Bordskånere BordskånereGå tilbage

Bordskånere

Er du ikke til alle de hurtige upcycling-løsninger, men klar på en udfordring? Lær hvordan du omsmelter din gamle plastemballage til noget helt nyt. I denne guide laver vi pyntebakker og bordskånere med marmormønster i omsmeltet plastik.

Det er faktisk langt nemmere, end man lige tror, at smelte sine gamle shampoo eller hårkurbeholdere om til noget helt andet. Man behøver ikke meget andet end en ovn for at lave sine egne blokke, bakker og bordskånere i brugt plastik, og de pynter helt utroligt, som f.eks underlag til vandkaraflen på kontoret eller en farverig bakke til stearinlys i stuen. Læs med her og se hvordan i videoen længere nede.

Alt du skal bruge:

 • Din brugte, tømte og rengjorte emballage
 • En skarp saks eller kniv
 • En ovn
 • Bagepapir
 • En form af træ med skruetvinger eller to skærebrædder af træ og en kagerulle
 • Evt. kageringe eller udstikkere til at stikke bordskånere eller andre forme ud med
 • Varmeresistente handsker
 • Grydelapper
 • Lidt tålmodighed. Plastikken skal ind og ud af ovnen et par gange hvis man gerne vil have den tynd og have et flot marmormønster, da den meget hurtigt køler ned. Man kan dog sagtens lave den over et par dage, så plastikken kan godt varmes op igen selvom den er blevet kold.

Fremgangsmåde

 1. Nyd og tøm produkterne, og rengør derefter emballagen grundigt.
 2. Skær beholderne ud i strimler og mindre stykker med en skarp kniv eller saks.
 3. De forskellige former for plastik har en forskellig smeltetemperatur. Sørg derfor for kun at blande de samme typer af plastik.
 4. Opvarm ovnen til 180 grader hvis du skal smelte PE plastik som shampoo/balsam emballagen er lavet af. Skal du smelte plastikken fra hårkuren, som er PP plastik skal ovnen opvarmes til omkring 190 grader. Prøv dig gerne frem, men pas på, at varmen ikke bliver for høj, da plastikken så kan få en brun overflade.
 5. Læg strimlerne på en bageplade beklædt med bagepapir i et tilfældigt mønster som på billederne og videoen. Sæt dem i ovnen og tjek til dem ofte. De skal ikke smelte så meget, at de bliver helt flydende, de skal blot smelte lidt sammen, så man kan modellere og vride i dem.
 6. Efter ca. 10-15 min i ovnen ser plastikken klistret ud. Her tager du den ud af ovnen. Pas på: plastikken er meget varm og klistret! Så brug varmeresistente handsker.
 7. For at lave et marmorlignende mønster, tager du fat i klumpen med begge hænder (med varmeresistente handsker på!), og roterer den en enkelt omgang (med højre hånd med uret og med venstre hånd den modsatte vej). Klap den sammen én gang på midten og roter igen en enkelt omgang i samme retning som før. Gør det hurtigt, da plastikken hurtigt køler ned. Det kan være, du skal gøre det af et par omgange, da plastikken køler meget hurtigt ned og dermed bliver svær at modellere. ADVARSEL: Brug varmerestistente handsker! Hvis plastikken kommer i berøring med huden så skyl hurtigt og længe med koldt vand, og smør godt med honning på efterfølgende. Honning er utroligt godt til heling af brandsår, og heler ofte brandsår langt hurtigere end andre medikamenter. Det modvirker effektivt infektioner og fjerner dødt væv.
 8. Når klumpen er blevet godt modelleret og farverne blander sig sammen, lægges klumpen tilbage på pladen i ovnen.
 9. Efter ca. 10 minutter kan klumpen tages ud og lægges hurtigt i pres i f.eks. den form, du har lavet til den. Vi har ikke brugt en form, men har i stedet brugt to skærebrædder i træ beklædt med bagepapir. De presses godt sammen, så man får den tykkelse, man ønsker. Dette skal muligvis også gøres over et par omgange. Vi har brugt en kagerulle til at rulle den flad med, ovenpå et stykke bagepapir, og vi har gjort det af flere omgange, da plastikken hurtigt køles ned. Pas dog på ikke at presse den for skævt sammen. Når man ikke bruger en form, bliver kanterne lidt tilfældige, men det har også sin charme, og så behøver man ikke i værkstedet for at skrue en kasse sammen. Vi har med kageringe af metal stukket små cirkelformede bordskånere ud af den udrullede og opvarmede plastik-masse. Brug gerne nogle kageringe/udstikkere, der er lidt større end du ønsker din endelig plastikform skal være, da plastikken skrumper, når den køler ned. Pas dog på, ringene af metal bliver meget varme, så sørg for f.eks. at trykke ringene ned med et skærebræt af træ. Dette kan gøres nemt, hurtig og billigt derhjemme i køkkenet.
 10. Sæt enten noget meget tungt oven på “formen”, eller brug nogle skruetvinger til at holde presset på plastikken mens den køler ned. Plastik skrumper lidt når den køler, så skruetvingerne skal muligvis strammes lidt hvert 2.-5. minut hvis man bruger en form.
 11. Lad plastikken køle helt af før den fjernes fra bagepapiret eller tages ud af formen. Dette kan tage op til 2 timer alt efter hvor tyk pladen er, ved tynde bordskånere, som dem vi har lavet, tager det ikke mere end maks 30 min. før de er helt kølet af.
 12. Voila! Du har nu en skøn plastikbakke eller en farverig bordskåner.

Video guide

Se flere upcycling guides

 • Fra shampooflaske til blomstervase: Giv gammel emballage nyt liv

  Fra shampooflaske til blomstervase: Giv gammel emballage nyt liv

  Læs mere
 • Plantepotter

  Plantepotter

  Læs mere