Økologisk shampoo og balsam - er naturlig hårpleje et bedre valg?Se alle artikler

Økologisk shampoo og balsam - er naturlig hårpleje et bedre valg?

Efter at have testet en masse forskellige hårplejeprodukter, til min artikel omkring valg af shampoo til tørt hår, bemærkede jeg for alvor forskellen ved at bruge hhv. en certificeret økologisk shampoo og en ikke økologisk én af slagsen. Både forskellen i hvordan de skulle anvendes, men også på effekten og hvordan produkterne fik mit hår til at føles. Er du blevet nysgerrig? Læs med her, hvis du vil vide, hvorfor jeg synes, at naturlig hårpleje er vejen til et sundt hår.

I de senere år er efterspørgslen på naturlig hårpleje, økologisk shampoo og balsam steget markant. Flere hårplejebrands begynder i højere grad at introducere produkter som er certificeret økologiske, samtidig med at nye, spændende alternative produkter springer frem fra højre og venstre med helt nytænkende egenskaber, der erstatter den traditionelle måde at pleje håret på. Jeg ved i hvert fald, at jeg aldrig vil gå tilbage til en shampoo, der ikke er certificeret økologisk eller naturlig - jeg ved nemlig nu, hvad de indeholder og hvad disse ingredienser gør for sundheden af mit hår og min krop! Og jeg deler alle mine erfaringer med dig her:

Indholdsfortegnelse

Naturlig og økologisk hårpleje - et overblik

Hvad er naturlig hårpleje? Naturlig og økologisk hårpleje er ikke det samme. Økologi betyder at produkter er fri for kunstgødning, pesticider og genetisk modifikation. Et produkt kan markedsføres med "indeholder økologiske ingredienser", selvom det måske kun er én enkelt eller to ingredienser, der er økologiske. Så sørg for at kigge efter et uafhængigt certificeringssymbol fra bl.a. COSMOS, hvis du gerne vil være på den sikre side. Bemærk at økologisk hårpleje, økologisk shampoo eller balsam, ikke behøver at være 100% økologisk for at blive certificeret økologisk. Det skyldes blandt andet, at det er umuligt at klassificere visse råvarer, såsom vand, som økologiske.

Naturlig hårpleje er lidt mere kringlet. Bare fordi noget er 'naturligt', betyder det ikke nødvendigvis, at det er godt for dig. Bly er for eksempel naturligt, men det er også giftigt. Naturlig hårpleje kan betegnes som 'naturlig' og stadig være fuld af syntetiske ingredienser. På samme måde kan visse naturlige parfumestoffer, stadig have ry for at være allegene! Så derfor skal man tænke sig om, og gerne vejlede sig med en ekspert inden for området, hvis man vil være sikker på, at man får fingrene i et godt produkt. En anden ting, man kan gøre er at gå efter økologicertificeringer som COSMOS certifikatet. Det går vi meget mere i dybden med lige straks!

Økologisk hårpleje, kort fortalt:

Økologisk hårpleje indeholder ingredienser, der er dyrket og produceret efter de økologiske landbrugsprincipper. Derudover skal økologiske hårprodukter, der er certificeret, indeholde en minimumsmængde af naturlige og økologiske ingredienser, som kan variere alt efter hvilken certificering, der er tale om. Læs mere om disse længere nede i artiklen.

Men hvorfor er det egentlig bedre at bruge økologisk certificerede hårprodukter? Det skal jeg sige dig! Her får du nemlig nogle af de bedste grunde til, hvorfor du bør skifte til naturlige og økologiske hårprodukter:

Undgå brug af kemikalier: Certificeret økologisk shampoo (og hårprodukter i det hele taget) er sundere for håret, da du undgår allergene eller skadelige kemikalier, sulfater og parabener i produkterne, som kan forårsage irritation af hovedbunden i form af f.eks. tør, kløende hovedbund, skæl og i nogle tilfælde endda hårtab og udtørring af håret.

Bedre for miljøet: Certificeret økologiske hårprodukter produceres ved brug af naturlige landbrugsmetoder, så du kan være sikker på minimal belastning for miljøet. Derudover er visse produkter (blandt andet Hairlust) også både veganske og cruelty-free, hvilket er din sikkerhed for, at ingen dyr har lidt skade ved udvikling eller fremstilling af produkterne.

Mere værdi for pengene: Selvom en økologisk shampoo muligvis kommer i en højere prisklasse, så kan du også være sikker på, at du som oftest får mere værdi for pengene. Min egen erfaring med økologiske hårplejeprodukter er nemlig, at du får et produkt, der er lavet på bedre råvarer, giver bedre resultater for hår og hovedbund i det lange løb, og som har lavere risiko for at give dig allergi.

Din generelle sundhed: Når alt kommet til alt, så er det bedste du kan gøre for dig selv og miljøet altså, at reducere dit forbrug af miljøbelastende kemikalier. Økologiske hårprodukter er ikke alene bedre for dit hår, men også for din krop og dit helbred.

Hvorfor føles en økologisk shampoo og balsam anderledes?

Én ting som jeg bemærkede ved brug af økologisk shampoo, var at de ikke dannede samme fyldige (og parfumerede) skum, som den shampoo jeg købte i supermarkedet. Jeg fandt ud af at den manglende skum skyldtes at det var en shampoo uden sulfat. Alle sulfater benyttes som rensemiddel, og indgår derfor ofte i din shampoo, men visse typer af sulfater kan, over tid, virke udtørrende på hår og hovedbunden. Dem bør du undgå.

Jeg begik selvfølgelig den fejl (og jeg er ikke den eneste), at hælde en masse økologisk shampoo ud i håndfladen, i et desperat forsøg på at genskabe den vante, og forfriskende skum. Lige indtil at jeg fandt ud af, at en økologisk shampoo skal bruges over to omgange. I første vask skal du fokusere på hovedbunden, og i anden vask fokuseres på længderne - og frem kommer den velkendte skum!

Men den største forskel jeg bemærkede, var da jeg skulle bruge balsam. Jeg har altid elsket at bruge balsam i håret. Duften, og mest af alt den øjeblikkelige silkebløde fornemmelse efter brug. Men så fandt jeg ud af, at det var silikonens arbejde (som ikke findes i certificeret økologisk hårpleje). Silikoner lægger sig uden på håret, og giver en øjeblikkelig følelse af ekstrem blødhed og sundhed. Men faktisk gør silikone i en shampoo sjældent noget godt for hårets sundhed. For silikone trænger ikke ind i håret og arbejder ikke med at genoprette håret i dybden, som økologiske planteolier gør. Silikone lægger sig i stedet som et lag på hårstråene, der gør det svært for anden fugtgivende pleje at trænge ind i håret og derfor giver en shampoo med silikone i stedet en 'falsk' følelse af pleje. Dette kan over tid i værstefald forårsage produktopbygning i håret - og ja: Tørt og skrøbeligt hår.

Kort sagt er silikone altså en kortvarig fornøjelse. Silikoner kan få dit hår til at virke som om det er sundt, men de overtrækker bare hårstrået og gør ikke noget for håret i dybden. Derudover er SLS/SLES sulfater og silikoner heller ikke egnet til dig, hvis du farver dit hår, da de kan få hårfarven til at falme hurtigere.

Hvorfor skal du vælge en certificeret økologisk shampoo?

Ved at gå efter naturlige og økologiske hårprodukter kan du være sikker på, at den kemiske belastning af din hud, dit hår og miljøet reduceres. Så det at vælge de naturlige og økologiske alternativer vil ikke bare gøre en enorm forskel for dig, dit hår og din sundhed, men også for miljøet!

Der er mange gode årsager til at vælge en økologisk shampoo. Men vigtigst er, at produkterne er fri for ingredienser som er kendt for at være skadelige, hormonforstyrrende eller allergifremkaldende. Selv har jeg bemærket, at min hovedbund ikke længere udtørrer og klør, men også at min kontaktallergi er blevet mindre.

Gå efter produkter med økologi-certifikater som Ecocert. Din sikkerhed for, at du undgår skadelig kemi.

 

Hvad skal du kigge efter, når du vælger dine hårprodukter?

Ingredienslisten bag på din shampoo kan være vanskelig at forstå. Her er hurtig liste over ingredienser, som jeg forsøger at undgå:

  • Natriumlaurylsulfat, går også under navnet Sodium lauryl sulfat (SLS)
  • Natriumlaurethsulfat, går også under navnet Sodium laureth sulfate (SLES)
  • Ammoniumlaurylsulfat (Ammonium lauryl sulfate)
  • Myreth sulfate
  • Siloxaner
  • Laurylalkohol
  • Muret Sulfat
  • Propylene glycol
  • Olefin Sulfonate

Mange af os bruger hud- og hårprodukter dagligt, men har du nogensinde sat dig ind i, hvad din shampoo og balsam egentligt indeholder og hvad disse ingredienser gør for dig, din hud og dit hår? Læs med her, så guider jeg dig let og elegant gennem alt, du bør undgå:

Skummet i din shampoo:

De fleste af os forbinder shampooen's effekt med hvor godt, den skummer. Jo mere skum, jo bedre shampoo. Derfor er mange en smule skeptiske første gang, de prøver en naturlig eller certificeret økologisk shampoo, da disse ikke helt fungerer på samme måde.

Nogle af de ingredienser, der giver ekstra meget skum til en shampoo (og skummende produkter generelt), er sulfatertyperne, SLS og SLES, eller som også går under navnene: Sodium lauryl sulfat eller sodium laureth sulfat. Men udfordringen med disse sulfattyper er, at de gør deres arbejde lidt for godt! Udover at kunne være generende for hår og hud, kan de også virke udtørrende på hovedbunden, simpelthen fordi, at sulfaterne vasker sebum og olien i håret helt væk og forstyrrer hovedbundens naturlige balance. En certificeret økologisk shampoo vil ikke indeholde disse sulfattyper, men i stedet benytte sig af nogle mildere sulfater uden samme risiko for allergi eller udtørring af hår og hovedbund.

De blødgørende ingredienser i din balsam:

Hvis du bruger balsam efter din hårvask, er du så opmærksom på om den indeholder silikone? Silikone er ikke bare noget, der bruges, hvis man gerne vil have større bryster. Silikone bruges i mange hårprodukter som en blødgørende og glansgivende ingrediens. Silikone lægger sig nemlig på hårstråene som en skinnende blødt lag, der udover at have minimal effekt for håret i dybden, også gør det svært for andre gode næringsstoffer, at trænge ind i håret. Nogle silikonetyper kan også være nærmest umulige at vaske ud af håret, selv med shampoo, og vil derfor bygge sig op over tid, hvilket kan gøre mere skade end gavn for både håret og hovedbunden.

De silikonetyper, man helst skal undgå er:

  • Behenoxy dimethicone
  • Bis-Phenypropyl dimethicone
  • Cetyl dimethicone
  • Cetearyl methicone
  • Dimethiconol hydroxystearate
  • Polysilicone-18 cetyl phosphate
  • Propyl dimethicone
  • Stearoxy dimethicone
  • Stearyl dimethicone
  • Stearyl methicone
  • Trimethylsiloxysilicate
  • Trimethylsilylamodimethicone

Konserveringsmidlerne i din shampoo og balsam:

Du har sikkert hørt om parabener før, og ved måske allerede, at de ikke er gode for dig og dit krop.

Parabener bruges som konserveringsmidler i flere produkter, specielt i hårpleje og hudpleje, og er kendt for at kunne være hormonforstyrrende. Så mit råd til dig er at kigge godt på varedeklarationen og gå langt uden om produkter med parabener i - eller vælg en certificeret økologisk shampoo og balsam, som er din sikkerhed for, at produkterne er uden parabener. Nogle af de mest brugte parabener hedder; ethyl-, methyl-, propyl- eller butylparabener.

Fordele med en certificeret økologisk shampoo - kort fortalt:

Den vigtigste fordel for mig, er min sikkerhed for, at produkterne er udviklet med tanke på at belaste min krop og miljøet mindst muligt. Ud over de miljøvenlige ingredienser, føles min hovedbund og mit hår også sundere, mindre tørt og mindre skadet.

Sådan skifter du til økologisk hårpleje:

1. Vær tålmodig: Når du laver skiftet fra konventionel hårpleje til naturlig hårpleje, skal håret ofte bruge lidt tid til at tilpasse sig de nye produkter. Ofte går håret gennem en form for “detox-fase”, hvor det i en periode kan virke til at fedte lidt mere, eller virke mere tørt. Men bare rolig! Det går relativt hurtigt over og efter denne fase vil du mærke, at dit hår er stærkere og din hovedbund mere i balance.

2. Prøv forskellige produkter og find din favorit: Hovedbunden og hårets sundhed kan reagere forskelligt på forskellige ingredienser, så det der fungerer godt for nogle personer, vil ikke automatisk fungere bedst for dig.

3. Forstå betydningen af andre produkter: Sørg for ikke kun at bruge en økologisk shampoo og balsam, men også at tænke de gode vaner ind i resten af din hårplejerutine. Supplér gerne med en certificeret økologisk hårkur uden silikone og find mere naturlige alternativer til dine stylingprodukter, hvis du f.eks. ikke kan undvære din hårspray, mousse eller andet. Hvis du bruger andre produkter, der er fulde af syntetiske og skadelige ingredienser, så er der nemlig stor sandsynlighed for, at du blot vil ødelægge den gode effekt fra dine produkter som en certificeret økologisk shampoo og balsam.

Mine produktanbefalinger

Jeg har efterhånden prøvet min andel af hårprodukter, og jeg har også fundet nogle produkter, som jeg altid vender tilbage til, når håret skal have ekstra pleje. Her kommer mine absolutte favoritprodukter til at holde både hår og hovedbund i balance:

1. Hairlust Split Fix™ Shampoo

Denne er en certificeret økologisk shampoo, som indeholder 98.5% naturlige ingredienser, og ud af den totale indholdfortegnelse er 10,3% fra økologisk landbrug. Produktet indeholder ikke SLS/SLES sulfater, parabener, ftalater eller silikone og er fremstillet i Danmark.

2. Hairlust Split Fix™ Conditioner

Denne balsam er også både vegansk og økologisk certificeret, og et absolut nødvendigt produkt for mig! Jeg kan med sikkerhed sige, at mit hårs sunde udseende i høj grad skyldes denne balsam. Husker du at bruge balsam efter din hårvask med shampoo? Det bør du gøre hver gang. For hvor en shampoo åbner fibrene i håret, og renser dem i dybden, bidrager en balsam til at lukke dem igen, så alle de gode næringsstoffer fra en certificeret økologisk shampoo og balsam bliver inde i håret, hvor de gør mest muligt gavn. På den måde sikrer du minimalt fugttab og mindre skade på håret.

3. Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub

Som jeg har nævnt mange gange før, så er hovedbundens ve og vel altafgørende for opretholdelsen af sundt hår. Så for at rense og pleje hovedbunden i dybden, kan det være en god ide at bruge en hovedbundsscrub sammen med en certificeret økologisk shampoo og balsam. Jeg anbefaler at 'skrubbe' hovedbunden ugentligt for fjernelse af produktophobninger, snavs, skæl eller overskydende sebum med en hovedbunds scrub som Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub.

COSMOS Ecocert - et overblik:

En af de absolut mest brugte certificeringer af økologisk kosmetik og hårplejeprodukter er Ecocert-mærkningen Cosmos Organic, som jeg altid går efter, når jeg skal finde økologisk hårpleje eller andet, der skal bruges til hud og hår. Ecocert er en europæisk udbyder af certifikater, som har to certificeringer for kosmetiske produkter, én til naturlige produkter og én til økologiske produkter. Når et produkt er mærket med Ecocert, så ved jeg, at jeg kan føle mig tryg ved produktet, da det er af høj kvalitet og ikke skader hverken min krop, miljøet eller dyr.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

For at et kosmetisk produkt, som en certificeret økologisk shampoo, kan certificeres hos COSMOS, er der et sæt af kriterier, som skal overholdes og de bliver tjekket regelmæssigt ved stikprøvekontrol. En certificeret økologisk shampoo og balsam må ikke indeholde hverken SLS/SLES sulfater, parabener, ftalater eller andre syntetiske kemikalier, som er kendt for at kunne gøre skade på håret eller på dig.

For at et produkt kan få Cosmos Organic-mærket skal mindst 95% af alle ingredienserne være naturlige, mens mindst 10% af de naturlige ingredienser, der kan vaskes af skal være økologiske og mindst 20% af ingredienserne, der ikke kan vaskes af skal være økologiske. Ikke nok med det, så skal mindst 95 % af de naturlige olier og ekstrakter i produktet også være økologiske.

Ecocert kontrollerer også at ingredienserne er dyrket ansvarligt og med respekt for miljøet, mens kravene sikrer, at produktionen og forarbejdelsen af råvarerne sker med hensyn til miljøet og de medarbejdere, der er involveret.

Jeg håber at du har fået en god portion ekstra information og er blevet bedre rustet til at afprøve en certificeret økologisk shampoo og balsam.

Vores kunder siger

Fremragende

Relaterede indlæg

Se alle artikler
  • Skift til shampoobar? Fast sæbebar til håret, der er 100% plastikfri!

    Skift til shampoobar? Fast sæbebar til håret, der er 100% plastikfri!

  • Julegaveideer fra 150 kroner: Her er de 20 bedste julegaver til hende der har alt

    Julegaveideer fra 150 kroner: Her er de 20 bedste julegaver til hende der har alt

  • De syv bedste shampooer til krøllet hår og fald i håret - sulfatfrie, dybderensende & meget mere

    De 6 bedste shampooer til krøllet hår (Sulfatfri + Curly Girl Godkendt)

  • Bamboo Heatless Curls Kit: Step-by-Step Guide

    Bamboo Heatless Curls Kit: Step-by-Step Guide

  • Hvad er en teasing brush? Her er din lynguide til toupering af håret

    Hvad er en teasing brush? Her er din lynguide til toupering af håret

Se alle artikler