Den bedste skælshampoo: Få bugt med skæl i hovedbunden på et øjeblikSe alle artikler

Den bedste skælshampoo: Få bugt med skæl i hovedbunden på et øjeblik

Der findes ikke noget værre end at stå med det ene ben ude af døren på vej til skole eller arbejde og opdage, at den nye, sorte bluse er fyldt med skæl. Tro mig, jeg har prøvet det flere gange. De fleste af os døjer nemlig med skæl i ny og næ. Men hvis du ofte har problemer med skæl, kan det imidlertid være en god ide at investere i en effektiv, sulfatfri skælshampoo.

Men hvilken skælshampoo skal man egentlig vælge, og hvordan finder man den bedste skælshampoo? Bare tag det roligt, jeg har undersøgt det hele for dig. Så hvis du vil høre, hvad der er årsag til skæl, hvordan man bruger en shampoo mod skæl og have mit bud på den bedste skælshampoo, så skal du bare læse med her.

Indholdsfortegnelse

Hvad er årsagen til, at man får skæl?

Skæl er en meget almindelig lidelse, hvor hovedbunden afgiver små, tørre hudflager. Den er ikke smitsom, men kan være temmelig generende og kan gøre dig forlegen. Foruden de generende skæl, kan lidelsen være skyld i et andet irriterende problem, nemlig kløe.

Causes of Dandruff

Der er flere årsager til, at man får skæl, f.eks.:

 • Tør hud (hvilket er grunden til, at problemet med skældannelse ofte bliver værre om vinteren, hvor man typisk har mere tør hud).
 • At håret fedter meget, eller at du ikke vasker det ofte nok. Hvis du har mistanke om, at skældannelsen hænger sammen med, at dit hår fedter, kan vi anbefale dig at læse artiklen de bedste shampooer til fedtet hår.
 • Allergi eller følsomhed over for visse ingredienser i dine hårplejeprodukter.
 • Svampeinfektion forårsaget af gærsvampen malassezia.
 • En underliggende hudsygdom, som f.eks. seboroisk eksem (skæleksem), atopisk eksem eller psoriasis i hovedbunden.

Hvis du vil høre mere om de forskellige årsager til skæl, kan du læse artiklen: ”Skæl: Det her er, hvad din skællende hovedbund prøver at fortælle dig”.

Uanset hvad der er årsagen til skældannelsen, så vil brugen af en speciel skælshampoo kunne løse de fleste almindelige skælproblemer.

Hvordan virker en skælshampoo?

En skælshampoo (også kendt som en shampoo mod skæl eller en shampoo til tør hovedbund) er en særlig type shampoo, der indeholder nogle aktive ingredienser, som hjælper med at fjerne skællene, reducere hudcellernes produktion af fedt og talg og lindre kløe og irritation. Derudover indeholder disse shampooer ofte også nogle særlige antibakterielle og svampedræbende ingredienser, som reducerer svampeinfektionen i hovedbunden.

Der er ingen grund til at kaste sig ud i at fremstille diverse hjemmelavede hårmasker eller at vaske dit hår i eddike. En god shampoo til tør hovedbund er altid den mest effektive metode til at behandle en let skællende hovedbund, og behandlingen giver hurtigt et flot resultat. De fleste finder rent faktisk ud af, at de bare skal skifte den sædvanlige shampoo ud med en god shampoo mod skæl, hvorefter de automatisk slipper af med skællene én gang for alle.

Hvad skal shampooen indeholde, hvis det skal være den bedste shampoo mod skæl?

Når du skal ud og finde den bedste shampoo mod skæl, eller en god shampoo til tør hovedbund, skal du gå på jagt efter en formel, der både indeholder nogle lindrende og fugtgivende ingredienser (imod kløe) samt nogle antibakterielle ingredienser, der bekæmper hovedproblemet, nemlig svampeinfektionen.

What Ingredients Do Anti-Dandruff Shampoos Contain?

Derfor skal du både kigge efter nogle ingredienser, der har en lindrende og fugtgivende effekt, men som samtidig har nogle antibakterielle egenskaber, som f.eks.:

 • Aloe vera – Hvis du har prøvet at blive solskoldet, kender du sikkert alt til aloe vera. Denne lindrende gel stammer fra Aloe vera-planten og kan lindre flere forskellige hudlidelser, herunder skældannelse i hovedbunden. Aloe vera har desuden en række særlige fugtgivende og antiinflammatoriske egenskaber, som hjælper med at lindre en følsom eller øm hovedbund. Det er grunden til, at den bedste skælshampoo altid bør indeholde aloe vera.
 • Glycerin - Glycerin er en særligt fugtighedsbevarende ingrediens, der suger fugt til sig fra omgivelserne og dermed genopretter fugtniveauet i håret og hovedbunden. Glycerin er utrolig effektiv, når det handler om at holde huden fugtmættet, selv i koldt og tørt vejr. Studier har påvist, at glycerin også er særdeles velegnet til at behandle skældannelse. I et studie blev det bl.a. påvist, at glycerin var i stand til at reducere skældannelse i hovedbunden over en periode på otte uger. Til trods for, at navnet
 • Tea Tree Oil - Når det handler om at finde den bedste skælshampoo, skal man kigge efter et produkt, der indeholder tea tree oil. Denne plantebaserede olie har såvel fugtgivende som svampedræbende egenskaber, som begge behandler problemet bag skællidelsen, nemlig tør hud og svampeinfektion i hovedbunden. Flere studier har påvist, hvordan tea tree oil på effektiv vis hjælper med at bekæmpe skældannelse, bl.a. et studie fra 2002, som viste, at en shampoo til tør hovedbund, der indeholder tea tree oil, kunne reducere skældannelsen med op til 41%. Tea tree oil har ligeledes en særlig lindrende virkning på hovedbunden, hvilket bevirker, at den kan reducere kløe.
 • Dermosoft® decalact MB - ​​Dermosoft® decalact MB er en 100% aktiv og naturligt udvundet antibakteriel ingrediens, som har vist sig at være særdeles effektiv over for de mikroorganismer, der forårsager skældannelse i hovedbunden. Den er derfor et naturligt og mildere alternativ til de mere traditionelle ingredienser i en skælshampoo, som ofte er barske ved huden og håret.

Hvorfor bør jeg vælge en sulfatfri skælshampoo?

Nu har jeg forklaret lidt om de særlige ingredienser, du skal have i baghovedet, når du skal ud og købe den bedste skælshampoo, men hvad så med de ingredienser, du bør undgå? Den værste ingrediens, og den du i særdeleshed skal holde dig langt fra, hvis du er på jagt efter den bedste skælshampoo på markedet, tilhører den type af ingredienser, der kaldes for sulfater.

Sulfater er såkaldte vaskeaktive stoffer, og de findes i et hav af rengøringsmidler, sæber og hårshampooer. Sulfaterne får din hårshampoo til at skumme, men de kan desværre have en rigtig dårlig indvirkning på din hud og dit helbred. De kan irritere huden, tilstoppe dine hudporer og dermed være skyld i akne, røde knopper eller bumser i hovedbunden. Derudover kan sulfaterne udtørre huden og være årsag til skældannelse. Da sulfater har denne udtørrende effekt, er de et rigtigt dårligt valg, hvis du har et hår, der i forvejen har tendens til at udtørre eller har krøllet hår eller fald i håret. Desuden kan disse sulfater trække pigmentet ud af hårets farve, hvilket gør en shampoo med sulfater til et rigtigt dårligt valg, hvis man farver hår.

Min frisør anbefalede mig faktisk engang at bruge en hårshampoo med sulfater til at trække farven ud af mit hår! Det er derfor, at det er rigtigt vigtigt, at du vælger en sulfatfri skælshampoo.

Fordele ved at bruge en sulfatfri skælshampoo

 • Den irriterer ikke huden eller udtørrer håret
 • Den er velegnet til følsom hud og tørt, krøllet hår
 • Den bevarer din smukke hårfarve
 • Du kan bruge den oftere end en stærk, receptpligtig shampoo mod skæl

Derudover behøver du ikke bekymre dig om shampooens skummende egenskaber: En god sulfatfri hårshampoo skummer nemlig også! De mange naturlige ingredienser er langt mere skånsomme for håret og giver dig stadigvæk den samme skummende effekt.

Når du skal ud og på jagt efter den bedste shampoo mod skæl, skal du derfor altid huske at kigge efter de fugtgivende og svampedræbende ingredienser, jeg har nævnt ovenfor.

Mit bud på den bedste skælshampoo med naturlige ingredienser

Efter min mening er den bedste shampoo mod skæl uden tvivl den effektive Instant Relief™ Dandruff Shampoo. Denne shampoo mod skæl har alt det, din skællende hovedbund hungrer efter, hvilket vil sige alle de effektive fugtgivende, kløestillende samt naturligt svampedræbende ingredienser. Foruden glycerin, aloe vera, tea tree oil og dermosoft® decalact MB indeholder denne shampoo til tør hovedbund også et økologisk æbleekstrakt.

Dette æbleekstrakt er fyldt med antioxidanter, og de er med til at beskytte håret og hovedbunden imod skadelige påvirkninger udefra. Derudover indeholder æbleekstraktet også et naturligt polyphenol, ved navn procyanidin B2, som har vist sig at kunne stimulere hårets vækst. Så hvis du er på udkig efter noget hjælp til at få dit hår til at vokse hurtigere, (og hvem er ikke det), så er denne shampoo mod skæl afgjort det perfekte valg.

Derudover er jeg naturligvis rigtig glad for, at Instant Relief™ Dandruff Shampoo er fremstillet ved hjælp af en formel, der ikke indeholder nogen udtørrende sulfater. Desuden er den både vegansk og økologisk, og man ser lynhurtigt effekten. Allerede første gang, man vasker håret, kan man mærke, hvordan de fugtgivende ingredienser trænger ind og lindrer den tørre, kløende hovedbund og allerede fra begyndelsen afhjælper skældannelsen i håret. Derfor er den bedste shampoo mod skæl helt afgjort Instant Relief™ Dandruff Shampoo!

Sådan bruger du en skælshampoo

Nu, da du ved alt om, hvad der skal være af ingredienser i den bedste skælshampoo, er det tid til at høre, hvordan du bruger den.

Da der er forskel på at bruge en shampoo til tør hovedbund og en traditionel shampoo, må du hellere spidse ører:

 • Punkt 1: Sørg for at gøre håret ordentligt vådt, og vælg altid den bedste skælshampoo. Dernæst skal du bruge dine fingerspidser til skånsomt at massere shampooen ned i hovedbunden. Du kan også bruge en scalp massage brush til forsigtigt at skrubbe skællene ud af hovedbunden. Faktisk er det sådan, at jævnlig eksfoliering af hovedbunden er med til at opretholde hårets og hovedbundens balance og kan hjælpe med at reducere skældannelse i håret.
 • Punkt 2: For at opnå de allerbedste resultater, skal du lade skælshampooen sidde og virke i håret og hovedbunden i et par minutter. På den måde vil du få mest muligt ud af de aktive ingredienser.
 • Punkt 3: Skyl håret grundigt med lunkent vand. Varmt vand udtørrer håret og huden, så derfor bør du undgå at bruge varmt vand, når du vasker hår.
 • Punkt 4: Put balsam i håret. Hvis du bruger en balsam, der er specielt udviklet til at styrke hovedbundens sundhed, som f.eks. en Scalp Delight™ Detox Conditioner, kan du godt bruge den helt nede ved hårrødderne. Ellers bør du i stedet nøjes med at påføre produktet på de midterste hårlængder og i spidserne.
 • Punkt 5: Skyl håret grundigt i lunkent vand, og når jeg bruger udtrykket ”grundigt”, så mener jeg det faktisk. Det skyldes, at de mange ophobede produktrester i hovedbunden (inklusive balsamrester) kan forårsage irritation og skældannelse. Derudover kan du vælge at skylle håret i koldt vand, hvilket vil gøre det mere glansfuldt.

Men hvor ofte skal man egentlig vaske hår? Jeg anbefaler, at du vasker hår to til tre gange om ugen, men hvis du har mange skæl, kan det dog være nødvendigt at vaske hår lidt oftere.

Du er simpelthen nødt til at eksperimentere for at finde ud af, hvad der virker bedst for dig og dit hår. Du må prøve noget forskelligt. Jeg har en lille notesbog ude på badeværelset, og den hjælper mig med at holde styr på, hvilke hårprodukter jeg bruger, og hvor ofte. På den måde kan jeg holde øje med, hvordan håret reagerer. Det virker måske lidt nørdet, men de mange forskellige hårtyper har jo forskellige behov, og den bedste måde at opklare, hvad der virker for dig, er ved at prøve nogle forskellige ting og se, hvordan håret reagerer på det.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

De bedste produkter mod skæl (udover en skælshampoo)

Hvis du går op i dit hår og i din hovedbunds sundhed, vil jeg lige præsentere dig for nogle andre rigtig gode produkter. Det kan nemlig godt betale sig at investere i de rette produkter, da de har afgørende betydning for hårets sundhed og for, hvordan håret ser ud til dagligt. Udover at investere i den bedste skælshampoo, kan jeg anbefale dig at prøve følgende:

Instant Relief™ Scalp Spray

Sig farvel til skæl og kløe, og byd velkommen til en hovedbund i balance med Instant Relief™ Scalp Spray. Denne naturlige leave-in skælbehandling fjerner effektivt flager, lindrer irritation, og genopretter den optimale fugt- og pH-balance i din hovedbund.

Et lækkert Scalp Delight™ Bundle-sæt

Scalp Delight™ Bundle er et sæt, som består af en Scalp Delight™ Detox Scrub, en balsam og en Scalp Massage Brush, som tilsammen hjælper med at rense, eksfoliere, stimulere og pleje din hovedbund og dit hår. Du behøver ikke at bekymre dig om, at håret bliver tørt, da alle produkterne giver håret og hovedbunden en dybdevirkende rensning og samtidig forsyner håret og hovedbunden med nogle fugtgivende egenskaber.

Jeg plejer at anbefale disse produkter til dem, der døjer med skæl og fedtet hår, eller som ikke vasker hår regelmæssigt. Dette sæt af specielle produkter nulstiller dit hår og din hovedbund ved at fjerne de ophobede rester, herunder døde hudflager, overskydende talg samt gamle produktrester.

Grow Perfect™ Thickening Spray

Lider du af kløe i hovedbunden? Så skal du endelig prøve en leave-in hovedbundskur, som giver hovedbunden et sandt fugtboost og lindrer den irriterende kløe. Derudover sørger den også for at forbedre blodomløbet i hovedbunden, hvilket styrker hårfolliklerne og stimulerer hårets vækst, (og hvem er ikke vild med det). Det bedste ved produktet er, at det indeholder RootBioTec™, hvilket har vist sig at kunne reducere hårtab med helt op til 31% efter kun to måneders brug.

Naturlige produkter til styling af håret

Men hvis du går op i dit hår, og allerede har valgt at investere i den bedste shampoo mod skæl, hvorfor så egentlig stoppe her? Der er rigtig mange, der har oplevet, at de hårplejeprodukter, der indeholder syntetiske ingredienser, irriterer hovedbunden og efterlader synlige produktrester i håret. Hvis man vil undgå det, vil jeg anbefale, at du kun bruger nogle naturlige stylingprodukter, som f.eks. Mineral Clay Wax eller Ocean Water Sea Salt Spray, som begge hjælper med at styrke hårets naturlige sundhed, selv mens du styler håret til dagligt.

Selvom det er ganske normalt, at man kan have skæl i håret, kan man jo godt blive lidt flov, hvis blusen pludselig er fyldt med skæl. Du skal bare vide, at du ikke er den eneste, der har det problem. Der er rigtig mange, der kæmper med skæl i ny og næ. I mange tilfælde kan man heldigvis løse problemet, uden brug af receptpligtig shampoo, ved at sørge for at købe den bedste skælshampoo på markedet og følge nogle bestemte rutiner, der er sunde for håret og hovedbunden. Hvis du efter et stykke tid stadig ikke føler, at dine skælproblemer er løst, er det måske tid til at gå til lægen.

Vores kunder siger

Fremragende

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

 • Bumser i hovedbunden: Sådan forebygges de kløende og røde knopper

  Bumser i hovedbunden: Sådan forebygges de kløende og røde knopper

 • Bedste tørshampoo uden parfume: Dette skal du kigge efter

  Den bedste, naturlig tørshampoo pulver uden parfume og aerosol

 • Den bedste dybderensende shampoo: Sådan holder du din hovedbund ren

  Den bedste dybderensende shampoo: Sådan holder du din hovedbund ren

 • Den bedste shampoo til fedtet hår – og hvad du skal kigge efter

  Den bedste shampoo til fedtet hår – og hvad du skal kigge efter

Se alle artikler