Shampoo uden SilikonerSe alle artikler

Shampoo uden silikone: Her er alt du skal vide om silikonefri shampoo og balsam

Har du nogensinde prøvet at stå med et nyvasket hår, der ser fedtet og livløst ud? De fleste af os har en forventning om, at et nyvasket hår ser rent, glansfuldt og fyldigt ud. Her kan du læse, hvorfor håret kan se klasket og fedtet, så snart du træder ud af badet.

Hvis den hårshampoo, du vasker hår i, er fyldt med skadelige silikonestoffer, kan den desværre komme til at gøre langt mere skade end gavn, især hvis shampooen tilmed indeholder sulfater. Læs med her, og hør mere om brugen af silikone i hårshampooer og om, hvordan du finder den bedste shampoo og balsam uden silikone og sulfater.

Indholdsfortegnelse

Hvad betyder det, at der er silikone i shampooen?

Silikone er et kemisk stof, som findes i mange kosmetiske produkter, herunder i shampoo og andre hårprodukter. Silikone er polymer udvundet af silica, et naturligt mineral. Silikonestofferne kan have mange forskellige navne, men som regel har de et navn, der ender på ”cone” (f.eks. ”dimethicone”).

Silikone i en shampoo har det formål, at den lægger sig som en usynlig film uden på de enkelte hårstrå og forhindrer, at fugten trænger ind i håret og forårsager krus. Man kan faktisk betragte silikonen som en regnfrakke til håret! Silikonen i shampoo kan således hjælpe med at gøre håret mere blankt og medgørligt. Hvis du f.eks. har brugt en ny shampoo og balsam for nylig og bemærket, at håret pludselig ser flottere ud, er det takket være silikonen (og ofte flere silikoner) i produkterne!

Men hør så lige her; I og med at silikonen kun indkapsler håret, gør den ikke noget, der i øvrigt forbedrer hårets tilstand. Derimod kan den rent faktisk være direkte skadelig for dit hår. Læs meget mere omkring dette nedenfor.

Derfor skal du vælge en shampoo uden silikone og sulfater

Der er tilsyneladende mange fordele ved at bruge en shampoo med silikone til sit hår, i hvert fald når det gælder hårets udseende på den korte bane. Imidlertid har disse shampooer med silikone desværre også en kedelig skyggeside.

Som vi nævnte tidligere, trænger silikonen ikke ind i håret. I stedet lægger den sig som en usynlig film uden på hårstråene, hvilket kan forhindre, at andre - værdifulde - ingredienser, kan trænge ind i hårstråene. Hvis du vælger at bruge en shampoo, der indeholder nogle af de mest skadelige silikonestoffer for håret (mere om skadelige silikonestoffer for håret nedenfor) kan du hurtigt komme til at opleve et af disse to scenarier:

  • Tørt hår. Da silikonen i din shampoo hindrer de fugtgivende ingredienser i at trænge ind i hårstråene, kan du på længere sigt komme til at stå med et meget udtørret og skrøbeligt hår.
  • Fedtet hår. I takt med at dit hår bliver mere og mere tørt i det, vil din hovedbund begynde at producere mere fedtstof for at kompensere for det. Resultat? Et hår, der ser fedtet ud. Det kan hurtigt føre til en ond cirkel. Hvis dit hår ser fedtet ud, skal du jo bare vaske det, ikke? Desværre er det bare sådan, at endnu mere hårvask, med denne type shampoo, der indeholder skadelige silikonestoffer for håret, bare vil forværre situationen yderligere.

Fedtet hår

Så hvordan ser de ophobede rester fra silikone så egentlig ud? Det afhænger af din hårtype. Hvis du har glat eller fint hår, vil de ophobede silikonerester få dit hår til at se fladt og livløst ud. Hvis du har krøllet hår, vil de ophobede silikonerester bevirke, at dine krøller ikke ser så bevægelige og glansfulde ud som før, eller at dit hår slet ikke rigtig krøller mere.

Tegn på at silikonen i shampooen har skadelig indvirkning på håret: Den hårplejerutine, som tidligere efterlod dig med glansfulde, sunde lokker, virker pludselig ikke længere. Hvis din shampoo og balsam lige pludselig ikke længere har samme effekt, som de plejer, kan det rent faktisk skyldes, at du har en ophobning af silikonerester i håret.

I modsætning til en række andre ingredienser, der er skadelige for dit hår, er silikonestofferne heldigvis ikke skadelige for dit helbred. Dog kan en ophobning af silikone i hovedbunden føre til irriterende kløe. Silikonestoffer er komedogeniske, det vil sige, at de tilstopper porerne. Hvis du har tendens til akne, vil en shampoo med silikone derfor kunne gøre udbruddet endnu værre.

Et lille tip: Hvis du står med en tør, kløende hovedbund, som skyldes silikone i din hårshampoo, så skulle du tage at prøve vores hovedbundskur Grow Perfect™ Thickening Spray. Denne formel, som bl.a. indeholder pebermynte og rosmarin, har en beroligende virkning på den irriterede hovedbund. Desuden forsyner den øjeblikkeligt håret med en flot volumen og vil uden tvivl også styrke den sunde hårvækst!

HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray

Grow Perfect™ Thickening Spray

Leave-in volumen spray, beriget med RootBioTec™, der arbejder på at øge hårets tæthed.

229 kr

Læs mere

Her er en anden grund til, at du bør vælge en silikonefri shampoo: Silikonestoffer er dårlige for miljøet. De silikonestoffer, der er skadelige for håret, nedbrydes ikke naturligt i vand, hvilket vil sige, at de betegnes som ikke-biologisk nedbrydelige. Når du vasker hår, bliver silikonestofferne skyllet ud i afløbet. På længere sigt ophober disse stoffer sig i vandet og kan føre til forurening. Det er en af de andre gode grunde til at vælge hårprodukter uden silikone.

forurening

Hvad så med sulfater? De skadelige silikonestoffer i de traditionelle shampooer er udviklet til at arbejde sammen med sulfater, da sulfaternes slibende effekt vasker de ophobede silikonerester ud. I en shampoo og en tilhørende balsam kan det f.eks. være balsammen, der indeholder silikone for at optimere hårets glans og gøre det mere medgørligt. Når du så skal have de ophobede silikonestoffer vasket ud af håret, kan det til gengæld være shampooen, der indeholder nogle skadelige sulfater. På længere sigt kan brugen af shampooer og balsammer med sulfater og silikone føre til, at du får et tørt, skrøbeligt hår, som har tendens til at knække. Hvis du er på jagt efter et sundere og smukkere hår, bør du altså i stedet gå efter en shampoo og balsam uden silikone og sulfater.

Hvilke silikonestoffer er skadelige for håret?

Det er ikke alle silikonestoffer, der er skadelige for håret. Silikonestoffer er resistente, hvilket betyder, at de ikke nedbrydes, hvis de udsættes for varme eller UV-stråling. Det betyder, at de kan være gavnlige at bruge i de produkter, der bruges til at beskytte håret imod varmepåvirkning eller direkte sollys.

Det er imidlertid sådan, at hvis du jævnligt bruger hårprodukter, der indeholder silikone, vil du nok også være nødt til at bruge en dybderensende shampoo uden silikone for at fjerne de ophobede produktrester. Alternativt kan du vælge et af vores hårprodukter uden silikone, som f.eks. Sun Defense Hair Mist eller den effektive Ocean Water Sea Salt Spray, for helt at undgå de ophobede produktrester i hovedbunden til at begynde med.

HairLust - Sun Defense Hair Mist HairLust - Sun Defense Hair Mist

Sun Defense Hair Mist

Ultra fugtgivende leave-in hår mist, der også giver solbeskyttelse til håret.

179 kr

Læs mere
HairLust - Ocean Water Sea Salt Spray HairLust - Ocean Water Sea Salt Spray

Ocean Water Sea Salt Spray

Saltvandsspray til håret, beriget med Aquaxyl™, som skaber volumen, tekstur og let hold.

149 kr

Læs mere

Et af de steder, hvor der helst ikke skal være silikone, er i de fugtgivende produkter. Som vi nævnte tidligere, er silikone ikke i stand til at trænge ind i håret, ligesom det heller ikke kan forsyne dine tørre lokker med fugt. Derfor er det utrolig vigtigt at vælge nogle naturlige hårprodukter uden silikone, især hvis du har et tørt, beskadiget hår eller lider af hårtab.

Det er ikke alle typer af silikone, der bruges i hårshampooer, der er ens. Grundlæggende findes der to former for silikone i shampooer: den vandopløselige og den fedtopløselige.

Vandopløselige silikonestoffer

Når du bruger en af de traditionelle shampooer og noget vand, er det rimeligt nemt at vaske den vandopløselige silikone, der findes i både shampoo og de andre produkter, ud af håret igen. Nogle gange kaldes disse silikonestoffer for ”åndbare”. De giver håret glans og virker plejende, uden at efterlade en ophobning af produktrester, da de er nemme at vaske ud af håret ved hjælp af vand. Nogle af disse vandopløselige silikonestoffer i hårprodukter er bl.a.:

 • Dimethicone Copolyol
 • Lauryl Methicone Copolyol
 • PEG-8 Dimethicone
 • PEG-12 Dimethicone
 • Dimethicone PEG-8 Succinate
 • Amodimethicone (når ingredienserne Tricedeth-12 og Centrimonium Chloride er til stede i samme produktformular)

Fedtopløselige silikonestoffer

De fedtopløselige silikonestoffer i shampooer er derimod svære at vaske ud af hår og hovedbund igen, og det kan være nødvendigt at anvende en shampoo, der indeholder sulfater, eller bruge en dybderensende scalp scrub, som f.eks. Scalp Delight™ Detox Scrub, som er silikone- og sulfatfri. Her er navnene på nogle af de silikonestoffer, du skal være på udkig efter:

 • Dimethicone
 • Cyclomethicone
 • Amodimethicone (når ingredienserne Tricedeth-12 og Centrimonium Chloride ikke er til stede i samme produktformular)
 • Phenyl Trimethicone
 • Cetearyl Methicone
 • Dimethiconol
 • Stearyl Dimethicone

Hvis du ønsker dig et sundere hår, bør du altid gennemgå shampooens varedeklaration grundigt og sikre dig, at shampooen ikke indeholder nogen af de fedtopløselige silikonestoffer, der ikke kan vaskes ud med vand.

HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub
Sælger hurtigt ⚡️

Scalp Delight™ Detox Scrub

Opfriskende hovedbundsscrub til tør, kløende eller fedtet hovedbund.

199 kr

Læs mere
HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Hovedbundsbørste med bløde silikonepigge for skånsom eksfoliering og stimulering.

99 kr

Læs mere

Hvad skal jeg gøre, hvis der er silikone i min nuværende shampoo?

Hvad skal man egentlig gøre, hvis den shampoo, man bruger i øjeblikket, så indeholder disse skadelige silikonestoffer? Først og fremmest skal du begynde at anvende en dybderensende behandling, som f.eks. den opfriskende hovedbundsscrub Scalp Delight™ Detox Scrub. Denne økologiske hovedbundsscrub, er en shampoo uden silikone og sulfater, som skånsomt fjerner de ophobede rester, der ødelægger hårets glans og skaber kløe i hovedbunden. De fugtgivende, naturlige ingredienser, herunder den økologiske aloe vera-saft og acai-ekstraktet, virker beroligende og fugtgivende på hovedbunden og håret, mens Gluadin® Kera-P LM (et hydrolyseret grøntsagsprotein) genopretter manglen på proteiner i de enkelte hårstrå og styrker den sunde hårvækst.

Brug en shampoo til tør og kløende hovedbund sammen med vores Scalp Delight™ Scalp Delight™ Scalp Massage Brush for at opnå det bedste resultat. Hovedbundsbørsten har bløde børstepigge, som øger blodomløbet og skånsomt eksfolierer hovedbunden. Desuden er det bare rigtigt lækkert!

Sådan finder du en god silikonefri shampoo

Så hvordan finder man egentlig de bedste hårprodukter uden silikone? Mange shampooer, som ifølge varedeklarationen er ”silikonefri”, indeholder måske ikke lige de silikonestoffer, der er skadelige for håret, men til gengæld nogle af de andre silikonestoffer. Derfor er det vigtigt at kigge grundigt på listen ovenfor, inden du går ud og køber en shampoo og balsam uden silikone og sulfater. Hvis du helt vil undgå silikone i din shampoo, skal du i stedet gå på udkig efter nogle af de produkter, der indeholder nogle naturlige, blødgørende og plejende ingredienser, f.eks. botaniske olier.

Har du brug for hjælp? Her får du vores bud på de bedste silikonefrie shampooer, opdelt efter hårtype.

Den bedste silikonefrie shampoo til tyndt og tørt hår

Et tyndt og tørt hår har et ganske særligt behov og har brug for en silikonefri shampoo, baseret på en unik formel. Vi anbefaler, at du bruger Split Fix™ Shampoo, som skånsomt renser håret, mens den genopbygger de enkelte hårstrå ved hjælp af hydrolyserede proteiner, og dermed forebygger at håret knækker. Ved regelmæssig brug vil håret komme til at se synligt sundere ud på kun 21 dage*. Det er grunden til, at det er en af de allerbedste shampooer til tørt hår! For at opnå det bedst mulige resultat skal du bruge et sæt bestående af en shampoo og balsam uden silikone og sulfater. Split Fix™ Shampoo, uden silikone og sulfater passer til Split Fix™ Conditioner, som er en silikonefri balsam.

Køb det samlede sæt her til en tilbudspris.

HairLust - Split Fix™ Shampoo HairLust - Split Fix™ Shampoo
Forudbestil

Split Fix™ Shampoo

Sulfatfri shampoo til tørt, skrøbeligt eller skadet hår, som forebygger spaltede spidser og knækkede hår.

179 kr

Læs mere
HairLust - Split Fix™ Duo HairLust - Split Fix™ Duo
Sælger hurtigt ⚡️
Spar 15%
Forudbestil

Split Fix™ Duo

Genopbyggende shampoo og balsam sæt, som skaber optimale betingelser for sund hårvækst.

358 kr

304 kr

Læs mere

Den bedste shampoo uden silikone til mænd

Mænd, der oplever hårtab, kan ligeledes få stor gavn af at bruge en shampoo uden silikone og sulfater, som f.eks. Grow Perfect™ Shampoo. Shampooens særlige formel og specielle ingredienser - herunder økologisk rosemarinolie og Anagain™, hvis virkning er klinisk dokumenteret - hjælper med at stimulere hårvæksten og øge hårets tæthed.

HairLust - Grow Perfect™ Shampoo HairLust - Grow Perfect™ Shampoo
Sælger hurtigt ⚡️
Forudbestil

Grow Perfect™ Shampoo

Shampoo mod hårtab til kvinder og mænd med fint og tyndt hår. Den er beriget med AnaGain™ og økologisk rosmarin.

179 kr

Læs mere

De bedste hårprodukter uden silikone til krøllet hår

Fremhæv dine smukke krøller, og styrk den sunde hårvækst med Curl Crush™ Shampoo, en silikonefri shampoo. Den aktive blanding af veganske mikroproteiner, bambusekstrakt og en speciel fugtgivende sukkerblanding hjælper med at genopbygge og pleje det krusede hår, så du får bløde, definerede krøller.

Et krøllet hår er ofte særligt udsat for at tørre ud. Det er derfor, at det er så utroligt vigtigt, at du kun bruger hårprodukter uden silikone. Hvis du er på jagt efter en god balsam uden silikone og sulfater til krøllet hår, kan vi anbefale dig at prøve Curl Crush™ Conditioner.

Køb det samlede sæt her til en tilbudspris.

HairLust - Curl Crush™ Shampoo HairLust - Curl Crush™ Shampoo

Curl Crush™ Shampoo

Sulfatfri shampoo til krøllet hår, som skånsom vasker hår og hovedbund.

179 kr

Læs mere
HairLust - Curl Crush™ Duo HairLust - Curl Crush™ Duo
Spar 15%

Curl Crush™ Duo

Shampoo og balsam til krøllet hår, som forsyner krøller med fugt og let protein.

358 kr

304 kr

Læs mere

Den bedste shampoo uden silikone til lyst hår

Den bedste shampoo uden silikone til lyst hår indeholder en helt særlig ingrediens, nemlig et violette mikropigmenter. Enriched Blonde™ Silver Shampoo reparerer dine beskadigede lokker, mens den samtidig neutraliserer de røde og gullige undertoner i håret. For at opnå det bedst mulige resultat, bør du også anvende Enriched Blonde™ Silver Conditioner, en speciel balsam uden silikone og sulfater.

Køb det samlede sæt her til en tilbudspris.

HairLust - Enriched Blonde™ Silver Shampoo HairLust - Enriched Blonde™ Silver Shampoo

Enriched Blonde™ Silver Shampoo

Silver shampoo, der opfrisker blondt eller gråt hår ved at fjerne uønskede gullige toner.

179 kr

Læs mere
HairLust - Enriched Blonde™ Duo HairLust - Enriched Blonde™ Duo
Spar 15%

Enriched Blonde™ Duo

Silver shampoo og balsam, der opfrisker blondt eller gråt hår ved at fjerne uønskede gullige toner.

358 kr

304 kr

Læs mere

Hvad så med en balsam uden silikone og sulfater?

Du bør altid vælge en balsam uden silikone og sulfater af nøjagtig samme årsag, som du vælger en shampoo uden silikone. De skadelige silikonestoffer hober sig op på hårstråene og gør håret skrøbeligt og får det til at se fedtet ud. Det gælder uanset, om de skadelige silikonestoffer findes i din shampoo, balsam eller andre stylingprodukter. De vil have samme negative effekt! I stedet bør du vælge nogle hårprodukter uden silikone, som er baseret på naturlige, botaniske ingredienser, som f.eks. aloe vera, sheasmør eller olivenolie, som virker fugtgivende og forsyner håret med glans.

Sådan kommer du i gang med shampoo og balsam uden silikone og sulfater

Er du klar til at skifte dine hårprodukter ud? Så følg disse enkle råd, så du kan komme i gang med at skifte dine nuværende hårprodukter ud med en shampoo og balsam uden silikone og sulfater.

Punkt 1: Rens håret skånsomt

>Punkt 1: Rens håret skånsomt

Begynd med at fjerne alle spor af skadelige silikonestoffer i håret ved at give det en sulfatfri dybderensende behandling, som f.eks. Scalp Delight™ Detox Scrub. For at opnå det bedst mulige resultat anbefaler vi, at du også bruger Scalp Delight™ Scalp Delight™ Scalp Massage Brush.

HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub
Sælger hurtigt ⚡️

Scalp Delight™ Detox Scrub

Opfriskende hovedbundsscrub til tør, kløende eller fedtet hovedbund.

199 kr

Læs mere
HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Hovedbundsbørste med bløde silikonepigge for skånsom eksfoliering og stimulering.

99 kr

Læs mere

Punkt 2: Plej håret i dybden

Punkt 2: Plej håret i dybden

Efter at have brugt en shampoo med silikone i længere tid, kan du risikere at stå med et hår, der er blevet endnu mere udtørret. Derfor anbefaler vi, at du giver håret en effektiv hårkur, i form af Split Fix™ Hair Mask. Sørg for at påføre produktet på de de udsatte områder, såsom de spaltede spidser. Denne specielle dybdevirkende hårkur er rig på en række naturlige, fugtgivende botaniske ingredienser, herunder økologisk aloe vera, acai-ekstrakt og abrikoskerneolie. Desuden indeholder den ligeledes en række andre ingredienser, der styrker hårvæksten, bl.a. kaffebønneolie. Lad produktet sidde i håret i fem til ti minutter for at opnå den fulde effekt, og skyl dernæst håret grundigt i lunken vand.

HairLust - Split Fix™ Hair Mask HairLust - Split Fix™ Hair Mask

Split Fix™ Hair Mask

Silikonefri hårkur til tørt, skrøbeligt eller skadet hår, som forebygger spaltede, slidte spidser.

199 kr

Læs mere
HairLust - Split Fix™ Hair Mask Trio HairLust - Split Fix™ Hair Mask Trio
Spar 15%

Split Fix™ Hair Mask Trio

Dette sæt inkluderer Split Fix™ Hair Mask, Bamboo Hair Towel Wrap og Wet Hair Detangler Brush.

357 kr

303 kr

Læs mere

Punkt 3: Vask håret

Punkt 3: Vask håret

Næste gang, du vasker hår, bør du bruge en shampoo uden silikone. Så vil du nemlig opleve, hvordan dit hår med tiden bare bliver flottere og flottere i takt med, at du får sundere hår!

Så hvad skal der så ske nu? Du kan begynde med at tjekke varedeklarationen på din yndlingsshampoo og se, om den indeholder nogle af de silikonestoffer, der er skadelige for håret. Hvis du vælger at skifte dine nuværende hårprodukter ud med en shampoo og balsam uden silikone og sulfater, kan det faktisk vise sig at blive en af de bedste beslutninger, du nogensinde har taget!

*Studier foretaget af BASF. Hvis du ønsker yderligere oplysninger om disse studier, kan du besøge www.personal-care.basf.com or www.carecreations.basf.com

Vores kunder siger

Fremragende

4.4 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • De bedste hårprodukter til krøllet hår: Alt du skal vide

  De bedste hårprodukter til krøllet hår: Alt du skal vide

 • Bamboo Heatless Curls Kit: Step-by-Step Guide

  Bamboo Heatless Curls Kit: Step-by-Step Guide

 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

 • Hvad er Curly Girl Metoden? Sådan kommer du i gang med metoden

  Hvad er Curly Girl Metoden? Sådan kommer du i gang med metoden

 • sulfatfri shampoo

  Shampoo uden sulfat og silikone: Sådan finder du den bedste sulfatfrie shampoo

Se alle artikler