Silke sengetøj eller bambus sengetøj: Hvad er egentlig det bedste?Se alle artikler

Silke sengetøj eller bambus sengetøj: Hvad er egentlig det bedste?

Hvis du er på jagt efter noget lækkert sengetøj, der er behageligt, skånsomt for håret og samtidig er miljørigtigt, så skal du kigge efter et bambus sengelinned eller et silke sengelinned. Men hvilket et er egentlig det bedste? Hvis du vil have svar på det spørgsmål, så skal du bare læse med her.

Hvis man vil have et sengesæt i luksuskvalitet, der er sundt for huden og håret, bør man helt klart enten vælge et silke sengelinned eller et bambus sengelinned. Men hvorfor egentlig det? Hvad er det, der gør netop disse materialer så unikke? Om lidt vil jeg tage dig med ind i sengetøjets verden og forklare dig lidt om de mest almindelige typer af sengetøj og kaste lys over alle fordelene og ulemperne ved brug af henholdsvis silke sengelinned og bambus sengelinned. Jeg vil også løfte sløret for, hvilket sengelinned der vinder og dermed er det bedste af de to.

Indholdsfortegnelse

Fem af de mest benyttede materialer til sengetøj

1. Hør

Hør er et utroligt slidstærkt materiale, der er fremstillet af hørplantens plantestængler. Alt afhængigt af hvilken type hør, der er tale om, kan overfladen dog godt være lidt ru og dermed irritere huden og håret.

2. Bomuld

Bomuld er et af de mest populære materialer til fremstilling af sengetøj og findes i adskillige udgaver. Da bomuldsmaterialet kan absorbere store mængder fedtstof og fugt fra huden og håret, kan det bevirke, at håret udtørrer og kommer til at kruse.

3. Polyester

Polyester er fremstillet af syntetiske materialer. Det er ikke særligt åndbart og kan desuden meget let irritere en følsom hud. Derudover er det et dårligt valg, hvis du er miljøbevidst og gerne vil passe på naturen.

4. Silke

Hvis man er på jagt efter et blødere alternativ til bomuld og polyester, er silke sengetøj, som er fremstillet af silketråd fra silkeorme, et godt bud. Det glatte og luksusprægede silkemateriale hjælper med at forebygge, at der skabes en skadelig friktion mellem håret og sengetøjet.

5. Bambus

Bambus bliver fremstillet af bambusskud og er derfor et meget miljøvenligt materiale. Derudover er bambus sengetøjet både åndbart, blødt og har temperaturregulerende egenskaber.

Derfor bør du vælge at bruge enten silke sengetøj eller bambus sengetøj

Silk or bamboo sheets

I modsætning til de andre materialer, man bruger til sengelinned, har bambus sengetøj og silke sengetøj følgende fordele:

De er allergivenlige

Såvel bambus sengetøjet som silke sengetøjet er modstandsdygtigt over for støv og skimmelsvamp, hvilket er med til at forebygge eventuelle allergiske reaktioner på huden.

Begge materialer mindsker friktionen mellem hud/hår og sengetøj

Hvis du vælger enten et silke sengetøj eller et bambus sengetøj, får du i alle tilfælde noget sengetøj, der er blødt og glat og som bidrager til at reducere de skader, der opstår, når huden og håret gnides imod puden og dynen.

Materialerne opretholder hudens og hårets naturlige fugtniveau

Silke- og bambusmaterialer suger ikke fugten ud af huden og håret på samme måde, som bomuld gør. I stedet hjælper disse materialer med at opretholde hudens og hårets naturlige fugtniveau natten igennem, så du ikke står med en udtørret hud og et filtret hår næste morgen.

Silke og bambus er åndbare materialer

Hvis man køber et lækkert silke sengetøj eller bambus sengetøj kan man se, at det ikke er vævet på samme tætte måde, som andre materialer. Derfor er bambus og silke åndbare materialer.

Silke og bambus har en temperaturregulerende effekt

Både bambus sengelinned og silke sengelinned har kølende egenskaber, hvilket er ensbetydende med, at de har en temperaturregulerende effekt. Derfor er det slut med de natlige svedeture! På den anden side vil disse materialer dog også sørge for at holde dig dejlig varm om vinteren.

Et sengesæt i luksuskvalitet

I modsætning til bomuld og polyester er både bambus sengetøjet og silke sengetøjet et noget mere luksuriøst alternativ. Begge materialer er elegante, bløde og et bæredygtigt valg, som har en høj kvalitetsstandard.

Materialerne krøller ikke

Fibrene i silke- og bambusmaterialer kan modstå alle folder og ujævnheder, så derfor krøller disse materialer ikke, og de er helt strygefrie.

De er slidstærke

Hvis du er på udkig efter et sengetøj, der er lækkert, men slidstærkt, skal du helt klart gå efter enten bambus sengetøj eller silke sengetøj. De naturlige fibre i disse materialer er nemlig slidstærke. Det betyder, at sengetøjet kan holde længere end sengetøj af andre materialer, så længe du bare passer godt på det.

Antibakterielle egenskaber

Både silke sengetøj og bambus sengetøj har antibakterielle og svampehæmmende egenskaber. Da de ikke suger fugt til sig på samme måde som andre materialer, er de modstandsdygtige over for svampesygdomme, herunder f.eks. meldug.

Hvem kan få størst glæde af at bruge silke sengetøj eller bambus sengetøj?

Silk or Bamboo Bedsheets Good For

Selvom bambus sengelinned og silke sengelinned er et oplagt valg for de fleste, der er på jagt efter noget lækkert sengetøj, er der alligevel nogle, der kan få ekstra gavn af at bruge disse materialer. Det gælder især:

Hvis du har følsom hud

Hvis du døjer med hudirritation, når du kommer i kontakt med polyester, vil et bambus sengelinned eller et silke sengelinned absolut være det bedste valg.

Hvis du vil have et sengesæt i luksuskvalitet

Hvis du er på jagt efter et sengelinned, der er af høj kvalitet og fremstår luksuriøst, så er det om at vælge noget silke sengetøj eller bambus sengetøj. De er nemlig begge to utrolig bløde, slidstærke og mere hud- og hårvenlige end alle andre materialer. Derudover kan man også købe et bambus dynebetræk til en meget rimelig pris.

Hvis du sveder meget om natten

Kommer du ofte til at svede om natten, eller vælter du rundt i sengen for at finde det køligste sted på lagenet? Så er silke sengetøjet eller bambus sengetøjet helt klart det mest optimale valg. Begge materialer sørger nemlig for, at der er en god luftgennemstrømning og de hjælper med at regulere kropstemperaturen.

Hvis du er allergiker

Hvis du er allergisk over for støvmider, skimmelsvamp eller meldug, vil det være en god ide at droppe brugen af bomuld og polyester. I stedet bør du gå efter et silke sengelinned eller et bambus sengelinned, som begge er et godt og allergivenligt alternativ.

Hvis du har kruset, tørt eller ødelagt hår

Det kan være noget af en udfordring at stå med et kruset og tørt hår, når man skal ud af døren om morgenen. Hvis du vil undgå denne situation, skal du se at få skiftet det traditionelle bomuldssengetøj ud med noget silke sengetøj eller bambus sengetøj. Disse materialer suger nemlig ikke alle de naturlige fedtstoffer og fugten ud af håret, men hjælper i stedet med at opretholde hårets fugtniveau og forebygge krus.

Hvis dit hår er blevet beskadiget, vil det bløde og glatte materiale desuden give håret et tiltrængt frikvarter fra den friktion, der opstår, når håret gnides mod hovedpuden. Hvis du er på udkig efter flere tip til, hvordan du kan reparere dit ødelagte hår, så kan du læse vores guide sådan forhindrer du, at håret knækker.

Hvis du har krøllet hår

Et krøllet hår, der fra naturens hånd har en lidt grovere struktur, kan nemt komme til at kruse, knække eller miste sin elasticitet. Her vil brugen af et silke dynebetræk eller et bambus dynebetræk kunne hjælpe med at opretholde hårets naturlige fugtniveau og dermed vedligeholde dine smukke krøller natten igennem. Kunne du tænke dig at høre mere om, hvordan du bedst kan vedligeholde dit flotte, krøllede hår? Så kan du læse mere om de bedste produkter til krøllet hår her.

Hvis du har tør hud

I lighed med de mange fordele, der er ved at bruge silke sengelinned og bambus sengelinned, når man har tørt hår, kan disse materialer også have mange fordele, hvis man har tør hud.

Hvordan producerer man silke sengetøj?

I modsætning til andre typer af sengetøj, der er fremstillet af plantematerialer, bliver silke sengetøjet fremstillet af nogle møllignende sommerfugle, som kaldes for silkeorme. Når silkelarven forpupper sig for at blive til en sommerfugl, laver den et spind af silketråde og spyt, en såkaldt kokon. Hver silkelarve kan producere en tråd på halvanden kilometer rundt om sin krop.

Når silkeormen har forpuppet sig i sin kokon, fjerner silkeproducenten silkeormen fra puppen, koger den og smelter larvens spytkirtler. Dernæst bliver silketråden forsigtigt viklet ud. Når der er blevet indsamlet omkring ti silketråde, bliver alle trådene sat sammen til en lang, stærk silketråd.

Der har på det seneste været stor debat om produktionen af silke, da den medfører, at der bliver dræbt flere tusind silkelarver for blot at kunne producere nogle enkelte silketråde. Den amerikanske dyreværnsorganisation PETA har derfor opfordret alle forbrugere til at boykotte silke.

Hvordan producerer man bambus sengetøj?

How Are Bamboo Bedsheets Made

I modsætning til et silke sengelinned er et bambus sengelinned et plantebaseret materiale. Her høster man bambusskud, som skæres i lange strimler, og bliver lavet til en bambusmasse. Herefter bliver bambusmassen sænket ned i et flydende stof ved navn natriumhydroxid for at udvinde nogle cellulosebaserede bambusfibre.

Når bambusfibrene først er blevet fremstillet, kan man forarbejde dem, så de kan blive til flere forskellige slags bambusmateriale. Der findes fem forskellige slags bambusmateriale:

1. Bambusviskose (også kaldet rayon)

Bambusviskose, også kaldet rayon, er en form for semisyntetiske bambusfibre. Viskose bliver sommetider klassificeret som et udskifteligt materiale, alt afhængigt af hvor det bliver fremstillet.

Bambusviskose bliver fremstillet ved, at man forarbejder de cellolusebaserede bambusfibre med et giftigt kemikalie, som f.eks. kulstofdisulfid. Dette kemikalie er meget skadeligt for mennesker.

2. Bambus-modal

Modal er fremstillet på samme måde som bambusviskose, dog med en indbygget strækproces. Denne proces bevirker, at materialet bliver lettere i det og mere blødt.

3. Bambus-lyocell

Lyocell bliver fremstillet ved hjælp af nogle genopbyggede cellulosefibre, f.eks. bambus-viskose, men uden brug af skadelige kemikalier. Lyocell er derfor mere økovenligt, da det ikke kræver brug af ret meget vand og dermed reducerer udslippet af kemiske stoffer.

4. Bambuslinned

Bambuslinned minder om det traditionelle linnedmateriale og har de samme ulemper. Stoffet er groft i det, kan kradse og virke generende. Derudover skal det stryges inden brug.

5. En bambus-/bomuldsblanding

En bambus- og bomuldsblanding består af ca. 60-70% bambusviskose og 30-40% bomuld. Dette materiale er som regel ikke helt lige så blødt, som andre bambusmaterialer, og det er ikke et lige så bæredygtigt materiale.

Dynebetrækket, Silky Bamboo Duvet Covers, fra Hairlust er fremstillet af 100% bambus-lyocell®, som er et bæredygtigt materiale, der ikke går på kompromis med den bløde kvalitet. Det er fri for giftige kemikalier, og produktionen af dette materiale kræver mindre brug af energi og vand, alt imens materialet stadig bevarer sin lækre, bløde kvalitet. Desuden er dynebetrækket fremstillet i henhold til OEKO-TEX standard 100. Du kan få disse lækre dynebetræk i hele 8 forskellige farver, så der er noget for enhver smag!

Står du også og mangler et lækkert hovedpudebetræk? Så prøv et Silky Bamboo Pillowcase! , der matcher til dynebetrækket! Hvis du er interesseret i at høre mere om forskellen på et hovedpudebetræk af silke og et af bambus, kan vi anbefale, at du læser artiklen, der belyser forskellene og som giver en forklaring på, hvorfor et hovedpudebetræk af bambus er det bedste valg.

Hvordan vasker man et silke sengelinned og et bambus sengelinned?

How Do You Wash Bamboo and Silk Bedding

Et bambus sengelinned kan i de fleste tilfælde godt tåle at blive vasket i maskinen, hvis du bare dropper brugen af varmt vand og ikke vælger et langt vaskeprogram. Hairlusts Silky Bamboo Duvet Covers kan vaskes i vaskemaskinen ved 30 grader på et af de korte vaskeprogrammer.

Silke sengetøj derimod skal ofte vaskes i hånden eller skal sendes til rensning. Der er dog nogle producenter, der laver silke sengetøj, der kan vaskes i maskinen i koldt vand på et kort vaskeprogram. Det betyder dog, at sengetøjet ikke kan vaskes sammen med det andet vasketøj. Så hvis du køber et sengelinned af 100% silke, vil du derfor være nødt til at vaske det i håndvasken eller badekarret for at undgå, at det tager skade.

Fordele og ulemper ved brug af henholdsvis silke sengetøj og bambus sengetøj

Der er mange af de samme fordele ved at bruge henholdsvis silke sengetøj og bambus sengetøj, men på hvilke punkter adskiller disse materialer sig så fra hinanden? Her får du alle fordelene og ulemperne ved brug af henholdsvis bambus dynebetræk og silke dynebetræk:

Fordele ved silke sengetøj:

 • Sengetøj i luksusklassen - Silke sengelinned har længe været ensbetydende med sengetøj i luksusklassen. Gennem tidernes løb har silke dynebetrækket været brugt som et statussymbol, mens brugen af bambus sengelinned stadig er forholdsvis nyt.

Ulemper ved silke sengetøj

 • Det er pebret i pris - På grund af produktionsmetoden befinder silke dynebetrækket sig i den dyre ende af prisskalaen.
 • Det er sart – Silke er et af de mest udsøgte materialer, men det er til gengæld utroligt sart. Der kommer hurtigt pletter på det, og det kan nemt blive ødelagt, hvis det bliver vasket på for høj temperatur.
 • Det er besværligt at vaske – Et silke dynebetræk kan som regel kun tåle at blive vasket i hånden. Silkematerialet er meget sårbart over for diverse skader, så alt afhængigt af mærket, er det ikke sikkert, at dynebetrækket kan tåle at komme i vaskemaskinen.
 • Det går nemt i stykker – Fik jeg nævnt, at silke er et meget sart materiale? Silkestoffet går nemt i stykker, og det er svært at reparere.
 • Det falmer hurtigt – Et silke dynebetræk kan hurtigt miste sin glans, hvis det bliver udsat for høj varme. Når den smukke glans først er forsvundet, er det desværre umuligt at få den tilbage igen.

Fordele ved bambus sengetøj:

 • Det er et dyrevenligt valg - Da et bambus dynebetræk er fremstillet af plantebaserede materialer, er der ingen dyr, der bliver udsat for mishandling i forbindelse med denne proces.
 • Det er let at vaske – Et bambus sengelinned skal heldigvis ikke vaskes i hånden. Du kan bare smide det i vaskemaskinen!
 • Luksus til overkommelig pris – Hvis du køber bambus sengetøj vil det være lidt dyrere end et sengetøj af traditionelle materialer, såsom f.eks. bomuld, men det er slet ikke så dyrt som silke.
 • Det er slidstærkt – Et bambus dynebetræk er langt mere slidstærkt end det sarte silkemateriale.

Ulemper ved bambus sengetøj:

 • Overfladen er ikke helt så glat – I sammenligning med silke sengetøj er bambus sengetøjet ikke helt så elegant, men det er tæt på. Desuden vil der sikkert være nogle, der synes, at silke sengetøjet har en lidt for glat overflade.

Konklusion: Bambus sengelinned er bedre end silke sengelinned

Selvom silke og bambus har mange af de samme fordele, vil bambus sengelinnedet på flere måder være et bedre alternativ, og dermed vinder det over silken på flere punkter.

Bambus sengetøjet vinder over silke sengetøjet fordi:

 • Det kan vaskes i vaskemaskinen
 • Det er mere overkommeligt i pris
 • Det er vegansk og dyrevenligt
 • Det er mere slidstærkt

Som nævnt ovenfor er det vigtigt at skrive sig bag øret, hvilken type af bambusmateriale, der er tale om. Det glatteste og mest bæredygtige bambusmateriale er nemlig 100% bambus-lyocell.

Andre gode hårprodukter af bambus

 • Bamboo Towel Pillowcase - Er det perfekte valg, hvis du vil beskytte din hovedpude, når du går i seng med vådt hår.
 • Bamboo Hair Towel Wrap - Dit hår er ekstra skrøbeligt, når det er vådt. Hvis du vælger et håndklæde, der er lavet af bambus i stedet for et af bomuld, vil du kunne tørre håret på en langt mere skånsom måde.
 • En hårbørste af bambus - En hårbørste af bambus er langt mere skånsom ved håret og meget bedre for miljøet. Vælg mellem disse modeller: Bamboo Comb, Styling Brush, Vented Brush, Defining Brush eller Paddle Brush alt afhængigt af din hårtype og dit behov.
 • Kosttilskud til håret - Prøv et af vores nærende kosttilskud, som er fyldt med bambusekstrakt, og giv håret en hjælpende hånd, så det vokser lidt hurtigere. Kosttilskuddene Hair Formula Gummies og Hair Formula Tablets fra Hairlust indeholder også både biotin og zink, som hjælper med at vedligeholde et smukt og sundt hår.

Jeg håber, at denne artikel har givet dig et godt indblik i forskellene på bambus sengelinned og silke sengelinned, og måske har jeg ligefrem fået overtalt dig til at prøve et af vores lækre bambus dynebetræk!

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Solbeskyttelse til håret: Sådan beskytter du dit hår mod solens skadelige stråler

  Solbeskyttelse til håret og solcreme til hovedbund: Her er vores bedste råd

 • 5 gode grunde til at vælge en vegansk hårbørste med vildsvinehår

  Vegansk hårbørste med vildsvinehår: 5 gode grunde til at bruge en

 • Frisure til naturkrøllet hår? Få de naturlige krøller frem uden krus!

  Frisure til naturkrøllet hår? Få de naturlige krøller frem uden krus!

 • Sådan skaber du den populære frisure "Wet Hair Look" trin for trin

  Sådan skaber du den populære frisure "Wet Hair Look" trin for trin

 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

Se alle artikler