Hvad er co-washing? Kom godt i gang med co-wash (+produktanbefalinger)Se alle artikler

Hvad er co-washing? Kom godt i gang med co-wash (+produktanbefalinger)

Hvis du har krøllet hår, har du formentlig allerede hørt om fænomenet co-washing. Co-washing, også kendt som balsamvask, er en metode, hvor du vasker hår i en nærende balsam i stedet for at bruge en traditionel hårshampoo. Men inden du kaster dig ud i det, er der dog lige et par ting, du skal skrive dig bag øret. Er du blevet nysgerrig? Så læs med og lær meget mere om co-washing lige her.

Co-washing er den seneste tid gået hen og blevet virkeligt populært, navnlig blandt dem, der har krøllet hår. I denne artikel vil jeg derfor se nærmere på fænomenet co-washing, hvad det går ud på, hvilke fordele der er ved metoden, ikke mindst, hvem der kan få glæde af at bruge en co-wash. Jeg vil også se nærmere på forskellen mellem en en low poo-shampoo og en co-wash, for til sidst, at afsløre, hvad du skal være på udkig efter, når du skal i gang med at bruge et co-wash-produkt.

Indholdsfortegnelse

Hvad er en co-wash egentlig for noget?

Co-washing eller balsamvask, er en særlig vaskemetode, hvor man vasker håret i en balsam i stedet for at bruge en almindelig hårshampoo. Ideen bag co-washing er, at det er alt for barskt for håret, at man bruger en almindelig hårshampoo til hverdag, hvis man har en af de hårtyper, der har tendens til at udtørre, herunder et bølget eller krøllet hår. Derfor er det mere skånsomt med en co-washing af håret, som renser, men samtidig opretholder fugtniveauet i håret.

Her er det dog vigtigt at bemærke, at det ikke er alle balsammer, der egner sig som balsamvask. Nogle balsammer indeholder f.eks. silikone, der over tid, kan hobe sig op i hovedbunden og på hårstråene. Så når du giver håret en balsamvask, er det bedst at bruge en balsam, der er specielt udviklet til formålet, eller i det mindste en, der er silikonefri og let i konsistensen.

Alt imens en vask med en almindelig balsam kan være et fremragende valg til krøllet hår, vil et specielt co-wash produkt, som Curl Crush™ Co-Wash kunne give dig et endnu bedre resultat. Denne type af produkter er nemlig specielt udviklet til at fungere som en balsamvask og er derfor mere lette i konsistensen end en almindelig balsam. Derudover indeholder den en række særlige vaskeaktiver, som renser håret uden at udtørre det. Produktet er derfor et godt valg til dem, der kunne tænke sig at prøve en co-wash. En co-washing forebygger også en eventuel ophobning af produktrester i hovedbunden og vil derfor efterlade dig med nogle krøller, der føles rene og velplejede.

Har du brug for hjælp til at finde det rette produkt? Så læs endelig videre, fordi lige om lidt vil jeg nemlig give dig nogle tricks til, hvordan du finder den bedste co-wash til krøllet hår.

Fordele og ulemper ved en balsamvask

Ligesom med så meget andet, er der både fordele og ulemper ved co-washing:

Fordelene ved co-washing

Fordelene ved co-washing

1. Fugtgivende og nærende for håret

Hvis du giver håret en co-washing, kan den hjælpe med at forsyne dit krøllede hår med den nødvendige fugt og glans, da denne hårtype let kan udtørre og komme til at se livløst og ødelagt ud.

2. Udtørrer ikke hår eller hovedbund

Brugen af traditionel hårshampoo kan være en barsk omgang for et krøllet hår og kan efterlade det fuldstændig udtørret og porøst.

3. Forebygger knækket og kruset hår

Da en balsamvask er en langt mere skånsom metode end en almindelig hårvask, er den med til at forebygge, at håret begynder at knække og kruse.

Ulemperne ved co-washing

Ulemperne ved co-washing

1. Kan ikke bruges som dybderens

Hvis man hyppigt giver sit hår en balsamvask kan denne type hårvask med tiden skabe en ophobning af produkt- og fedtrester i hovedbunden, især hvis man ikke bruger en god dybderensende shampoo en gang imellem. Hyppig co-washing kan derfor bevirke, at håret bliver livløst og klasker sammen, da den ikke vasker i bund.

2. Metoden er ikke optimal til alle hårtyper

Mens en co-washing kan være et fremragende valg til et krøllet, udtørret eller ødelagt hår, findes der imidlertid andre og bedre alternativer til dem, der har fedtet eller fint hår. Derudover er det heller ikke den optimale løsning til dem, der døjer med skæl, da en vaskebalsam ofte ikke kan vaske hovedbunden helt ren og fri for skæl.

Hvem kan få størst glæde af at give håret en co-washing?

Hvem kan få glæde af co-washing?

Hårtyper med bølger, krøller eller fald

Co-washing kan være et rigtigt godt valg, hvis man har bølger, krøller eller fald i håret, da disse hårtyper er tilbøjelige til at udtørre og kruse. Brugen af en traditionel shampoo kan nemlig være en barsk omgang for disse hårtyper, og det kan let føre til, at håret udtørrer endnu mere end f.eks. glat hår. En co-wash, derimod, giver dig mulighed for at vaske og rense håret, uden at ribbe håret for alle de naturlige olier. Dermed får du nogle krøller, der ser sunde, fugtmættede og velplejede ud.

Et lille tip: Hvis du har krøllet hår, kan du læse mere i artiklen: De bedste produkter til krøllet hår.

Tørt og kruset hår eller grovere hårstruktur

Hvis man har et meget tørt hår, et hår med en grov struktur eller et kruset hår, kan det ligeledes være fordelagtigt at give håret en co-washing. Disse hårtyper har nemlig en tendens til at knække og kruse og har godt af at få tilført den ekstra fugt, som en co-washing kan tilbyde. Derudover kan en co-wash hjælpe med at pleje og styrke håret, hvilket gør det mindre tilbøjeligt til at knække, da det bliver mere modstandsdygtigt.

Et porøst hår

En anden hårtype, der er velegnet til co-washing, er det meget porøse hår. Et hår, der er meget porøst vil nemlig ofte have huller i kutikellaget, hvilket bevirker, at fugten let siver ud af håret. Når du giver håret en co-wash, vil den behandling hjælpe med at lukke hullerne i kutikellaget og genskabe fugtbalancen i håret, hvilket resulterer i, at dine krøller bliver velplejede og lettere at håndtere.

Hvis du hyppigt vasker håret

En co-washing kan være et rigtigt godt valg, hvis man vasker håret hyppigt, f.eks. hvis man dyrker meget sport. Hyppig hårvask kan nemlig efterlade dig med et hår, der er udtørret, og som har let ved at knække. En co-washing er meget velegnet til at vaske sved og overskydende fedtstoffer ud af håret, uden at udtørre det. Det er altså en skånsom måde at vaske hår på, hvis man ofte har behov for at vaske håret eller få det frisket det op.

Til en tør, kløende hovedbund

Til sidst er det også værd at bemærke, at et godt co-wash produkt kan være rigtigt effektivt mod tør hovedbund. Da en traditionel shampoo kan være en barsk og udtørrende omgang for huden, kan det hurtigt føre til udtørring og skæl. Hvis man derimod giver håret en co-wasing, vil den have en lindrende og fugtgivende effekt og med tiden være med til at reducere udtørring og skæl i håret.

Hvilke hårtyper vil ikke have godt af co-washing?

De fleste hårtyper vil have godt af en balsamvask i ny og næ, men der findes imidlertid også nogle enkelte hårtyper, som ikke vil have godt af denne form for vask. Det gælder f.eks. et fint, tyndt eller glat hår, hvor en co-wash oftest vil få håret til at klaske sammen og se fedtet ud. Derudover bør dem med en fedtet, skællende eller irriteret hovedbund også undgå at bruge en balsamvask, men i stedet fokusere på at få bragt hovedbunden tilbage i sin naturlige balance først.

Hvis du har fedtet hår, er det også en god ide lige at læse denne artikel: De bedste shampooer til fedtet hår.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Bør jeg vælge en low-poo-shampoo eller en co-wash?

Både en low-poo-shampoo, som f.eks. Curl Crush™ Shampoo og en co-wash er udviklet til at give krøllet hår en skånsom vask. Derudover er de begge fri for sulfater, silikone, udtørrende alkohol og mineralske olier. Begge produkter er samtidig godkendt til brug ved Curly Girl-metoden. Der er imidlertid nogle væsentlige forskelle på de to produkter.

En low-poo-shampoo indeholder flere rensende vaskestoffer og overfladeaktive midler (selvom disse stoffer er skånsomme) i modsætning til de produkter, der bruges til co-wash. De er udviklet til effektivt at fjerne skidt, overskydende produktrester og hudfedt, hvilket giver håret en mere dybdegående rensning.

En co-wash eller balsam vask, derimod, er udviklet til at forsyne håret med en fugtgivende og plejende effekt, samtidig med at den skånsomt vasker håret rent. Den indeholder typisk få vaskeaktiver samt en lang række fugtgivende ingredienser, som f.eks. advokadoolie, og aloe vera.

De fleste, der har krøller, vil helst veksle mellem en low-poo-shampoo og en co-wash. Ved at veksle mellem produkterne får de nemlig bedre mulighed for at holde håret og hovedbunden helt ren.

Sådan finder du den bedste co-wash til krøllet hår

Disse ingredienser skal du gå efter

De bedste co-wash produkter er udviklet til at virke rensende og fugtighedsgivende på samme tid, og det er vigtigt at være på udkig efter disse ingredienser, som bruges til at opnå denne effekt. Her er nogle af de vigtigste ingredienser, du skal gå på jagt efter i en co-wash til krøllet hår:

 • Skånsomme vaskeaktiver – De bedste produkter til co-wash af krøllet hår har en mindre udtørrende effekt end en traditionel shampoo. Et af de mest anvendte vaskeaktiv er coco-glucoside, er et skånsomt rensemiddel, som effektivt fjerner urenheder uden at suge alle de naturlige olier ud af håret. Bemærk, at dette vaskeaktiv skummer meget lidt.
 • Fugtighedsbevarende ingredienser – De fugtighedsbevarende ingredienser er dem, der tiltrækker og opretholder fugtniveauet i håret. Glycerin er et almindeligt udbredt fugtighedsbevarende middel, som anvendes i mange produkter til co-wash. Det hjælper både med at opretholde hårets fugtbalance, blødgøre håret og gøre det lettere at sætte og style det.
 • Fugtighedsgivende og plejende ingredienser – En balsamvask til krøllet hår skal også indeholde en række ingredienser, der kan forsyne håret med fugt og pleje. Advokadoolie er en utrolig populær ingrediens, da den er rig på de fedtsyrer, der virker fugtgivende og styrkende på de enkelte hårstrå. Aloe vera er en anden fremragende ingrediens, der har en lindrende og fugtmættende effekt på hovedbunden, samtidig med at den stimulerer den naturlige hårvækst.
 • Ingredienser, der styrker og reparerer håret – De bedste produkter til co-washing af håret indeholder reparerende eller styrkende ingredienser, som f.eks. Anagain™, der reparerer håret i dybden. Anagain™ er et patenteret produkt, der er udvundet fra ærtespirer. Det har vist sig at have en klinisk dokumenteret effekt, når det handler om at fremme hårets tæthed og give det mere fylde. Resultatet er, at denne ingrediens stimulerer håret og beskytter det, så det ikke knækker, samtidig med at det fremmer en naturlig hårvækst.

Disse ingredienser skal du undgå

Når du skal ud og finde en rigtig god co-wash til krøllet hår, bør du altid undgå de ingredienser, der forårsager en ophobning af produktrester i hovedbunden, men i stedet sørge for at forebygge ved at vaske håret og hovedbunden på en korrekt måde. Her kommer mit bud på nogle af de ingredienser, du bør gå helt uden om, når du skal finde et produkt til balsamvask:

 • Silikonestoffer – Der findes som regel et hav af forskellige silikonestoffer i hårprodukter, da de bruges til at danne et beskyttende lag uden på håret. Silikonestoffer er med til at forhindre, at håret mister fugt og skaber samtidig en flot glans i håret. De kan dog også være skyld i, at der er produktrester, der hober sig op uden på håret og i hovedbunden, hvilket kan gøre det vanskeligt for andre fugtgivende produkter at trænge ordentlig ind i håret. Derfor er det afgørende at vælge et produkt, der er silikonefrit eller undgå de ingredienser, som ender på ”cone”, ”conol”, eller ”siloxane”. Hvis du vil høre mere om, hvordan du undgår silikonestoffer, er det en god ide at læse artiklen: silikonefrie shampooer og balsammer.
 • Drøje produkter med et højt indhold af olie – Mens det kan være rigtigt fordelagtigt at bruge diverse hårolier i et tørt hår, kan de mere drøje produkter, med et højt indhold af olie, være deciderede uegnet til co-washing af håret. Sådanne hårolier kan nemlig tynge håret og gøre det svært at få vasket håret ordentligt rent. I stedet bør du derfor kigge efter et vandbaseret produkt med en lettere konsistens, som indeholder nogle gode, plejende ingredienser, og som ikke efterlader dig med en hovedbund fyldt med ophobede produktrester.

Sådan kommer du i gang med co-wash: trin for trin

Metoden, med at give håret en balsamvask, er ret forskellig fra en almindelig hårvask, men det er stadigvæk rimelig nemt at gå til, hvis du bare følger denne lille guide punkt for punkt.

Trin 1: Gør håret vådt

Først skal du skylle håret grundigt med vand. Det er vigtigt, at det bliver skyllet godt, så du bagefter kan fordele co-wash produktet jævnt i håret.

Trin 2: Påfør co-wash jævnt i håret

Her er det vigtigt at påføre produktet nøjagtigt som en shampoo og at fokusere på hovedbunden i stedet for spidserne.

Trin 3: Sørg for at massere produktet godt

Sørg for at massere din balsamvask grundigt ind i hovedbunden og fordele den jævnt i håret. Massér med fingrene i et par minutter. Da en co-wash ikke indeholder nogle af de skummende tilsætningsstoffer, som de traditionelle shampooer gør, skal du sørge for at arbejde produktet godt ind i håret med fingrene. Hvis du ikke synes, at denne metode, er effektiv nok, kan du i stedet vælge at bruge Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Den har nemlig nogle bløde silikonepigge, som kan give hovedbunden en effektiv eksfoliering, samtidig med at den styrker blodomløbet i hovedbunden.

Trin 4: Skyl håret grundigt

Nu skal du skylle håret grundigt i lunkent vand, så du kan få alle produkt- og fedtresterne ud af håret.

Trin 5: Gentag behandlingen

Alt afhængigt af hvor mange ophobede produkt- og fedtrester, der sidder tilbage i håret, kan der være brug for at gentage behandlingen en gang mere for at opnå de bedste resultater.

Trin 6: Afslut med en nærende balsam eller hårkur

Efter at du har givet det krøllede hår en co-wash, kan du følge op med en hårkur, f.eks. Curl Crush™ Hair Mask eller balsam, såsom Curl Crush™ Conditioner for at forsyne de lange længder med den fornødne fugt.

Trin 7: Nu skal håret styles

Efter du har skyllet håret grundigt, kan du gå i gang med at style det, som du ønsker. Jeg vil anbefale Curl Crush™ Defining Cream eller Defining Mousse, som hjælper med at fremhæve krøllerne, og give dem endnu mere fugt. Afslut med Curl Crush™ Defining Gel for medium hold og beskyttelse mod varme fra diffuser, hvis du bruger sådan en.

Ved at følge disse enkle punkter, kan du nu aktivt bruge et co-wash produkt til at rense dit hår. Husk at vælge en co-wash, der indeholder alle de nødvendige ingredienser, hvis du vil opnå det bedst mulige resultat.

Flere tip og tricks når du giver håret en balsamvask

Her får du lige et par ekstra gode tip, du kan bruge, når du giver håret en co-washing:

 • Start med et rent hår og en ren hovedbund – Hvis du bruger flere forskellige hårprodukter, der indeholder silikonestoffer eller olier, er det bedst først at rense håret med et produkt, som f.eks Scalp Delight™ Detox Scrub eller en anden effektiv dybderensende shampoo, inden du kaster dig ud i at give håret en balsamvask. Det vil nemlig fjerne de gamle ophobede produktrester og gøre håret klar til co-washing.
 • Brug rigeligt af produktet – Som jeg nævnte tidligere, så indeholder en co-wash ikke de samme skummende tilsætningsstoffer, ligesom en almindelig shampoo gør. Derfor er det nødvendigt at bruge mere af produktet, end hvis der er tale om en almindelig shampoo.
 • Eksperimenter lidt med hyppigheden – Hvor ofte, du skal give håret en co-washing, er forskelligt fra person til person. Nogle vil have behov for at give håret en balsamvask hver anden dag, mens andre måske kan nøjes med en enkelt gang om ugen. Nogle foretrækker at vaske det krøllede hår i en low-poo shampoo en gang om ugen, og så friske håret op med en co-wash en til to gange om ugen. Her er det vigtigt at prøve at eksperimentere lidt med hyppigheden for at se, hvad der virker bedst for dig. Uanset hvilke rutiner du plejer at have, så vil jeg anbefale, at du bruger en dybderensende shampoo mindst hver 10. til 14. dag for at undgå en ophobning af produktrester i hovedbunden.
 • Husk at bruge et bambushåndklæde – Efter du har vasket hår, bør du tørre håret i et blødt bambus håndklæde for at få fugten ud af håret på en skånsom måde. Det er nemlig med til at forebygge, at håret begynder at kruse eller knække.
 • Beskyt håret i løbet af natten – Hvis du vil give dit hår en optimal beskyttelse, bør du udskifte dit sædvanlige hovedpudebetræk af bomuld med et bambus pudebetræk eller bruge et specielt hårnet, der beskytter håret imod at knække og samtidig beskytter dine krøller, når du sover.

Hvis du følger disse enkle råd, kan du sikre dig, at din co-washing rutine både er effektiv og fordelagtig for dit hår.

Til slut kan jeg kort opsummere, at en balsamvask altså kan være det oplagte valg, hvis man er på udkig efter et skånsomt alternativ til en traditionel hårvask. Hvis du følger brugsanvisningen og vores enkle råd, og vælger et co-wash produkt med de rette ingredienser, vil du kunne få et rent, fugtmættet og velplejet hår. Husk at overveje, hvilken hårtype du har, hvor porøst håret er og hvilket behov du har, når du skal vælge det rigtige produkt. Husk også at væbne dig med tålmodighed, når du skal finde ud af, hvad der virker bedst. Med vores gode råd og tip er jeg sikker på, at vejen til de smukke lokker er blevet meget kortere, og at du snart vil kunne glæde dig over dine velplejede lokker.

Vores kunder siger

Fremragende

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Frisure til naturkrøllet hår? Få de naturlige krøller frem uden krus!

  Frisure til naturkrøllet hår? Få de naturlige krøller frem uden krus!

 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

 • Hvad er Curly Girl Metoden? Sådan kommer du i gang med metoden

  Hvad er Curly Girl Metoden? Sådan kommer du i gang med metoden

 • Shampoo uden sulfat og silikone: Sådan finder du den bedste sulfatfrie shampoo

  Shampoo uden sulfat og silikone: Sådan finder du den bedste sulfatfrie shampoo

 • Hårgelé til krøller eller krøllecreme, hvad er bedst til styling?

  Hårgelé til krøller eller krøllecreme, hvad er bedst til styling?

Se alle artikler