Kan stress forårsage hårtab? Årsag og behandling af hårtab efter stressSe alle artikler

Kan stress forårsage hårtab? Årsag og behandling af hårtab efter stress

Kan stress forårsage hårtab? Hvis du også er en af dem, der har været igennem en meget stresset periode og har oplevet, at du fik hårtab forårsaget af stress, er du bestemt ikke den eneste. Læs med her, og hør meget mere om sammenhængen mellem hårtab og stress. Derudover vil vi også se nærmere på, hvordan du kan få håret tilbage efter stress.

Indholdsfortegnelse

Kan stress forårsage hårtab?

Er det sådan, at stress kan forårsage hårtab? Det korte svar er ja. Hvis man udsættes for voldsomme følelsesmæssige påvirkninger kan man sagtens få hårtab forårsaget af stress. Her får du en række eksempler på nogle af de følelsesmæssige påvirkninger, der kan føre til hårtab:

 • Brud i parforholdet
 • Man mister sit arbejde
 • Man mister et nært familiemedlem
 • Skilsmisse
 • Økonomisk usikkerhed
 • Et stort arbejdspres fra job eller skole
 • Udefrakommende faktorer, f.eks. naturkatastrofer eller pandemier

Andre faktorer, der kan resultere i hårtab forårsaget af stress, kan f.eks. være alvorlig sygdom, en operation, ulykke eller sågar en fødsel.

Så hvordan kan stress så egentlig føre til hårtab? Inden vi ser nærmere på et hårtab forårsaget af stress, er vi lige nødt til at høre lidt om hårets livscyklus. Vi har alle sammen omkring 100.000 hårfollikler i hovedbunden, som hver producerer deres egne hår. Hårfolliklerne producerer disse hår, mens de gennemgår en såkaldt livscyklus, som består af en vækstfase, en hvilefase og en afstødelsesfase. De enkelte hårfollikler befinder sig i hver sin fase i hårets livscyklus, hvilket er årsagen til, at det er ganske normalt at tabe op mod 30-150 hårstrå om dagen. Det er dog sådan, at langt de fleste af hårfolliklerne befinder sig i hårets vækstfase.

Når vi udsættes for en stresspåvirkning, er kroppens forsvar at lade flere hår end normalt gå fra vækstfasen til hvilefasen. Normalt vil ca. 90 procent af dine hårstrå befinde sig i vækstfasen og 10 procent i hvilefasen, men når du får hårtab forårsaget af stress, vil det medføre, at mere end 20 procent af hårfolliklerne går over i hvilefasen samtidigt. For nogle vil helt op til 50 procent af hårfolliklerne gå over i hvilefasen. Et par måneder senere vil disse hårstrå så gå over i afstødelsesfasen og falde af. Hårtabet kan derefter vare i flere måneder.

Hvorfor det helt nøjagtig sker, er forskerne desværre ikke helt klar over. Det høje stressniveau menes dog at have en dårlig indvirkning på hårfolliklernes produktion af hår. Når kroppen udsættes for en stresspåvirkning, udskiller kroppen, som en helt naturlig forsvarsreaktion, en række hormoner kaldet kortisol og adrenalin. Disse hormoner reducerer blodgennemstrømningen i huden og omdirigerer de nødvendige næringsstoffer, så de kun ledes ud til de vigtigste organer. Da håret ikke hører til de vigtige organer, kan hårfolliklerne derfor blive udsat for et midlertidigt fald i niveauet af nødvendige næringsstoffer, hvilket på sigt kan resultere i et hårtab forårsaget af stress.

Derudover nedbryder denne kortisol også en række bestemte stoffer, der er uundværlige i forbindelse med en sund hårvækst, bl.a. proteoglykaner, hvilket kan føre til yderligere hårtab forårsaget af stress.

Andre former for hårtab forårsaget af stress

Der findes to andre forhold, der sættes i forbindelse med stress og hårtab, de er dog langt mindre udbredte:

Hair loss

1. Trikotillomani

En psykisk lidelse, hvor patienten trækker sit hår ud af hovedet. Trikotillomani er en lidelse, der bevirker, at patienten ikke kan lade være med at trække sit hår ud af hovedet. Et højt stressniveau kan forværre denne lidelse, som bl.a. kan behandles ved hjælp af terapi.

2. Alopecia areata - pletskaldethed

Alopecia areata, pletskaldethed, er en form for hårtab, hvor hårets eget immunforsvar angriber hårfolliklerne, hvilket medfører hårtab. Det menes, at stress kan være en medvirkende årsag til, at man udvikler alopecia areata. Denne sygdom er svær at behandle, da det er en autoimmun lidelse. I modsætning til telogen effluvium, der viser sig som et diffust hårtab, bevirker alepecia areata, at man får skaldede pletter i hovedbunden.

I langt de fleste tilfælde er det dog telogen effluvium, der er den skyldige, når det handler om et hårtab forårsaget af stress. Hvis du står i en situation og oplever stress og hårtab, bør du derfor altid få en snak med din læge for at finde hovedårsagen til problemet.

Hvad kendetegner et hårtab forårsaget af stress?

Hvis der er tale om et hårtab forårsaget af stress, som er relateret til telogen effluvium, vil hårtabet som regel opstå pludseligt og være diffust og forbigående. De fleste, der oplever denne form for hårtab forårsaget af stress, vil derfor bemærke et pludseligt opstået hårtab, to til tre måneder efter en stressende begivenhed. Hårtabet er diffust, hvilket betyder, at hårtabet fordeler sig over hele hovedet i stedet for at være koncentreret på ét særligt område (i modsætning til pletskaldethed og trikotillomani, som ofte resulterer i et hårtab, på nogle bestemte områder i hovedbunden). Hvis du får et hårtab forårsaget af stress, vil du i stedet ofte bemærke, at din skilning bliver gradvist bredere, eller at du med tiden får en tyndere hestehale.

Hvad er så de gode nyheder? Det er, at denne særlige form for hårtab forårsaget af stress heldigvis kun er forbigående. Så snart stresstilstanden går over, vil håret vokse ud af sig selv igen. Det kan dog godt tage noget tid, inden håret er vokset ud igen, men heldigvis har vi en række gode tip til, hvordan du hurtigere får håret tilbage efter stress og samtidig kan få hårets tæthed tilbage. Så læs med her, og hør mere om, hvad du skal gøre for at få håret tilbage efter stress.

Sådan får du håret tilbage efter stress

1. Sørg for at spise sundt

1. Eat a healthy diet

En varieret kost er sund for både din krop og dit hår. Sørg for at spise en masse frugt, grøntsager, fuldkornsprodukter, sunde fedtsyrer og magre proteinprodukter, når du skal komme dig over et hårtab forårsaget af stress.

Navnlig protein spiller en afgørende rolle med hensyn til, hvordan du kan få håret tilbage efter stress. Hår er lavet af protein, så derfor skal du sikre dig, at du får en masse protein gennem din kost. Sunde proteinkilder inkluderer bl.a. fjerkræ (som kylling og kalkun), quinoa, æg, fisk og soyaprodukter, som f.eks. tofu.

2. Tag et kosttilskud til håret

Hvis du vil have et andet tip til at få håret tilbage efter stress, så anbefaler vi, at du husker at få den sunde, næringsrige kost, som vi nævnte ovenfor. Der er nemlig en række vitaminer, heriblandt A-vitavin, B6, B12 og C-vitamin, som kan hjælpe dig med at opretholde et normalt, sundt immunforsvar.

Hairlust Hair Formula Gummies for Women indeholder hele 14 sunde vitaminer og mineraler, inklusive biotin og zink, som allesammen medvirker til at opretholde en normal, sund hårvækst. Vingummierne er derfor det oplagte valg til alle, der ønsker at pleje deres hår ved hjælp af en stor dosis biotin kombineret med en række andre vigtige vitaminer og mineraler. Her får du alle de vigtige vitaminer og mineraler samlet i ét kosttilskud, som ovenikøbet er nemt at tage.

Da dette kosttilskud derudover har en virkelig lækker konsistens og smag, er det nemt at huske at tage dem. Vi har både et kosttilskud til mænd og kvinder, i både en kapsel- og vingummiudgave.

3. Prøv en lokalvirkende behandling

. Try a Topical Treatment

I modsætning til et kosttilskud til håret, som styrker den sunde hårvækst indefra, kan en god lokalvirkende behandling på håret være med til at styrke hårets vækst udefra. Begge former for behandling er en god hjælp til at få håret til at vokse ud igen, hvis man står med et hårtab forårsaget af stress.

Vi er utrolig begejstrede for Grow Perfect™ Hair Growth Serum, som er fremstillet af en række klinisk dokumenterede ingredienser, bl.a. koffein og AnaGain™, som forbedrer hovedbundens sundhed og som er med til at styrke den normale, sunde hårvækst. Derudover er serummet baseret på en formel, der hurtigt trænger ind i huden og som ikke bevirker, at håret kommer til at se fedtet ud. For at opnå det bedste resultat skal produktet anvendes dagligt.

4. Få en god nats søvn

Stress kan desværre have en dårlig indvirkning på dine søvnmønstre, hvilket blot vil forværre situationen yderligere. Sæt dig et mål om at få mindst syv til ni timers søvn hver nat.

Hvis du er en af dem, der kæmper med at få søvn nok, bør du sikre dig, at du laver nogle gode, faste soverutiner. Gå i seng, og stå op på samme tid hver dag (også i weekenden). Følg de samme rutiner, så du kan slappe ordentligt af, inden du går i seng (prøv evt. en af de afslappende teknikker nedenfor!). Læg dig til at sove i et køligt, mørkt værelse, og undgå brug af telefoner og I-pads i mindst en time, før du skal sove.

For en behagelig søvn, prøv vores silky smooth bamboo pillowcases og duvet covers som har temperaturregulerende og antibakterielle egenskaber.

5. Lær at håndtere stress

Når du kæmper med at få håret tilbage efter stress, er det godt at have nogle effektive teknikker til at håndtere stressede situationer. Hvorfor det? Fordi du først vil være i stand til at få håret tilbage efter stress, efter du har fået fjernet den stressfaktor, der trigger hårtabet. Nogle af de gode teknikker, du kan bruge i kampen mod stress, er blandt andet:

 • Yoga – Tilmeld dig en yogaklasse, eller kast dig over en YouTube video. Der findes mange forskellige yogametoder, så se dig godt for, inden du bare afskriver denne form for stresshåndtering.
 • Meditation – Meditation er både en fantastisk og billig metode til at reducere stress. Sæt dig i en behagelig stilling, luk øjnene, og prøv at fokusere på dit åndedræt. Hver gang dine tanker vandrer, så sørg for at lede dem tilbage på dit åndedræt. Begynd med fem minutters meditation hver dag, og øg så gradvist længden af sessionerne. Hvis du synes, at det er svært at udføre meditation på egen hånd, så kast dig over et lille meditationskursus. Der findes mange gratis kurser på YouTube.
 • Dybe vejrtrækningsøvelser – Dybe vejrtrækningsøvelser kan også være en rigtig god hjælp til at reducere dit stressniveau og øge koncentrationen. Du kan f.eks. prøve nogle forskellige dybe vejrtrækningsøvelser, som box breating-metoden eller veksle mellem at trække vejret gennem næseboret og bruge 4-7-8-vejrtrækningsmetoden. Her er YouTube også en god inspiration!
 • Skriv dagbog – Hvis du kan mærke, at tankerne ræser derudaf, kan det være fantastisk afslappende at skrive dagbog og få styr på sine tanker. Uanset om du bruger metoden med et papir og blyant eller skriver tankerne ned på computeren, er det en rigtig god ide at skrive dagbog, hvis du vil mindske dit stressniveau.
 • Tilbring tid i naturen – Selvom man måske ikke skulle tro det, er naturen faktisk en utrolig effektiv faktor, når det handler om at reducere stress. Der er bare noget utrolig beroligende ved at få frisk luft! Der er ekstra bonuspoint, hvis du dyrker motion eller mediterer udendørs.
 • Prøv coaching eller terapi – Sidst men ikke mindst kan professionel hjælp spille en afgørende rolle, hvis man befinder sig i en stresset situation. En anerkendt terapeut eller coach kan hjælpe dig med at komme oven på igen efter en traumatisk oplevelse og samtidig lære dig en række effektive teknikker til at mindske stressniveauet og reducere et hårtab forårsaget af stress.

Vi er alle sammen forskellige, så prøv nogle af metoderne, og se, hvilken en af dem, der virker bedst for dig!

6. Skab volumen i håret helt nede ved rødderne

Imens hårfolliklerne er i gang med at komme sig oven på et hårtab forårsaget af stress, er det også en god ide at bruge nogle af de særlige stylingprodukter, der kan få håret til at se fyldigere ud. Et af disse produkter er Grow Perfect™ Thickening Spray. Dette produkt, som ikke skal skylles ud af håret, kan øjeblikkeligt forsyne håret med en flot volumen og puste nyt liv i et fladt og livløst hår. Derudover er produktet fyldt med næringsrige ingredienser, herunder økologisk rosmarinolie og RootBioTec™, som styrker hovedbunden og fremmer en normal hårvækst.

7. Giv hovedbunden en dejlig omgang massage

En anden måde at styrke hovedbundens sundhed på er ved hjælp af en god hovedbundsmassage. Scalp Delight™ Detox Scrub indeholder bl.a. rispulver, som skånsomt fjerner de døde hudceller, evt. overskydende sebum og ophobede produktrester og efterlader hovedbunden ren og frisk. For at opnå det bedste resultat vil vi anbefale, at du samtidig anvender vores Scalp Delight™ Scalp Massage Brush.

8. Prøv en lækker Hair Growth Shampoo, der styrker hårvæksten

Use a Hair Growth Shampoo

En anden metode du kan bruge, til at få håret tilbage efter stress, er at anvende en shampoo mod hårtab. Min anbefaling er Grow Perfect™ Shampoo, som er en multi-funktionel shampoo til hårtab med bl.a. Anagain™ og økologisk rosmarinolie og er udviklet specielt til tyndt og fint hår. For det bedste resultat skal du bruge den sammen med Grow Perfect™ Conditioner for at holde dine eksisterende hårstrå sunde og samtidig booste ny hårvækst.

Hvordan kan man forebygge, at man får hårtab forårsaget af stress?

Nu, da vi har talt om forbindelsen mellem hårtab og stress og hørt lidt om, hvordan man får håret tilbage efter stress, spekulerer du sikkert over, hvordan du kan forebygge, at du får et hårtab forårsaget af stress. Det allervigtigste er at lære nogle af de effektive værktøjer til at håndtere og nedsætte stress. En god teknik til at håndtere stress kan nemlig afhjælpe din afspændthed og forebygge et hårtab forårsaget af stress.

Da der menes at være en sammenhæng mellem stress og hårfolliklernes funktionsniveau, får du lige en anden metode, der også kan medvirke til at forebygge hårtab forårsaget af stress, nemlig at sørge for at anvende nogle produkter, der styrker en sund hovedbund. Det er f.eks. disse produkter:

Vi håber, at denne artikel har været en hjælp og har vist dig vejen til, hvordan du kan få håret tilbage efter stress.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Hårtab efter graviditet: 5 nemme tips til at takle ammehåret

  Hårtab efter graviditet: 5 nemme tips til at takle ammehåret

 • Hårtab hos mænd: Sådan kommer du tyndt hår i forkøbet!

  Hårtab hos mænd: Sådan kommer du tyndt hår i forkøbet!

 • Hvad skyldes hårtab hos kvinder? 8 årsager til at kvinder taber håret

  Hvad skyldes hårtab hos kvinder? 8 årsager til at kvinder taber håret

 • Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

  Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

 • Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

  Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

Se alle artikler