Kvindernes internationale kampdag 2023Se alle artikler

Kvindernes internationale kampdag 2023

Den 8. marts markerer den verdensomspændende dato for at hylde de sociale, økonomiske, kulturelle og politiske præstationer opnåede af kvinder verden over. Denne dag markerer samtidigt også en opfordring til at accelerere ligestilling af kvinder - en opfordring der først blev gennemført for over hundrede år siden tilbage i 1911 og som nu støttes af millioner af mennesker. Lær hvorfor vi vælger at skrive om dette.

Kvindernes internationale kampdag med Hairlust

I og med at vi er et internationalt firma med primært kvindelige ansatte har vi tænkt over hvor meget kvindernes internationale kampdag betyder i vores liv.
Hvor meget reflekterer, tænker og taler vi egentligt om et område der er så altomfavnende og stadig så overset?
Så vi har stillet os selv en række spørgsmål for at give en indsigt og en stemme til kvinder med forskellige baggrunde og unikke historier.
De viser hvordan vi identificerer os som en virksomhed: Find ud af hvad det betyder for dem at være kvinde og hvordan det reflekterer sig i deres liv.

Mød kvinderne i Hairlust

Teddy (Holland, Country Manager Benelux)

 

Hvordan oplever du dit liv som kvindelig “expat” i Danmark i forhold til dit hjemland?
Jeg vil mene at Amsterdam og København er meget lig hinanden i på mange områder. Begge steder har altid følt trygge - også som kvinde. Jeg har rejst meget rundt og har helt sikkert følt mig mest tryg i disse to byer. At cykle giver mig en stor frihed og sikkerhed, da jeg kan undgå offentligt transport eller at skulle gå hjem. Det er desuden også den nemmeste måde at komme omkring på.

Har du en foretrukken kvindelig mentor eller rollemodel?
For mig er det virkelig de kvindelige venner, jeg har fået i de seneste år, som agerer mentorer og rollemodeller for mig. Ved at snakke med dem, lytte til dem og dele ambitioner, mål, perspektiver og holdninger bliver jeg bedre til at forstå hvad der er muligt for mig og hvor jeg kan ende henne. Hver af dem kommer fra forskellige lande og baggrunde og at lære mere om hvordan det har haft indflydelse på deres opvækst som kvinde er meget lærerigt og fascinerende. De lærer mig så meget.

Hvilken del af livet er mest konfliktfyldt eller ubalanceret ift. at være kvinde?
På det seneste har jeg indset at det er meget ubalanceret at være kvinde indenfor medicinalverdenen. Jeg har stadig meget at lære, men forskning omkring endometriose, prævention og menstruation er så begrænset på trods af hvor mange kvinder, der har problemer med det. Når jeg hører fra min inderkreds om hvordan de frygter samtaler med lægen fordi at de ikke tager deres smerter alvorligt eller forstår dem fuldt ud bliver jeg meget ked af det. Især fordi der er så meget smerte der kunne være mindsket hvis der var mere forskning omkring det. I stedet bliver vi bare bedt om at tage noget smertestillende.

Hvordan håber du på at inspirere andre kvinder?
Jeg håber at inspirere andre til at være mere åbne og transparente med hinanden og at dele vores udfordringer, vores sejre og vores ambitioner. Hellere det end at frygte at blive dømt eller blive udsat for jalousi.

Vil vil du fejre kvindernes kampdag i år og i så fald hvordan?
Det vil jeg! Sammen med venner til et smukt middagsevent. Vi skal nyde mad sammen fra Jamain Brigitha aka "The Caribbean Housewife" og dele gode historier. Maden er autentisk for hendes arv, hvilket overlapper en del med min families baggrund. Det er svært at finde sådan noget i Danmark og det er bare så lækkert!

 

Klaudia (Poland, Country Manager Poland)

 

Hvor længe har du været i Danmark og hvad bragte dig hertil?
Jeg har boet i København for 3 og et halvt år. Jeg besluttede at flytte til Danmark for at studere design, da København er kendt for skandinavisk minimalisme og tilgangen til skønhed.

Hvordan oplever du dit liv som kvindelig “expat” i Danmark i forhold til dit hjemland?
Jeg er fra Polen, hvilket nogle gange betyder at jeg ikke bliver fuldt ud ligestillet med mænd. I Danmark en af de mest signifikante ændringer ift. Polen var at være fri som kvinde, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved at der er mindre pres på skønhedsidealerne. Så jeg vil sige at frihed er en af de største forskelle for mig.

Hvilken del af livet er mest konfliktfyldt eller ubalanceret ift. at være kvinde?
En af de største udfordringer ved at være kvinde er at balancere den bløde, skønheds-orienterede, følsomme side af mig med en mere rationel og skarp tilgang til livet. Forskellige situationer kræver at jeg har forskellige tilgange og når verden ikke altid er fair kan det være svært at balancere dem.

Har du mødt nogle barrierer i dit livet ved at være kvinde? Hvis du har, hvordan har du så håndteret dem?
Der har været mange barrierer, som ofte er stærkt påvirkede af mit køn. En af eksemplerne er en ny lov i Polen, som begrænser frie beslutinger i nogle dele af mit liv. En andet aspekt kan være at blive dømt på ens udseende eller at blive seksualiseret kan være meget begrænsende.

Hvad betyder kvindernes internationale kampdag for dig?
For mig er det om at hylde kvinder på bedst mulig måde: ved at anerkende, dyrke og styrke vores forskellighed, styrke og skønhed.

 

Subi (China, Country Manager China & Taiwan)

 

Hvordan oplever du dit liv som kvindelig “expat” i Danmark i forhold til dit hjemland?
Danmark er helt bestemt et mere ligestillet og ytringsfrit land, så jeg elsker at være kvinde her mere end hvor jeg kommer fra, idet at der er mere respekt og flere muligheder.

Hvad betyder det for dig at være en international kvinde i Danmark? Ser du en forskel mellem danske og ikke-danske kvinder?
Jeg separerer ikke rigtigt mig selv fra kvinder fra andre baggrunde. Danske kvinder er dog mere modige og stærkere, mens kvinder fra mit hjemland er mere “bløde” på en traditionel kvindelige måde.

Hvordan håber du på at inspirere andre kvinder?
Først og fremmest ved at være mig selv og ved at være autentisk. Køn betyder ikke noget, det der betyder noget er at kunne være os selv. Mennesker har allerflest udfordringer når de ikke kan finde deres egen vej eller prøve at gå andres veje, så jeg håber at ved at være mig selv kan jeg inspirere andre mænd eller kvinder til at acceptere dem selv og forstå at unikhed og forskelle er det der gør os alle særlige.

Hvilken del af livet er mest konfliktfyldt eller ubalanceret ift. at være kvinde? Hvor ofte tænker du over dette i dagligdagen?
At føde, opdrage børn og have både familie og karriere. Jeg tænker ofte over dette, og det er også dette der gør at jeg holder mig tilbage fra at have en familie og starte livet som mor. Jeg beundrer dem der har klaret dette, men som en karriere-orienteret kvinde er dette en stor bekymring for mig.

Bliver kvindernes internationale kampdag fejret der hvor du er fra?
Ja, det er en stor ting og meget udbredt. Det er frustrerende at folk ikke tror at dette kan være en ting i kinesisk kultur.

Sofie (Denmark, COO & Co-Founder)

Hvad er det vigtigste råd du er blevet givet?
Jeg fik engang fortalt at i dit liv vil du prøve 100 forskellige ting, og selvom 99 af dem mislykkedes, så hvis bare en af dem lykkedes kan du stadig være succesfuld.

Har du mødt nogle barrierer i dit livet ved at være kvinde? Hvis du har, hvordan har du så håndteret dem?
Der er ikke nogen perfekt opskrift på at være en arbejdende mor, og det er derfor nemt at sammenligne og dømme andre mødres valg, hvis de er anderledes end dine egne. Ligesiden jeg blev gravid har jeg vidst, at mit barn ville komme i institution tidligere end normen. Jeg har mødt mange undrende mødre, som ikke kunne sætte sig ind i mit valg om at forfølge en karriere som selvstændig og drømme om at blive en succesfuld iværksætter samtidig med at være en god mor til mit barn. Jeg elsker at at udvikle mig selv og mine kompetencer gennem mit arbejde og at ses med mine kollegaer hver dag. Jeg tror på at det er med til at gøre mig til en god mor idet, at jeg så får mit daglige indskud af at være selvstændig. Jeg tror, at vi kvinder skal blive bedre til at løfte hinanden op og at støtte hinanden i stedet for at udfordre hinandens valg i livet.

Hvad betyder kvindernes internationale kampdag for dig?
En verdensomspændende dag hvor vi hylder andre kvinder, står sammen og støtter hinanden - som en fælles front.

Kiran (Germany, Digital Marketing Intern Germany, Austria & Switzerland)

 

Hvor længe har du været i Danmark og hvad bragte dig hertil?
Jeg kom til Danmark for ikke særlig længe siden. Som en del af mine studier på universitetet i Tyskland har jeg startet min praktik i Hairlust for 3 måneder siden, hvilket er grunden til at jeg flyttede hertil.

Har du en foretrukken kvindelig mentor eller rollemodel?
Hvor kliche det end lyder, så går jeg altid til min mor når jeg har brug for et råd eller nogle at lytte til. Hun immigrerede til et land på den anden side af jordkloden, da hun var en ung kvinde, så hun kan relatere til mine udfordringer..

Hvor ofte tænker du på ulighed mellem kønnene i dit daglige liv?
Det er svært ikke konstant at tænke over det når så mange kvinder omkring mig oplever udfordringer med dette - også selvom jeg ikke selv er direkte påvirket hele tiden. Jeg tror ikke at jeg kan tillægge et nummer til dette spørgsmål, men lad os blot sige at det er nok til at det påvirker hvordan jeg planlægger min fremtid

Har du mødt nogle barrierer i dit livet ved at være kvinde? Hvis du har, hvordan har du så håndteret dem?
Ved at være født som en af do døtre af sydasiatiske forældre har jeg oplevet den medlidenhed der kommer fra samfundet pga. jeg ikke har nogen bror. Heldigvis var mine forældre aldrig mærket af dette og har altid være støttende. Det er også sådan jeg har klaret de barrierer som andre har placeret: ved at modbevise dem. At jeg er en kvinde gør ikke mine præstationer mindre værdifulde. 

Hvilke(n) kvinde(r) inspirerer dig mest?
Jeg er opvokset med mine forældres kultur i den sans at fællesskab og familie er højt værdsat. På grund af det har jeg været en del af mange stærke kvinders liv. Selvom deres navne måske ikke har været med i overskrifter på store magasiner, så har deres påvirkning på mig været stor. De har modstået meget modstand, håndteret tab og stået imod en uretfærdighed, som har været dybt indlejret i mange generationer. På trods af dette har de formået at være stærke fundamenter i deres familier og i deres fællesskaber. Deres styrke og mod forbliver enestående og inspirerer mig hver eneste dag. 

Hvad betyder kvindernes internationale kampdag for dig?
Mine præstationer og præstationerne af kvinder generelt eksisterer ikke i et vakuum. Kvindernes international kampdag giver mig mulighed for at reflektere over og ære de indsatser og ofre som kvinder verden over har givet - især dem der stadig skal kæmpe for deres menneskelige rettigheder.

Noortje (Netherlands, Junior Digital Marketing Specialist Benelux)

Har du en foretrukken kvindelig mentor eller rollemodel?
Mentorer eller rollemodeller er for mig mest af alt de mennsker, der er tætte på mig og som jeg interagerer med dagligt. For eksempel er der flere professorer på mit universitet, som jeg ser op til, udover mine kollegaer på arbejdet, som dagligt eksemplificerer hvordan man kan være professionel og stadig være empatiske og gode ledere.

Hvilken del af livet er mest konfliktfyldt eller ubalanceret ift. at være kvinde?
Jeg føler at sikkerhed er en stort af der hvor jeg ser konflikter eller i hvert fald ift. at føle sig sikker. Nogle gange føler jeg mig lidt usikker ved at være alene på gaden, pga. alle de historier du hører om andre kvinder. Det får mig til at føle mig sårbar.

Hvad er det vigtigste råd du er blevet givet?
At altid at være mig selv uanset situationen. Folk skal kunne lide dig for den du er, og hvis de ikke gør er de ikke din type mennesker.

Hvad betyder kvindernes internationale kampdag for dig?
At fejre kvinder for at være selvstændige, stærke og dem selv - at fejre de fantastiske præstationer der er blevet gjort for ligestilling af kvinder før os og at arbejde mod en endnu bedre fremtid.

Det er 2023 - tror du at skiftet mod ligestilling og lige mulighed mellem kønnene ændrer sig? Og går det stærkt nok?
Det er ved at skfite, spørgsmålet er bare om det rent faktisk går stærkt nok. Selv i vestlige lande er der stadig forskel mellem lønninger, hvilket er skørt at forestille sig. Der er ændringer der bliver lavet for at hjælpe kvinder, men jeg er ikke sikker på at disse (kvoter eksempelvis) er den rigtige vej mod ligestilling. Det ændrer sig hver dag, men jeg tror ikke at det går hurtigt nok.

Alexa (Germany, Junior Digital Marketing Specialist Germany, Austria & Switzerland)

Hvordan oplever du dit liv som kvindelig “expat” i Danmark i forhold til dit hjemland?
For mig er det meget anderledes at bo ude ift. mit hjemland. Jeg flyttede fra mine forældre og direkte til et nyt land, så jeg føler mig mere selvstændig. Når jeg kommer tilbage kommer jeg også tilbage til min barndom. Så føles det som at komme helt hjem. Lige nu er mit hjem i Malmö i Sverige. Jeg har lært en del i de sidste par da jeg ikke har kunnet læne mig op ad mine forældre, men med hjælp fra mine venner har jeg været i stand til at håndtere alle udfordringerne

Har du en foretrukken kvindelig mentor eller rollemodel?
Jeg vil sige at min mor er min rollemodel. Hun har altid støttet mig i alt hvad jeg har gjort. Hun har altid fået mig til at føle at jeg kunne klare alt. Jeg tror ikke at jeg nogensinde har været i tvivl om at jeg ville kunne klare noget. For hende var det tydeligt at jeg ville gå mine egne veje og det har hun også opfordret mig til. Jeg ved at mine mor har sine værdier tæt til hjertet og at hun følger sin mavefornemmelse det meste af tiden. Jeg har det med at være mere analytisk omkring tingene, så at se nogle følge deres hjerte er virkelig inspirerende for mig. 

Hvilke udfordringer er der tilbage for kvinder i dag? Hvordan kan det at se tilbage i historien hjælpe os med at klare dem?
Jeg tror at jeg er virkelig heldig at jeg lever i et land hvor folk arbejder mod at behandle alle lige. Jeg ved at ikke alle er ligeså heldige. Jeg er dog stadig opmærksom at kvinder fortsat oplever udfordringer i hverdagen. For eksempel er der stadig lønforskelle i Danmark, selvom man måske tror at det ikke er sådan i nordiske lande.

Det er 2023 - tror du at skiftet mod ligestilling og lige mulighed mellem kønnene ændrer sig? Og går det stærkt nok?
Jeg mener ikke at der burde være forskel i løn. Det er der desværre. Med mange ting, så sker skiftene langsomt. Ikke desto mindre er det godt at ændringerne kommer. Igennem internettet kan kvinder verden over stå sammen. Vi er stærke sammen og sammen kan vi ændre tingene.

 

Hvis du vil læse mere om dette og få yderligere information omkring temaet for dette års internationale kvindekampdag, kan du gøre det på den officielle kvindernes internationale kampdags webside.

Vores kunder siger

Fremragende

4.2 ud af 58.000+ anmeldelser