de andre B-vitaminer, som f.eks. B12 og B6, også fungere som DHT blockers, når de indtages via et kosttilskud til håret, hvilket kan forbedre hovedbundens generelle sundhed hos alle dem, der lider af androgen alopeci.

Rosmarinolie:

Sidst, men ikke mindst er rosmarinolie en anden nævneværdig DHT blocker, hvilket fremgår af en række studier, som fokuserede på at fremme testdeltagernes hårvækst og øge den samlede mængde hår på deres hoveder.

Nu da vi har forklaret, hvordan en DHT blocker kan være med til at opretholde og sætte gang i ny hårvækst, skal vi da lige høre lidt mere om androgen alopeci hos kvinder:

Androgen alopeci hos kvinder

Selvom arveligt hårtab hovedsageligt er noget, som mænd døjer med, kan vi imidlertid ikke se helt bort fra de kedelige følger, som androgen alopeci har for kvinder. I modsætning til hvad der sker for mændene, fører androgen alopeci hos kvinder normalt ikke til decideret skaldethed. I stedet vil arveligt hårtab hos kvinder resultere i en generel udtynding af håret på hovedet, som kun yderst sjældent fører til et fuldkommen tab af håret. Ifølge den engelske sundhedsstyrelse oplever ca. halvdelen af alle kvinder en eller anden form for arveligt hårtab, efter de har rundet de 65. Heldigvis kan arveligt hårtab hos kvinder behandles på næsten samme måde som hos mænd.

Andre former for hårtab

Foruden androgen alopeci findes der en række andre lidelser, der kan forårsage arveligt hårtab eller forværre et hårtab.

Alopeci areata

Alopecia areata

Denne lidelse forårsager pludseligt, pletvist hårtab. Lidelsen skyldes, at immunsystemet begynder at bekæmpe hårfolliklerne.

Alopecia Universalis:

Alopecia Universalis

Alopecia universalis er en mere omfattende form for alopeci areata og er en anden type af arveligt hårtab, som resulterer i et fuldkommen tab af alt hår på både hovedet og kroppen.

Trikotillomani:

Trichotillomania

Denne sygdom kan få en person til at lide af en impulsiv trang til at hive håret ud på sig selv.

Telogen effluvium:

Telogen Effluvium

Dette er en reversibel lidelse, som kan blive udløst af en stressende eller traumatisk oplevelse. Når man lider af telogen effluvium, oplever man typisk et midlertidigt, sporadisk tab af hår på hovedet.

Alopeci med ardannelse:

Scarring Alopecia

Dette er en mere alvorlig form for alopeci, hvor man får ardannelse i hårfolliklerne, samtidig med at man lider af hårtab.

3 andre årsager til hårtab

Foruden androgen alopeci og de andre ovennævnte lidelser, kan hårtab også skyldes (eller blive forværret af) en række andre faktorer som f.eks.:

Stresstilstande og sygdom:

For meget stress er ikke sundt for os på en lang række niveauer. Et forhøjet stressniveau, længerevarende sygdom og en række særlige stofskiftesygdomme kan alle sammen være med til at hæmme hovedbundens sundhed og føre til hårtab.

Mangelfuld pleje af håret:

For meget hårvask og en række specielle kosmetiske handlinger af håret, som f.eks. permanent eller afblegning af hår kan medføre, at håret bliver tyndt og skrøbeligt eller sågar falder af.

For at undgå eventuelle negative følgevirkninger skal du sørge for at anvende en shampoo, der er udviklet til at stimulere hårvæksten, og som kan give hårfolliklerne nogle sunde betingelser. Det er også en god idé engang imellem at give håret en nærende og genopbyggende proteinbehandling for at styrke håret, så det ikke knækker, og så bør man selvfølgelig ikke glemme at pleje og massere hovedbunden jævnligt for at fremme væksten af nyt hår.

Kost:

Sammen med en omhyggelig pleje af håret er kosten en af de absolut vigtigste faktorer for at kunne opretholde dit hårs sundhed. Sørg derfor altid for, at din hverdagskost er rig på vitaminer og mineraler, så du kan få et maksimalt udbytte, ikke kun til gavn for dit hår, men i lige så høj grad for din hud og dine negles skyld!

Prøv at spise flere af de fødevarer, som har et højt indhold af biotin og protein, som f.eks. bær, mørke grøntsager, nødder og bønner, og prøv også at undgå at indtage for meget sukker.

Uanset hvilken personlig erfaring, du har med androgen alopeci og arveligt hårtab, er det utroligt vigtigt at huske på, at der er en række ting, du selv kan gøre for at forbedre betingelserne for dit hår. Der findes rent faktisk nogle forskellige måder, du kan bekæmpe følgerne af arveligt hårtab på, lige fra forskellige kosttilskud til håret til generelt at få skabt en sundere hårplejerutine, så du også kan få et fyldigere og tykkere hår.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Vores kunder siger

Fremragende

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Kan en pille til håret give længere og fyldigere hår? Sådan virker det

  Kan en pille til håret give længere og fyldigere hår? Sådan virker det

 • Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

  Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

 • Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

  Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

 • Kosttilskud til håret – virker det overhovedet?

  Kosttilskud til håret – virker det overhovedet?

 • Symptomer på psoriasis i hovedbunden? Sådan behandles det effektivt

  Symptomer på psoriasis i hovedbunden? Sådan behandles det effektivt

Se alle artikler