Hvad skyldes hårtab hos kvinder? 8 årsager til at kvinder taber håretSe alle artikler

Hvad skyldes hårtab hos kvinder? 8 årsager til at kvinder taber håret

De fleste kvinder, uanset alder, bliver utrolig frustrerede, når de oplever, at håret pludselig begynder at blive tyndere og navnlig, hvis de fælder så meget, at det udvikler sig til et egentligt hårtab.

Et hårtab er altid svært at leve med, men det er især svært at acceptere, når man er kvinde. Et hårtab kan have en meget negativ indvirkning på en kvindes selvtillid, især hvis hårtabet udvikler sig hurtigt og er omfattende.

Den gode nyhed? I langt de fleste tilfælde af hårtab hos kvinder er denne udtynding af håret rent faktisk noget, man kan gøre noget ved. Læs med her, og hør mere om det med at tabe meget hår som kvinde. Jeg giver dig også mine bud på den bedste behandling mod hårtab hos kvinder.

Indholdsfortegnelse

Tegn på pludseligt hårtab hos kvinder

Alle taber hår, det er en helt naturlig del af hårets vækstcyklus. Det er fuldkommen normalt at fælde op til 150 hår om dagen! Det lyder måske af meget. Men da vi har 90.000 til 150.000 hårfollikler i hovedbunden, er dette hårtab på 150 hårstrå per dag slet ikke synligt.

I nogle tilfælde, hvor man taber meget hår som kvinde, begynder man derimod at tabe flere end 150 hår om dagen, hvilket til syvende og sidst bevirker, at håret kommer til at se tyndere ud. Det er næsten altid det, der er tilfældet, når vi taler om et pludseligt hårtab hos kvinder. Dette pludselige hårtab hos kvinder kan være såkaldt diffust. Hvis du opdager, at din skilning er blevet bredere, eller at din hestehale er blevet tyndere, kan det være et tegn på, at du taber meget hår og lider af denne form for hårtab. Nogle gange er et pludseligt hårtab hos kvinder koncentreret omkring nogle særlige områder, f.eks. issen og tindingerne.

Det vigtigste tegn på et pludseligt hårtab er, at hårtabet sker inden for kort tid. Kvinder, som lider af pludseligt hårtab, fortæller ofte, at deres hår falder af i store totter, så de står med en håndfuld hår i hånden.

Den gode nyhed er, at et pludseligt hårtab hos kvinder som regel ikke fører til, at kvinderne taber alt hår på hovedet. Det kan dog i nogle tilfælde være ret synligt.

Før og efter Hairlust

Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat

* Resultater varierer fra person til person.

Se alle anmeldelser

Hvad skyldes et pludseligt hårtab hos kvinder?

Så hvorfor kan man komme ud for pludselig at tabe meget hår som kvinde? De fleste tilfælde af pludseligt hårtab hos kvinder skyldes telogen effluvium.

Telogen effluvium er den næstmest udbredte form for hårtab og en af grundene til, at man kan komme ud for at tabe meget hår som kvinde. Telogen effluvium opstår typisk, når en psykisk belastning får de aktive hårstrå til at holde op med at vokse. Godt og vel et par måneder efter den psykiske belastning vil man så begynde at fælde, og det kan være helt op til 70% af håret, der falder af.

8 faktorer, der kan udløse telogen effluvium:

 • Graviditet
 • Ændring i p-piller
 • Bivirkninger fra medicin
 • En skrap slankekur/diæt
 • Stress og psykiske belastninger
 • Operationer
 • En ulykke (f.eks. en bilulykke)
 • Sygdom

Men hvad kan man så egentlig gøre ved, at man taber meget hår som kvinde? Hvis du allerede er i gang med at tabe rigtig meget hår, er der desværre ikke så meget, du kan gøre for at stoppe dette hårtab. Som jeg nævnte tidligere, så kan man få telogen effluvium, når en udløsende faktor får håret til at holde op med at vokse. Når du endelig finder ud af, at du lider af hårtab, er det desværre for sent at gøre noget, der kan forhindre, at håret falder af.

Det, du kan gøre, er at sørge for at fremme en sund hårvækst ved at tage et kosttilskud til håret, som f.eks. Hairlust Hair Formula tabletter, og derudover få dig nogle gode hårplejerutiner (mere om dem senere).

Andre almindelige årsager til at kvinder taber håret

Hvis dit hårtab udvikles gradvist, og ikke er pludseligt opstået, kan du lide af en anden form for hårtab, nemlig pletskaldethed, hvilket også bevirker, at man taber meget hår som kvinde. Pletskaldethed hos kvinder opstår, fordi hårfolliklerne holder op med at producere hår eller fordi de hår, de producerer, er mere skrøbelige og har lettere ved at knække. Pletskaldethed hos kvinder kan også opstå som følge af skader på håret eller hårfolliklerne på grund af for meget styling eller diverse kemiske behandlinger.

Årsagen til at man taber meget hår som kvinde, kan bl.a. være følgende:

  • Androgen alopeci – også kendt som ”mandligt hårtab” eller arveligt hårtab er den mest almindelige årsag til pletskaldethed hos kvinder.
  • Alopeci areata - Denne autoimmune lidelse bevirker, at man får pletvist hårtab i hovedbunden.
  • Frontal fibroserende alopeci – Denne sygdom giver betændelse i hårfolliklerne, hvilket ødelægger dem og fører til pletvist hårtab.
  • Tinea capitis – Denne svampeinfektion i hovedbunden forårsager hårtab. Den kaldes ofte også for ringorm i hovedbunden.
  • Hypertriki – Er en sjælden arvelig lidelse, som forårsager hårtab over hele kroppen.
  • Traction alopecia – Denne form for hårtab skyldes, at man hiver i håret eller gnubber hårdt på det.
  • Overbehandling og overstyling af håret – Denne form for hårtab kommer af diverse kemiske behandlinger, f.eks. afblegning eller udglattende behandlinger.
  • Stofskiftesygdomme – Skjoldbruskkirtlen producerer nogle hormoner, som har direkte indflydelse på hårvæksten. Når skjoldbruskkirtlen ikke fungerer som den skal, kan man opleve hårtab.

Hvis du oplever hårtab, er det derfor meget vigtigt, at du konsulterer din læge. Lægen kan tage en række blodprøver og udelukke nogle af de årsager, der findes til hårtab, herunder vitaminmangel. Husk i øvrigt, at det kun er en læge, der kan stille den rigtige diagnose i forbindelse med et hårtab.

Hvor udbredt er hårtab hos kvinder?

De fleste er slet ikke klar over, hvor almindeligt det er, at man kan tabe meget hår som kvinde. Ifølge flere beregninger vil 50% af alle kvinder komme ud for, at de taber meget hår på et eller andet tidspunkt i deres liv. Så hvis du synes, at du taber meget hår som kvinde, så er du bestemt ikke alene!

Den mest almindelige årsag til pletskaldethed hos kvinder er androgen alopeci, også kendt som ”arveligt hårtab.” Denne form for hårtab, hvor man kan tabe meget hår som kvinde, begynder typisk, når kvinden er i alderen 12 til 40, selvom hårtabet endnu ikke er stort nok til, at det er synligt. Når kvinderne runder de 65, er det dog desværre sådan, at over 50% af disse kvinder nu står med et synligt hårtab på grund af androgen alopeci.

Kvinder bliver sjældent fuldkommen skaldede. En af de former for skaldethed, hvor en kvinde rent faktisk kan blive helt skaldet, kaldes alopecia universalis. Alopecia universalis minder om alopecia areata, men i stedet for at tabe håret pletvist, taber man alt håret, både på hovedet og på kroppen. Alopecia universalis ses hos 1 ud af 4.000. Fuldkommen tab af alt hovedhår hos kvinder kan også optræde i forbindelse med kemoterapi. Her er den gode nyhed imidlertid, at håret vokser ud igen, når behandlingen er overstået.

Behandling mod hårtab hos kvinder: Mine 8 bud

Hvis du oplever et pludseligt hårtab, hvilke muligheder for behandling er der så egentlig? Overordnet set vil det altid være en rigtig god hjælp at styrke en sund hårvækst og sørge for at vedligeholde det hår, du har tilbage. Her er det særligt vigtigt at forebygge, at håret knækker yderligere. De fleste tilfælde af telogen effluvium vil gå over af sig selv, når den psykiske belastning går væk. Derimod vil de dårlige hårplejerutiner bare føre til endnu flere knækkede hår og kun gøre situationen endnu værre, da håret så vil komme til at se endnu tyndere ud.

Behandling af hårtab hos kvinder #1: Fokus på ernæring

Fokus på ernæring

Mit bedste tip til at behandle pletskaldethed hos kvinder er at pleje håret indefra og ud. Ved at fokusere på din ernæring kan du nemlig styrke dine hårfollikler, så de kan få det nye hår til at vokse hurtigt ud igen og erstatte det, du har mistet.

Jeg kan derfor anbefale dig at tage Hairlust Hair Formula Tablets for Women, som er udviklet ved hjælp af en række klinisk dokumenterede ingredienser, der styrker en optimal, sund hårvækst. Med bare to tabletter dagligt får du hele 5.000 mcg. biotin plus en høj dosis zink, silica, B12-vitamin og aminosyrer. Derudover er tabletterne fremstillet af naturlige, veganske ingredienser.

Et tip: Hvis du har svært ved at sluge piller, kan jeg anbefale dig at prøve Hairlust Hair Formula Gummies for Women!

Behandling af hårtab hos kvinder #2: Boost cirkulationen

Boost cirkulationen

En sund hovedbund producerer sundt hår, så derfor bør du sikre dig, at du passer rigtig godt på din hovedbund! Frisk hovedbunden op, og giv den nyt liv med Grow Perfect™ Thickening Spray. Denne plejende behandling beroliger og fugter den irriterede hovedbund, med hjælp fra både aloe vera, rosmarinolie og olivenolieekstrakt. Rosmarinolie virker desuden ved at styrke blodomløbet i hovedbunden, hvilket giver dine hårfollikler den næring, og de vitaminer og mineraler, som de har behov for, så de kan sikre dig en sund hårvækst.

For at opnå de bedste resultater bør du bruge Hairlust Grow Perfect™ Thickening Spray sammen med Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Denne specielle Scalp Delight™ Scalp Massage Brush er udstyret med nogle særlige bløde silikonepigge, som skånsomt eksfolierer hovedbunden og øger blodomløbet.

Behandling af hårtab hos kvinder #3: Få dig en sund vaskerutine

Få dig en sund vaskerutine

Tro det eller ej, men både for lidt og for meget hårvask kan have stor indvirkning på dit hårs volumen, på hårets sundhedstilstand og på, hvordan håret føles. Hvis du vasker håret for ofte kan det efterlade dig med et meget tørt og skrøbeligt hår og en tør, kløende hovedbund. På den anden side kan for lidt hårvask medføre, at der sker en ophobning af diverse rester fra produkter og sebum i både hår og hovedbund. For hårets vedkommende vil det give sig udslag i, at det bliver klasket og halvfedtet at se på. Hovedbunden derimod kan gå hen og blive fyldt med skæl og tilstoppede hårfollikler.

En god tommelfingerregel er derfor at vaske hår to til tre gange om ugen. Husk altid at bruge balsam, når du er færdig med hårshampooen! Balsammen hjælper med at tilføre fugt og beskytte håret efter brugen af shampoo.

Du bør også altid sikre dig, at du anvender en shampoo og en balsam, der er udviklet til at afhjælpe et hårtab hos kvinder. Hairlust's Grow Perfect™ Duo er fremstillet ved hjælp af klinisk bevist Anagain™ og økologisk rosmarinolie. Dette medvirker til at forebygge, at håret knækker og forhindrer en yderligere udtynding af håret!

Behandling af hårtab hos kvinder #4: Red håret forsigtigt ud

Red håret forsigtigt ud

En anden metode, til at afhjælpe pletskaldethed hos kvinder, er at være ekstra forsigtig, når du reder det våde hår ud. Håret er nemlig utrolig skrøbeligt, når det er vådt, og hvis du hiver og flår i det, kan det knække, hvilket bare gør hårtabet endnu værre.

Jeg foreslår, at du giver det våde hår en speciel leave-in-behandling, med f.eks. Split Fix™ Hair Oil, inden du reder det ud. Denne leave-in-behandling virker fugtgivende og beskytter samtidig håret ved hjælp af en speciel kombination af nogle naturlige, nærende olier. Dernæst reder du forsigtigt håret igennem med en Wet Hair Detangler Brush. Denne unikke silikonebørste er specialdesignet til brug på vådt hår. Takket være børstens fleksible, glatte silikonepigge, glider denne Wet Hair Detangler Brushhelt ubesværet gennem håret og reder det filtrede hår ud, helt uden at knække det.

Behandling af hårtab hos kvinder #5: Styrk håret udefra

Styrk håret udefra

En anden metode, til at forebygge at håret knækker, er at anvende en styrkende og dybdevirkende hårmaske, som f.eks. Split Fix™ Hair Mask. Denne hårmaske er propfyldt med en række styrkende og nærende planteekstrakter som, estere af jojobaolie, som styrker og genopbygger dit hår udefra og ind, så du får et sundere og mere modstandsdygtigt hår. Desuden mætter den lette, fugtgivende maske håret fuldkommen, takket være den specielle formel, som bl.a. indeholder økologisk aloe vera-saft, havreekstrakt og acai-ekstrakt. For at opnå det bedste resultat skal masken anvendes en til to gange om ugen.

Behandling af hårtab hos kvinder #6: Undgå det, der kan udløse et hårtab

Undgå det, der kan udløse et hårtab

Når det handler om at behandle pletskaldethed hos kvinder, så gælder det om at lægge energien i at forebygge problemet i stedet for at behandle det! Hvis du ved, at der er visse ting, som f.eks. en skrap slankekur, der kan være med til at udløse telogen effluvium, bør du forsøge at undgå disse ting. Det er naturligvis nemmere sagt end gjort! Derfor bør du tale med din læge, så I sammen kan finde den bedste metode til at undgå at udløse telogen effluvium.

Behandling af hårtab hos kvinder #7: Håndtering af stress

Håndtering af stress

Da stress kan være med til at udløse et pludseligt hårtab hos kvinder er et af de andre råd, til at behandle et hårtab hos kvinder, at sørge for at udvikle en række sunde strategier til at styre sit stressniveau. Dagbogsnotater, øvelser, meditation samt diverse udendørsaktiviteter kan være en hjælp til at reducere dit stressniveau. Ved at reducere dit stressniveau vil du komme dig hurtigere oven på et hårtab eller kunne forebygge, at det overhovedet opstår til at begynde med.

Behandling af hårtab hos kvinder #8: Opdatér dine hårprodukter

Opdatér dine hårprodukter

Hvis du anvender produkter til styling af håret, kan det være tid til at få opdateret dit udvalg af produkter. Mange af produkterne til styling af håret, herunder hårspray, voks og tørshampoo, indeholder nemlig en masse forskellige kemikalier, som er med til at udtørre håret og hovedbunden, hvilket bevirker, at håret knækker og dermed kan forværre et hårtab hos kvinder.

I stedet er det tid til at skifte til nogle stylingprodukter, der er udviklet ved hjælp af økologiske planteekstrakter og naturlige ingredienser. Jeg anbefaler f.eks. Final Touch Hair Spray, eller Mineral Clay Wax (den bedste hårvoks).

Det at undgå at udsætte håret for barske kemikalier er nemlig et andet godt forslag til behandling af hårtab hos kvinder.

10 hurtige fakta om hårtab hos kvinder

Nu har jeg været igennem det meste, du bør vide om hårtab til kvinder, for at du let kan identificere symptomerne, finde årsagen og få den rette behandling af dit hårtab.

Så for lige at opsummere nogle af de vigtigste pointer om hårtab får du her 10 hurtige fakta om hårtab hos kvinder:

 1. Omkring halvdelen af alle kvinder oplever hårtab på et tidspunkt i løbet af deres liv.
 2. Vi fælder normalt omkring 30-150 hår om dagen, så hvis du fælder en lille smule hele tiden, er der ikke grund til panik.
 3. Hårtab hos kvinder ses hyppigere med alderen og i takt med, at man bliver ældre.
 4. Androgen alopeci, også kendt som arveligt hårtab, er den mest almindelige årsag til pletskaldethed hos kvinder. Så hvis din mor eller far har døjet med hårtab, er der en større risiko for, at du også kommer til det.
 5. Telogen effluvium er den næstmest udbredte form for hårtab.
 6. Det er meget normalt at opleve betydeligt hårtab efter graviditet, mens håret kan føles meget sundere, tykkere og mere glansfuldt under selve graviditeten, hvor kroppen er helt fuld af hormoner.
 7. Hårtab hos kvinder set oftest på issen, i hårets skilning eller at hestehalen blever tyndere.
 8. Kvinder bliver sjældent fuldkommen skaldede. En af de former for skaldethed, hvor en kvinde rent faktisk kan blive helt skaldet, kaldes alopecia universalis, og rammer ca. 1 ud af 4.000.
 9. Dårlige hårplejerutiner og mangelfuld kost kan føre til hårtab.
 10. Det er vigtigt at finde årsagen til ens hårtab, hvis det skal behandles ordentligt.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Ofte stillede spørgsmål om hårtab hos kvinder

 • 1. Hvad er årsagen til hårtab hos kvinder?

  Hårtab hos kvinder kan være forårsaget af forskellige faktorer, herunder genetik, stress, hormonændringer, livsstil, medicin og valg af hårprodukter.

 • 2. Hvad gør jeg ved mit hårtab som kvinde?

  Der er forskellige måder at fremme hårvækst på fra hårvitaminer til kirurgiske indgreb. Gode hårprodukter er afgørende for at fremme hårvækst, men kræver kontinuerlig brug. Det kan fx være en shampoo mod hårtab og en hårvækstserum fra Hairlust.

Husk, at hvis du står i en situation, hvor du taber meget hår, så bør du gå til lægen for at få udelukket, at der er tale om andre underliggende lidelser. Jeg håber, at denne artikel om pletskaldethed hos kvinder har været en hjælp for dig, og at du kunne bruge mine råd!

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Hårtab hos mænd: Sådan kommer du tyndt hår i forkøbet!

  Hårtab hos mænd: Sådan kommer du tyndt hår i forkøbet!

 • Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

  Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

 • Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

  Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

 • Fælder du meget hår? Her er 8 tips til at få hårtabet under kontrol

  Fælder du meget hår? Her er 8 tips til at få hårtabet under kontrol

 • Hårtab efter graviditet: 5 nemme tips til at takle ammehåret

  Hårtab efter graviditet: 5 nemme tips til at takle ammehåret

Se alle artikler