Shampoo uden silikone: Her er alt du skal vide om silikonefri shampoo og balsamSe alle artikler

Shampoo uden silikone: Her er alt du skal vide om silikonefri shampoo og balsam

Har du nogensinde prøvet at stå med et nyvasket hår, der ser fedtet og livløst ud? De fleste af os har en forventning om, at et nyvasket hår ser rent, glansfuldt og fyldigt ud. Her kan du læse, hvorfor håret kan se klasket og fedtet, så snart du træder ud af badet.

Hvis den hårshampoo, du vasker hår i, er fyldt med skadelige silikonestoffer, kan den desværre komme til at gøre langt mere skade end gavn, især hvis shampooen tilmed indeholder sulfater. Læs med her, og hør mere om brugen af silikone i hårshampooer og om, hvordan du finder den bedste shampoo og balsam uden silikone og sulfater.

Indholdsfortegnelse

Hvad betyder det, at der er silikone i shampooen?

Silikone er et kemisk stof, som findes i mange kosmetiske produkter, herunder i shampoo og andre hårprodukter. Silikone er polymer udvundet af silica, et naturligt mineral. Silikonestofferne kan have mange forskellige navne, men som regel har de et navn, der ender på ”cone” (f.eks. ”dimethicone”).

Silikone i en shampoo har det formål, at den lægger sig som en usynlig film uden på de enkelte hårstrå og forhindrer, at fugten trænger ind i håret og forårsager krus. Man kan faktisk betragte silikonen som en regnfrakke til håret! Silikonen i shampoo kan således hjælpe med at gøre håret mere blankt og medgørligt. Hvis du f.eks. har brugt en ny shampoo og balsam for nylig og bemærket, at håret pludselig ser flottere ud, er det takket være silikonen (og ofte flere silikoner) i produkterne!

Men hør så lige her; I og med at silikonen kun indkapsler håret, gør den ikke noget, der i øvrigt forbedrer hårets tilstand. Derimod kan den rent faktisk være direkte skadelig for dit hår. Læs meget mere omkring dette nedenfor.

Derfor skal du vælge en shampoo uden silikone og sulfater

Der er tilsyneladende mange fordele ved at bruge en shampoo med silikone til sit hår, i hvert fald når det gælder hårets udseende på den korte bane. Imidlertid har disse shampooer med silikone desværre også en kedelig skyggeside.

Som vi nævnte tidligere, trænger silikonen ikke ind i håret. I stedet lægger den sig som en usynlig film uden på hårstråene, hvilket kan forhindre, at andre - værdifulde - ingredienser, kan trænge ind i hårstråene. Hvis du vælger at bruge en shampoo, der indeholder nogle af de mest skadelige silikonestoffer for håret (mere om skadelige silikonestoffer for håret nedenfor) kan du hurtigt komme til at opleve et af disse to scenarier:

 • Tørt hår. Da silikonen i din shampoo hindrer de fugtgivende ingredienser i at trænge ind i hårstråene, kan du på længere sigt komme til at stå med et meget udtørret og skrøbeligt hår.
 • Fedtet hår. I takt med at dit hår bliver mere og mere tørt i det, vil din hovedbund begynde at producere mere fedtstof for at kompensere for det. Resultat? Et hår, der ser fedtet ud. Det kan hurtigt føre til en ond cirkel. Hvis dit hår ser fedtet ud, skal du jo bare vaske det, ikke? Desværre er det bare sådan, at endnu mere hårvask, med denne type shampoo, der indeholder skadelige silikonestoffer for håret, bare vil forværre situationen yderligere.

Fedtet hår

Så hvordan ser de ophobede rester fra silikone så egentlig ud? Det afhænger af din hårtype. Hvis du har glat eller fint hår, vil de ophobede silikonerester få dit hår til at se fladt og livløst ud. Hvis du har krøllet hår, vil de ophobede silikonerester bevirke, at dine krøller ikke ser så bevægelige og glansfulde ud som før, eller at dit hår slet ikke rigtig krøller mere.

Tegn på at silikonen i shampooen har skadelig indvirkning på håret: Den hårplejerutine, som tidligere efterlod dig med glansfulde, sunde lokker, virker pludselig ikke længere. Hvis din shampoo og balsam lige pludselig ikke længere har samme effekt, som de plejer, kan det rent faktisk skyldes, at du har en ophobning af silikonerester i håret.

I modsætning til en række andre ingredienser, der er skadelige for dit hår, er silikonestofferne heldigvis ikke skadelige for dit helbred. Dog kan en ophobning af silikone i hovedbunden føre til irriterende kløe. Silikonestoffer er komedogeniske, det vil sige, at de tilstopper porerne. Hvis du har tendens til akne eller røde knopper i hovedbunden der klør, vil en shampoo med silikone derfor kunne gøre udbruddet endnu værre.

Et lille tip: Hvis du står med en tør, kløende hovedbund, som skyldes silikone i din hårshampoo, så skulle du tage at prøve vores hovedbundskur Grow Perfect™ Thickening Spray. Denne formel, som bl.a. indeholder pebermynte og rosmarin, har en beroligende virkning på den irriterede hovedbund. Desuden forsyner den øjeblikkeligt håret med en flot volumen og vil uden tvivl også styrke den sunde hårvækst!

Her er en anden grund til, at du bør vælge en silikonefri shampoo: Silikonestoffer er dårlige for miljøet. De silikonestoffer, der er skadelige for håret, nedbrydes ikke naturligt i vand, hvilket vil sige, at de betegnes som ikke-biologisk nedbrydelige. Når du vasker hår, bliver silikonestofferne skyllet ud i afløbet. På længere sigt ophober disse stoffer sig i vandet og kan føre til forurening. Det er en af de andre gode grunde til at vælge hårprodukter uden silikone.

forurening

Hvad så med sulfater? De skadelige silikonestoffer i de traditionelle shampooer er udviklet til at arbejde sammen med sulfater, da sulfaternes slibende effekt vasker de ophobede silikonerester ud. I en shampoo og en tilhørende balsam kan det f.eks. være balsammen, der indeholder silikone for at optimere hårets glans og gøre det mere medgørligt. Når du så skal have de ophobede silikonestoffer vasket ud af håret, kan det til gengæld være shampooen, der indeholder nogle skadelige sulfater. På længere sigt kan brugen af shampooer og balsammer med sulfater og silikone føre til, at du får et tørt, skrøbeligt hår, som har tendens til at knække. Hvis du er på jagt efter et sundere og smukkere hår, bør du altså i stedet gå efter en shampoo og balsam uden silikone og sulfater.

Hvilke silikonestoffer er skadelige for håret?

Det er ikke alle silikonestoffer, der er skadelige for håret. Silikonestoffer er resistente, hvilket betyder, at de ikke nedbrydes, hvis de udsættes for varme eller UV-stråling. Det betyder, at de kan være gavnlige at bruge i de produkter, der bruges til at beskytte håret imod varmepåvirkning eller direkte sollys.

Det er imidlertid sådan, at hvis du jævnligt bruger hårprodukter, der indeholder silikone, vil du nok også være nødt til at bruge en dybderensende shampoo uden silikone for at fjerne de ophobede produktrester. Alternativt kan du bruge silikonefri stylingprodukter som Thermal Shield™ Heat Protectant eller Ocean Water Sea Salt Spray for at forhindre ophobning i at opstå i første omgang.

Et af de steder, hvor der helst ikke skal være silikone, er i de fugtgivende produkter. Som vi nævnte tidligere, er silikone ikke i stand til at trænge ind i håret, ligesom det heller ikke kan forsyne dine tørre lokker med fugt. Derfor er det utrolig vigtigt at vælge nogle naturlige hårprodukter uden silikone, især hvis du har et tørt, beskadiget hår eller lider af hårtab.

Det er ikke alle typer af silikone, der bruges i hårshampooer, der er ens. Grundlæggende findes der to former for silikone i shampooer: den vandopløselige og den fedtopløselige.

Vandopløselige silikonestoffer

Når du bruger en af de traditionelle shampooer og noget vand, er det rimeligt nemt at vaske den vandopløselige silikone, der findes i både shampoo og de andre produkter, ud af håret igen. Nogle gange kaldes disse silikonestoffer for ”åndbare”. De giver håret glans og virker plejende, uden at efterlade en ophobning af produktrester, da de er nemme at vaske ud af håret ved hjælp af vand. Nogle af disse vandopløselige silikonestoffer i hårprodukter er bl.a.:

 • Dimethicone Copolyol
 • Lauryl Methicone Copolyol
 • PEG-8 Dimethicone
 • PEG-12 Dimethicone
 • Dimethicone PEG-8 Succinate
 • Amodimethicone (når ingredienserne Tricedeth-12 og Centrimonium Chloride er til stede i samme produktformular)

Fedtopløselige silikonestoffer

De fedtopløselige silikonestoffer i shampooer er derimod svære at vaske ud af hår og hovedbund igen, og det kan være nødvendigt at anvende en shampoo, der indeholder sulfater, eller bruge en dybderensende scalp scrub, som f.eks. Scalp Delight™ Detox Scrub, som er silikone- og sulfatfri. Her er navnene på nogle af de silikonestoffer, du skal være på udkig efter:

 • Dimethicone
 • Cyclomethicone
 • Amodimethicone (når ingredienserne Tricedeth-12 og Centrimonium Chloride ikke er til stede i samme produktformular)
 • Phenyl Trimethicone
 • Cetearyl Methicone
 • Dimethiconol
 • Stearyl Dimethicone

Hvis du ønsker dig et sundere hår, bør du altid gennemgå shampooens varedeklaration grundigt og sikre dig, at shampooen ikke indeholder nogen af de fedtopløselige silikonestoffer, der ikke kan vaskes ud med vand.

Hvad skal jeg gøre, hvis der er silikone i min nuværende shampoo?

Hvad skal man egentlig gøre, hvis den shampoo, man bruger i øjeblikket, så indeholder disse skadelige silikonestoffer? Først og fremmest skal du begynde at anvende en dybderensende behandling, som f.eks. den opfriskende hovedbundsscrub Scalp Delight™ Detox Scrub. Denne økologiske hovedbundsscrub, er en shampoo uden silikone og sulfater, som skånsomt fjerner de ophobede rester, der ødelægger hårets glans og skaber kløe i hovedbunden. De fugtgivende, naturlige ingredienser, herunder den økologiske aloe vera-saft og acai-ekstraktet, virker beroligende og fugtgivende på hovedbunden og håret, mens Gluadin® Kera-P LM (et hydrolyseret grøntsagsprotein) genopretter manglen på proteiner i de enkelte hårstrå og styrker den sunde hårvækst.

Brug en shampoo til tør og kløende hovedbund sammen med vores Scalp Delight™ Scalp Massage Brush for at opnå det bedste resultat. Hovedbundsbørsten har bløde børstepigge, som øger blodomløbet og skånsomt eksfolierer hovedbunden. Desuden er det bare rigtigt lækkert!

Sådan finder du en god silikonefri shampoo

Så hvordan finder man egentlig de bedste hårprodukter uden silikone? Mange shampooer, som ifølge varedeklarationen er ”silikonefri”, indeholder måske ikke lige de silikonestoffer, der er skadelige for håret, men til gengæld nogle af de andre silikonestoffer. Derfor er det vigtigt at kigge grundigt på listen ovenfor, inden du går ud og køber en shampoo og balsam uden silikone og sulfater. Hvis du helt vil undgå silikone i din shampoo, skal du i stedet gå på udkig efter nogle af de produkter, der indeholder nogle naturlige, blødgørende og plejende ingredienser, f.eks. botaniske olier.

Har du brug for hjælp? Her får du vores bud på de bedste silikonefrie shampooer, opdelt efter hårtype.

Den bedste silikonefrie shampoo til skadet og ødelagt hår

Et skadet og ødelagt hår har et ganske særligt behov og har brug for en silikonefri shampoo, baseret på en unik formel. Vi anbefaler, at du bruger Split Fix™ Shampoo, som skånsomt renser håret, samtidig med at den giver langvarig hydrering og næring for at forhindre brud. Det er grunden til, at det er en af de allerbedste shampooer til ødelagt hår! For at opnå det bedst mulige resultat skal du bruge et sæt bestående af en shampoo og balsam uden silikone og sulfater. Split Fix™ Shampoo, uden silikone og sulfater passer til Split Fix™ Conditioner, som er en silikonefri balsam.

Køb det samlede sæt her til en tilbudspris.

Den bedste silikonefri shampoo til tyndt hår

Personer, der oplever at håret bliver tyndere, kan også drage fordel af at bruge en silikonefri shampoo som Grow Perfect™ Shampoo. Denne særlige formel hjælper med at forbedre hårvækst og tæthed med klinisk beviste ingredienser som Anagain™ og økologisk rosmarinolie. brug den sammen med den silikonefrie Grow Perfect™ Conditioner for det bedste resultat.

Køb det samlede sæt her til en tilbudspris.

Den bedste silikonefrie shampoo meget tørt hår

Vi har beriget denne fugtgivende shampoo til tørt hår med en lang række forskellige økologiske ingredienser, herunder granatæbleekstrakt, aloe vera, hyldeblomst, aloe vera, og tebladsekstrakt. Stjerneingrediensen i Moisture Hero™ Shampoo og balsam er Aquaxyl™, bestående af tre vandbindende kulhydrater, som arbejder på at genopbygge den naturlige fugtbalance i hårets inderste kutikellag og skabe en langvarig fugtgivende effekt. Hvis du spørger os, er det den bedste shampoo til tørt hår.

Køb det samlede sæt her til en tilbudspris.

De bedste hårprodukter uden silikone til krøllet hår

Fremhæv dine smukke krøller, og styrk den sunde hårvækst med Curl Crush™ Shampoo, en silikonefri shampoo. Den aktive blanding af veganske mikroproteiner, bambusekstrakt og en speciel fugtgivende sukkerblanding hjælper med at genopbygge og pleje det krusede hår, så du får bløde, definerede krøller.

Et krøllet hår er ofte særligt udsat for at tørre ud. Det er derfor, at det er så utroligt vigtigt, at du kun bruger hårprodukter uden silikone. En anden skånsom vaskemetode for krøller, er at bruge en co-wash i stedet for en almindelig shampoo. Denne er mere mild, og er særlig velegnet til et krøllet hår, som er meget tørt og kruset.

Hvis du er på jagt efter en god balsam uden silikone og sulfater til krøllet hår, kan vi anbefale dig at prøve Curl Crush™ Conditioner.

Køb det samlede sæt her til en tilbudspris.

Den bedste silikonefrie shampoo til fint hår

Hvis du har fint eller fladt hår - eller bare gerne vil tilføje ekstra volumen til dit hår - prøv Volume Wizard™ Shampoo. Denne volumengivende silikonefri shampoo er baseret på en let formel, som booster hårets volumen uden at tynge håret. For at øge volumen endnu mere, brug shampooen med Volume Wizard™ Conditioner.

Køb det samlede sæt her til en tilbudspris.

Den bedste silikonefrie shampoo til blonde hår

Den bedste shampoo uden silikone til lyst hår indeholder en helt særlig ingrediens, nemlig et violette mikropigmenter. Enriched Blonde™ Silver Shampoo reparerer dine beskadigede lokker, mens den samtidig neutraliserer de røde og gullige undertoner i håret. For at opnå det bedst mulige resultat, bør du også anvende Enriched Blonde™ Silver Conditioner, en speciel balsam uden silikone og sulfater.

Køb det samlede sæt her til en tilbudspris.

Hvad så med en balsam uden silikone og sulfater?

Du bør altid vælge en balsam uden silikone og sulfater af nøjagtig samme årsag, som du vælger en shampoo uden silikone. De skadelige silikonestoffer hober sig op på hårstråene og gør håret skrøbeligt og får det til at se fedtet ud. Det gælder uanset, om de skadelige silikonestoffer findes i din shampoo, balsam eller andre stylingprodukter. De vil have samme negative effekt! I stedet bør du vælge nogle hårprodukter uden silikone, som er baseret på naturlige, botaniske ingredienser, som f.eks. aloe vera, sheasmør eller olivenolie, som virker fugtgivende og forsyner håret med glans.

Tip: For ekstra hydrering og næring prøv en silikonefri leave-in conditioner, f.eks Split Fix™ Leave-in Conditioner. Den pakker håret ind i et plejende slør for at genopbygge strukturen i ​​beskadiget, skrøbeligt hår og hjælper med at udglatte spaltede spidser og efterlade dit hår glat, blødt og sundere.

Sådan kommer du i gang med shampoo og balsam uden silikone og sulfater

Er du klar til at skifte dine hårprodukter ud? Så følg disse enkle råd, så du kan komme i gang med at skifte dine nuværende hårprodukter ud med en shampoo og balsam uden silikone og sulfater.

Punkt 1: Rens håret skånsomt

>Punkt 1: Rens håret skånsomt

Begynd med at fjerne alle spor af skadelige silikonestoffer i håret ved at give det en sulfatfri dybderensende behandling, som f.eks. Scalp Delight™ Detox Scrub. For at opnå det bedst mulige resultat anbefaler vi, at du også bruger Scalp Delight™ Scalp Massage Brush.

Punkt 2: Plej håret i dybden

Punkt 2: Plej håret i dybden

Efter at have brugt en shampoo med silikone i længere tid, kan du risikere at stå med et hår, der er blevet endnu mere udtørret. Derfor anbefaler vi, at du giver håret en effektiv hårkur, i form af Split Fix™ Hair Mask. Sørg for at påføre produktet på de de udsatte områder, såsom de spaltede spidser. Denne specielle dybdevirkende hårkur er rig på en række naturlige, fugtgivende botaniske ingredienser, herunder økologisk aloe vera, acai-ekstrakt og abrikoskerneolie. Desuden indeholder den ligeledes en række andre ingredienser, der styrker hårvæksten, bl.a. kaffebønneolie. Lad produktet sidde i håret i fem til ti minutter for at opnå den fulde effekt, og skyl dernæst håret grundigt i lunken vand.

Punkt 3: Vask håret

Punkt 3: Vask håret

Næste gang, du vasker hår, bør du bruge en shampoo uden silikone. Så vil du nemlig opleve, hvordan dit hår med tiden bare bliver flottere og flottere i takt med, at du får sundere hår!

Så hvad skal der så ske nu? Du kan begynde med at tjekke varedeklarationen på din yndlingsshampoo og se, om den indeholder nogle af de silikonestoffer, der er skadelige for håret. Hvis du vælger at skifte dine nuværende hårprodukter ud med en shampoo og balsam uden silikone og sulfater, kan det faktisk vise sig at blive en af de bedste beslutninger, du nogensinde har taget!

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

 • Hvad er Curly Girl Metoden? Sådan kommer du i gang med metoden

  Hvad er Curly Girl Metoden? Sådan kommer du i gang med metoden

 • Shampoo uden sulfat og silikone: Sådan finder du den bedste sulfatfrie shampoo

  Shampoo uden sulfat og silikone: Sådan finder du den bedste sulfatfrie shampoo

 • Hårgelé til krøller eller krøllecreme, hvad er bedst til styling?

  Hårgelé til krøller eller krøllecreme, hvad er bedst til styling?

 • Hvad er co-washing? Kom godt i gang med co-wash (+produktanbefalinger)

  Hvad er co-washing? Kom godt i gang med co-wash (+produktanbefalinger)

Se alle artikler