Overgangsalder og hårtab: Årsag, forbyggelse & behandlingSe alle artikler

Overgangsalder og hårtab: Årsag, forbyggelse & behandling

Du kender sikkert de fleste af de symptomer, der kan opstå i forbindelse med overgangsalderen, som f.eks. hedeture og humørsvingninger. Men hvad så med hårtab?

Desværre er også hårtab et meget udbredt fænomen blandt kvinder, der gennemgår disse ”forandringer” i kroppen. Men hvorfor er overgangsalderen skyld i hårtab, og hvordan kan du behandle et sådant hårtab i overgangsalderen? Uanset om du oplever hårtab i forbindelse med de allerførste faser af overgangsalderen, kaldet perimenopausen, eller er i overgangsalderen og allerede har tyndt hår, så læs med her og få svar på alle dine spørgsmål omkring hårtab i overgangsalderen og meget mere.

Indholdsfortegnelse

Sammenhængen mellem overgangsalder og hårtab

Overgangsalderen er, ligesom gråt hår, en naturlig del af den aldringsproces, som finder sted for kvinder omkring 50-års alderen. I overgangsalderen producerer æggestokkene gradvist færre af de reproduktive hormoner, som østrogen og progesteron. Disse svingende hormonniveauer medfører mange forandringer i kroppen, som f.eks. hedeture, humørsvingninger, vægtøgning, søvnløshed og sågar hårtab.

Så hvorfor får man egentlig hårtab i overgangsalderen? Når vi er yngre, er der en række hormoner, som f.eks. østrogen og progesteron, der hjælper med at forlænge hårets vækstfase, hvilket bevirker, at håret både vokser hurtigere og i længere tid.

Men ved et fald i disse hormoner i overgangsalderen, bliver vækstfasen i hårets livscyklus afkortet betydeligt. Det resulterer i, at håret vokser langsommere. Og da håret nu vokser langsommere, er det ikke længere i stand til at erstatte det hår, som bliver afstødt som en naturlig del af hårets livscyklus. Det resulterer i, at håret derfor kan komme til at se tyndere ud efter et stykke tid. Det er simpelthen processen bag hårtab i overgangsalderen i en nøddeskal.

Men gå nu ikke i panik! For langt de fleste kvinder, der døjer med hormonelt hårtab, er der intet i vejen set med lægefaglige briller. Selvom det kan være en god ide at konsultere sin læge, og få bekræftet at der ikke er andre underliggende årsager til hårtabet, er hårtab i overgangsalderen en ganske naturlig del af det at blive ældre.

Hvis du får tyndt hår i overgangsalderen betyder det dog ikke, at du bare bliver nødt til at opgive dit hår fremover! Der findes nemlig adskillige måder at behandle og håndtere et tyndt hår i overgangsalderen på (men mere om det senere).

Hvad er symptomerne på hårtab i overgangsalderen?

Kvinder, der oplever hormonelt hårtab i forbindelse med overgangsalderen, har en tendens til at tabe håret på en anden måde end mænd. Hvor mænd oplever at få en udtalt udtynding af håret og får ”måne”, vil kvinder opleve et hårtab i overgangsalderen som en udtynding af håret på hele hovedet. Da et hormonelt hårtab i forbindelse med overgangsalderen er mere jævnt fordelt og mere disket, er det slet ikke sikkert, at du opdager det til at begynde med.

Hvis du er bekymret over, om du lider af hormonelt hårtab, så bør du holde øje med disse tegn:

 • Din skilning er blevet bredere
 • Du kan se din hovedbund gennem håret (især ved hårgrænsen eller skilningen)
 • Din hestehale er blevet tyndere
 • Der er flere hår på hovedpuden, i hårbørsten eller i afløbet
 • Håret ser livløst ud og er blevet sværere at style
 • Håret knækker lettere end normalt

I sjældne tilfælde kan nogle kvinder, der døjer med hårtab i overgangsalderen, også opleve en udtynding af håret på issen eller i siderne.

Jo tidligere du opdager tegnene på hormonelt hårtab, des nemmere bliver det at gøre noget ved det. Så hvis du nærmer dig overgangsalderen, så bør du holde øjne og ører åbne!

Hvor almindeligt er hårtab i overgangsalderen?

Selvom man ikke skulle tro det, så er tyndt hår i overgangsalderen et meget almindeligt fænomen. Blandt kvinder i overgangsalderen lider helt op til to ud af tre af hårtab eller pletskaldethed. Hårtab i overgangsalderen er et udbredt fænomen blandt alle etniske grupper. Det at få tyndt hår i overgangsalderen antages også at være genetisk betinget. Så hvis du har et familiemedlem, der har oplevet at få tyndt hår i overgangsalderen, er der større sandsynlighed for, at du ligeledes kommer til at døje med det.

Andre medvirkende faktorer til hårtab

Når kvinder får tyndt hår i overgangsalderen, er hårtabet næsten altid et resultat af de svingende hormonniveauer. Der er dog andre faktorer, der også kan medvirke til, at man får tyndt hår i overgangsalderen. Det kan f.eks. være stress, medicinske præparater, sygdom og vitaminmangel, som også alle kan medvirke til hårtab. Disse faktorer kan endvidere forværre et hormonelt hårtab.

hormonelt hårtab

Så hvis du har mistanke om, at du lider af hormonelt hårtab, kan det være en rigtig god ide at konsultere din læge for at få undersøgt, om der er andre underliggende årsager til dit hårtab.

Hårtab i forbindelse med perimenopausen

Perimenopausen er den periode, der leder op til selve overgangsalderen (menopausen). I denne periode begynder hormonniveauerne så småt at ændre sig som forberedelse til overgangsalderen. Perimenopausen begynder typisk, når kvinden er i midten af 40’erne, mens der dog også er kvinder, som springer perimenopausen helt over. Da hårtab i forbindelse med perimenopausen ligeledes skyldes hormonale ændringer, er symptomerne på hårtab i forbindelse med perimenopausen identiske med symptomerne på hårtab i overgangsalderen. Desuden kan du også opleve, at dit hår bliver mere tørt og livløst.

Så hvad kan der så gøres ved et hormonelt hårtab? Da det er de samme faktorer, der gør sig gældende ved hårtab i perimenopausen som ved hårtab i overgangsalderen, anbefaler vi, at du håndterer hårtabet i perimenopausen på samme måde som et hårtab i overgangsalderen og følger vores tip nedenfor!

Kan hårtab i overgangsalderen forebygges?

Så hvad kan man gøre for at forebygge, at man går hen og får tyndt hår i overgangsalderen? Her er, hvad vi foreslår:

Hold øje med håret

Som vi nævnte tidligere er det meget vigtigt at sætte tidligt ind over for tegn på hormonelt hårtab. Hold godt øje med dit hår, og hvis du bemærker forandringer, så få en tid hos en hudlæge.

Undgå brug af produkter med stærke kemikalier

Når vi ældes bliver håret mere fint og sårbart. Derfor er det vigtigt at vælge nogle produkter, der ikke beskadiger det allerede sårbare hår. Kig i stedet efter en række plejeprodukter, der indeholder naturlige ingredienser og som giver håret den nødvendige pleje udefra og ind.

Sørg for at behandle håret skånsomt

Da håret nu vokser langsommere, er det meget vigtigt at tage sig rigtig godt af det hår, du har på hovedet. Det betyder, at man skal behandle håret ekstra skånsomt og være forsigtig med at bruge varme redskaber til styling og med at farve håret! Omfattende styling og diverse behandlinger kan nemlig bevirke, at håret falder af, hvilket bare vil få hårpragten til at se endnu tyndere ud.

En af de nemmeste metoder til at forebygge hårtab i overgangsalderen er at bytte den traditionelle hårbørste ud med en wet brush eller en bredtandet kam. En wet brush har bløde, fleksible børstepigge, som skånsomt reder håret igennem og filtrer eventuelle knuder ud, uden at knække håret, hvilket en traditionel børste meget ofte gør.

Hvilke behandlinger findes der?

Hvis du døjer med tyndt hår i overgangsalderen, skal du først og fremmest få din læge til at undersøge dig og finde ud af om der er andre underliggende årsager til dit hårtab, som f.eks. vitaminmangel.

Hvis din læge diagnosticerer dig med hormonelt hårtab, kan lægen eventuelt anbefale en hormonelbehandling eller en anden behandling, der kan mindske dit hårtab i overgangsalderen så vel som nogle af de andre gener. Hormonbehandling kan være en effektiv hjælp til kvinder, der døjer med tyndt hår i overgangsalderen, men desværre er der også flere risici forbundet med denne behandling.

Derudover kan du også overveje at konsultere en hudlæge med speciale i hårtab. En hudlæge kan i nogle tilfælde anbefale nedenstående præparater og behandlinger i forbindelse med et hormonelt hårtab:

Minoxidil: er et topisk præparat, der øger blodgennemstrømningen til hovedbunden og hårfolliklerne, hvilket kan være en hjælp til at mindske hårtab i overgangsalderen. Desværre kan Minoxidil imidlertid have en række kedelige bivirkninger, som f.eks. hudirritation. Derfor er præparatet i flere lande underlagt en række begrænsninger på køb og dosering. Brugen af rosmarinolie har i øvrigt vist sig at kunne give lignende fordele.

Derfor vil jeg anbefale at behandle hårtab i overgangsalderen med vores Scalp Follicle Treatment & Volumizer, som netop indeholder rosmarinolie. Dette produkt bidrager til at booste hårets hair volume, samtidig med at pleje hårfolliklerne. Denne behandling indeholder også kaffefrøolie, som naturligt medvirker til at styrke hårvæksten, så du får et langt, tykt hår.

Et andet produkt, som vi netop har lanceret, vores Grow Perfect™ Hair Growth Serum, indeholder også kaffefrøolie. Dette produkt er udviklet med Redensyl™, RootBioTec™, CAPIXYL™ og AnaGain™. Disse fire teknologier påvirker separate receptorer, stimulerer hårfolliklerne, fremmer væksten af nyt hår og reducerer hårtab synergisk.

PRP-behandling: Under en PRP-behandling sprøjtes blodplasma ind i hovedbunden. Dette menes at fremme helingen og har i en række undersøgelser vist sig at være virksomt ved hårtab i overgangsalderen.

Laserbehandling: Under denne laserbehandling vil en specialist anvende en speciel lav-energilaser til at stimulere hårvæksten i hovedbunden. Dette menes at kunne være med til at mindske hårtabet i overgangsalderen, til trods for at der ikke foreligger nogen kliniske beviser for behandlingen.

6 metoder til håndtering af hårtab i overgangsalderen

Der er også en række livstilsændringer, der kan være en hjælp til at håndtere et generende hårtab i overgangsalderen:

1. Sørg for at spise sundt

Sørg for at spise sundt

En mangelfuld kost kan være en medvirkende årsag til, at du får tyndt hår i overgangsalderen. Hvis du vil sikre dig, at det ikke er din daglige kost, der er skyld i dit hårtab, skal du sørge for at indtage en kost, der er rig på proteiner og andre næringsstoffer, som er livsnødvendige for at opretholde en sund hårvækst. Men hvorfor lige protein? Tja, hårfolliklerne producerer nyt hår på baggrund af det protein, vi indtager. Så hvis vi ikke får nok proteiner gennem kosten, kan hårvæksten komme til at lide under det.

Desuden har hårfolliklerne også behov for den rette mængde vitaminer og mineraler for at kunne opretholde en sund hårvækst. Hvis du vil sikre dig, at du får tilstrækkelig med næringsstoffer til at kunne opretholde en sund hårvækst, bør du overveje at supplere kosten med et godt kosttilskud, som f.eks. Hairlust Hair Formula Gummies eller tablets. Disse kosttilskud til håret indeholder alle de nødvendige vitaminer og mineraler, som dine hårfollikler har brug for til at kunne opretholde en sund, regelmæssig hårvækst. Desuden smager de tyggevenlige vingummier bare helt fantastisk, så det er let at huske at tage dem hver dag!

Læs mere på: Virker kosttilskud til håret egentlig?

2. Plej håret udefra

Plej håret udefra

En anden måde, at sikre sig at håret er sundt, (og en hjælp til at håndtere et tyndt hår i overgangsalderen) er ved at styrke håret udefra ved hjælp af proteiner. Vi kan anbefale dig at bytte din sædvanlige shampoo og balsam ud med vores Grow Perfect™ Duo, som er fremstillet med Anagain™ og rosmarinolie til at bekæmpe hårtab og opretholde en sund hovedbund.

For at øge effekten, brug Grow Perfect™ Hair Growth Serum der er formuleret med naturligt afledte ingredienser, der er klinisk bevist for at øge hårvækst, reducere hårtab og forbedre hovedbundens generelle sundhed.

3. Beskyt håret imod UV-stråler

Beskyt håret imod UV-stråler

Ganske ligesom solens stråler kan skade huden, kan de også skade håret. Hvis du døjer med hårtab i overgangsalderen, har du sikkert et ønske om at tage dig ekstra godt af det hår, du trods alt har, og beskytte det imod solen. Tag derfor altid en kasket eller hat på, når du opholder dig udendørs, eller sørg for altid at anvende et produkt med indbygget UV-beskyttelse, som f.eks. vores Sun Defense Hair Mist.

4. Få en god nats søvn på bambus

Få en god nats søvn på bambus

Her kommer så en anden nem måde at pleje dit hår på, hvis du lider af hårtab i overgangsalderen. Skift hovedpude- og dynebetrækket ud med et af bambus, som f.eks. vores Silky Bamboo Pillowcase og Silky Bamboo Duvet Cover! Bambus er meget glattere end bomuld, hvilket betyder, at det ikke gnider så meget imod håret eller udtørrer det under din søvn.

Hvis du kunne tænke dig lidt ekstra beskyttelse til håret til natten, kan du smøre vores Moisture Hero™ Hair Balm Mask på spidserne og dernæst sætte håret i en eller anden beskyttende frisure, f.eks. løse fletninger inden sengetid.

5. Reducér dit stressniveau

Reducér dit stressniveau

Stress kan også medvirke til, at du får tyndt hår i overgangsalderen, hvilket er grunden til, at det er så utroligt vigtigt at holde øje med dit stressniveau. Motion, meditation og andre sunde, afstressende aktiviteter kan være en god hjælp til at bekæmpe nogle af overgangsalderens symptomer, som f.eks. humørsvingninger, vægtøgning og søvnløshed, og kan endda også være en hjælp til at mindske hårtab i overgangsalderen.

6. Prøv en ny frisure

Prøv en ny frisure

Hvis du oplever, at du har fået tyndt hår i overgangsalderen, kan det være, at den frisure, du har haft hidtil, måske ikke længere er helt så flot. Din næste opgave kan derfor være at få en tid hos frisøren til en klipning, der passer til et tyndt, fint hår.

Der er mange frisører, der anbefaler, at kvinder, som har oplevet hårtab i overgangsalderen, skal prøve en kortere frisure for på denne enkle måde at give det fine hår lidt ekstra volumen og struktur. Du kan også drøfte muligheden for at få lavet lyse eller mørke striber for at skabe noget dybde og dimension i håret.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Kan en pille til håret give længere og fyldigere hår? Sådan virker det

  Kan en pille til håret give længere og fyldigere hår? Sådan virker det

 • Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

  Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

 • Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

  Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

 • Kosttilskud til håret – virker det overhovedet?

  Kosttilskud til håret – virker det overhovedet?

 • Symptomer på psoriasis i hovedbunden? Sådan behandles det effektivt

  Symptomer på psoriasis i hovedbunden? Sådan behandles det effektivt

Se alle artikler