Hvorfor taber jeg håret? 8 årsager til hårtab hos kvinder og mændSe alle artikler

Hvorfor taber jeg håret? 8 årsager til hårtab hos kvinder og mænd

 Det er rigtigt nok, at mænd generelt er mere tilbøjelige til at tabe håret end kvinder. Men faktisk kan hårtab forekomme hos begge køn. Det er nemlig ganske normalt, at man fælder engang imellem. Det at tabe hår er en uundværlig del af hårets livscyklus. Men hvad nu, hvis du begynder at fælde rigtig meget, og du taber meget mere hår, end du plejer?

 Det er ganske normalt at fælde mellem 30 og 150 hår dagligt. Men hvis du taber flere hår end det, kan det skyldes, at du lider af hårtab. Men hvorfor taber man håret? Det er der mange årsager til, og jeg vil kigge nærmere på flere af dem i denne artikel. Så hvis du stiller dig selv spørgsmålet, ”hvorfor taber jeg håret”, så læs med her og få svaret!

Indholdsfortegnelse

Forstå de 4 faser i hårets livscyklus

Inden vi kan få besvaret spørgsmålet, ”hvorfor taber jeg håret”, er vi lige nødt til at høre lidt mere om hårets livscyklus. Håret vokser på baggrund af en livscyklus, som består af fire faser:

 • Den anagene fase, hvor håret vokser.
 • Den katagene fase, regressionsfasen, hvor hårstrået løsner sig fra blodforsyningen i hårfolliklen.
 • Den telogene fase, hvor håret er i hvile, mens et nyt hår begynder at vokse i hårfolliklen under det.
 • Den eksogene fase, hvor det gamle hårstrå falder af og erstattes af et nyt.

Men hvorfor taber man håret? De forskellige årsager til hårtab kan gå ind og forstyrre hårets livscyklus. De fleste årsager til hårtab medfører enten, at den anagene fase bliver forkortet, eller også har de en negativ indflydelse på kvaliteten af det hår, der vokser ud, men sommetider kan årsagen til hårtabet være, at man taber flere hår end normalt på én gang.

Hvorfor taber jeg håret?

Der er mange årsager til, at kvinder og mænd taber håret. Nogle af dem, f.eks. vitaminmangel, er nemme at behandle, hvis man laver en række enkle livsstilsændringer, som f.eks. at begynde at tage et kosttilskud til håret. Andre årsager derimod, bl.a. androgen alopeci, er genetisk betingede og er derfor langt sværere at behandle.

Det er kun lægen, der kan stille den korrekte diagnose og forklare, hvorfor man taber håret. Så hvis du bemærker, at dit hår er begyndt at blive tyndt, så få en tid hos lægen.

Hvis du også stiller dig selv spørgsmålet, ”hvorfor taber jeg håret”, så læs med her, og hør mere om de mest almindelige symptomer og årsager til hårtab hos mænd og kvinder!

Kend symptomerne på hårtab

Hvis du taber håret, kan det vise sig på mange forskellige måder. Nedenfor kan du læse om nogle af de tidlige symptomer på hårtab:

 • Gradvis udtynding på toppen af hovedet: Denne form for hårtab kan ramme alle aldre. Hos mænd sker udtyndingen oftest fra toppen og siderne af hovedet, og langsomt, formes håret sig som et “M”. Det er det, vi kender som høje tindinger.
 • Taber håret i skaldede pletter: Nogle mennesker oplever tab af hår, som vises i glatte, skaldede pletter. Denne type hårtab påvirker normalt kun hovedbunden, men det kan også hænde at ske i skægvæksten eller i øjenbrynene. I nogle tilfælde kan din hud blive kløende eller øm, før et synligt tab af hår dukker op.
 • Pludseligt hårtab: Oplever du, at du taber hår, næsten fra den ene dag til den anden? Et pludseligt hårtab kan forårsages af et fysisk eller følelsesmæssigt chok i kroppen, eller efter en form for ekstrem stress. Inden vi dykker ned i detaljer, så kan det allerede afsløres, at pludseligt hårtab ofte forbindes med stress.
 • Røde, kløende pletter i hovedbunden: Dette kan være tegn på en svampeinfektion i hovedbunden, såsom ringorm. Denne form for hårtab, forårsager røde, kløende pletter i hovedbunden, og efterfølgende tab af hår i området. Denne type hårtab er mest set hos børn, og kan være ledsaget af rødme, hævelse og til tider ømhed og svien.

Før og efter Hairlust

Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat

* Resultater varierer fra person til person.

Se alle anmeldelser

8 årsager til hårtab hos mænd og kvinder

1. Hårtabet er genetisk betinget

Hårtabet er genetisk betinget

Så hvorfor taber man håret? Hvis din mor eller far har lidt af hårtab, er du langt mere tilbøjelig til også at tabe håret. Denne form for hårtab, ved navn androgen alopeci, kaldes også for arveligt hårtab.

Årsagen til denne type hårtab er ret kompliceret, men kort fortalt udvikler man androgen alopeci, når ens hårfollikler er ekstra følsomme over for et hormon ved navn DHT. Hårfolliklerne svinder ind og producerer tyndere og tyndere hårstrå, indtil de til sidst holder helt op med at producere hårstrå.

Selvom der ikke findes nogen behandling for androgen alopeci, findes der imidlertid en række præparater og produkter, som kan være en hjælp til at modvirke, at man taber håret, og som kan få håret til at se tykkere og fyldigere ud. Mynteolie har bl.a. vist sig at kunne forbedre hårvæksten, og det har tilmed ikke nogle af de negative bivirkninger, som kendetegner præparaterne Minoxidil og Finasteride.

Det er netop grunden til, at mynteolie er en aktiv ingrediens i Grow Perfect™ Thickening Spray. Denne behandling, som styrker hårvæksten, hjælper med at bekæmpe de forskellige årsager til hårtab ved at styrke hårvæksten nede i hovedbunden, mens den samtidig tilfører volumen og struktur til håret helt nede ved hårrødderne. Resultat? Et hår, der ser kraftigere ud her og nu og rent faktisk også virker kraftigere senere hen.

Et tip: Hvis du vil have et endnu bedre resultat, så suppler behandlingen med den specielle Scalp Delight™ Scalp Massage Brush for at forbedre blodtilførslen til hårfolliklerne!

2. Du er virkelig stresset

Du er virkelig stresset

Tro det eller ej, men stress er en af de mest almindelige årsager til at både mænd og kvinder taber håret. Voldsom stress kan resultere i, at du får telogen effluvium, som er en tilstand, hvor langt flere hår end normalt overgår til den telogene fase i hårets livscyklus. Det kan bevirke, at håret falder af i store totter.

Her kommer nogle eksempler på en række situationer, som kan være meget stressende eller psykisk belastende og føre til, at man taber håret:

 • En operation
 • Et stort vægttab inden for kort tid
 • Høj feber eller sygdomme
 • Store psykiske belastninger, som f.eks. en skilsmisse, eller at man mister sit arbejde
 • En stor kostændring

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Selvom telogen effluvium kan virke skræmmende, er det som regel kun noget midlertidigt, der går over af sig selv igen, når stresstilstanden er gået væk. Du kan selv gøre en del for at forebygge og reducere den daglige stress, bl.a. kan du lave nogle afslappende øvelser, dyrke meditation, lave øvelser med dybe indåndinger og skrive dagbog.

3. Du har en autoimmun lidelse

Du har en autoimmun lidelse

Nogle autoimmune lidelser, især alopecia areata (pletvist hårtab), kan bevirke, at man taber håret. Det anslås at næsten 2% af den samlede befolkning på et eller andet tidspunkt i livet kommer til at døje med alopecia areata.

4. Du styler dit hår for meget

Du styler dit hår for meget

Traction alopecia defineres som et hårtab forårsaget af en alt for stram opsætning af håret, f.eks. i en hestehale, fletning eller knold. Dette er en af de mere udbredte årsager til hårtab hos kvinder, men mænd kan også lide af traction alopecia, hvis de ofte sætter håret stramt op. Sørg for at lave en løs hestehale eller fletning, og brug nogle hårvenlige hårelastikker, som f.eks. Hairlust Hair Rings for at forebygge, at du får traction alopecia.

5. Din daglige kost mangler nogle af de nødvendige næringsstoffer

Din daglige kost mangler nogle af de nødvendige næringsstoffer

Dine hårfollikler har brug for en vis mængde vitaminer og mineraler for at kunne give dig en sund hårvækst. Hvis du ikke får indtaget alle de nødvendige næringsstoffer, kan dit hår meget nemt komme til at lide under det. Det er en af grundene til, at Hairlust tyggevitaminer, Hair Formula Gummies for Women, er så utrolig populære! De er udviklet ved hjælp af en række hårvenlige næringsstoffer, bl.a. silica, biotin, folsyre, C-vitamin og zink, som er helt uundværlige for hårfolliklerne, hvis de skal kunne kvittere med en sund hårvækst.

Et tip: Hairlust Hair Formula Gummies for Women findes også i en særlig udgave kun til mænd!

6. Du tager medicin, der har bivirkninger

Du tager medicin, der har bivirkninger

Så hvorfor taber man håret? En anden grund til at du taber håret, kan have noget at gøre med din medicin. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din medicin er årsagen til dit hårtab, bør du tale med din læge.

7. Du bruger de forkerte produkter

Du bruger de forkerte produkter

Den shampoo og balsam du bruger, og hvor ofte du bruger dem, kan være en anden årsag til, at mænd og kvinder taber håret.

Derfor skal du først og fremmest sørge for at bruge en shampoo af god kvalitet, som ikke suger alle de naturlige fedtstoffer ud af håret og dermed efterlader det skrøbeligt og i en tilstand, hvor det er mere tilbøjeligt til at knække. Derfor kan jeg anbefale Grow Perfect™ Shampoo. Takket være tilsætningen af Anagain™, rosmarinolie og naturlige fugtgivende ingredienser som økologisk aloe bladjuice fremmer denne shampoo faktisk hårvækst, forhindrer fældning og forbedrer dit hårs tilstand, når det renser.

Du skal i øvrigt altid sørge for at følge hårvasken op med en god balsam! Shampooer er som regel udviklet så de passer sammen med en balsam af samme mærke, så derfor anbefaler vi, at du bruger Grow Perfect™ Conditioner. En balsam virker ved at styrke dit hårskaft og forhindre spaltede spidser og knækket hår! Dette er særligt vigtigt, hvis du har langt hår!

Få mere at vide om hvordan en shampoo til hårtab virker, og hvilke ingredienser du skal kigge efter!

8. Du vasker ikke håret nok

Du vasker ikke håret nok

En af de mest almindelige årsager til hårtab hos kvinder og mænd er, at de ikke vasker håret nok. Når du vasker håret for lidt, kan det meget let føre til en ophobning af døde hudceller, rester fra hårprodukter og overskydende sebum i hovedbunden, hvilket kan tilstoppe hårfolliklerne og hindre hårvæksten. Foruden at føre til hårtab kan de ophobede rester også resultere i andre symptomer, f.eks. skæl og kløe i hovedbunden.

For at kunne afhjælpe denne årsag til hårtab skal du sørge for to til tre gange om ugen at vaske håret grundigt og bruge balsam. Derudover bør du styrke din hårvækst ved at give den et boost med Scalp Delight™ Detox Scrub! Denne dybderensende hovedbundsscrub bruger en række naturlige ingredienser, bl.a. mynteolie og blåbærekstrakt, til at genopfriske og puste nyt liv i hovedbunden, så du kan opnå en sundere hårvækst. Hvis du anvender produktet en gang om ugen vil det kunne hjælpe med at styrke en sund hovedbund og en sund hårvækst.

Husk, at det her kun er nogle af de mest almindelige årsager til hårtab. Der kan være mange andre årsager til, at man taber håret. Ofte er hårtab et symptom på en underliggende lidelse, hvilket er grunden til, at det er meget vigtigt at tale med sin læge, hvis man begynder at tabe håret.

Hvad er årsagen til hårtab hos mænd?

Er der så bestemte årsager til hårtab hos mænd? Androgen alopecia, også kaldet ”arveligt hårtab”, er den mest udbredte årsag til hårtab hos mænd. Ifølge et studie vil ca. 30-50% af alle mænd lide af hårtab, som følge af androgen alopeci, når de runder 50. Hos mænd udmønter dette androgene hårtab sig typisk i en udtynding af håret på issen og i tindingerne. Hvis hårtabet ikke bliver behandlet vil mændene få en vigende hårgrænse med høje tindinger, hvilket til syvende og sidst fører til, at de får måne.

Der er imidlertid andre årsager til hårtab hos mænd, og dem kan du blive klogere på i denne artikel om hårtab hos mænd.

Hvorfor taber man håret som kvinde?

Hvis du er kvinde og tænker ”hvorfor taber jeg håret”, har du måske i virkeligheden et af tegnene på hårtab hos kvinder. Tegnene på hårtab er forskellige hos kvinder og mænd. Hvor manden typisk mister håret langs hårgrænsen eller på issen, oplever mange kvinder derimod en generel udtynding af håret på hele hovedet. Dette diffuse hårtab kan vise sig som en bredere skilning eller en tyndere hestehale.

Kvinder taber ofte håret som følge af nogle af de forskellige årsager til hårtab, jeg har nævnt ovenfor. Der findes dog også en række andre ret almindelige årsager til, at man taber håret som kvinde, og disse årsager er særligt karakteristiske for kvinder.

Andre almindelige årsager til hårtab hos kvinder:

Andre årsager til hårtab hos kvinder: En fødsel

Mange kvinder oplever et voldsomt hårtab efter en fødsel. Denne form for hårtab skyldes lidelsen telogen effluvium og opstår på grund af skiftende hormonniveauer i kroppen i forbindelse med en fødsel. Heldigvis vil håret dog som regel få sin normale fylde tilbage inden for 6 måneder til et år.

Andre årsager til hårtab hos kvinder: Brug af p-piller

Uanset om du er begyndt at bruge p-piller for nylig eller er holdt op med at tage p-piller, så kan denne ændring i hormonerne i kroppen også være en medvirkende årsag til, at man taber håret som kvinde.

Andre årsager til hårtab hos kvinder: Stofskiftesygdomme

Der er fem til otte gange større sandsynlighed for, at kvinder får problemer med stofskiftet. Et af de mest almindelige symptomer på stofskiftesygdom er hårtab.

Andre årsager til hårtab hos kvinder: Overgangsalderen

At komme i overgangsalderen er en af de mest almindelige årsager til hårtab hos kvinder. I overgangsalderen ændrer hormonniveauet i kroppen sig dramatisk, hvilket kan udløse et hårtab.

(Læs mere om sammenhængen mellem overgangsalder og hårtab).

Andre årsager til hårtab hos kvinder: Skader på håret

Et skadet hår er skrøbeligt og knækker let, hvilket meget nemt kan komme til at se ud som om, at håret er tyndt. Årsagen til denne form for hårtab er bl.a. afblegning, farvning og diverse kemiske behandlinger, som f.eks. permanent og udglattende behandlinger.

For at kunne imødegå denne årsag til hårtab hos kvinder skal du bruge en proteinrig, fugtgivende behandling til håret, der virker i dybden, f.eks. Protein Repair™ Hair Mask. Denne styrkende hårmaske er udviklet ved hjælp af en række veganske mikroproteiner, som virker ved at reparere de ødelagte hårstrå og giver dig et stærkere og sundere hår, der er modstandsdygtigt og ikke knækker så let.

Et tip: Husk, at det kun er din læge, der kan stille en diagnose og finde årsagen til, at du taber håret. Da hårtab kan være et symptom på underliggende sygdom, er det vigtigt at få rådgivning af sin læge.

(Læs mere om tyndt hår hos kvinder og lær hvordan du kan få flere fylde i håret).

Jeg håber, at denne artikel har kunnet hjælpe dig med at besvare spørgsmålet, ”hvorfor taber jeg håret?” Selvom der kan være mange forskellige årsager til hårtab, så er det af afgørende betydning, at du plejer dit hår omhyggeligt og anvender de produkter, der er udviklet specifikt til tyndt hår, hvis du gerne vil have et hår, der ser kraftigt og sundt ud.

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Kan en pille til håret give længere og fyldigere hår? Sådan virker det

  Kan en pille til håret give længere og fyldigere hår? Sådan virker det

 • Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

  Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

 • Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

  Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

 • Kosttilskud til håret – virker det overhovedet?

  Kosttilskud til håret – virker det overhovedet?

 • Symptomer på psoriasis i hovedbunden? Sådan behandles det effektivt

  Symptomer på psoriasis i hovedbunden? Sådan behandles det effektivt

Se alle artikler