Bumser i hovedbunden: Sådan forebygges de kløende og røde knopperSe alle artikler

Bumser i hovedbunden: Sådan forebygges de kløende og røde knopper

Står du med en hovedbund, der er fyldt med bumser eller knopper, der klør? Hvis det er tilfældet, og du mangler nogle gode tip til, hvordan du får styr på disse bumser og knopper, så er det bare med at læse med her.

Tro mig, jeg ved alt om, hvor irriterende det er at have røde, kløende knopper i hovedbunden, når man har en følsom hovedbund. Heldigvis er der hjælp at hente, og hvis du sætter dig ind i, hvad der udløser disse bumser og ømme knopper i hovedbunden, vil du meget snart kunne vinke endegyldigt farvel til dine irriterende bumser i hovedbunden.

I denne udførlige artikel vil jeg grave et par spadestik dybere inden for emnet, og afsløre alt om bumser, knopper og de irriterende, røde knopper i hovedbunden, der klør. Jeg vil også se nærmere på, hvad de kommer af og give dig et bud på nogle af de behandlinger, der er baseret på helt naturlige ingredienser. Senere vil jeg komme ind på, hvilke livsstilsændringer der skal til, for at du kan få bugt med bumserne én gang for alle. Lad os se at komme i gang.

Indholdsfortegnelse

Former for bumser i hovedbunden

Lad os starte med at studere de forskellige typer af bumser og kløende knopper i hovedbunden lidt nærmere. Hvis du skal finde den mest effektive behandling, er det nemlig afgørende at få styr på, hvilken type bumser i hovedbunden, der er tale om og finde årsagen til, at du har dem.

Pimples overview

a) Papeller

En papel er en lille, knudeformet, rød knop, som sommetider findes i hovedbunden. Denne knop er en kombination af overskydende fedt og talg, døde hudceller og bakterier, som sætter sig og tilstopper hårsækkenes kanaler. Hvis der går betændelse i hårsækken, kan det føre til en lille hævelse i hovedbunden. Det er som regel første tegn på, at du kan være ved at udvikle bumser og røde knopper i hovedbunden, der klør.

b) Pustler

Denne form for røde pletter i hovedbunden minder om en papel, men de indeholder ikke pus. De minder om de bumser med hvid eller gullig materie, du sikkert kender så godt fra din ansigtshud. En pustel er som regel også mere blød i det end en papel. Disse røde knopper, der klør, ses hyppigt i forbindelse med akne og betændelse i hårsækkene.

c) Bylder

Bylder er sværvægterne inden for kategorien af bumser i hovedbunden. Disse kedelige plageånder er de lig med de kæmpestore betændte bumser, som sommetider kan gøre ondt og genere i længere periode. De opstår, når der er en betændelsestilstand i huden, og de kan være rigtig svære at få kål på. Bylder kræver mere end en almindelig behandling, så hvis du er en af dem, der døjer med store bylder i hovedbunden, bør du få en henvisning til en hudlæge.

d) Kløende udslæt og nældefeber

Et kløende udslæt, som skyldes nældefeber, kan både give dig kløende knopper i hovedbunden og røde knopper andre steder på kroppen i løbet af overraskende kort tid. Disse kløende knopper i hovedbunden skyldes kroppens immunforsvar, som pludselig bliver aktiveret på grund af allergi, stress eller medicinske præparater. Ofte vil disse kløende knopper i hovedbunden forsvinde af sig selv igen, men det er altid en god ide at gå til lægen og finde ud af, hvad det er, der udløser nældefeberen.

e) Betændelse i huden omkring hårsækkene

Denne tilstand, hvor der går betændelse i huden omkring hårsækkene, kan føre til, at der dannes små røde eller hvide knopper i hovedbunden. Bakterier, svampeinfektion eller sågar særlige hårprodukter kan være skyld i, at der opstår betændelse i hårsækkene, og at der dannes bumser i hovedbunden.

f) Seboroisk dermatitis - skæleksem

Denne meget almindelige hudsygdom kan medføre, at man får røde knopper i hovedbunden, der klør, eller sågar få knopper, der skæller. Denne lidelse optræder ofte i kombination med skældannelse, og der kan være brug for en specialshampoo eller nogle særlige præparater for at få styr på den.

Hvis du går rundt og døjer med nogle omfattende problemer i din hovedbund, er det en god ide at gå til lægen og få stillet en korrekt diagnose. Ellers kan du med fordel blive her på siden og høre mere om, hvordan du kan slippe af med dine bumser i hovedbunden.

10 årsager til at du får ømme knopper hovedbunden

Nu, da du har en ide om, hvilken form for bumser du har i hovedbunden, skal vi se nærmere på, hvorfor disse bumser opstår. Hvis du kender den udløsende faktor, er du nemlig godt på vej til at kunne bekæmpe disse uvelkomne gæster. Her får du ti forskellige årsager til, at der opstår bumser i hovedbunden:

1. Øget talgproduktion

Når din hovedbund producerer alt for meget fedtstof, kan det nemt komme til at tilstoppe hårsækkenes kanaler, hvilket kan resultere i, at der kommer bumser og røde pletter i hovedbunden.

2. Bakterievækst

Bacterial Overgrowth

Bakterier, herunder specielt bakterien propionibacterium acnes, kan desværre sprede sig med lynets hast i hovedbunden og bevirke, at man får betændelse og røde knopper i hovedbunden.

3. Svampeinfektion

Der findes forskellige former for svampeinfektion, herunder ringorm (tinea capitis), som kan forårsage kløende knopper i hovedbunden. Hvis du har en tilstand med ømme knopper i hovedbunden, kan det som regel behandles med et svampedræbende præparat.

4. Ophobede produktrester

Hvis du bruger hårprodukter, der indeholder drøje olier eller silikone, direkte i hovedbunden, kan de let komme til at tilstoppe hårsækkenes kanaler og udløse et anfald af røde pletter i hovedbunden, især hvis du ikke får renset din hovedbund grundigt en gang imellem.

5. Kontakteksem

Contact Dermatitis

En allergisk reaktion over for et hårprodukt eller et kemisk tilsætningsstof, såsom parabener, konserveringsmidler eller kraftige duftstoffer, kan forårsage irritation, rødme og kløende knopper i hovedbunden. Så når du skal på jagt efter det bedste produkt til at behandle din kløende hovedbund, vil jeg foreslå, at du vælger nogle produkter, der er baseret på naturlige ingredienser, og som er velegnede til din følsomme hovedbund.

6. Sved og høj luftfugtighed

Hvis du sveder meget, eller opholder dig hvor der er meget fugtigt, kan det i nogle tilfælde føre til bakterievækst i hovedbunden. Det kan bl.a. resultere i, at du kan komme til at stå med nogle røde knopper i hovedbunden, der klør, eller får bumser i hovedbunden og i ansigtet.

7. Hormonelle udsving

Hormonelle udsving, f.eks. i puberteten, under graviditet eller ved ægløsning, kan øge talgproduktionen i hovedbunden, så der er større tendens til at få akne og ømme knopper i hovedbunden.

8. Dårlig hygiejne i hovedbunden

Hvis du ikke får vasket håret regelmæssigt, eller du bruger nogle produkter, der ikke er velegnede til dit hår, kan det resultere i en ophobning af snavs, talg og døde hudceller, hvilket kan føre til tilstoppede porer og kløende knopper i hovedbunden.

9. Stress

Endelig kan der også være tale om stress, du ved den der meget ubehagelige tilstand. Den kan gøre dine hovedbundsproblemer endnu værre og sågar føre til et egentligt stressrelateret hårtab. Derudover kan stress også resultere i, at du får nye hudlidelser, f.eks. ømme knopper i hovedbunden, bumser eller udslæt.

10. Du kradser og piller i hovedbunden

Don’t Scratch

Hvis du går og kradser og piller i din hovedbund uafbrudt, kan du hurtigt komme til at sprede bakterierne og irritere huden i hovedbunden, og det kan give dig røde knopper i hovedbunden, der klør, og få bumserne til at blomstre endnu mere op.

Uanset årsagen til disse irriterende bumser i hovedbunden kan det første skridt til en sund hovedbund være en god hovedbundshygiejne, valget af de rigtige hårprodukter og nogle afslappende øvelser. Om lidt vil jeg se nærmere på nogle af de effektive produkter og ingredienser, du skal gå på udkig efter, når du skal vælge en god shampoo imod akne.

Naturlige ingredienser mod bumser i hovedbunden

Natural Remedies for Scalp Pimples

Når det handler om at få styr på sine bumser i hovedbunden, anbefaler jeg altid at begynde med at prøve nogle skånsomme, naturlige behandlinger, med mindre situationen er helt ude af kontrol. Her får du mit bud på nogle af de mest effektive naturlige ingredienser, som i løbet af kort tid kan hjælpe med at lindre og mindske de mange kløende knopper i hovedbunden:

Tea Tree Oil

Tea tree oil er en rigtig superhelt, når det gælder behandlingen af røde pletter i hovedbunden og svampeinfektioner. Oliens naturlige antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber hjælper med at reducere betændelse og lindrer den irriterede hud.

Dermosoft® Decalact MB

Dermosoft® Decalact MB er en ingrediens, der er naturligt udvundet, og som er kendt for sin antibakterielle og svampedræbende egenskaber. Den forhindrer, at bakterier og svampeinfektion spreder sig i huden i hovedbunden, hvilket gør den til en helt uovertruffen ingrediens, når det gælder om at bekæmpe skæl, knopper i hovedbunden eller andre problemer, der skyldes mikrobakteriel vækst.

Aloe Vera

Aloe vera er selvskrevet, når det handler om at finde en naturlig ingrediens med en plejende og afkølende effekt, der kan reducere betændelse i hovedbunden. Hvis du skal have bekæmpet rødme, irritation eller hjælpe din hovedbund godt på vej, er det en glimrende ide at bruge noget aloe vera-gel eller nogle produkter med et højt indhold af aloe vera.

Æblecidereddike

De antimikrobielle stoffer i æblecidereddike kan være en effektiv hjælp i kampen mod bakterier og svampeinfektioner. Prøv at fortynde lidt æblecidereddike med noget vand og brug blandingen i håret, efter du har vasket håret i shampoo. Så er du med til at bringe hovedbunden tilbage til sin naturlige balance.

Kolde omslag

Hvis bumserne i hovedbunden går hen og bliver ømme eller betændte, kan du med fordel lave et koldt omslag, som kan reducere irritationen og lindre huden omkring de hævede, ømme knopper i hovedbunden.

Alle har en forskellig hud. Derfor er det altid en god ide at teste en akne-behandling på et mindre hudområde, inden du anvender den i hovedbunden. Så er du sikker på, at du ikke får en allergisk reaktion. Hvis du bruger nogle af de naturlige produkter til pleje af din hovedbund, og derudover kan opretholde en god hygiejne i hovedbunden, vil du hurtigt kunne få en sund og velplejet hovedbund. Derfor er det med at finde tålmodigheden frem og være vedholdende, så er jeg sikker på, at du hurtigt kan få styr på bumserne og de irriterende ømme knopper i hovedbunden.

I tilfælde af at det drejer sig om et mere alvorligt angreb af bumser eller akne, kan det være nødvendigt at konsultere en hudlæge og få udskrevet antibiotika eller et svampedræbende præparat, alt afhængigt af hvad lidelsen skyldes.

Den bedste shampoo mod bumser i hovedbunden

Nu skal vi høre om nogle af de enkle løsninger, man kan tage i brug for at få en bumsefri hovedbund, og herunder om de særlige shampooer og produkter, der er udviklet specielt til at takle bumser og knopper i hovedbunden. De produkter, jeg omtaler i denne artikel, er udviklet ved hjælp af en særlig formel, der renser, lindrer og plejer hovedbunden, og som vil være i stand til at få styr på de irriterende bumser i hovedbunden én gang for alle.

Instant Relief™ Dandruff Shampoo

Instant Relief™ Dandruff Shampoo er en ægte superhelt, som er propfyldt med en virksom blanding af tea tree oil, Dermosoft® Decalact MB, aloe vera og glycerin. Oliens naturlige antibakterielle egenskaber hjælper med at holde de mange aknebakterier i skak, mens Dermosoft® Decalact MB på en skånsom, men effektiv måde tager hånd om svampeinfektionen og skaber et sundt miljø i hovedbunden. Aloe vera og glycerin arbejder sammen om at lindre og forsyne hovedbunden med den nødvendige fugt, hvilket er med til at reducere irritation og inflammation.

Derudover er denne økologiske shampoo, der er certificeret økologisk, helt fri for silikone, sulfater og skadelige parabener. Det betyder, at du får en helt ren hovedbund uden at udsætte den for nogen giftige tilsætningsstoffer, som kan være med til at sætte endnu mere gang i produktionen af ømme knopper i hovedbunden. Denne naturlige, svampedræbende shampoo hjælper med at rense din hovedbund, reducere bakterievæksten og få styr på svampeinfektionen. På den måde kan du forebygge et nyt angreb af bumser og ømme knopper i hovedbunden. Shampooen er en sand gamechanger for alle dem, der kæmper med akne og kløende knopper i hovedbunden.

Du kan med fordel kombinere denne shampoo sammen med Instant Relief™ Scalp Spray, som er udviklet med tea tree oil, cedertræolie og Dermosoft® decalact MB, en naturlig ingrediens med antimikrobielle egenskaber.

Scalp Delight™ Detox Scrub

Hvis du hurtigt skal have styr på dine bumser i hovedbunden, er det også en rigtig god ide at give hovedbunden en sund eksfoliering. En skånsom hovedbundsscrub kan nemlig være med til at fjerne de døde hudceller, overskydende talg og de ophobede produktrester, som i værste fald kan tilstoppe kanalerne ved hårsækkene.

Med sit store indhold af økologisk rosmarinolie og havreekstrakt er Scalp Delight™ Detox Scrub et rigtigt godt valg, hvis man er på udkig efter en naturlig eksfolierende behandling. Den økologiske rosmarinolie er med til at reducere inflammation i huden og styrke den sunde balance i hovedbunden. Det specielle rismel fjerner skånsomt de døde hudceller og ophobede produktrester, der kan være med til at give dig kløende knopper i hovedbunden. Det store indhold af kolloid havre gør, at der skabes en naturlig balance i hovedbunden, som kan give dig en tiltrængt pause fra de irriterende røde knopper i hovedbunden. Når du får eksfolieret og opfrisket din hovedbund med denne hovedbundsscrub, vil du også kunne forhindre, at der dannes nye bumser i hovedbunden og kunne skabe et perfekt miljø i hovedbunden og styrke den sunde hårvækst.

Begge disse shampooer mod akne er et oplagt valg til bumser og røde knopper i hovedbunden, der klør, da de er specielt udviklet til at genoprette den sunde balance i hovedbunden. Samtidig er de også den optimale løsning til dem, der har ømme knopper i hovedbunden, da disse shampooer ikke går på kompromis med de naturlige, skånsomme ingredienser. Husk, at vedholdenhed er nøglen til at få styr på din hovedbund. Derfor er det vigtigt at få inddraget disse shampooer mod bumser i hovedbunden i din faste hårplejerutine. På den måde vil du være godt på vej til at få en sund hovedbund, du ikke behøver at bekymre dig om.

Hvis man døjer med bumser eller røde knopper i hovedbunden, der klør, er det utrolig afgørende at bruge den helt rigtige shampoo og samtidig undgå at bruge andre hårprodukter, såsom olier og geleer direkte i hovedbunden. Disse produkter kan nemlig føre til, at du får tilstoppede hudporer, og det kan gøre din akne og de røde knopper i hovedbunden endnu værre.

Gode tip til at forebygge bumser i hovedbunden

Udover at bruge nogle effektive naturlige ingredienser og shampooer imod akne og røde pletter i hovedbunden er det også utroligt vigtigt at få forebygget nye angreb af bumser og knopper, hvis du gerne vil have en sund, velplejet hovedbund. Her får du lige et par gode tip til, hvordan du kan ændre dine hårplejerutiner, så du kan holde bumserne i hovedbunden i skak:

Korrekt og regelmæssig hårvask

Hvis du vil have en sund hovedbund og et velplejet hår, er det utrolig afgørende, at du vasker håret på den helt rigtige måde og med regelmæssige mellemrum. På den måde vil du kunne få en ren og bumsefri hovedbund og slippe for de ømme knopper i hovedbunden. Derfor skal du vælge en skånsom, sulfatfri shampoo og massere den godt ind i hovedbunden. Hvis du skal sikre, at du får renset hovedbunden, så der ikke sidder snavs tilbage, er det en god ide at bruge en speciel shampoo mod akne og røde knopper i hovedbunden. Du skal også sikre dig, at du får skyllet håret grundigt, så produktresterne kommer ud af håret og ikke tilstopper porerne nede ved hårsækkene.

Vælg nogle hovedbundsvenlige produkter

Hvis du har tendens til at få røde knopper i hovedbunden, der klør, skal du gå i en stor bue uden om drøje olier og silikonestoffer, da de kan få håret til at klaske sammen og dermed skabe en optimal grobund for de ømme knopper i hovedbunden. Jeg anbefaler derfor, at du vælger de lette, fugtgivende produkter, der er udviklet til at bekæmpe fedtet hår eller skældannelse i hovedbunden uden at tilstoppe porerne.

Sørg for at begrænse brugen af stylingprodukter i hovedbunden

Hårsprayer og geleer kan efterlade ophobede produktrester i din hovedbund, og det kan resultere i, at dine hudporer bliver tilstoppet. Hvis du bruger flere af disse produkter til hverdag, og du har bumser i hovedbunden, skal du forsøge at minimere brugen af disse produkter. Det er ligeledes meget vigtigt jævnligt at bruge en eksfolierende behandling, f.eks. en hovedbundsscrub eller en speciel shampoo mod de røde knopper i hovedbunden, især hvis du bruger mange forskellige stylingprodukter til hverdag.

Sørg for at sengetøjet er rent

Keep Your Bedding Clean

Sørg for at vaske dit sengetøj regelmæssigt, så du får fjernet snavs, fedtstoffer og bakterier, som med tiden kan hobe sig op. Du kan også overveje at investere i et antibakterielt, superblødt hovedpudebetræk af bambusmateriale for at mindske risikoen for at få flere bumser og forhindre, at du kommer til at stå med de irriterende røde knopper i hovedbunden, der klør.

Undgå at pille i hovedbunden

Avoid touching

Det kan være utrolig fristende lige at klø og kradse lidt i hovedbunden, men prøv at undgå at rode alt for meget rundt i den. Et par beskidte fingre kan nemlig afsætte bakterier og fedt nede i hovedbunden, hvilket kan føre til, at du kommer til at stå med en irriteret hovedbund og får ømme knopper hovedbunden.

Spis en afbalanceret kost og husk at drikke vand

Switch Up Your Diet

En hud, der er fugtmættet, og en sund kost kan være et stort skridt på vejen til at få en sundere hud og et flottere hår. Du skal sørge for at drikke godt med vand og lade mange af de nærrigsrige fødevarer, såsom frugt, grøntsager og produkter med fuldkornshvede, indgå i dine daglige måltider. Hvis det ikke er muligt, kan du med fordel prøve et kosttilskud til håret, som f.eks. hair formula gummies.

Få styr på din stressede hverdag

Reduce Stress

Stress kan tage hårdt på din hud og din hovedbund. Find nogle metoder til at håndtere det stressede hverdagsliv, f.eks. nogle gode afslappende teknikker, øvelser eller spændende hobbyer.

Hvornår er tiden inde til at søge professionel hjælp

Hvis problemerne vokser dig over hovedet, kan det være en rigtig god ide at opsøge professionel hjælp, så du kan få et lægemiddel.

Hvis du ikke kan få styr på dine bumser i hovedbunden og tilstanden er uændret, selvom du har prøvet forskellige behandlinger imod bumser i hovedbunden, er tiden inde til at få en henvisning til hudlægen. Røde knopper i hovedbunden, der klør, og bumser kan nemlig også skyldes en underliggende sygdom, hvor der vil være behov for at få stillet en præcis diagnose og få et lægemiddel.

Hvis du står med en irriterende kløe, har en meget øm hovedbund, eller har opdaget nogle ændringer i din tilstand, er det en god ide at få en henvisning til en hudlæge. Husk, at hudlægerne er eksperter og kan tilbyde individuel behandling, alt afhængigt af behovet. Jo hurtigere du kommer i gang, jo færre bekymringer. Hvis du er hurtig til at søge behandling, vil du også lynhurtigt kunne få en sund hovedbund.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

I denne artikel har jeg set nærmere på flere forskellige effektive behandlinger imod bumser og ømme knopper i hovedbunden. Det er bl.a. shampooer, der er fremstillet af naturlige ingredienser, såsom tea tree oil, og en speciel hovedbundsscrub, som er skånsom, men virkelig effektiv.

Til syvende og sidst er det alfa og omega, at du sørger for at bruge nogle hovedbundsvenlige produkter i din daglige hårpleje, hvis du gerne vil undgå de mange irriterende bumser og røde knopper i hovedbunden.

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

 • Bedste tørshampoo uden parfume: Dette skal du kigge efter

  Den bedste, naturlig tørshampoo pulver uden parfume og aerosol

 • Den bedste dybderensende shampoo: Sådan holder du din hovedbund ren

  Den bedste dybderensende shampoo: Sådan holder du din hovedbund ren

 • Den bedste skælshampoo: Få bugt med skæl i hovedbunden på et øjeblik

  Den bedste skælshampoo: Få bugt med skæl i hovedbunden på et øjeblik

 • Den bedste shampoo til fedtet hår – og hvad du skal kigge efter

  Den bedste shampoo til fedtet hår – og hvad du skal kigge efter

Se alle artikler