Hårvoks vs. clay voks: Hvad skal du vælge?Se alle artikler

Hårvoks vs. clay voks: Hvad skal du vælge?

Hvis du er på udkig efter et nyt produkt til at style håret, er det let at fare vild i de mange forskellige produkter, der findes på hylderne. Det kan være svært at finde ud af, hvilket produkt der er det bedste til dit hår, og hvordan man egentlig skal bruge det. To af de produkter, der ofte bliver forvekslet er hårvoks og clay voks. Hvis du også er i tvivl om, hvilken forskel, der er på de to produkter, befinder du dig på det helt rette sted.

I dag vil jeg nemlig gennemgå forskellen på hårvoks og clay voks. Derudover vil jeg afsløre, hvordan du finder den bedste hårvoks og den bedste clay voks, og hvordan du bruger dem. Lad os se at komme i gang.

Indholdsfortegnelse

Hvad er hårvoks?

Hårvoks er et produkt, der har en tyk konsistens, og som giver et stærkt, men smidigt hold i håret. Som det fremgår af navnet, er hårvoks fremstillet ved hjælp af en formel, der indeholder lanolin, ricinusolie og andre vokstyper. Sommetider bliver denne type voks til håret også kaldet ”putty” eller ”paste”. Hvis du vælger at købe en hårvoks, vil den kunne give håret en let glans og sørge for, at håret har en naturlig bevægelighed og ikke bliver stift eller porøst. Sommetider bliver denne type hårvoks markedsført som en særlig hårvoks til mænd, men den kan rent faktisk bruges af alle og enhver.

Foruden den traditionelle voks til håret findes der også nogle andre stylingprodukter, du kan vælge imellem. Hvis du er på udkig efter den bedste hårvoks til dit hår, så kan du læse mere om de forskellige typer af produkter til styling nedenfor. På denne måde kan du hurtigt finde ud af, hvilken type voks til håret, der passer bedst til dine behov.

Hårvoks eller clay voks, hårgele eller pomade

Hair Wax vs. Hair Clay vs. Gel vs. Pomade

Hårvoks, clay voks, hårgele og pomade er alle sammen produkter, der kan bruges til at style håret. Da alle disse produkter har en tyk konsistens og minder om hinanden, bliver de ofte forvekslet, men hvilket af produkterne er egentlig det bedste? Det afhænger fuldkommen af, hvilket look, du er på udkig efter. Lad os lige se nærmere på, hvad de enkelte produkter egentlig kan tilbyde:

Hårvoks

Egenskaber: Denne type voks til håret er et voksbaseret produkt, der kan style håret, og som har en cremet eller olieret konsistens.

Sådan virker den:

 • Den giver et fleksibelt hold i håret
 • Den lader håret bevare sin naturlige bevægelighed
 • Den giver en smule eller medium glans i håret

Ulemper: Det kan være svært at vaske hårvoks helt ud af håret igen, på grund af produktets høje indhold af voks, der har en tendens til at hobe sig op på hårstråene.

Clay voks

Egenskaber: Clay voks er en såkaldt lervoks, der minder meget om den type voks til håret, du normalt bruger, når du skal style håret. Til gengæld er clay voks, i modsætning til andre typer af voks, fremstillet af en hel naturlig ingrediens, nemlig kaolin. Clay voks er et forholdsvis nyt produkt på markedet, som hurtigt er gået hen og er blevet utroligt populært. Nøjagtig ligesom den traditionelle hårvoks, bliver clay voks ofte markedsført som en hårvoks til mænd, selvom den rent faktisk kan bruges af alle og enhver.

Sådan virker den:

 • Den forsyner håret med et fleksibelt hold
 • Den giver håret en naturlig, mat glans
 • Den forsyner håret med masser af volumen og struktur
 • Den absorberer overskydende fedt

Ulemper: Nogle typer af voks clay kan gøre håret tørt og stift. Hvis det sker, kan du med fordel bruge en lille smule hårolie i håret.

Hårgele

Egenskaber: En hårgele er lavet af afstivningspolymer, som ofte har en geleagtig konsistens. Hårgele findes i flere forskellige styrker, lige fra den, der giver et let hold og til dem, der giver et solidt hold. Som regel bruger man hårgele, hvis man gerne vil opnå et mere dramatisk look, f.eks. den tilbagestrøgne frisure eller strithår, men du kan også bruge hårgele til at skabe mere struktur i et krøllet hår.

Sådan virker den:

 • Den giver et stærkt hold
 • Den afstiver håret og forsyner det med glans
 • Den kan bruges til at give et "wet hair look"

Ulemper: Mange geleer er fremstillet ved hjælp af en række alkoholbaserede stoffer, som udtørrer og får håret til at knække. Desuden kan geleer få et fint eller tyndt hår til at fremstå endnu tyndere, da gele meget nemt kan få håret til at klaske sammen, hvis du bruger den tæt på hårrødderne.

Pomade

Egenskaber: Pomade er stylingprodukt, der er beregnet til at skabe glans i håret. Produktet er velegnet til det tilbagestrøgne look og til frisurer, der kræver glans. I forhold til hårgele giver pomade langt mindre hold i håret, og håret kan dermed redes og styles dagen lang.

Sådan virker den:

 • Den giver kun et svagt hold i håret
 • Den forsyner håret med glans og er god til den tilbagestrøgne frisure

Ulemper: Den kan være svær at vaske ud af håret igen. Pomade kan desuden få håret til at se fedtet ud.

Der er fire væsentlige forskelle på disse produkter:

1. Produkternes evne til at skabe hold i håret

I sammenligning med geleer vil hårvoks eller clay voks langtfra gøre håret lige så stift. Hvis du derimod vælger at købe den bedste voks til håret, en clay voks eller en pomade vil du få et mere fleksibelt hold i håret og bevare hårets naturlige bevægelighed. Du vil derfor stadigvæk kunne lade fingrene løbe igennem håret, selvom der er hårvoks, clay voks eller pomade i det. Det vil til gengæld være umuligt, hvis du har hårgele i håret.

2. Produkternes evne til at give frisuren glans

Hårgele og pomade giver håret en skinnende glans, hvorimod hårvoks og clay voks forsyner håret med en mere naturlig, mat glans. Geleer og pomader er meget velegnede til den tilbagestrøgne frisure, når du f.eks. vil have håret til at sidde elegant eller stilfuldt, mens hårvoks og clay voks er mere velegnede til at understrege den afslappede stil eller hverdagslooket.

3. Produkternes indvirkning på hårets sundhed

De fleste geleer har et højt indhold af alkoholbaserede stoffer, som med tiden kan være med til at skade håret. Hvorfor egentlig det? Det hænger sammen med, at disse alkoholbaserede stoffer udtørrer håret, og gør det skrøbeligt og porøst, så det har lettere ved at knække. Geleer er ligeledes med til at udtørre hovedbunden, hvilket gør, at du kan komme til at stå med en tør hovedbund, der er irriteret, der klør eller er fyldt med skæl.

Hvis du vælger at investere i den bedste clay voks til håret, eller den bedste voks til håret, får du derimod et produkt, der er meget sundere for håret og hovedbunden, da disse produkter er fremstillet af naturlige ingredienser, som er sunde for dit hår og din hovedbund.

4. Særligt velegnet til nogle hårtyper

Hårgeleer og pomader er de mest velegnede produkter til et hår, der er tykt, krøllet, tørt eller har en grov struktur. Hvis du køber den bedste hårvoks, eller den bedste clay voks, får du derimod et produkt, der er velegnet til alle hårtyper, men i særdeleshed til det fine, tynde eller fedtede hår. Takket være produktets lerbaserede indhold vil den matte clay voks hjælpe med at absorbere det overskydende fedt fra hovedbunden. Den kan også få håret til at se kraftigere ud, skabe ekstra fylde og samtidig opretholde hårets naturlige bevægelighed.

Er hårvoks kun til mænd? Hvad med clay voks, er det også kun til mænd?

Du har måske bemærket, at disse produkter ofte bliver markedsført som hårvoks til mænd eller clay voks til mænd. Men er de kun til mænd?

De mest populære produkter til mænd er henholdsvis en almindelig voks til håret og en clay voks, da de begge er rigtig gode til at style et kort eller et tyndt hår. Det er imidlertid værd at bemærke, at både hårvoks til mænd og clay voks jo har flere forskellige anvendelsesmuligheder og rent faktisk er beregnet til begge køn og til enhver hårtype. En clay voks (som er en blanding af en mat clay voks og en hårvoks) er særlig velegnet til et fint, tyndt hår eller et fedtet hår.

Sådan finder du den bedste hårvoks

Men hvordan finder du egentlig den bedste hårvoks eller den bedste clay voks? Her får du lige et par tip med på vejen:

 • Gå altid efter den bedste hårvoks, det vil sige en, der er helt fri for de ingredienser, der skaber kløe i hovedbunden, herunder silikone, udtørrende alkoholbaserede tilsætningsstoffer og parfumer. Disse indholdsstoffer kan nemlig have en negativ effekt på dit hår og din hovedbunds sundhed og resultere i knækket hår, irritation og sågar hårtab.
 • Kig efter de fugtgivende ingredienser, der er med til at pleje håret og hovedbunden, mens du styler håret. Det er nemlig en rigtig god ide med et stylingprodukt, der kan forbedre hårets sundhed og samtidig style håret.

Mit bud på den bedste hårvoks er samtidig mit bud på den bedste clay voks, nemlig Mineral Clay Wax. Dette naturlige produkt til styling af håret er lavet af kaolin, et blødt, hvidt lerholdigt materiale, som giver et let, fleksibelt hold i håret. Denne clay voks kan absorbere de overskydende fedtstoffer i hovedbunden, så hovedbunden kommer til at føles ren, og håret får fylde.

Hvis du gerne vil have den bedste voks til håret, bør du derfor kigge nærmere på Mineral Clay Wax. Mineral Clay Wax er nemlig fremstillet af økologisk kakaosmør, som er propfyldt med naturlige fedtsyrer og antioxidanter, som plejer og beskytter dit hår og din hovedbund. Mineral Clay Wax er fremstillet af 100% naturlige ingredienser og er den første Ecocert-certificerede hårvoks. Så udover at håret får det perfekte hold, og der kommer styr på frisuren og strukturen i håret, er produktets mange naturlige ingredienser med til at pleje dine lokker!

Og denne hårvoks til mænd er rent faktisk ikke kun beregnet til mænd. Den er derimod beregnet til begge køn og er velegnet til alle hårtyper. Det er da også grunden til, at jeg har udpeget den til at være den bedste clay voks på markedet. Nu, da vi har fået udpeget den bedste voks til håret, skal vi høre lidt om, hvordan man egentlig anvender sådan en hårvoks/clay voks.

Sådan bruger du en clay voks

Er du i tvivl om, hvordan man bruger en hårvoks eller en clay voks? Det er faktisk virkelig nemt! Du skal bare følge denne fremgangsmåde:

 1. En clay voks virker bedst i et tørt hår. Så hvis du lige er hoppet ud af badet, skal du først have tørret håret i et håndklæde eller med føntørreren. Husk at bruge en varmebeskyttende spray, hvis du vælger føntørreren.
 2. Tag en lille klat clay voks på fingrene. Hvor meget, du skal bruge, afhænger af din hårtype, hårets længde og den frisure, du skal have. Det er dog værd at bemærke, at det er lettere at bruge en lille smule voks ad gangen fremfor at skulle fjerne den igen. Jeg plejer derfor at anbefale, at du bruger en klat, der svarer til størrelsen på en ært. Så kan du altid bruge lidt mere, hvis der skulle blive behov for det.
 3. Varm en lille klat voks mellem håndfladerne. På den måde vil den smelte en lille smule, hvilket gør det lettere at fordele den jævnt i håret.
 4. Påfør voksen på det tørre hår, og sæt håret, som du ønsker det. Brug mere clay voks, hvis du synes, der er behov for det.

Hvis du vælger at investere i den bedste clay voks til håret, vil det give dig et hav af muligheder for at style håret og lave frisurer, der kræver hold og struktur.

Sådan bruger du en clay voks i et kort eller mellemlangt hår

Use Hair Clay For Short to Medium Hairstyles

Kunne du godt tænke dig at få lidt mere fylde i din korte eller mellemlange frisure? Uanset om du foretrækker en lidt rodet, afslappet frisure eller den klassiske, tilbagestrøgne stil, så kan en god clay voks hjælpe dig med at få frisuren til at sidde perfekt. Du skal bare følge disse punkter:

 1. Begynd med at vaske håret, så det er helt rent. Her kan jeg varmt anbefale, at du bruger Grow Perfect™ Shampoo og Conditioner til tyndt eller fint hår. Disse hårplejeprodukter er fremstillet af en række særligt stimulerende ingredienser, der kan forbedre din hårvækst, herunder AnaGain™ og rosemarinolie.
 2. Dernæst skal du begynde at påføre de favoritprodukter, som er med til at give håret fylde, og som er en form for basisbehandling. Her kan jeg bl.a. anbefale dig at prøve Grow Perfect™ Thickening Spray, som er et leave-in produkt, der er propfyldt med RootBioTec™, som hjælper med til at øge hårets tæthed. Giv håret et pust med den effektive Thermal Shield™ Heat Protectant for at beskytte det imod varmeskade, inden du bruger føntørreren til at sætte det.
 3. Brug en føntørrer med diffuser til at tørre håret. Brug fingrene til at rode lidt op i håret mens for at skabe mere fylde. Det er en god ide at begynde at style håret, mens du føntørrer det, så du kan få den ønskede frisure.
 4. Derefter varmer du en lille klat clay voks mellem håndfladerne, så er det lettere at fordele den i håret.
 5. Begynd med at påføre voksen på undersiden af håret og dernæst på resten af håret, fra rod til spids. Lad fingrene løbe igennem håret for at fordele produktet ordentligt og for at skabe det look, du ønsker. Du kan også vælge at bruge en kam. Brug fingrene til at sno håret. Takket være produktet kan du bare style håret flere gange, indtil du er tilfreds med resultatet, eller du kan lave en ny frisure.
 6. Hvis du ønsker at få lidt mere styr på frisuren og forebygge, at håret stritter, kan du afslutte med at bruge en lille klat clay voks. Du kan også prøve en non-aerosol hårspray for at få lidt ekstra hold i håret. I modsætning til andre hårsprayer, som kan udtørre håret, er denne hårspray propfyldt med nogle lette, plejende ingredienser, der virker fugtgivende, samtidig med at de skaber et godt hold i håret.

Sådan bruger du en clay voks til at skabe et afslappet strandlook

Use Hair Clay For Messy, Beachy Waves

Hvis du har købt en clay voks, vil du finde ud af, at det er virkelig nemt at skabe det perfekte strandlook. En clay voks giver nemlig håret et godt, fleksibelt hold, som er det perfekte match til krøllede lokker, eller langt hår med pandehår eller etageklip.

 1. Begynd med at vaske håret. Hvis dit hår fra naturens hånd har en lidt grov struktur, bør du bruge et produkt, som f.eks. Curl Crush™ Shampoo og Conditioner. Derefter kan du påføre et af dine yndlingsprodukter på krøllerne, nemlig en krøllecreme eller en krølleskum, for at understrege de flotte krøller. Bagefter deler du håret op og føntørrer det ved hjælp af en diffuser.
 2. Når håret er tørt, kan du påføre en lille smule clay voks for at understrege krøllernes struktur. Det giver en lidt mere rodet frisure og skaber hold i krøllerne.
 3. Hvis du har lyst, kan du afslutte med at spraye lidt saltvandsspray på håret. Den vil forsyne håret med lidt ekstra fylde og kan skabe struktur i alle hårtyper. Den er naturligvis også udviklet ved hjælp af nogle ingredienser, der er særligt sunde for håret, herunder AQUAXYL™, glycerin og økologisk aloe vera.
 4. For at friske krøllerne lidt op i dagens løb kan du spraye lidt saltvandsspray på krøllerne eller at give håret en lille smule ekstra clay voks.

Sådan bruger du en clay voks til at tæmme dit krusede og elektriske hår

Hvis du har investeret i den bedste clay voks til håret, vil du hurtigt finde ud af, at den har et hav af anvendelsesmuligheder. Det er da også denne clay voks, du skal ty til, hvis du gerne vil have styr på et kruset eller flyvsk hår. Du skal begynde med at varme en lille klat clay voks mellem håndfladerne. Derefter dupper du forsigtigt voksen på de krusede hårstrå med fingrene. Hvis du har valgt den bedste clay voks til håret, vil den også kunne forebygge statisk elektricitet i håret.

Hvis du ofte har problemer med hår, der er elektrisk eller flyvsk, kan du med fordel investere i en Hair Finishing Stick. Så får du lynhurtigt styr på håret igen.

Sådan undgår du en ophobning af voks i håret

Selvom du måske har investeret i den bedste hårvoks til håret, eller nogle af de andre rigtig gode produkter, kan de desværre stadigvæk hobe sig op i håret og hovedbunden, på grund af den særlige formel, der er i disse produkter. Hvis det er tilfældet, vil du opleve følgende:

 • Fedtet hår
 • Glansløst hår
 • Tørt hår
 • Knækket hår
 • Irritation i hovedbunden
 • Skæl

Det kræver ofte mere end blot regelmæssig hårvask for at undgå disse ophobninger af fedt og produktrester, især hvis du elsker at style håret. Hvis du bruger flere forskellige produkter til styling i hverdagen, bør du derfor også overveje at bruge følgende produkter:

 • Scalp Delight™ Detox Scrub – Denne hovedbundsscrub renser din hovedbund og fjerner alle de ophobede rester fra stylingprodukter, overskydende fedtstoffer, døde hudceller og efterladenskaber fra kalk og magnesium. Derudover kan du være helt sikker på, at den ikke udtørrer hverken håret eller hovedbunden. Hovedbundsscrubben er desuden sulfatfri og fremstillet af særlige fugtgivende planteekstrakter.
 • Scalp Delight™ Scalp Massage Brush – Giv hovedbunden en ekstra plejende behandling, mens du vasker håret, og prøv denne skånsomme hovedbundsbørste. Scalp Massage Brush har fleksible silikonepigge, som stimulerer hovedbunden og giver den en effektiv eksfoliering.

Endeligt må vi konkludere, at en god clay voks eller hårvoks kan være en rigtig gamechanger, navnlig hvis du er indehaver af et fint eller tyndt hår. Nu, da du har hørt alt om hårvoks og clay voks, er det blevet tid til at kaste sig ud i at eksperimentere med en ny stil.

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • 5 gode grunde til at vælge en vegansk hårbørste med vildsvinehår

  Vegansk hårbørste med vildsvinehår: 5 gode grunde til at bruge en

 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

 • Ekstremt tørt hår og tørre spidser? Din shampoo kan være årsagen

  Ekstremt tørt hår og tørre spidser? Din shampoo kan være årsagen

 • 20 nemme frisurer til mellemlangt hår, som du kan nemt kan kopiere!

  20 nemme frisurer til mellemlangt hår, som du nemt kan kopiere!

 • Bedste hårpudder til tyndt hår: 7 fordele ved at bruge hair volume powders

  Bedste hårpudder til tyndt hår: 7 fordele ved at bruge hair volume powders

Se alle artikler