Pleje af hovedbunden: Sådan vælger du den bedste hovedbundsscrubSe alle artikler

Pleje af hovedbunden: Sådan vælger du den bedste hovedbundsscrub

De fleste får aldrig givet hovedbunden en eksfolierende behandling, men brugen af en god shampoo til peeling af hovedbunden er ikke desto mindre nøglen til god hårpleje og et sundt hår.

Hvis du er interesseret i hårpleje, er du sikkert allerede klar over, hvor vigtigt det er med jævne mellemrum at rense og pleje sit hår. Men hvad med pleje af hovedbunden, f.eks. at give hovedbunden en eksfolierende behandling – også kaldet en peeling?

Læs med her og hør, hvorfor det er vigtigt at give sin hovedbund en eksfolierende behandling, og hør, hvordan du vælger en god scalp scrub til dit hår og giver din hovedbund en eksfolierende og dybderensende behandling.

Indholdsfortegnelse

Hvorfor er det vigtigt at bruge en peeling shampoo?

Lad os først og fremmest dykke lidt ned i, hvorfor det er vigtigt at inkludere en shampoo til peeling af hovedbunden i din sædvanlige hårplejerutine. Selvom din krop helt naturligt vil erstatte de døde hudceller med nye hudceller, kan det somme tider være nødvendigt med lidt hjælp til at fjerne de døde hudceller. Det er her en shampoo til peeling af hovedbunden kommer ind i billedet. I lighed med en eksfolierende creme til ansigtet, er shampooen til peeling af hovedbunden et godt valg, når det handler om at fjerne døde hudceller fra hovedbunden. Derudover er der også en række andre fordele ved brug af eksfolierende behandlinger og hårscrubs:

1. En god hårscrub er en hjælp til at bekæmpe skæl

1. En god hårscrub er en hjælp til at bekæmpe skæl

Hovedbunden producerer en række naturlige olier ved navn sebum, som sørger for at tilføre dit hår og din hovedbund den rette mængde fugt. En overproduktion eller ophobning af sebum kan desværre give næring til en form for skællende gærsvamp ved navn Malassezia globosa. Ved at bruge en god hovedbundsscrub imod skæl kan du få styr på denne gærsvamp og dermed også de irriterende skæl.

Når du går på jagt efter en hovedbunds scrub til brug ved skæl, skal du kigge efter en, der indeholder nogle naturlige ingredienser med svampedræbende egenskaber, f.eks. tea tree oil eller rosmarinolie. Min personlige favorit, når det gælder en hovedbundsscrub imod skæl? Scalp Delight™ Detox Scrub. Denne scalp scrub til bekæmpelse af skæl er baseret på en formel med økologisk rosmarinolie, som hjælper med at bekæmpe svampeinfektion og lindrer den irriterende kløe fra skællene.

Hvis skæl generer dig ofte, er det udover en hovedbunds scrub også en god idé at investere i en skælshampoo af høj kvalitet. Instant Relief™ Dandruff Shampoo indeholder antimikrobielle, Malassezia-bekæmpende dermosoft® decalact MB og organisk tea tree, samtidig med at den lindrer irritation af hovedbunden.

Kunne du tænke dig at høre mere om skæl? Så læs Hairlust's blogartikel: ”Skæl i håret? Kom af med de kløende skæl i hovedbunden én gang for alle!”.

2. En hårscrub kan skabe fylde i håret

2. En hårscrub kan skabe fylde i håret

En hårscrub, bedre kendt som en dybderensende shampoo, er også velegnet i kampen mod ophobede produktrester, hårdt vand mv. Men hvorfor er det egentlig vigtigt at bruge sådan en? Fordi de ophobede produktrester kan efterlade dig med et et fedtet hår og en fedtet hovedbund. Hvis du har prøvet at stå med et fedtet hår, lige efter at du har vasket det i en af de traditionelle shampooer, skyldes det uden tvivl nogle ophobede produktrester i hovedbunden! Hvis du så endda har fint eller tyndt hår, bliver disse ophobede produktrester bare endnu mere synlige. En god dybderensende shampoo vil fjerne produktresterne og gøre håret blødt, glansfuldt og mere fyldigt.

For at bevare det voluminøse udseende efter eksfoliering af hovedbunden, er det en god ide at bruge en letvægts balsam som Scalp Delight™ Detox Conditioner som vil give blid hydrering og lindre kløende eller tør hovedbund og hår.

3. En hårscrub lindrer kløe

3. En hårscrub lindrer kløe

Ophobede produktrester, hårdt vand og sebum kan ligeledes efterlade dig med en kløende og irriteret hovedbund. Somme tider kan de ophobede produktrester føre til en irritation nede ved hårrødderne, som ligefrem kan ”gøre ondt”. En scalp scrub fjerner skånsomt disse produktrester og forsyner dig samtidig med en sund hovedbund, der ikke klør.

Et tip: Hvis du har tør, kløende hovedbund bør du også prøve den effektive Grow Perfect™ Thickening Spray. Dette produkts unikke kombination af økologiske, plantebaserede ingredienser har en plejende og lindrende effekt på hovedbunden, mens den samtidig forsyner håret med en flot fylde, hvilket får det til at se sundt og velplejet ud.

Ønsker du at lindre kløe i hovedbunden? Så sørg for at læse artiklen "Klør hovedbunden? Find den bedste shampoo til tør og kløende hovedbund".

4. En hårscrub kan styrke din naturlige hårvækst

4. En hårscrub kan styrke din naturlige hårvækst

Håret vokser fra hovedbunden, så derfor giver det også god mening, at du ved at forbedre hovedbundens sundhed, automatisk giver håret de mest optimale vækstbetingelser. Brug af en hovedbundsscrub booster blodomløbet i hovedbunden, hvilket giver hårfolliklerne den næring, de har behov for, så du får en sund hårvækst.

Et tip: Hvis målet er at styrke hårets vækst, bør du også lige se nærmere på Hairlust's Hair Formula Gummies for Women (også tilgængelig til mænd) og Hairlust's Grow Perfect™ Hair Growth Serum!

5. En hårscrub skaber balance i hovedbundens sebumproduktion

5. En hårscrub skaber balance i hovedbundens sebumproduktion

Hvis du ofte døjer med fedtet hovedbund, er en scalp scrub til peeling af håret og hovedbunden en rigtig god hjælp. Ved forsigtigt at fjerne de ophobede fedtstoffer i hovedbunden, kan du nemlig være med til at holde hovedbundens produktion af fedtstoffer under kontrol.

Så hvordan ved man egentlig, om hovedbunden har behov for en eksfolierende behandling? Her er en række tegn på, at din hovedbund trænger til en hovedbundsscrub:

 • Din hovedbund klør og er irriteret, eller dit hår ”gør ondt”
 • Håret og hovedbunden ser fedtede ud, til trods for at du lige har vasket hår
 • Du kan se tørre skæl i hovedbunden, håret eller på tøjet
 • Dit hår set klasket og livløst ud
 • Dit hår ser kedeligt og fladt ud

Som du kan se, er der en lang række fordele ved at bruge en shampoo til peeling af hovedbunden. Nu vil jeg fortælle dig lidt om de forskellige muligheder for at give hovedbunden en eksfolierende behandling og om, hvordan du finder den bedste scalp scrub.

Kemisk eller fysisk eksfoliering af hovedbunden: Hvad er forskellen?

Der findes to former for eksfolierende behandling: en kemisk og en fysisk. Den kemiske eksfoliering er baseret på brugen af nogle skånsomme syrer, der opløser forbindelsen mellem de døde hudceller, hvilket gør det muligt at skylle dem ud ved hjælp af vand. Den fysiske eksfoliering, som f.eks. en shampoo til peeling af hovedbunden og en hovedbundsscrub, er derimod baseret på brugen af en grynet ingrediens, som f.eks. pulveriserede abrikoskerner eller sukker, der skånsomt fjerner de døde hudceller. Både hovedbundsscrubben og shampooen til peeling af hovedbunden er som regel baseret på en formel med en række fugtgivende og plejende ingredienser, som samtidig styrker hårets naturlige vækst.

Hvorfor er det egentlig bedre at bruge en hårscrub til eksfoliering? Selvom den kemiske eksfoliering virker godt på huden i ansigtet, kan de syrer, der anvendes til kemisk eksfoliering, virke udtørrende og skadelige på håret. Derfor er en hårscrub altid det bedste valg, hvis du er på udkig efter en effektiv eksfoliering af hovedbunden.

Sådan finder du den bedste scalp scrub

Så hvordan finder man egentlig den bedste hovedbundsscrub? Det her er, hvad jeg anbefaler:

 • Vælg en hovedbundsscrub, som hverken indeholder sulfater eller silikonestoffer. Hvorfor det? Fordi disse ingredienser modarbejder din målsætning om at få et sundt hår. Sulfater kan virke udtørrende på din hud og hovedbund, hvilket bare vil få hovedbunden til at producere endnu mere fedtstof. Silikonestoffer har ligeledes en negativ effekt, da de indkapsler håret og lægger sig som et lag i hovedbunden. Så hvis du er på udkig efter en sund, ren hovedbund, der er i balance, bør du helt undgå disse ingredienser!
 • Kig i stedet efter en scalp scrub, der tilmed indeholder nogle gode fugtgivende, plejende og anti-inflammatoriske ingredienser, f.eks. havreekstrakt, blåbærekstrakt og aloe vera. Disse ingredienser vil hjælpe med at forbedre effekten af den hovedbundsscrub.
 • De bedste hovedbundsscrubs indeholder desuden en række aktive ingredienser, f.eks. hydrolyseret protein og rosmarinolie, som kan fremme hårets vækst og styrke de enkelte hårstrå.

Hvad er så mit bud på den bedste scalp scrub? Scalp Delight™ Detox Scrub. Denne scalp scrub uden sulfater fjerner skånsomt og effektivt de døde hudceller og de ophobede produktrester, overskydende fedtstoffer, forurenende partikler og aflejringer fra hårdt vand. Derudover indeholder den en lang række hår- og hovedbundsvenlige ingredienser som f.eks.:

Økologisk aloe vera-saft – Når det gælder om at opnå en let fugtgivende effekt, er aloe vera lige sagen. Hvis du har oplevet, hvordan denne gel virker på solskoldet hud, ved du måske også, at aloe vera har en rigtig god lindrende effekt på hovedbunden. Derimod er du måske ikke klar over, at aloe vera tilmed indeholder en lang række enzymer, mineraler, aminosyrer, næringsstoffer og vitaminer, som hjælper med at opretholde den naturlige PH-værdi i hovedbunden og styrke den sunde hårvækst.

Økologisk rosmarinolie – I følge flere undersøgelser er økologisk rosmarinolie med til at styrke den naturlige hårvækst. I et studie fra 2015 foretog man en sammenligning af effekten af rosmarinolie og Minoxidil. Efter seks måneders brug kunne man fastslå, at de deltagere, der brugte rosmarinolie på hovedbunden, havde oplevet nøjagtig samme forbedring af hårvæksten som dem, der brugte Minoxidil. Det mest bemærkelsesværdige var dog, at de deltagere, som brugte rosmarinolie, ikke oplevede så meget kløe i hovedbunden som dem, der brugte Minoxidil.

Studiet fastslår dermed, at rosmarinolie er lige så effektiv som Minoxidil til at styrke hårets vækst, og endda med færre ubehagelige bivirkninger.

Gluadin® Kera-P LM – Gluadin® er en ingrediens, der består af hydrolyserede veganske proteiner, altså mikroproteiner. Mikroproteiner har mange gode fordele, når det gælder pleje af hår og hovedbund. Mikroproteiner kan f.eks. trænge ind i de yderste lag af håret og genopbygge det beskadigede hår indefra og ud. Det styrker håret, hvilket betyder, at det er mindre tilbøjeligt til at knække og kan på denne måde give dig en sundere hårvækst. Gluadin® medvirker også til at beskytte håret imod de skadelige frie radikaler.

Scalp Delight™ Detox Scrub er baseret på en formel, der indeholder havreekstrakt, carrageen-tang, økologisk blåbærekstrakt og økologisk acai-ekstrakt. Desuden er Scalp Delight™ Detox Scrub velegnet til alle hårtyper, inkl. et tørt, beskadiget eller krøllet hår. Denne hovedundssscrub er rent faktisk godkendt til brug ved Curly Girl Metoden og er dermed det oplagte valg til en dybderensende vask af håret i ny og næ, når man f.eks. følger Curly Girl Metoden.

Trin-for-trin: Sådan eksfolierer du hovedbunden

Nu, da vi har kigget nærmere på, hvordan man vælger den bedste hovedbundsscrub, skal vi høre lidt om, hvordan man giver hovedbunden en eksfolierende behandling. Her er den metode, jeg selv foretrækker at bruge:

1. Begynd med en god scalp scrub, f.eks. Scalp Delight™ Detox Scrub. Påfør den i det våde hår, og brug fingrene til skånsomt at massere den ned i hovedbunden i cirkelbevægelser. Fokuser på hovedbunden i stedet for på selve håret, nøjagtig lige som du gør med en hårshampoo. For at opnå en bedre effekt af eksfolieringen bør du bruge Scalp Delight™ Detox Scrub sammen med Hairlust's specielle massagebørste, Scalp Delight™ calp Massage Brush. Denne Scalp Delight™ Scalp Massage Brush har nogle særlige skånsomme silikonebørstepigge og et ergonomisk design, som gør eksfolieringen til en leg.

2. Følg behandlingen op med en sulfatfri shampoo, som f.eks. Split Fix™ Shampoo eller Grow Perfect™ Shampoo. Disse blide shampoos vil sørge for, at dit hår er helt rent uden at udtørre det.

3. Afslut med en balsam, og fokuser på selve håret og spidserne. Det vil genoprette den fugt i håret, der eventuelt er gået tabt under den eksfolierende behandling. Jeg anbefaler den komplementære Scalp Delight™ Conditioner, der har en let og beroligende formel, der er velegnet til tør, irriteret eller kløende hovedbund.

4. Skyl håret grundigt i lunkent vand. Brug af meget varmt vand er altid dejligt, men kan desværre udtørre både hår og hud, og det er jo ikke lige det, man ønsker sig! Husk, at et sundt hår er et hår, der er har en god fugtbalance.

Hvis du er på jagt efter en mere skånsom metode til at eksfoliere hovedbunden, og som du kan bruge lidt tiere, så prøv Hairlust's Scalp Delight™ Scalp Massage Brush sammen med shampooen, eller brug den direkte på det tørre hår.

Nu, da du ved alt om, hvordan du giver hovedbunden en eksfolierende behandling, er du måske i tvivl om, hvor ofte du bør gøre det. Behovet for at bruge en scalp scrub afhænger af flere ting, så derfor findes der ingen faste anbefalinger. Derimod er der en række faktorer, som peger i retning af, at din hovedbund trænger til en eksfolierende behandling, bl.a. følgende:

 • Du anvender en masse forskellige stylingprodukter, især produkter, der indeholder silikonestoffer, som kan efterlade ophobede produktrester i hår og hovedbund
 • Du har fedtet hud
 • Du bor i et varmt og fugtigt klima

Mit råd? Det er tid til at finde hovedbundsscrubben frem, når du står med et fedtet hår, til trods for at du lige har vasket det, eller hvis din hovedbund begynder at føles fedtet og irriteret. Et andet tegn, på at hovedbunden trænger til en god hårscrub, er, at håret ser klasket og livløst ud.

Som med alle gode ting her i livet er det sådan, at mådehold er nøglen til succes. Selvom brugen af en scalp scrub spiller en afgørende rolle i forhold til sund hårpleje, kan brugen af for mange eksfolierende behandlinger imidlertid have en negativ indvirkning på dit hår. Derfor skal du holde øje med, hvordan dit hår og din hovedbund ser ud og finde den plejerutine, der passer bedst til netop dit hår.

Jeg håber, at jeg har fået overbevist dig om, hvor afgørende det er at huske at bruge en scalp scrub i din sædvanlige hårplejerutine. Hvis du jævnligt bruger en god shampoo til peeling af hovedbunden vil det efterlade dig med en sund hovedbund, et glansfuldt hår og en styrket hårvækst.

PS: Hvis du er parat til at kaste dig ud i at prøve en hårscrub, kan jeg anbefale dig at prøve Hairlust's Scalp Delight™ Bundle. Dette sæt indeholder Scalp Delight™ Detox Scrub, Detox Conditioner og Scalp Massage Brush. Når du køber disse boostende hovedbundsbehandlinger på én gang, kan du sparer 20%!

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

 • Bumser i hovedbunden: Sådan forebygges de kløende og røde knopper

  Bumser i hovedbunden: Sådan forebygges de kløende og røde knopper

 • Bedste tørshampoo uden parfume: Dette skal du kigge efter

  Den bedste, naturlig tørshampoo pulver uden parfume og aerosol

 • Den bedste dybderensende shampoo: Sådan holder du din hovedbund ren

  Den bedste dybderensende shampoo: Sådan holder du din hovedbund ren

 • Den bedste skælshampoo: Få bugt med skæl i hovedbunden på et øjeblik

  Den bedste skælshampoo: Få bugt med skæl i hovedbunden på et øjeblik

Se alle artikler