Hårtab: Kom dit hårtab i forkøbet med de 5 bedste vitaminer mod hårtabSe alle artikler

Hårtab: Kom dit hårtab i forkøbet med de 5 bedste vitaminer mod hårtab

Hårtab kan sammenkædes med mange forskellige årsager såsom sygdomsforløb, medicin, forkerte kostvaner, hormonel ubalance og overforbrug af hårstyling. Uanset hvad årsagen til dit hårtab er, så kan visse vitaminer mod hårtab hjælpe dig. Jeg har længe været opmærksom på, hvad jeg indtager, for at passe godt på mit hår. Læs med her og kom dit hårtab i forkøbet.

Årsagerne til hårtab kan forstyrre hårets vækstcyklus og skade håret, som i værste fald kan forhindre hårsækkene i at vokse normalt. Det er altid en god idé at forstå alle årsagerne, så du ved, hvordan du skal takle det.

Jeg vil herunder gennemgå årsagerne til hårtab, og derefter give dig vigtig viden om de 5 vigtigste vitaminer mod hårtab samt andre næringsstoffer og aktiver, som kan reducere hårtab.

Indholdsfortegnelse

Symptomer på hårtab

For kvinder vil de typiske tidlige symptomer på hårtab være, at der fældes flere hår end normalt. Håret bliver tyndere og hovedbunden bliver irritereret. For mænd vil hårtab typisk starte i toppen af hovedet eller i tindingerne. Hårtab hos kvinder vil ofte være forbundet med aldring eller hormonelle forandringer ved graviditet eller overgangsalderen, ofte midlertidigt, mens det hos mænd typisk er permanent. Tidlige symptomer på hårtab kan forebygges af visse vitaminer mod hårtab og derved i sidste ende reducere hårtab. Særligt hos mænd er det vigtigt at reagere hurtigst muligt for at undgå permanent hårtab. Nederst i mit indlæg anbefaler jeg 4 produkter med vitaminer til hårtab.

Årsager til hårtab

Den mest almindelige årsag til at man taber hår er genetisk bestemt, og denne form for hårtab er ikke kønsspeficik. Faktisk viser studier, at 30% af mænd og kvinder oplever genetisk hårtab, når de er 30 år. Både mænd og kvinder kan være bærere af arveligt hårtab. De mest almindelige årsager til hårtab inkluderer:

 • Alder
 • Dårlig eller mangelfuld ernæring
 • Medicin eller sygdom
 • Hormonelle ubalancer fx i forbindelse med graviditet, p-piller eller overgangsalderen
 • Stress

I nogle tilfælde kan hårtab forekomme pludseligt, og dette skyldes en ubalance i hårets livscyklus. Et større sygdomsforløb, en operation, stress eller traumatiske oplevelser, kan udløse et pludseligt hårtab, hvorimod genetisk hårtab sker langsomt over tid.

Uanset årsagen til dit hårtab, så findes der produkter, som kan hjælpe dig på vej. Der findes fx kosttilskud til håret rige på næringsstoffer, der er udviklet til at vedligeholde et normalt hår. Derudover findes der andre aktiver mod hårtab, som tilføres i hårplejeprodukter, der kan behandle hårtab. Uanset behandling, så vil man ikke kunne forvente mirakuløse resultater på få uger.

Herunder vil jeg give indblik i, hvilke næringsstoffer, som man skal være særlig opmærksom på, hvis man leder efter et effektivt produkt mod hårtab, der fungerer til både mænd og kvinder.

Hvis din krop ikke trives, vil den heller ikke belønne dig med et sundt og fyldigt hår. Husk den indre hårpleje

De 5 bedste vitaminer mod hårtab

Hårtab bliver ofte forbundet med forkerte kostvaner eller stress og er kendt som telogen effluvium, som er en midlertidig tilstand, der forårsager en ubalance i hårets vækstcyklus. Det betyder, at en større andel af hårsække der normalvis ville være i vækstfasen i 2-4 år for mænd og 3-7 år for kvinder, vil hurtigere gå i hvilefasen, telogene fase. Telogen effluvium kan blive behandlet over tid. Den mest effektive behandlingsmetode vil i mange tilfælde være ændringer i kostvaner eller indtage gode vitaminer mod hårtab. Hvis du ikke kan få disse vitaminer fra din almindelige kost kan du med fordel supplere op med vitaminer til håret.

Biotin

Biotin, som også går under navnet B7 eller vitamin H, er et vandopløseligt vitamin, som bliver nævnt i mange undersøgelser som handler om vitaminer mod hårtab. En undersøgelse fra Alopecia Areata Foreningen viser bl.a. at Biotin har en betydning for ens hårcyklus, og kan øge den anagene fase, som derfor kan danne det bedste næringsmæssige grundlag for at vokse et langt og tykkere hår. Er du stadig nysgerrig? Så læs her meget om hvorfor biotin kan være godt i et kosttilskud.

B-vitaminer

Udover Biotin (Vitamin B7) er andre B-vitaminer nævnt i undersøgelser fra Alopecia Areata Foreningen, for at være vitaminer mod hårtab, som har en betydning. Disse vitaminer fremmer nemlig en sund blodcirkulation i hovedbunden og hjælper med at transportere ilt og næringsstoffer til hårsækkene. Vitamin B6 bidrager bl.a. til et normalt energistofskifte og til en normal omsætning af protein og glycogen. Glycogen er kroppens vigtigste energikilde til proteinsyntese, en funktion der er vigtig for at hårets vækstprocesser fungerer korrekt. Vitamin B6 arbejder godt sammen med zink, og bidrager hermed også til at regulere hormonaktiviteten i kroppen. Vitamin B12 bidrager også til normalt energistofskifte, og så spiller vitaminet en vigtig rolle i celledelingsprocessen.

Før og efter Hairlust

Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløbigt resultat

* Resultater varierer fra person til person.

Se alle anmeldelser

A-vitamin

Hovedbunden bruger A-vitamin til at danne sebum, som er den olie, der fugter hårrødderne og forhindrer dem i at udtørre. A-vitamin er vigtigt for optimal celledannelse og bidrager til kroppens omsætning af jern og immunsystemets normale funktion.

C-vitamin

Er en stærk antioxidant som spiller en vigtig rolle for produktionen af de røde blodceller i hovedbunden og hårcellerne samt produktion af kollagen. C-vitamin er nødvendigt for kroppens produktion af kollagen samt for at beskytte cellerne mod oxidativt stress. C-vitamin er også vigtigt for kroppens optagelse af f.eks. jern

D-vitamin

Andre studier har også vist at der er en forbindelse mellem D-vitamin, kalium og hårtab, fordi D-vitamin kan være med til at skabe balance i hårets vækstcyklus. D-vitamin er vigtigt for mange af kroppens funktioner, heriblandt opbygning af knogler, funktionen af immunsystemet og celledelingsprocessen samt optagelsen af calcium og phosphor.

Kosttilskud mod hårtab

For at få dækket de væsentlige næringsstoffer som er gavnlige for håret, kan jeg anbefale at købe et kosttilskud til håret, som supplement til en sund kost. Jeg anbefaler et af disse fire kosttilskud mod hårtab, som indeholde de 5 ovenstående vitaminer. Et sådant tilskud kombinerer alle de vigtige vitaminer, du skal bruge for at vedligeholde håret bedst muligt, i en koncentreret form.

Vitaminer mod hårtab - bevist for effekt!

En undersøgelse fra september 2018 foretaget af en dermatologisk forskningsorganisation ved navn Dovepress, har ved hjælp af kliniske og medicinske forskere fundet frem til effekter ved brug af piller mod hårtab. I undersøgelsen tog 120 kvinder i alderen mellem 18 og 60 år vitaminpiller mod hårtab i en periode på 180 dage. Undersøgelsen viste at specifikke vitaminer såsom zink, biotin, jern, vitamin A, C, E, og B complex i perioden førte til, at over 87 % af testpersonerne oplevede at formindske hårtab. Samtidig oplevede over 70 % af testpersonerne en forbedring i kvaliteten af deres hår.

piller mod hårtab studie

Kilde: Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology

Stop hårtab med aktive ekstrakter

Kemikere og forskere fra hele verden undersøger konstant nye kombinationer af naturlige ekstrakter mod hårtab i laboratorier. Nogle naturlige planteekstrakter har vist sig at kunne reducere hårtab. Andre gange kan planteekstrakter hjælpe med at behandle hårtab, hvis de bliver manipuleret under deres vækstfase eller kombineret med andre næringsstoffer. som bliver innovativ gærekstrakt, udviklet specifikt til at forbedre hårets styrke og sundhed samt forlænge hårets livscyklus og mindske hårtab.

Et eksempel er aktivet Dynagen™, som er baseret på en formel af blandt andet gærekstrakt, som er udviklet specifikt til at forbedre hårets styrke og sundhed samt forlænge hårets livscyklus og mindske hårtab. Aktivet genopbygger og øger nøgleproteiner såsom kollagen og keratin i hårsækkene og resulterer i et sundere udseende og et stærkere hår. Undersøgelser viser en reduktion i hårtab på kun tre uger ved brug af dette aktiv i et hårplejeprodukt, og en signifikant forbedring af fylde efter 90 dage. Disse studier er foretaget af Ashland, en amerikansk kemivirksomhed, der har eksisteret i næsten 100 år. I produkterne fra Hairlust benyttes Dynagen™ ofte, som et aktiv mod hårtab.

Andre næringsstoffer mod hårtab

Der findes også andre næringsstoffer udover de ovenfor nævnte vitaminer, som er meget populære i snakken om vitaminer mod hårtab. Mineralet Zink, er bl.a. med til at danne det bedste næringsmæssige grundlag for at vokse et langt og sundt hår hos mænd og kvinder. Et andet godt eksempel er aggerpadderokke ekstrakt, som bakkes op for dens effekt for håret af utallige kliniske studier i hele verden. Aggerpadderokke ekstrakt er en af de planter i verden, som er rigest på silica, der er et næringstof, som er med i mange undersøgelser, som omhandler hårtab. Derudover findes der også nogle aminosyrer, som bakkes op af forskning for positiv effekt mod hårtab, heriblandt glycine, l-methionin og l-glutamin. Betydningen for disse aminosyrer er kendt for at være vigtige byggesten af keratin i håret. De kan bidrage til at vedligeholde en optimal produktion af hårceller og derved hårets styrke og sundhed.

Der findes visse vitaminer, mineraler og næringsstoffer heriblandt Zink og Biotin, som forskning og studier viser har en effekt på håret

Har kost indflydelse på hårtab?

Vitaminer mod hårtab er essentielle til vedligeholdelse af et sundt hår og forebyggelse af hårtab. Det er vigtigt, at få nok af visse vitaminer og mineraler fra fødevarer eller kosttilskud. Fødevarer rige på vitaminer, som bliver omtalt i mange undersøger om vitaminer mod hårtab er:

 • Nødder (indeholder omega-3 fedtsyrer, biotin, vitamin E og kobber)
 • Østers (rige på zink)
 • Søde kartofler (indeholder omega-3 fedtsyrer, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zink, vitamin A, B, C, K og E)
 • Æg (en god kilde til protein, biotin, B-kompleks, zink, selen, svovl og jern)
 • Spinat (jern, beta-carotene, folat, vitamin A og C)

Hvis du er ikke får en varieret kost, kan det være hensynsmæssigt at supplere op med kosttilskud med vitaminer mod hårtab.

Hvordan kan vitaminmangel forårsage hårtab?

Protein-, mineral- og vitaminmangel er ofte en årsag til at både mænd og kvinder oplever hårtab.

Mangel af B-vitaminer, særligt biotin, kan have en afgørende betydning på hårets vækst og velvære. Oplever man mangel på disse vitaminer, kan det, udover kosten, skyldes rygning, nedsat leverfunktion, graviditet med mere.

Det god idé at tænke over disse potentielle årsager, og om de mon kan kobles op med dit hårtab. Hvis du har en mistanke om, at det godt kunne skyldes mangel af B-vitaminer, så kan du med fordel supplere op med et kosttilskud med disse.
Det er en løsning, der i stor stil kan gavne både mænd og kvinder, som oplever hårtab.

Nogle mennesker er bekendt med hvad vitaminmangel dækker over, og hvad det kan bringe med sig. Det er de færreste der ved, at kan have en væsentlig betydning for hårtab. Mange af kroppens processer forværres. Reduceret blodcirkulation og ernæring til hovedbunden og hårsækkene er blot én af dem. Hvis man ikke har en optimal blodcirkulation i hovedbunden, så bliver det vanskeligere for næring, der fordeles i blodet, at trænge ind til hårsækkene, og de kan derfor dø og håret falde af. Deraf kan hårtab opstå grundet vitaminmangel.

Det er dog ikke kun mangel B-vitaminer, som kan være synderen. Mangel på zink, A-vitamin og proteiner kan også være en årsag til hårtab, hvorfor man ikke alene bør kigge på B-vitaminer.

Mangel på proteiner, mineraler og vitaminer er en af de største årsager til hårtab, så det er vigtigt at inkludere så mange gode vitaminer mod hårtab i sin kost eller som kosttilskud. Læs mere om de 6 mest almindelige årsager til hårtab her.

Gode hårplejerutiner i kombination med en sunde kostvaner er gode måder at forebygge hårtab på og stimulere en sund hårvækst. Andre tips end vitaminer mod hårtab inkluderer hovedbundsmassage for at sætte gang i blodcirkulationen, undgå stress og spise sundt og varieret.

Har du fået styr på dit hårtab og vil have gode råd til hvordan du hurtigt får længere hår, så læs her om 10 effektive tips til at få langt hår hurtigt.

Vi anbefaler derudover også at kombinere vitaminer mod hårtab med en shampoo mod hårtab for at pleje håret både inde fra og ude fra. Læs vores komplette guide om shampoo mod hårtab og desuden giver et par produktanbefalinger.

Ofte stillede spørgsmål om vitaminer mod hårtab

 • 1. Hvad er symptomerne på hårtab?

  De tidlige symptomer på hårtab hos kvinder omfatter hårfældning, flimrehår i tindingerne, tyndere hår og irritation i hovedbunden, mens mænd typisk oplever hårtab og udtyndning, der starter ved kronen eller tindingerne.

 • 2. Kan vitaminmangel give hårtab?

  Mangel på vitaminer som biotin, vitamin A, vitamin C og mineraler som zink kan føre til hårtab har flere studier vist, og officielt bidrager biotin, zink og selen til at opretholde et normalt hår.

 • 3. Hvad virker mod hårtab?

  Vedligeholdelse af en sund kost, håndtering af stressniveauer, gode hårplejerutiner og hårvitaminer kan forhindre hårtab og fremme sund hårvækst.

Hårtest

Produkter skræddersyet til dit hår

Tag test

Vores kunder siger

Fremragende